Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Paź 2015 13:12 

Loty: 6
Kilometry: 5 610
Krajów: 3 / 1.4%
Witam. Mam do was pytanie (szczególnie do tych co dobrze znają atmosferę i kulturę Ukrainy).

Z powodów takich a nie innych nie mam w zwyczaju obchodzić świąt. Dlatego chciałbym w tym czasie wybrać się gdzieś na urlop. Myślę o Ukrainie, bo jest to kraj gdzie święta obchodzone są w styczniu. Ale jak to wygląda w rzeczywistości? Czy w terminie od 18.12 do 03.01 wszystko (komunikacja, sklepy, teatry, kluby itp.) działa jak w dni powszednie? Chciałbym zrobić wypada około 10-dniowy. Myślałem o Lwów-Odessa. Jest to realne w tym okresie?

A jeśli Ukraina w tym czasie nie jest najlepszym okresem to możecie polecić jakieś kierunki bez świątecznych przerw w tym czasie? Do ok. 2000zł.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 22 Paź 2015 13:19 

Na Ukrainie, w tym okresie tylko Nowy Rok jest obchodzony jako wielkie święto.

Spędzałem kiedyś święta Bożego Narodzenia w Moskwie. { w sumie to te same obyczaje co Ukraina]. Wszystko działało normalnie. Nawet namiastkę Wigilii szykowaliśmy sami, bo oni nie wiedzieli o co nam chodzi.
 PM off
Adrian90Maz uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Paź 2015 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Masz do wyboru wszystkie kraje prawosławne i muzułmańskie.

Więc w Europie oprócz Ukrainy, masz jeszcze do wyboru Grecję, Rumunię, Bułgarię, kraje bałkańskie bez Chorwacji.
Z dalszych krajów to Turcja, Cypr.

Proponowałbym jak najcieplejszy kierunek - sam mam ochotę kiedyś spędzić święta zamiast za stołem to na plaży z drinkiem z parasolką.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Paź 2015 16:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Grecja i Cypr świętuje jak reszta Europy (25-26/12 i 1/1) wszystko jest zamknięte z powodu świąt.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Paź 2015 16:50 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Spędzałem sylwestra w Odessie w 2013 roku, planuję również w tym.

Prawosławne Boże Narodzenie obchodzone jest 6 stycznia, abstrahując jednak od przeżyć duchowych nie obchodzi się go tak intensywnie jak u nas. Ichniejszym świętem, które gromadzi rodzinę przy stole, gdy ubiera się choinkę i rozdaje prezenty jest Nowy Rok. 31 grudnia to taka nasza wigilia, 1 stycznia to święto.

Odpowiadając na Twoje pytanie: okres naszych świąt to normalne dni powszednie. Okres świąteczny to 31.12-1.01. Pociąg Lwów - Odessa jak najbardziej polecam, z tym tylko zastrzeżeniem, że jeśli chodzi o okres przedsylwestrowy nie ma co zwlekać z zakupem biletów - później zwyczajnie zostaną wykupione.
 Profil Relacje PM off
Adrian90Maz uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 22 Paź 2015 17:02 
Awatar użytkownika

złoty
@Zeus

Hmm, wydawało mi się, że kraje prawosławne obchodzą Boże Narodzenie 2 tygodnie po katolickich.

A przecież Grecja i Cypr są prawosławne.

To europejska "naleciałość" czy tak jest od zawsze ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Paź 2015 17:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odkąd zmieniliśmy kalendarz ;)

Tak samo Grecja i Cypr nalezą do Patriarchy Stambułu a nie Rosji :)
 Profil Relacje PM off
Tomo14 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 22 Paź 2015 20:32 

Tomo14 napisał(a):
Masz do wyboru wszystkie kraje prawosławne i muzułmańskie.

Więc w Europie oprócz Ukrainy, masz jeszcze do wyboru Grecję, Rumunię, Bułgarię, kraje bałkańskie bez Chorwacji.
Z dalszych krajów to Turcja, Cypr.

Proponowałbym jak najcieplejszy kierunek - sam mam ochotę kiedyś spędzić święta zamiast za stołem to na plaży z drinkiem z parasolką.

Wyjazd/wylot gdzieś w czasie świąt i sylwestra to b.dobry pomysł.
Od wielu lat tak robię. W przeciwieństwie do założyciela tematu nie unikam krajów katolickich. Wręcz przeciwnie. W zeszłym roku "świętowałem" na Malcie/Gozo ( najbardziej katolicki kraj Europy). 2 lata temu na Ibizie itd.
Dla mnie obejrzenie uroczystości świątecznych w innych krajach jest b.interesujące.
Zwłaszcza na Gozo odbywa się to z rozmachem. Wspominamy do dzisiaj i mam ochotę jeszcze kiedyś powtórzyć.
 PM off  

#9 PostWysłany: 23 Paź 2015 11:00 
Awatar użytkownika

złoty
@jacakatowice

Opisz trochę więcej jak to wygląda.
Mają tradycyjną choinkę z bombkami ?
Co się jada w tym okresie ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Paź 2015 11:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
Odkąd zmieniliśmy kalendarz ;)

Tak samo Grecja i Cypr nalezą do Patriarchy Stambułu a nie Rosji :)

Ale Wielkanoc obchodzicie później, więc o co chodzi :roll:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Paź 2015 11:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@cypel Wielkanoc tak, ale tutaj mowa o Boże Narodzenie, które świętujemy 24 grudnia :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Paź 2015 11:42 

Zeus napisał(a):
tutaj mowa o Boże Narodzenie, które świętujemy 24 grudnia :)

ta data u prawosławnych też jest ruchoma
Kod:
Wyznawcy prawosławia obchodzą święta Bożego Narodzenia 7 stycznia – trzynaście dni później niż katolicy, bowiem korzystają z kalendarza juliańskiego, katolicy zaś - z gregoriańskiego
 PM off  

#13 PostWysłany: 23 Paź 2015 12:13 

niebieski
Wikipedia Christmas ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas

Cytuj:
Using the Julian calendar

Some Eastern Orthodox national churches, including those of Russia, Georgia, Ukraine, Macedonia, Montenegro, Serbia, and the Greek Patriarchate of Jerusalem mark feasts using the older Julian calendar. December 25 on the Julian calendar currently corresponds to January 7 on the internationally used Gregorian calendar. However, other Orthodox Christians, such as the churches of Bulgaria, Greece, Romania, Antioch, Alexandria, Albania, Finland, and the Orthodox Church in America, among others, began using the Revised Julian calendar in the early 20th century, which at present corresponds exactly to the Gregorian calendar.[10]

The original date of the celebration in Eastern Christianity was January 6, in connection with Epiphany, and that is still the date of the celebration for the Armenian Apostolic Church and in Armenia, where it is a public holiday. As of 2015, there is a difference of 13 days between the modern Gregorian calendar and the older Julian calendar. Those who continue to use the Julian calendar or its equivalents thus celebrate December 25 and January 6, which on the Gregorian calendar translate as January 7 and January 19. For this reason, Egypt, Ethiopia, Eritrea, Russia, Georgia, Ukraine, Serbia, Montenegro, the Republic of Macedonia, and the Republic of Moldova celebrate Christmas on what in the Gregorian calendar is January 7. Eastern Orthodox Churches in Bulgaria, Greece, Romania, Antioch, Alexandria, Albania, Finland, and the Orthodox Church in America celebrate Christmas on December 25 in the revised Julian calendar, corresponding to December 25 also in the Gregorian calendar.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Paź 2015 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie najbardziej niezapomniane wyjazdowe Święta spędziliśmy na Sri Lance. U nas już po Opłatku , życzeniach i sru do Oceanu a w Polsce plucha, snieg z deszczem i dopiero wszyscy zasiadali do kolacji...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości