Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sie 2015 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty

Dokąd
  • Chicago (ORD/MDW) / wylot: zachodnie wybrzeże (LAX, SFO), ewentualnie Houston, Dallas

Data wylotu
  • 24.06.2016

Data powrotu
  • 19.07.2016

Długość pobytu
  • 25 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 2600 / osoba (KTW-FRA-ORD / LAX-ZRH-KRK)

Dodatkowe informacje
  • Cześć,
    wiem, że jest dosyć wcześnie ale poszukuję lotów na przyszłe wakacje. Termin w okolicach 24 czerwca - 19 lipca (ewentualnie tydzień później lub wcześniej, na 25 dni).

Wylot - południowa Polska, kierunek Chicago. Powrót z zachodniego wybrzeża USA (LAX, SFO) do KTW/KRK, ewentualnie HNL lub z południa IAH. Możliwe kombinacje również np. z Dallas.

Sam szukałbym zapewne dopiero za kilka miesięcy ale śledziłem loty do USA od grudnia i na ten rok podobny termin występował powyżej 3000 zł/ osoba. Jeszcze 2 dni temu można było kupić LH - KTW-FRA-ORD / IAH-FRA-KTW za 2200 zł, teraz w tym samym terminie ceny podskoczyły o 500 zł. W ciągu doby LH podrożało również na powrocie z SFO i LAX...

Zastanawiam się czy cena 2600 zł na tym kierunku jest ok czy jednak wstrzymać się jeszcze i czekać na jakieś promocje? To termin wakacyjny więc obawiam się, że może być ciężko...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 28 Sie 2015 18:40 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś może przynajmniej wypowiedzieć się nt wyszukanej ceny w tym terminie? (2600 zł za KTW-ORD + LAX-KRK) To dobra cena czy lepiej jednak poczekać? Widzę, że terminy późniejsze są już dużo powyżej 3000 zł bo wakacje w pełni...

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Sie 2015 19:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Na czerwiec i lato 2016 nie ma jeszcze "aktualnych" cennikow w liniach lotniczych. Tzn. sa ceny ale w okolicach konca 2015 i okolo stycznia/lutego 2016 mozna spodziewac sie lepszych cen.
Ogolnie warto zastanowic sie nad delikatna elstycznoscia daty wylotu jesli zalezy Wam na nizszej cenie. Koniec czerwca i pozniej to juz high season i niskie ceny mozeny znalezc tylko dzieki bledom taryfowym, fural dump lub kombinacji open jaw. Ale wystarczy przesunac termin wylotu na okolo 15-20 czerwca. Wtedy sie konczy low season i przewaznie sa ceny w okolicach 1700-2200PLN.
Co do podrozy po Stanach: Chicago/California...to warto sie zastanowic nad samochodem jesli celem jest zwidzanie po drodze. Jesli zas szybkie dotarcie do Californii, to mozna poszukac na osobnym bilecie w amerykanskich low costach czesto ceny OW < 100USD a niekiedy nawet RT < 100USD.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sie 2015 22:52 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za odpowiedź. Byłem już kilka razy w USA więc jeśli chodzi o loty wewnętrzne to nie ma problemu. Niestety nigdy nie wracałem z zachodniego wybrzeża. O ile wiem mniej więcej ile kosztują bilety na podobny termin do Chicago czy NYC, o tyle nie mam pojęcia jak to wygląda z powrotem z SFO czy LAX.

Szukałem z terminem wylotu o tydzień wcześniej, bez zmian. Wiem, że mój termin to prawie wakacje, a w zeszłym roku bilety do USA były zdecydowanie droższe, pytanie więc czy to dobry pomysł kupić już teraz.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:12 
Awatar użytkownika

platynowy
monroe napisał(a):
...
Wiem, że mój termin to prawie wakacje, a w zeszłym roku bilety do USA były zdecydowanie droższe, pytanie więc czy to dobry pomysł kupić już teraz.

I tu jest podstawowy dylemat przy lotach w systemie ekonomicznym: juz teraz, czy jeszcze poczekac? Sam go mam dosyc czesto.
Czy na 6 miesiecy przed lotem cena 1800-2200jest OK, czy moze czekac na okazje i jakies OJ (itp) za 1300-1500. Duzo zalezy od tego jak dobre jest polacznie kupowane na kilka miesiecy do przodu. Jesli przesiadki sa dobre, samoloty OK, linie i porty wylotu//przylotu dopasowane mniej wiecej OK, to przewaznie decyzuje sie na wydanie wiekszej ilosci $$$ w zamian za komfort i efektywnosc polaczenia. Jesli jednak nie za bardzo udaje sie ustawic paramatry jakosciowe polacznia przy locie PL-USA > 2000PLN, to czekam i szukam okazji pozniej.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:19 
Awatar użytkownika

złoty
Dokładnie. Zwłaszcza, że widzę, iż w ciągu tygodnia na tym kierunku w tym samym terminie loty podrożały o kilkaset złotych. Szukałem na necie czegoś w rodzaju "airfare history" ale nie potrafię niestety znaleźć ;) Myślałem więc, że ktoś na podobnym kierunku w podobnym terminie podróżował w tym roku lub w ubiegłym i będzie w stanie napisać jak mniej więcej kształtowały się ceny... ;) Czekanie na EF to trochę loteria :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sie 2015 10:20 

W tym roku kupilem bilety do Chicago w lutym z wylotem z WAW na 26 czeraca w cenie 2100zl. Lufthansa. Ostatecznie polecielismy w jedna strone Austrian a wrocilismy w lipcu Swiss.
Lufthansa zawsze styczen-luty robi promocje biletow do Chicago z wylotem wlasnie do 26 czerwca. Co rok jest to okolo 2 tys zlotych. Nic tylko czekaj !
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:04 
Awatar użytkownika

złoty
jacek6619 napisał(a):
W tym roku kupilem bilety do Chicago w lutym z wylotem z WAW na 26 czeraca w cenie 2100zl. Lufthansa. Ostatecznie polecielismy w jedna strone Austrian a wrocilismy w lipcu Swiss.
Lufthansa zawsze styczen-luty robi promocje biletow do Chicago z wylotem wlasnie do 26 czerwca. Co rok jest to okolo 2 tys zlotych. Nic tylko czekaj !

Ja kupiłem w grudniu 2013 na 26 czerwca 2014 bilety za 1900 z Lufthansy na trasie KRK-ORD / NYC-KRK.
Tylko że tym razem powrót ma być z zachodniego wybrzeża więc też inna cena... :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:16 

Też szukam z południowej Polski w terminie ok. 15 czerwca do 7 lipca +/- tylko na zachodnie wybrzeże i powrót teżz zachodniego wybrzeża. Jedziemy całą rodziną - 5 osób więc zależy mi na biletach max 2000 zł.
Nie wiecie, czy w liniach typu Lufhansa na takich lotach dzieci maja znizki (10-12 lat?)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:20 
Awatar użytkownika

platynowy
porzeczka napisał(a):
....
Nie wiecie, czy w liniach typu Lufhansa na takich lotach dzieci maja znizki (10-12 lat?)

Niestety, dzieci powyzej 2 roku zycia sa traktowane prawie jak dorosli (zajmowanie miejsca w fotelu). Wiec jedyne na co mozna liczyc to znizka na poziomie 10-20% i to przewaznie od taryfy. Czesto to daje "oszczednosci" tylko na poziomie gora 100-200PLN do USA.

-- 29 Sie 2015 11:27 --

Cytuj:
Ja kupiłem w grudniu 2013 na 26 czerwca 2014 bilety za 1900 z Lufthansy na trasie KRK-ORD / NYC-KRK.

Wlasnie na granicy 15-25 czerwca sa ostatnie wyloty z Europy do USA z "normalnymi cenami", pozniej zaczyna sie okres wakacyjny i ceny leca min 20-30% w gore. Trzeb miec sporo szczescia, aby znalezc jakas okazje: OJ, FD itp..

Cytuj:
Tylko że tym razem powrót ma być z zachodniego wybrzeża więc też inna cena... :)

Tutaj mozna ratowac sie lotami wew. USA. Zakup z wyprzedzeniem kilku miesiecy powinien pozwoolic na lot w cenie 100-200USD od osoby, ale uwaga w low costach amerykanskich jest oplata za bagaz a i u reguralnych przewoznikow: Delta, AA, UA jesli sie nie ma jakies statusu w programie lojalnosciowym to czesto trzeba zaplacic 20-25USD za nadanie bagazu. Inna sprawa ze mozna z "gigantycznym" podrecznym latac, przekraczajacym rozmiarych tych z europejskich low-costow. A widzialem nawet takie walichy, ktore u nas spokojnie Lufa, Lot, czy inni zmusiliby pasazera do nadania do luku...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sie 2015 11:30 

U nas to pewnie będzie dobra opcja lot norwegian - na razie mają ofertę do 6 czerwca 2015 - przez Oslo. Zmieścimy się wtedy w 2000 może. Tylko za bagaż trzeba płacić dodatkowo.
Chyba, że się trafi w międzyczasie coś fajnego - mój brat leciał lufthansą za 1500 zł.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Sie 2015 12:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Pamietaj tylko, ze przy tak dlugim locie i w ogole USA przydaje sie bagaz rejestrowany i ew. posilek w czasie lotu.
Na przykladzie cen na luty/kwiecien (dostepne na teraz w systemie) widac ze koszty rosna wtedy z BARDZO przyjemnych ~1850PLN do ~2350PLN czyli circa 500PLN drozej.

Załączniki:
Przechwytywanie2.PNG
Przechwytywanie2.PNG [ 126.6 KiB | Obejrzany 2309 razy ]
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG [ 125.66 KiB | Obejrzany 2309 razy ]
 Profil Relacje PM off
porzeczka uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:29 

Dalej szukam. I nic dobrego nie ma. Chyba pozostaje nam Norwegian. Ciekawe kiedy jakieś dobre ceny Lufthansy/
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Sty 2016 03:56 
Awatar użytkownika

złoty
Mnie udało się kupić jeszcze początkiem września KTW-ORD / LAX-KRK na jednym bilecie LH za 2130 zł / os i to koniec czerwca-koniec lipca (po jednej przesiadce, loty po 13h). Tylko na chwilę pojawiły się te loty na stronie LH za taką cenę w tym terminie a sprawdzam dalej z ciekawości. Nie sądzę, żeby było jeszcze taniej na wakacje na tym kierunku chyba że jakiś EF albo z Berlina. KLM z Deltą wychodziły o 100 zł drożej ale można było kombinować z powrotem z HNL za niewielką dopłatą.

To tak uzupełniając otwarty przeze mnie temat ;)

PS. Aktualnie masz BA/AA KRK-LHR-LAX za 2300 zl w Twoim terminie (15.06 - 6.07) nie jest źle. Rejestrowany w cenie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Sty 2016 04:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Zerknij jeszcze tu:
amsterdam-usa-wiele-miast-wielkanoc-ok-1650-1750,232,85004
i tu:
http://www.fly4free.com/deal/europe/sta ... only-e307/
cena okolo 300-350EUR (1300-1500PLN) plus trzeba samemu zorganizowac dolot WAW-AMS/MXP/CDG - czesto okolo 400-450PLN, wiec calosc ponizej 2000PLN
pytanie czy sa jeszcze miejsca na czerwiec/lipiec.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Sty 2016 10:58 

Dzięki, ale w lipcu powrotów nie ma - tylko w czerwcu, bynajmniej ja nie znalazłam, ale oferta super. Czekam może coś jeszcze będzie w takim razie.

-- 05 Sty 2016 10:18 --

Jak coś będzie to proszę o info, nie zawsze mam możliwość wejścia na forum, a kolejny post w temacie przychodzi mi na maila.
Podrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości