Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tego co wiem nawet zablokowanie karty nie pomoże żeby nie było możliwości obciążenia konta.
 Profil Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:09 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
czy Wy naprawdę nie wiecie co to jest chargeback??
zawarliście umowę z wypożyczalnią , zaakceptowaliście warunki jak sobie wyobrażacie użycia chargeback??
no chyba że w sądzie udowodnicie fraud codes a to będzie prawie niemożliwe
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:14 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.6%
srebrny
Przecież ma dowód na to, że auto porysowane nie było, więc 200€ uratuje. A jak wypożyczalnia odpuści temat to i całą kwotę IMHO.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:23 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 356
Krajów: 38 / 17.7%
srebrny
Dlaczego w takim razie wypozyczalnie w wiekszosci za wymog konieczny uwazaja karte kredytowa, skoro z karty debetowej bezproblemowo moga sciagnac naleznosc?

#45 PostWysłany: 28 Wrz 2015 11:48 

Dzien Dobry,

Miałem z ta wypozyczlnią do czynienia aż swa razy:
1. Sycylia - pełne ubezpieczenie - żadnych problemów
2. Włochy generalnie i tu były schody.

Wypożyczyłem samochód w Pisie (OWU dostajesz jako ostatni papier po całej akceptacji kart) oczywiscie wxialem ubezpieczenie full. Po dwoch tygodniach oddałem samochód w Rzymie i nagle się okazało ze brakuje jakiejs blaszki od zamka. Wypelnilem papiery ze to napewno juz bylo w Pisie, pobrali ekstra 600eur kaucji o pojechalem do domu. Po paru dniach kasa wrocila pomniejszona o 50eur - dobra przelknalem. Po 3 tygodniach natomiast pobrali sobie ekstra 500eur za podobno spozadzenie dokumentacji do zdarzenia.
Zglosilem te sprawe w banku i zablokowalem karte. Bank poprosil mnie o opisanie sprawy i podzielilem sie swoimi spostrzeżeniami. SbC niestety nie potrafila wystawic na to faktury, a Pani byla na tyle mila w banku, ze dala im 7 dni na odpowiedź jak nie to kasa wraca do mnie. Jak latwo sie domyslec Wlosi nie odpowiedzieli i sprawa zamknieta.

Reasumujac, zawsze warto zglosic sprawe do banku i na przyszlosc miej osobna karte kredytowa do wypozyczalni i
blokuj saldo po kaucji.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 28 Wrz 2015 13:36 

srebrny
A co jest nie tak z chargebackiem z karty debetowej?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 28 Wrz 2015 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 356
Krajów: 38 / 17.7%
srebrny
Rozwiej wobec tego watpliwosci, skoro infantylizm bije po oczach, a Ty jestes znawca.
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 28 Wrz 2015 13:41 

niebieski
O czym Ty rozprawiasz? Jaka zabawa? Dla kogo? Czy wypożyczenie auta ma być równoznaczne z wejściem na ścieżkę wojenną? Chłopie, opanuj Te swoje wywody bo aż szkoda czytać.
Przede wszystkim NIKT nie ma obowiązku być tak obeznany z wynajmem samochodu jak Ty. Gratuluję Ci, choć zapewne są takie dziedziny życia, że bohaterka tego postu mogła by dokładnie to samo o Tobie powiedzieć.
Po drugie - jeżeli widzisz nieznajomość tematu to zawsze się wyśmiewasz z ludzi? To ja Ci dam radę - albo się zamknij albo wyjaśnij w normalnym poście różnice o Panie (sic!)
Po trzecie chciałbym Cię przeprosić, bo ja wypożyczałem samochody nie dysponując tak wielką wiedzą jak Ty.

Skąd się tacy biorą? Aż żal zapytać czasami na forum bo mistrzowie wszechświata zaraz Cię sprowadzą do rynsztoka.

A skoro jesteś tak obeznany w nazewnictwie to wiedz, że oznaczenie PS stosuje się zwykle do pisma odręcznego a nie na forach, gdzie możesz edytować swoje posty.
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Maciek78 napisał(a):
gosiagosia napisał(a):
Atakujecie człowieka bo realnie wytknął, że brak jest jakichkolwiek podstaw do rzucania oskarżeń o kradzież :shock: No bo niby na jakiej podstawie z taka pewnością piszecie, że to wypożyczalnia ukradła koła? Jeden, jedyny dowód poza przypuszczeniami podajcie. Na przypuszczeniach nie da się oprzeć żadnej "sprawy" - dowody są potrzebne.
Na marginesie: wypożyczałam auto w tej samej wypożyczalni, byłam w Katanii i nic się nie stało.
@Katryn - sprawę zawsze możesz wytoczyć. Pytanie tylko czy ją wygrasz. A pytania @boots są jak najbardziej zasadne. Sama nie wiem czy prosisz o radę czy ... o co?

Wyluzuj. ---
Dziewczyna ma problem, szuka jakiejkolwiek rady a mistrz opanowania w każdej sytuacji zarzuca, że mogła czytać OWU. Mogła, podobnie jak wypożyczalnia mogła poinformować, że nie działa to to w Catanii. Dobra wola leży po dwóch stronach.
@Katryn szczerze to na moje oko masz pozamiatane i nic nie wskórasz. Jeżeli masz chociaż dobre fotki i pokazują miejsca, które rzekomo są porysowane to możesz powalczyć o zwrot 200e. Nawet pusty bak jest przegrany. Niestety warunki ubezpieczenia były jakie były. Na przyszłość lepiej skoczyć do tesco czy innego lokalnego marketu i kupić 4 opony niż dzwonić po policję ;)

@Abcn - po Twoim kasowaniu to ja wyszłam na "mistrza opanowania" :mrgreen: Ale pomimo, że cechę ową chciałabym posiąść to to do dnia dzisiejszego mi się nie udało :)
Maciek78 lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 28 Wrz 2015 14:45 

niebieski
Jako post writer potwierdzam, że nie chodzi o Ciebie :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 28 Wrz 2015 15:44 

srebrny
Fakt - nie ma obowiazku znania sie na procedurach najmu auta i nie ma obowiazku czytania OWU.
Ale na szczescie obowiazuje waznosc zawartej umowy - nawet, jak sie nie chcialo jej czytac.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 28 Wrz 2015 18:32 

srebrny
Nadal nie napisałeś co jest nie tak z chargebackiem z karty debetowej.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 28 Wrz 2015 18:49 

Nie ma roznicy miedzy chargebackiem z karty kredytowej/debetowej/ czy przedplaconej :) '(kiedys chargeback istnial tylko dla kredytowek ale to dawno temu)

od dluzszego czasu wypozyczam samochody za granica wiec podziele sie prostymi radami, ktore pewnie juz ktos wczesniej wkleil:
1) obejrzec samochod przy odbiorze i zrobic zdjecia, w ramach niejasnosci przed wlaczeniem silnika zglosic to obsludze stacji (porysowany prawy bok audi a3 cabrio we Florencji, mimo zapewnien obslugi ze auto jest 'Very new')
2) przy opcji full-full sprawdzic przy rachunku, czy nie narzucaja dodatkowych oplat (ponownie we Wloszech, obsluga AVIS naliczyla mi dodatkowe 90€ za pusty back, poprosilem pracownika by poszedl ze mna sprawdzic stan baku, oczywiscie byl pelny, na to pracownik 'musialem zle spojrzec' :P)
3) niektore wypozyczalnie (glownie te tanse) maja wpisane w umowie punkt, o oddaniu czystego auta, w przeciwnym wypadku naliczaja duze oplaty
4) sprawdzajcie waznosc winiet :P ( na poczatku lutego dostalem w AT auto z winietka na rok poprzedni :P)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 28 Wrz 2015 19:40 

srebrny
Ja zawsze jestem pełen obaw przed wypożyczeniem. Jestem świadom, że wypożyczalnie maja pełne pole do popisu, jeśli chcą kantować. Jak napisał jeden z przedmówców, to zabawa dla bogatych.

Co do sytuacji, z tego co wiem o Sycylii, jedyną opcją było chyba niestety pójść do wujka Vito i negocjować, żeby się podzielił...
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 28 Wrz 2015 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.3%
niebieski
zapinio napisał(a):
Przeczytałem wątek i jestem zdumiony nieświadomością.

.................
Chargeback z karty debetowej ...(sic!).
Kompletna nieświadomość.
.............

Nic tu nie pisałeś o chargebacku W ZWIĄZKU z zaistniałą sytuacją...

I jeszcze wyjeżdżasz z tekstami o braku czytania ze zrozumieniem.

Dalej czekamy.
4 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 28 Wrz 2015 19:51 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
pożyczanie samochodu to jak kredyt w banku:
nie mamy wiarygodności BIK, BIG itp to nam duży bank nie pożyczy, potem parabank, a na końcu pożyczymy u mafii
nie mamy kredytówki to zapomnijmy o Avisie , ale nawet za gotówkę bez debetówki ktoś nam pożyczy, ale ze skutkami jak powyżej, bo jesteśmy narażeni na większe ryzyko
oczywiście Ci duzi też kombinują ale mniej :D
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 28 Wrz 2015 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Obibok ma dużo racji w tym co pisze. Wypożyczalnie mogą załatwić nas wieloma kruczkami. Wypożyczyłem samochód tylko raz na Krecie w lokalnej wypożyczalni. Po prostu poszedłem z gotówką i powiedziałem, że nie mam w ogóle żadnej karty płatniczej i że mogę zastawić 100 EUR. Przed podpisaniem przeczytałem umowę i zaakceptowałem warunki wynajmu. Efekt? Auto zwróciłem, zostało mi oddane 100 EUR i po sprawie. Samochodu nie uszkodziłem, zatankowałem na full i podziękowaliśmy sobie.
Do wynajmu za granicą podchodziłem kilkukrotnie - albo umowa była niekorzystna dla mnie, a to nie pozwolono mi zrobić zdjęć samochodu (!!!) a to chcieli zablokować na karcie kwotę 1000 EUR. Podziękowałem. Wsiadłem do autobusu i zwiedzałem wyspę przy piwku. Zobaczyłem mniej jednak żadne z wakacji/podróży nie kosztowały mnie dużo więcej niż zaplanowałem.
Autorka tematu miała pecha. Chociaż wydaje mi się, że takie wypożyczalnie jak Hertz czy Sixt są dużo bezpieczniejsze ale jak rozumiem dla autorki "cena grała rolę".
 Profil Relacje PM off
zygzag lubi ten post.

#58 PostWysłany: 28 Wrz 2015 21:57 

Chyba można pokusić się o podsumowanie dyskusji. Wychodzi na to, że nie tylko bilety/linie lotnicze, nie tylko hotele (hostele etc.) wymagają starannego doboru ale i wypożyczalnię trzeba zaplanować. Dobrze przed wyjazdem odrobić pracę domową i poczytać.

@Katryn, przykro mi ale wychodzi na to, że odbyłaś płatną lekcję podróżowania...

@zapinio, masz dużo racji tylko nie wiem czemu piszesz to w duchu "jak tego nie wiecie to jesteście debilami, a jako tacy powinniście siedzieć w domu zamiast podróżować" ... Można to samo napisać na zasadzie "jak chcecie podróżować, to musicie o tym wiedzieć" i wiele osób byłoby Ci wdzięcznych. To forum właśnie jest trochę jak szkoła/przedszkole gdzie ludzie dzielą się wiedzą i doświadczeniem i dzięki temu wielu uniknie błędów, które popełnił już ktoś inny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 28 Wrz 2015 22:21 

niebieski
zapinio napisał(a):
I tak można bez końca.
Niektórzy nie mogą pojąć ,że nie ma zupy za darmo.
ZAWSZE ktoś płaci.
Wszystko jest dla ludzi włącznie z alkoholem, który, jak mawiał mój ś.p. Ojciec ,pity w miarę nie szkodzi nawet w największych ilościach.

Dla mnie EOT.

P.S.
Amatorom chargeback życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.

Trol trola trolem pogania!

Wysłane z mojego XT1021 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 28 Wrz 2015 22:37 
Awatar użytkownika

niebieski
OT
Kolego @zapinio, przeczytałem 3 strony Twoich postów i jedyny nasuwający się wniosek to, jak mawiał klasyk: "pycha poprzedza upadek". Popracuj nad sobą, poczytaj prawo Jante https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Jante (lub zjedz snickersa) ;)

EOT
zapinio napisał(a):
I tak można bez końca.
Niektórzy nie mogą pojąć ,że nie ma zupy za darmo.
ZAWSZE ktoś płaci.
Wszystko jest dla ludzi włącznie z alkoholem, który, jak mawiał mój ś.p. Ojciec ,pity w miarę nie szkodzi nawet w największych ilościach.

Dla mnie EOT.

P.S.
Amatorom chargeback życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 98 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości