Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 15 Paź 2015 21:52 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Podbijam temat.
Promocja jest już rzeczywiście nieaktualna? Jest może coś podobnego/zastępczego?
Niestety nic nie wyszperałem takiego :/
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#82 PostWysłany: 16 Paź 2015 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Weekendowej biletomanii nie ma, jest biletowa czwartkomania. Brzmi podobnie, ale nie jest to nic podobnego.
http://www.intercity.pl/pl/czwartkomania.html

www.przewozy regionalne.pl oferują jedynie tańsze bilety na niektórych trasach (np. jadąc z Rzeszowa do Przemyśla, trzeba w okienku wyrecytować "poplosze Bilet w Doblej Cenie"). Tutaj wykazy połączeń:
http://przewozyregionalne.pl/sites/defa ... 2015-r.pdf
http://przewozyregionalne.pl/sites/defa ... 2015-r.pdf

W intercity kupując z wyprzedzeniem można kupić bilet za 30% mniej.
Za to wreszcie jedzie się szybko z Wrocka do Poznania czy Wawy.

#83 PostWysłany: 18 Paź 2015 12:55 

Loty: 74
Kilometry: 109 694
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
arturro napisał(a):
W intercity kupując z wyprzedzeniem można kupić bilet za 30% mniej.
Za to wreszcie jedzie się szybko z Wrocka do Poznania czy Wawy.

I nie tylko. Od niedawna intercity zmodernizowało system, który wreszcie zaczyna przypominać ten zapowiadany już w od roku-system dynamicznej sprzedaży.
Mianowicie nawet 10 minut przed odjazdem pociągu Ekspresowego, jego cena może ulec zmianie.
Trzeba zatem śledzić system sprzedaży, nawet chwilę przed planowaną podróżą. Sam ostatnim razem zakupiłem bilet EIC waw-szz w cenie zwykłego TLK.
 Profil Relacje PM off
invasion lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 18 Paź 2015 13:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@scorpion1077 możesz napisać nieco więcej o tym dynamicznym systemie sprzedaży? Rozumiem, że cena była po prostu niższa, nie było informacji o żadnej zniżce związanej z czasem? Druga sprawa - czy naprawdę można kupić bilet przez internet 10 minut wcześniej? Wiem, że w biletomacie nie ma takiej możliwości, a przez internet zawsze kupuję maksymalnie godzinę przed odjazdem (raz na EIC Katowice - Warszawa bilet kupowany kilkanaście minut przed odjazdem kosztował 129 zł, mimo promocji na trasie, więc wolę nie kupować w ostatniej chwili). Możesz napisać coś więcej o obłożeniu pociągu, w jakich godzinach i w jakim dniu kupiłeś bilet? Pytam, bo często jestem zmuszona korzystać z usług PKP i akurat o takiej sytuacji nie słyszałam, a jeżdżę na różnych randomowych trasach i w różnych godzinach/dniach.
Sprawdziłam teraz przykładową trasę Gdańsk-Warszawa, odjazd 13.19 i jest informacja - nie dotrzymany termin rezerwowania.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 18 Paź 2015 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 128 565
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
PKP Intercity napisał(a):
Kiedy najpóźniej mogę zakupić bilet na wybrany pociąg?
1. W kasach biletowych – najpóźniej do momentu rzeczywistego odjazdu pociągu (uwzględniając czas konieczny na dojście do miejsca odjazdu pociągu),
2. W systemie eIC – najpóźniej do 15 minut przed odjazdem pociągu,
3. przez system SkyCash, aplikację IC Mobile Navigator – najpóźniej do 5 min przed odjazdem pociągu,
4. W biletomatach – najpóźniej do godziny odjazdy pociągu (uwzględniając czas konieczny na dojście do miejsca odjazdu pociągu),
5. U konduktora – po wejściu do pociągu (nie dotyczy relacji obsługiwanych przez Express Intercity Premium). Zakup biletu u konduktora wiąże się z opłatą z dodatkową opłatą za wystawienie biletu w pociągu.

Odnośnie samej promocji to jest pewna pula biletów (różna w zależności od pociągów) i rzeczywiście można kupić bilety taniej tuż przed odjazdem. Przynajmniej działało to jeszcze pół roku temu. Pula jest ograniczona.
 Profil Relacje PM off

#86 PostWysłany: 18 Paź 2015 15:28 

Loty: 74
Kilometry: 109 694
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
invasion napisał(a):
@scorpion1077 możesz napisać nieco więcej o tym dynamicznym systemie sprzedaży?

Możliwe, że m77 ma rację, nie sprawdzałem dokładnie ile wcześniej przed odjazdem można kupić bilet.
Nie wyraziłem się dosyć jasno, nie chodzi tutaj kupowanie at hok dokładnie 10 minut wcześniej, lecz poprostu bez wielkiego wyprzedzenia czasowego.
Też jestem zmuszony sporo jeździć w ostatnim czasie i na tę zależność trafiłem całkiem przypadkowo, gdy upewniając się co do godziny odjazdu mojego pociągu zorientowałem się, że ekspres, który odjeżdża chwilę wcześniej, a dociera na miejsce bagatela 1h szybciej kosztuje dokładnie tyle samo, co mój tlk. Bilety też zawsze kupuję wcześniej, korzystając ze zniżki 30%, jednak w tym wypadku korzystniej było dla mnie zwrócić zakupiony wcześniej bilet i chwilę przed odjazdem zakupić nowy bilet na wspomniany wyżej expres(unikając kosztu alternatywnego w postaci dłuższej podróży, kosztem jakiś 5-6zł różnicy).
Temat zgłębiłem na stronie IC, jednak nie mogę go teraz na szybko znaleźć. Z tego co pamiętam, taka dynamiczna sprzedaż dotyczy tylko expresów, oraz jedynie na wybranych trasach. W tym momencie nie pamiętam jakich, na pewno dotyczy to SZZ-WAW, wieczorem przejrzę stronę IC i dołączę link z bardziej szczegółowymi informacjami.

Edit:
Pociąg relacji Warszawa-Szczecin
odjazd 17.09.2015r godz 16:55
Obłożenie: Ciężko powiedzieć, ponieważ pierwszy raz jechałem tym expresem więc nie mam porównania, ale raczej było pusto.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#87 PostWysłany: 18 Paź 2015 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję! :) Jak jadę na północ Polski ze Śląska to w grę wchodzą tylko pociągi (kupuję bilety w ostatniej chwili, zazwyczaj dzień wcześniej), więc warto wiedzieć o sprawdzaniu cen, a o tym nie miałam pojęcia. Teraz trochę poszukałam informacji o dss i dotarłam do informacji, że dss wcale nie zależy od konkretnego połączenia w danym dniu i o danej godzinie, tylko od liczby sprzedanych biletów na dany dzień i na daną trasę. Chętnie o tym poczytam szerzej, te info było dosyć stare, więc jak znajdziecie jakieś ciekawe źródła to wrzucajcie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości