Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lip 2015 08:20 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Witam,

Potrzebuje szybkiej pomocy w formie pojaśnienia detail programu HH.
Chce zarezerwowac dwa pokoje (5 osob razem), chcialbym skorzystac przynajmniej na jeden z nich z zebranych punktów (całość).
Dylemat mam przy sniadaniu. mogę zamówić pokój za 69 bez sniadania lub 78 ze sniadaniem, luzem sniadanie pewnie cos 16-18 od osoby. Wiec lepiej z gory ze sniadaniem.
Przy pokoju za punkty nigdzie o sniadaniu nie ma slowa, czyli zakladam ze nie jest wliczone. Mam Golda, wiec teoretycznie sniadanie nalezy sie ale (pytania poniżej). Probuje wykombinowac jak i kiedys dziala to sniadanie z Golda, w momencie gdy jest wiecej osób i więcej pokoi

1) czy darmowe sniadanie z Golda nalezy sie tylko dla mnie czy rowniez dla drugiej/trzeciej osoby w moim pokoju?
2) jesli sniadanie nalezy sie "dla pokoju" to czy moze nalezy sie rowniez dla dwóch pokojów, oba rezerwowane na mnie?
3) czy jesli wezme jeden pokój za punkty (domyslnie bez sniadania) to dostanę bonusowe sniadanie za status (z kombinacjami jak wyzej?)

W skrocie - chce zamowic jeden pokoj za punkty a drugi platny. Czy do tego za punkty dostane sniadanie ze statusu dla wszyskich mieszkających, czy drugi platny pokoj musze zamawiac ze sniadaniem?

Powyzsze mozna by rozszerzyć do wersji ze oba pokoje sa za punkty. Oprócz konkretnego przypadku interesuje mnie ogólny mechanism, żeby za każdym razem nie pytać. Jakoś tak na szybko nie mam przekonania że regulamin wprost odpowiada na zadane pytania, ale być może zbyt pobieżnie czytałem.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 30 Lip 2015 08:34 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja zamowilam drugi pokoj ze sniadaniem, tak na wszelki wypadek. Osoba, ktora bedzie z Toba w pokoju dostanie sniadanie za darmo, tak jak Ty. Generalnie sniadanie jest na pokoj dla czlonka Gold.

Aha, jak mialam te dwa pokoje, to oba dostaly upgrade, ale to losowa sprawa.

Mysle, ze najszybciej bedziej zadzwonic do HHonors i zapytac sie.
BrunoJ uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Lip 2015 08:46 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
zgodnie z regulaminem otrzymasz co najmniej "complimentary continental breakfast for you and up to one additional guest registered to the same room", cała reszta jest dobrą wolą hotelu i nie ma tu reguły. Np w DT Warszawa obydwa pokoje otrzymały moje przywileje (salonik, śniadanie). Nigdy nie było problemu by dziecko (jako 3 osoba) nie otrzymało śniadania. Osobiście 'nocowałbym' w pokoju za punkty i przywileje były by przy nim, a do drugiego pokoju ze śniadaniem przypisałbym nazwiska pozostałych 3 osób. Najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z hotelem który Cię interesuje.

#4 PostWysłany: 30 Lip 2015 08:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok dzieki, też tak rozumialem regulamin że należy sie na pokój, czyli domyślnie dla dwóch osób. Czy jeszcze możecie potwierdzić, że pokój za punkty śniadania nie zawiera? EDIT - ok, jest wyżej, czyli potwiedzone
Napisałem wprost do hotelu, nie mam luksusu, zeby na miejscu dowiedzieć sie że sniadanie jednak sie nie nalezy i musze dopłacic równowartość pokoju...
Upgrade pokoju mnie srednio interesuje w tym konkretnym przypadku, bo to tylko overnight. Co innego gdybym zostawał na pare dni.

#5 PostWysłany: 30 Lip 2015 09:06 

Standardowe stawki punktowe nie zawierają śniadania.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 10 Sie 2015 13:34 
Awatar użytkownika

@magnat88 nie do końca masz rację, gdyż wszystko zależy od posiadanego statusu w HH i od golda w górę przysługuje śniadanie za free bez względu na to czy płacisz punktami czy kasą

standardowo śniadanie jest przypisane do pokoju w którym śpi gold, ale z mojego doświadczenia wiem, że wielokrotnie po kontakcie bezpośrednio z hotelem również drugi pokój na tej samej rezerwacji otrzymywał ten i inne benefity, a w żadnej chwili nie zależało to od formy płatności, prawie zawsze pozytywna odpowiedz jest w Azji pomimo że np. w KUL nigdy nie płaciłam inaczej jak tylko punktami
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sie 2015 15:01 

Nie zmienia to faktu że tak jak napisałem wyżej,standardowe stawki punktowe są bez śniadanie,prócz kilku wyjątków.
Czy ma się golda czy diamonda to i tak stawka jest bez śniadania a darmowe śniadanie kontynentalne jest benefitem.
Te wyjątki to hotele Hampton i Waldorf Astoria,w pierwszych jest śniadanie za free dla każdego bez względu na płatność punktami czy gotówką.
W drugim przypadku śniadania za darmo nie dostanie nawet diamond gdy płaci punktami.
Śniadanie to pojęcie względne bo gold czy diamond może dostać śniadanie tylko w saloniku lub voucher na śniadanie z karty(nie z bufetu).
Czasami hotele (szczególnie w US) proponują dopłatę do śniadania z bufetu dla golda bo z statusu jest tylko kontynentalne.
Następnym wyjątkiem są resorty w których zwykle śniadanie jest w cenie dla każdego niezależnie od sieci i statusu czy sposobu płatności czy to DT czy WA i hotel ALL.Rzadko się zdarza że hotel daje darmowe przywileje dla 2 pokoi ale jest to dobra wola hotelu a nie przymus,sam też się kilka razy spotkałem z takim traktowaniem ale w Europie jest to raczej rzadkość niż norma.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sie 2015 16:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Ostatecznie kupowałem płatny pokój ze śniadaniem, a drugi brałem za punkty i wszyscy dostali śniadania o czym od razu zostałem poinformowany przy checkinie. Za to nie dostałem dostępu do saloniku (inna sprawa ze nie upominałem sie). Do obu pokoi była woda, w obu pokojach upominek (słodycz) i list od szefowej. Pokój za punkty był standardowy podczas gdy pokój płatny był superior (szlafrok i inne takie). Ale byc moze wynikalo to z faktu ze pokoje były połączone.
Hilton Nuremberg, 76eur kosztów całkowitych za pięć osob. W zasadzie drogo bo ze lata temu miałem pokój za 53eur ale mieli basen w remoncie.

Co do Hamptonu bede testował w drodze powrotnej. Czyli za pare dni. Zakładam że zadziała to identycznie, wstępnie telefonicznie mam nawet potwierdzenie ze beda łączone pokoje. Jak wspomniałem w innym wątku mam troche dylemat z Warszawą bo cenowo i lokalizacyjne pasowałby mi Hampton City Center ale parking za 120PLN to lekkie przegięcie. I pewnie skończy sie na Okęciu.

Nie dają darmowego parkingu dla Golda? ;) swoją droga darmowy parking lub mocna obniżkę dostawałem przy Silverze i w Binmingham i w Swindon. Widac w UK podchodzą do tego inaczej.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#9 PostWysłany: 11 Sie 2015 00:46 

W Niemczech czy Austrii w Hiltonach jest baaardzo ciężko coś ugrać,dają tylko to co jest napisane w przywilejach i nic więcej.
Też myślę że zniżka na parking była by dobrym pomysłem ze strony HH.
O ile się nie mylę to w tym hamptonie na okęciu też za parking trzeba płacić 40 zł.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Sie 2015 07:48 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ostatnio mialam darmowy parking w Strasbourgu, ale to chyba raczej wynikalo z bledu albo wszystkim dawali. Nikt nie doliczyl do rachunku, a kwitki na wyjazd dawali kazdemu, kto poprosil w recepcji. 40 euro do przodu, zawsze cos.

Fakt, ze prosisz o laczone pokoje napewno ogranicza mozliwosc wyboru i upgrade'ow.

#11 PostWysłany: 11 Sie 2015 09:33 

srebrny
magnat88 napisał(a):
O ile się nie mylę to w tym hamptonie na okęciu też za parking trzeba płacić 40 zł.

Do godziny jest bezpłatnie.
Tylko informacyjnie, bo nie rozwiąże to wątpliwości dla BrunoJ.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sie 2015 19:14 

niebieski
Przepraszam za OT, ale mam szybkie pytanie. Pobyty do statusu są liczone po kalendarzowym roku czy do czasu wygaśnięcia statusu czyli 03.2016?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Sie 2015 19:50 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Według roku kalendarzowego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
07_Zgłoś.Się uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 06 Wrz 2015 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak informacyjnie, celem podsumowania wątku.
Przetestowałem ten układ 3 razy w te wakacje, w Hiltonie, Hilton Garden Inn, i Hampton Inn.
Za każdym razem zadziałało dokładnie jak się spodziewałem - płatny pokój brałem ze śniadaniem dla 3 osób, pokój dla dwóch osób za punkty bez sniadania i śniadanie dostawałem z Golda. Tylko w Hiltonie dostałem połączone pokoje, w pozostałych pokoje na tym samym piętrze w pobliżu siebie (obok, na przeciwko). W jednym przypadku dla 3 osob dostałem Businnes Executive (podwójny pokój z 'biurem'), i to wcale nie przez Golda, tylko po prostu nie mieli nic innego wolnego, a w tym pokoju była dodatkowa kanapa dla trzeciej osoby.
We wszystkich przypadkach musiałem rezerwować pokoje osobno (jako dwie rezerwacje), mimo że system pozwala wybrać 2 pokoje w jednej rezerwacji i potem jeden z nich platny a drugi za punkty. Ale już przy potwierdzaniu i placeniu wyskakuje błąd że sposób płatności dla pokoi się różni i rezerwacja nie może zostać zrealizowana. Trzeba więc rezerwować pokoje niezależnie, ja zawsze dopisywałem w uwagach że mam dwie rezerwacje.
Chyba w miare wszystko napisałem, dodam jeszcze że podobne kombinacje ćwiczyłem również w Accorze.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości