Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kraków - Łódź
#1 PostWysłany: 17 Sty 2012 23:52 

Z racji, iż jest to mój pierwszy post, chciałbym wszystkich stałych jak i sporadycznych bywalców bardzo serdecznie przywitać!

Zakupiłem bilety do Liverpoolu na drugi tydzień marca i jestem na etapie poszukiwania sensownego połączenia na trasie Kraków - Łódź. Kursuje coś poza pociągami i polskim busem? Podróż pociągiem jest dość mozolna, choć wygodna, ale może jest coś bezpośrednio?

Z turystycznymi pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Kraków - Łódź
#2 PostWysłany: 18 Sty 2012 00:09 

nie wiem co prawda co kursuje na tej relacji poza pociagami ale szukajac polaczenia koleja staraj sie dojechac na dworzec łódź kaliska bo przy obecnym remoncie dworca łódź fabryczna inna ewentualnoscia jest tylko dworzec łódź widzew, z ktorego dojazd na lotniska komunikacja miejska to co najmniej poltorej godziny. z kaliskego natomiast blisko jest na przystanek autobusu numer 65 ktory dowiezie Cie pod sam terminal ;]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2012 00:25 

Dzieki ~Hella. Dopowiem tylko, co znalazłem na stronie Łódzkiego lotniska:

Droga z dworca na lotnisko:
"Sprzed głównego wejścia na dworzec Łódź Kaliska należy przejść kilkadziesiąt metrów na południe a następnie skręcić w lewo, przejść pod estakadą i dojść do Alei Włókniarzy. Tam na przystanku autobusowym WŁÓKNIARZY/ŁÓDŹ KALISKA ESTAKADA wsiąść w autobus nr 65 jadący na LOTNISKO (kierunek południowy). Uwaga autobus linii 65A nie jedzie do portu lotniczego."

Sensowne a zarazem jedyne połączenie kolejowe to całonocna podróż z przesiadką przed świtem w Warszawie Zachodniej, dlatego byłoby dobrze mieć asa w rękawie w postaci alternatywy.

Wylot z Łodzi o 10:40.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sty 2012 01:12 

Przelotowe pekasy leca na kaliski.
"Od dnia 16 października 2011r. autobusy pospieszne, przyspieszone i ekspresowe będą odjeżdżać z Dworca Łódź-Kaliska (parking przed pocztą).
Autobusy zwykłe oraz wyjątkowo pospieszne do Lublina o godz. 5:30, 8:20, 12:20, 14:45 i 17:15 oraz do Warszawy Lotnisko Okęcie o godz. 7:35 i 9:30 będą odjeżdżać z placu przy ul. Węglowej/Knychalskiego."

Z tego co widze polski bus rowniez jedzie na kaliski.

Jedyna opcja to pekaes Zakopiec do Białystok o 23:50 z Krakowa 4:40 jest w Łodzi. Za czasów studenckich jezdził Kraków Łódź polski ekspress ktory był calkiem spoko jesli chodzi o komfort ale nie wiem czy nie splajtowali.

Edit. Popatrz jak dojechac z łódź widzew - koszmarek
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Sty 2012 02:19 
Awatar użytkownika

Rzeczywiście najlepiej od razu kierować się na Łódź Kaliską.

Image

W czerwonym kółku - budynek dworca kolejowego,
W turkusowym kółku - tu zatrzymuje się PolskiBus i autobusy pospieszne (w związku z remontem Dworca Fabrycznego),

Żółty krzyżyk - przystanek autobusowy. Tu zatrzymuje się autobus 55. Na tablicy ma napisane Lotnisko. Uwaga, na lotnisko jedzie 55, a nie 55A.
Potrzebny będzie bilet za 2,40 (normalny). U kierowcy można kupić bilet za 3,60 zł.

Rozkład jazdy autobusów: http://www.mpk.lodz.pl/rozklady/start.jsp

(Nie ma bezpośredniego PolskiegoBusa z Krakowa do Łodzi.)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:40 

Hella napisał(a):
Jedyna opcja to pekaes Zakopiec do Białystok o 23:50 z Krakowa 4:40 jest w Łodzi. Za czasów studenckich jezdził Kraków Łódź polski ekspress ktory był calkiem spoko jesli chodzi o komfort ale nie wiem czy nie splajtowali.

Rzeczywiście z PKSami posucha a wszelkie ślady, które winny prowadzić do firmy polski express prowadzą w ślepy zaułek. Zarówno ja, jak i moja współtowarzyszka podróży jesteśmy skazani na PKP, choć nie wiem czemu, ale jakoś specjalnie mnie to nie smuci w przeciwieństwie do początkowych przemyśleń. Mam tylko nadzieję, że tym razem obejdzie się bez przygód, inaczej niż podczas ostatniej wyprawy do Rygi, gdzie cały pociąg został zatrzymany na przystanku początkowym (Kraków Główny) z powodu nierozważnego turysty, co ważne podkreślenia obcokrajowca, który stracił część ekwipunku na rzecz nieznajomego złodzieja. No cóż, są równi i równiejsi, choć dbanie o reputację międzynarodową to ważna sprawa! ; )

Dzięki ~trybek za szczegółowy plan przeprawy na przystanek, myślę, że teraz nie zabłądzimy, nawet jeśli będzie to jeden z marcowych, szarych poranków.

Dzięki raz jeszcze za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lut 2012 18:35 

Cytuj:
Żółty krzyżyk - przystanek autobusowy. Tu zatrzymuje się autobus 55. Na tablicy ma napisane Lotnisko. Uwaga, na lotnisko jedzie 55, a nie 55A.

Tam się zatrzymuje 65 i 65A.
Na lotnisko jedzie tylko 65.

Image
Pozdrawiam.

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lut 2012 22:49 

Dodatkowo jest cała masa busów PKS do wyszukania na http://www.e-podroznik.pl/
Polski Bus z Łodzi do Krakowa nie jeździ:/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości