Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 28 Wrz 2015 23:25 

Widzę, że wzbudziłam zagorzałe dyskusje, a użytkowników podzieliłam na tych na za i przeciw, choć sama nie wiem do końca dlaczego bo prosiłam tylko o pomoc w konkretnie określonym temacie ;)
Parę postów pomogło mi za co dziękuję :)
Staram się dalej o odzyskanie kasy. Jak się uda to opisze w jaki sposób, aby Ci co lubią wytykać błędy mogli dalej się wyżywać, a Ci co będą szukali wskazówek w podobnej sytuacji mogli skorzystać.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#62 PostWysłany: 28 Wrz 2015 23:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Sorki, ale nie wytrzymałem - na tym forum raczej sobie pomagamy a nie wytykamy głupotę czy brak profesjonalnego przygotowania do trudów podróży i pułapek, które czyhają na każdego, kto wyruszy na nieznane tereny.
Stało się, mądry Polak po szkodzie, pomóż więc narodzie - nie mędrkujmy, że można było się wcześniej ubezpieczyć (a przecież - pewnie, można by nawet ochroniarzy ze sobą wozić, ale jesteśmy niby w bardzo cywilizowanej Europie i nie wszyscy mają czas na studiowanie regulaminów/prawa/opinii, żeby sobie urządzić wycieczkę.
Zadziała im się krzywda, to pytają bardziej doświadczonych, co o tym myśleć i jak zaradzić.

Skąd u niektórych tyle jadu, niepojęte.

Współczuję bardzo tak złych doświadczeń, niestety każdy z nas czasem natnie się na coś podobnego.
I dziękuję za zwrócenie uwagi, że Europa nie jest wcale tak ucywilizowana, jakby się to czasami wydawało i że w niektórych krajach ryzyko oszustwa jest zbyt duże.
Wypożyczałem auta w różnych krajach, także we Włoszech i do głowy mi nie przyszło sprawdzać, co się stanie z moim kontem na wypadek kradzieży.
Ale pamiętam do dzisiaj filmik z lat dziewięćdziesiątych pokazujący, jak włoscy magicy otaczają skuter, rozbierają go na części i ulatniają się po 5 minutach każdy w inną stronę...

Dobra lekcja, jadu nie trzeba, ja dziękuję i życzę, żeby coś się udało odzyskać, chociaż pomóc nie potrafię.
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 28 Wrz 2015 23:29 

niebieski
Walcz i tego chargeback tez mozesz sprobowac. Nic nie zaszkodzi. Byl taki temat ze gosc kupil 2 bilety na ten sam lot na te same nazwiska i nie dalo sie nic zrobic. Pomogla w koncu procedura chargeback.

Wysłane z mojego XT1021 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 28 Wrz 2015 23:34 

srebrny
@Katryn
Gdybys szukala pomocy, to bys odpowiedziala na moje pytania:
Cytuj:
Macie protokol zdania auta?Czego dokumentacje zdjeciowa posiadacie?O jakiej umowie ustnej piszesz i jak potrafisz wykazac jej tresc?

Ty jednak najwyrazniej chcesz sie tylko wyzalic...
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 29 Wrz 2015 07:43 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
jak popatrzycie na duze sieciowe wypozyczalnie to jest tam warunek, wypozycznie samochodu w takich regionach jak Kampania,Apulia,Kalabria,Sycylia trzeba miec wykupione full ubezpiecznenie ze wzgledu na duzy odsetek kradziezy

#66 PostWysłany: 29 Wrz 2015 08:22 

niebieski
Szczerze chciałbym zobaczyć panów zapinio i bootsa jak czytają całe OWU na lotnisku przy punkcie wynajmu :lol: O ile język nie byłby barierą 8-)

@Katryn daj oczywiście znać czy chociaż 200e udało się odzyskać, bo tak jak wspomniałem - wg mnie reszta przepadła. Totalnie nie jesteś w stanie wykazać powiązania tego czynu z wypożyczalnią. Nawet tego nie rozgłaszaj bo możesz przez przypadek zaliczyć kolejne kłopoty.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 29 Wrz 2015 08:56 

Maciek78 - czy OWU jest tak tajemne, że w momencie rezerwacji nie jest dostępne? Czy pisząc o czytaniu OWU na miejscu miałeś na myśli właśnie przypadek Katryn-gdzie sytuacja zmusiła Ją do skorzystania z wypożyczalni innej niż zaplanowała.

Szczerze mówiąc przypadek autorki jest dla mnie przerażający i następnym razem zanim wypożyczę samochód to się 5 razy zastanowię nad wyborem wypożyczalni.
 PM off
jobi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 29 Wrz 2015 09:18 

niebieski
@singielka_1976 - przeczytaj jej historię. Miała rezerwację ale musiała zmienić firmę rezerwacyjną. Więc owu MUSIAŁA przeczytać na miejscu, co jest chyba niezbyt komfortowe.

Cytuj:
Aha, dla wyjaśnienia: do wypożyczalni trafiliśmy przypadkiem. Rezerwacje mieliśmy w innej, gdzie nie była wymagana karta kredytowa, jednak przy okienku okazało się że tylko kredytowa, nie ma możliwości debetowej. Pan był tak miły, że zaprowadził nas do owej wypożyczalni i nasza przygoda się zaczęła..
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 29 Wrz 2015 09:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnym sposobem na omijanie takich kłopotów jest korzystanie z dużych sieciówek (Avis, Hertz, Sixt, Europcar) gdzie różnej maści wałki zdarzają się raczej rzadko. Niestety bywa trochę drożej i kredytówka oczywiście jest wymagana. Ja korzystam z Avisa, gdzie z reguły wychodzi najtaniej ze strony amerykańskiej i można stosować jeszcze różne kody zniżkowe (to już na własne ryzyko).
Generalnie w Europie jest zasada, że im bardziej na południe tym większe ryzyko. Jako kontrast tej sytuacji z Sycylii powiem, że samochód wypożyczony w Rovaniemi stał grzecznie na parkingu lotniskowym .... z zapalonym silnikiem - taki tam mają zimowy zwyczaj :)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 29 Wrz 2015 09:34 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
xemi napisał(a):
Walcz i tego chargeback tez mozesz sprobowac. Nic nie zaszkodzi. Byl taki temat ze gosc kupil 2 bilety na ten sam lot na te same nazwiska i nie dalo sie nic zrobic. Pomogla w koncu procedura chargeback.

Dobrze jednak porozmawiać wcześniej z bankiem o zdarzeniu i ew. skuteczności takiego wniosku. Jesli zostanie uruchomiona procedura, a wniosek będzie niezasadny, to klient może zostać odpowiednio oznakowany w systemie. W skrajnym przypadku może mieć to później wpływ na inne usługi i produkty bankowe.

#71 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:24 

srebrny
maczala1 napisał(a):
Pewnym sposobem na omijanie takich kłopotów jest korzystanie z dużych sieciówek (Avis, Hertz, Sixt, Europcar) gdzie różnej maści wałki zdarzają się raczej rzadko.

Ale one też blokują na kartach duże kwoty. Ja już się tym nie przejmuję (bo inaczej nie da rady, a z wypożyczalni i tak korzystam tylko, kiedy muszę), ale jak słusznie pisał kolega @yoshi, dla wielu może to być przerażające.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:37 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
maczala1 napisał(a):
Ale one też blokują na kartach duże kwoty.

No właśnie nie do końca. Wspomniany Avis.com (koniecznie US/global, a nie polski) często dawał mi ubezpieczenie (wliczone lub niewiele płatne) i dzięki temu blokady były małe (np. w Rovaniemi tylko 90 euro).
Nawet jak zrobią większą blokadę to nie robią raczej wałków i środki bez problemu zwalniają. Jak widać na przykładzie z Sycylii podejrzane firemki nawet jak nie zrobią blokady, to kartę i tak mogą ostatecznie obciążyć, więc ja wybieram sieciówki.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:48 

niebieski
Potwierdzam. Ja miałem własne ubezpieczenie z PL - koszt 120 zł na 2 tygodnie - i AVIS zablokował mi tylko 60e - na paliwo. Rezerwacja robiona z kodem z forum.
Na koniec rozliczenie paliwa co do litra - przyjechaliśmy z 3/4 baku i policzyli normalną cenę, czyli 18e i resztę zwolnili.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:50 

srebrny
No tak, ale celowo wspomniałem kolegę @yoshiego, dla którego ta kwota była szokująca. I trudno mu się dziwić. Mi też kopara opadła, jak mi Budget blokował 900 eurasków, a jeszcze nabucony pan z obsługi z pogardą wygłosił, że on tu na tej karcie nie jest w stanie tyle zablokować i myślał, że ja z panikuję. To dałem inną.
A tak jak piszecie - blokowanie kwoty można obejść. Kuzynka nie miała karty kredytowej i zamiast depozytu w formie blokady wykupiła dodatkowe ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 29 Wrz 2015 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 14.9%
niebieski
Walcz o chargeback
Pisz do ambasady.

Pisanie nic nie kosztuje,a moze dac efekty.

Nastepnym razem korzystamy z sieciowek i bierzemy dodatkowe ubezpieczenie.

Szcerze to niewiele zdzialasz i lepiej juz godzic sie ze strata.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 29 Wrz 2015 11:47 

niebieski
Widze, ze chargeback wzbudza wielkie emocje wiec jedna uwaga ogolna: opcja ta umozliwia "sprawdzenie" transakcji na karcie pod wzgledem jej zasadnosci, czyli w tym wypadku mozemy za posrednictwem banku sciagnac od merchanta dokumenty (koniecznie sprawdzajac ile to bedzie kosztowac w przypadku nieuznanej reklamacji!), ktore wg niego uzasadniaja obciazenie.

W tym wypadku jesli na protokole zdawczym, podpisanym przez zdajecego, nie bylo wymienionych dodatkowych rys - 200EUR jest pobrane bezpodstawnie i mozna je odzyskac. Przy okazji moze wyjsc jakis blad formalny (brak dokumentow, niedbalosc wypozyczalni itp.) co rowniez moze dawac podstawe do zwrotu - w koncu, jak tu podnosili niektorzy prawilni wspolforumowicze, trzeba przestrzegac podpisanych umow i przyjetych zasad.

BTW @Katryn

masz ten protokol i ewentualne inne papiery? Podrzuc skany a obeznani na pewno beda w stanie bardziej adekwatnie ocenic sytuacje.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 29 Wrz 2015 12:19 

niebieski
Ocenić? Dostanie dziewczyna zj*bkę za nieczytelny podpis :D
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 29 Wrz 2015 15:06 

srebrny
Kian napisał(a):
Pisz do ambasady.

Przemyślałeś tą poradę?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 29 Wrz 2015 20:35 

niebieski
A co jest w niej złego? Ambasada jest od tego by pomagać rodakom w obcym kraju.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 29 Wrz 2015 20:40 

srebrny
Złego - nic. Bezsensownego - wszystko.
Poczytaj o roli ambasady i o opiece konsularnej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość