Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2015 17:05 

Witam,

bardzo długo już nie pisałem na forum gdyż miałem dłuższą przerwę w podróżowaniu z powodów osobistych. Ostatnio zostałem poproszony o wytłumaczenie jak to robiłem, że mało płaciłem za połączenia będąc za granicą, skleciłem mały opis i stwierdziłem że mogę go tu opublikować. Może komuś się przyda.

Myk z tanimi rozmowami z za granicy polega na wykorzystaniu serwisów typu VoIP. Sens stosowania tego rozwiązania jest tylko wtedy jeżeli jesteśmy za granicą poza EU, ponieważ w EU mamy 25gr za odebrane połączenie i 95gr za wykonane. W przypadku opisanego poniżej "myk-u" mamy koszty rzędu, ~ 0gr - 110gr za minutę odebranego połączenia i ~9 gr za minutę wykonanego połączenia do polski. Dodatkowo należy sobie doliczyć koszt kupienia karty pre-paid SIM u lokalnego operatora za granicą zwykle do 60zł z pakietem internetowym. Całość zamyka się mniej więcej w 100zł i ma sens jeżeli mamy zamiar przeprowadzić ponad 10 min - 20 min rozmów będąc poza EU. Gdzie koszty rozmów do Polski wahają się mniej więcej od 3-7zł za min przy połączeniach odebranych i 5-10zł za minutę połączenia wykonanego. Ja stosowałem ten sposób jeżeli byłem w jakimś takim kraju min. 1 tydzień.

Co należy zrobić:
1. Przed wyjazdem założyć sobie konto w serwisie VoIP nie będę tutaj pisał w jakim bo nie chce robić reklamy ani antyreklamy. Napiszę tylko że są lepsze i gorsze ponieważ będąc np. 2010 w USA ze 3-4 dni zajęło pomocy technicznej rozwiązanie problemu z przekierowaniem do USA, ten sam problem miałem w 2013 na Karaibach. W Azji akurat nie miałem problemów.
Podczas zakładania konta tworzony jest numer lokalny polski stacjonarny, na który znajomi będą dzwonić. Jest on stały i znika dopiero jeżeli nie doładujemy konta przez określony czas zwykle 6m-cy do 1,5 roku zależy od serwisu. Doradzę tylko tyle że należy wybierać taki serwis VoIP, w którym utrzymanie numeru stacjonarnego nie jest dodatkowo płatne bo to się zwyczajnie nie opłaca przy rzadkich podróżach np. 1-2x do roku.

2. Po przylocie na miejsce zwykle na lotnisku trzeba sobie kupić lokalną kartę SIM Prepaid (taka co będzie pasowała do naszego telefonu, chodzi mi głownie format Iphona ale zwykle mają takie w ofercie, zawsze można iść do jakiegoś serwisu GSM i sobie przyciąć). Warto przed wyjazdem poczytać sobie jakie operatorzy mają oferty prepaid bo na lotnisku już niema na to czasu i wtedy dylemat którego wybrać. Najlepsze są takie z pakietem internetowym na krótki okres i dużym bo wtedy zwykle są dość tanie. Internet zawsze na wyjeździe się przydaje. Należy się też dokładnie zorientować jak można dokonywać doładowań na ta kartę i jak uruchamiać dodatkowe pakiety internetowe. Warto też pomyśleć o zakupie zapasowego doładowania przed wyjazdem w plener bo w plenerze ciężko o doładowanie.

3. Kartę prepaid lokalnego operatora włożyć do swojego telefonu komórkowego albo dedykowanego telefonu na wyjazd, jeżeli chce się mieć swój telefon ze swoim numerem i tak cały czas włączony.

4. W serwisie VoIP w którym ma się konto trzeba przekierować numer stacjonarny na numer prepaid lokalnego operatora (warto przećwiczyć przed wyjazdem na jakiś polski numer). Od tej pory osoba która zadzwoni na numer stacjonarny VoIP (np. warszawski) dodzwoni się na naszego prepaida. Osoba dzwoniąca będzie płaciła tylko tyle ile płaci za połączenia na numer stacjonarny (czyli od 0 do 9gr za minutę), a my zapłacimy tyle ile operator VoIP ma w cenniku za minutę połączenia na komórki do kraju w którym jesteśmy. Trzeba pamiętać aby kontrolować stan środków na koncie w serwisie VoIP bo w momencie gdy środki się wyczerpią to nikt się nie dodzwoni albo połączenie się zakończy podczas rozmowy.

5. Połączenia do Polski możemy wykonywać w dwojaki sposób albo dzwonić na bezpłatny numer zagraniczny podany przez operatora VoIP (jeżeli posiada on taki w danym kraju) i tam podawać login hasło i numer do którego chcemy się połączyć w Polsce. Albo (i ja preferuję ten sposób) za pomocą aplikacji mobilnej wskazanej przez operatora VoIP (lub innej obsługującej protokół SIP). Wtedy porostu opalamy aplikację i dzwonimy w dowolne miejsce na świecie zgodnie ze stawkami operatora VoIP. Minus tego sposobu jest taki że używamy Internetu i musimy mieć pakiet Internetowy lub dostęp do WiFi. Dużym plusem używania aplikacji jest to że jeżeli mamy ją uruchomioną to jeżeli ktoś dzwoni na nasz numer stacjonarny serwisu VoIP to odbieramy w aplikacji i nie płacimy w ogóle za przekierowanie. Więc warto umawiać się na dłuższe rozmowy telefoniczne tak żeby być wtedy w miejscu gdzie mamy dostęp do darmowego WiFi bo nas wtedy nic to nie kosztuje. Aplikacje mobilną warto skonfigurować będąc jeszcze w Polsce bo czasami trochę to zajmuję i wszystkie opisy konfiguracji są gdzieś w Internecie.

6. Jeżeli używamy swojego prywatnego telefonu z kartą Prepaid SIM i karta SIM polska z naszym własnym numerem telefonu jest wyjęta za granicą, wtedy robimy po prostu przekierowanie z własnego polskiego numeru komórkowego na nasz numer stacjonarny serwisu VoIP. Wtedy jak ktoś dzwoni na nasz polski komórkowy to jest seria przekierowań, z komórki na stacjonarny , ze stacjonarnego na komórkowy prepaid za granicą. Minusem jest to że wtedy płacimy dodatkowo za przekierowanie z komórkowego na stacjonarny wg. stawek naszego operatora komórkowego np. 9 gr za minute, czy tam 0 gr zależy jaka mamy taryfę. Drugi minus jest taki że nie dochodzą SMS-y bo karta SIM jest wyjęta z telefonu. Dużym plusem jest to iż nie musimy nikomu podawać numeru stacjonarnego VoIP. Znajomi po prostu dzwonią na naszą komórkę, a my odbieramy na prepaidzie za granicą czy tam w aplikacji.

Opis jest może mało przejrzysty ale generalnie wszystko jest dość proste. W razie pytań proszę pisać w tym temacie.

Pozdrawiam i przepraszam za błędy gramatyczne ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 16 Paź 2015 14:18 

Ciekawy artykuł pomagając przy wyborze operatora podczas podróży po Azji.

http://www.spidersweb.pl/2015/10/intere ... drozy.html
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Paź 2015 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
a nie latwiej dzwonic na vibera? Ja tylko z niego korzystam oraz jak chce zobaczyc rodzine to z FaceTime
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości