Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 124  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 20 Lip 2015 13:55 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Sorry za offtop: pytanie tylko czy w 2h zdążysz je docenić?:)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#282 PostWysłany: 20 Lip 2015 15:16 

Loty: 130
Kilometry: 265 677
Krajów: 33 / 15.4%
Mysle ze tak, lot trwa jakies 2.5h, jest to jedna z lepszych opcji na wydanie aviosow mieszkajac w UK. BA ma strasznie duze doplaty na dlugodystansowych lotach, a inne linie oneworld albo maja slaba dostepnosc albo sa drogie. Poza tym dosyc dobry przelicznik mili jest, economy kosztuje 6500 w low season na tej trasie, wiec biznes mniej niz 2x drozej. W porownaniu z innymi trasami gdzies economy jest np 12500 w porownaniu do 37500 w biznesie (3x drozej) to mysle ze calkiem dobry deal.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 20 Lip 2015 15:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Osobiscie wolalbym te mile spalic na BOS-DUB albo TXL-AUH w Y. Tez 12,500, male doplaty, a lot niemal 3x dluzszy ;)
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 20 Lip 2015 15:57 

Loty: 130
Kilometry: 265 677
Krajów: 33 / 15.4%
Co kto woli, economy na dlugich lecialem kilkanascie razy, czas wyprobowac biznes z lozkiem, kto wie, moze sie kiedys nazbiera na jakas dluzsza trase :)
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 21 Lip 2015 11:00 

niebieski
Czy przy zmianie statusu na wyższy BA sami wysyłają karte z wyższym statusem?
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 21 Lip 2015 11:02 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Tak. Dostałem po około 2-3 tygodniach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#287 PostWysłany: 28 Lip 2015 20:52 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
Pytanie laika ;)

Poluje na lot na trasie BUF-ORD. Sprawdzam loty na stronie BA i na termin który mnie interesuje, dostępne jest tylko 1 miejsce.
Czy istnieje szansa, że bilety w tym dniu (2 maja) pojawią się na tej trasie ?

Załącznik:
BUFORD.png
BUFORD.png [ 72.63 KiB | Obejrzany 1752 razy ]

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 28 Lip 2015 21:23 

niebieski
Ja przez kilka miesięcy sprawdzałem dostępność JFK-TXL i niestety nie zauważyłem zeby cos dokładali.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 28 Lip 2015 23:21 
Awatar użytkownika

srebrny
JIK napisał(a):
Pytanie laika ;)

Poluje na lot na trasie BUF-ORD. Sprawdzam loty na stronie BA i na termin który mnie interesuje, dostępne jest tylko 1 miejsce.
Czy istnieje szansa, że bilety w tym dniu (2 maja) pojawią się na tej trasie ?

Załącznik:
BUFORD.png

Jest szansa, bo jesli ktos kupil bilet na ten lot za mile AA to moze bezkosztowo zmienic termin i go Tobie uwolnic.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#290 PostWysłany: 31 Lip 2015 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Mam takie pytanie, w oparciu o Wasze doświadczenie i obserwacje. Mam "trochę" aviosów (~25800). Chciałbym zabookować hotel w Sao Paulo w styczniu (19-28). Znalazłem w miarę ciekawe opcje na dzień dzisiejszy za dopłatą jakichś 1300zł. za cały pobyt. Jednak byłoby mniej (dopłaty), gdybym miał więcej aviosów. W listopadzie zaś czekają mnie loty, po których odbyciu dostanę dodatkowo ~14000 aviosów. Czy myślicie, że raczej ceny hoteli nie ulegną zmianie? Dostępność pokoi jest spora, nie mam konkretnego hotelu na myśli - ma być w miarę dobry (3-4*) i w miarę blisko centrum, jednak nie chcę wydawać na to 4000zł. Czy to czekanie na naliczenie aviosów i rezerwacja na "za 6-7 tygodni" nie będzie stanowiła "zmarnowania" tychże świeżych przez sam fakt oczekiwania i późniejszej rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 31 Lip 2015 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Nigdy hoteli za mile nie rezerwowałem, ale obstawiam, że Avios działają jak każdy inny program, przeliczając stawkę hotelową na punkty po określonym przeliczniku (zwykle dość słabym), więc ilość punktów potrzebnych zależy od ceny hotelu, która jest oczywiście zmienna w czasie.

Program musi wydać realną kasą na ten hotel (czy np toster z worldshopu), więc sobie to liczą drożej niż oddanie miejsca w samolocie, które ich nic nie kosztuje.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai uważa post za pomocny.

#292 PostWysłany: 31 Lip 2015 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli ceny pokoi za gotówkę się nie zmienią, to nie powinny zmienić się też stawki punktowe. BA używa solidnego partnera (Gulliver's Travels Associates) do rezerwacji hotelowych - musisz jednak pamiętać, że w przypadku ewentualnej anulacji aby zwrócono Ci aviosy na konto pobierana jest opłata +/- €25.

Powyższe to w odpowiedzi na Twoje pytanie. Natomiast co do użycia aviosów na rezerwację hotelową to z mojej strony powiem tylko, że przelicznik jest fatalny jak spojrzysz na to od strony lotów. Oczywiście jeśli nie planujesz w przyszłości żadnych lotów to jak najbardziej, ale te aviosy dadzą Ci kilkakrotnie większą wartość w krótkich-średnich przelotach.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#293 PostWysłany: 31 Lip 2015 20:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@billabong dziękuję! No własnie... zobaczymy ile będę miał budżetu na rezerwację hotelu. Nie wchodzi w grę coś odległego albo niżej niż 3*. Jeśli wystarczy zapasu gotówki na wyjazd, to kupię normalnie a aviosy zostawię... ale są w ewentualnością. W listopadzie mam lot do Azji - zobaczę, ile wydam i wtedy okaże się, co ze styczniowym Sao Paulo. W sumie mile zawsze mogą się przydać.

A z tą anulacją - może się zdarzyć? W sensie dostępności? Czy np. lepiej zadzwonić do hotelu i zapytać o ewentualną dostępność w tym terminie czy po prostu bookować? 25 EUR to nie aż tak dużo, ale chciałbym mieć pewność i spokojnie spać zanim tam polecę. W sumie to karnawał i ceny mogą być sporo podbite.
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 31 Lip 2015 20:40 

srebrny
Też hoteli za Aviosy nigdy nie rezerwowałem i zgadzam się z poprzednikami, iż w większości przypadków Aviosy lepiej przeznaczyć na latanie.
Tu się rozpiszę trochę OT, bo w sumie temat o Aviosach, a będzie o hotelach.
Może mod ewentualnie wątek wydzielić, będzie sensowniej.
9 nocy w Sao Paolo. Przebijasz @BusinessClass.
Spodziewam się, że trzymać Cię tam będą sprawy pracowe, bo jakoś turystycznie 9 nocy sobie nie wyobrażam.
Ja osobiście lubię takie sytuacje, gdy z wyprzedzeniem wiem jak trzeba pokombinować, żeby było najtaniej i najlepiej.
W pierwszej kolejności proponuję, abyś robił noclegi tam, gdzie coś z tego będziesz miał.
To znaczy albo jakieś punkty lojalnościowe, albo przyzwoity cashback.
Nie wiem czy masz gdzieś jakieś statusy, bo to też wpływa na podjęcie decyzji gdzie wybrać nocleg.
Łatwo jest mieć Golda w HH obecnie, dzięki niemu możesz zrobić SM do Club Carlson - w HH masz śniadanie wtedy gratis, a w CC też często jest up do pokoju biznesowego z darmowym śniadaniem.
W Sao Paolo byłem tylko raz, 2 noce w zeszłym roku.
Nocowałem tu:
https://www.ihg.com/holidayinnexpress/h ... oteldetail
Był to pobyt w ramach point breaks - 5.000 pkt. za noc, czyli gdybym kupował punkty "normalnym" sposobem, kosztowałoby mnie to 70 USD (za 10.000 pkt.), czyli ca 135 PLN za noc.
Możesz liczyć, że tu się też coś takiego trafi (są 4 hotele IHG w Sao Paolo), ja co prawda myślę, że nie :(
Najlepiej póki co zarezerwuj sobie gdzieś hotel na te 9 nocy w stawce flexible i jak potem nic nie wykombinujesz i stwierdzisz, że lepiej kupić za Aviosy, to rezerwację odwołasz bez kosztowo.
Masz dużo czasu i pole do popisu odnośnie kombinowania jak najtaniej / najciekawiej to rozegrać.
Ten mój hotel (w miarę blisko do centrum, za platynę dostałem up na najwyższe 11-e bodajże piętro) mogę polecić.
Jest to HIE, więc śniadanie w cenie. Za 9 nocy w stawce flexible masz niecałe 3.000 BRL
https://www.ihg.com/hotels/gb/en/reserv ... =T.C.O.X.K
Oczywiście możesz rezerwować co innego i gdzie indziej :)
Odnośnie kombinowania masz w Accor zniżkę na weekend
http://www.accorhotels.com/gb/leclub/ho ... xtor=AL-40
Ale to też zależy od statusu i tego jak bardzo jesteś chętny zmieniać hotele (widzę, że raczej jesteś za bookowaniem od razu na 9 nocy w jednym miejscu).
W Club Carlson dla Goldów jest też opcja 4-4-2 (2 darmowe noce) lub 2-4-1 (jedna darmowa noc), ale to musisz sprawdzić czy są dostępne hotele w Sao Paolo.
Możesz też skorzystać z BRG, w zależności od sieci jest co innego (pierwsza darmowa noc, wyrównanie stawki, oprócz wyrównania stawki minus 20% lub punkty itd.).
I ostatnia rzecz - sprawdź też wyszukiwarki miejscowe, często pokażą lepsze ceny niż trivago czy hotelscombined.
Powodzenia i daj znać przed styczniem co ostatecznie wybrałeś :)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#295 PostWysłany: 31 Lip 2015 21:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@Tulio bardzo pomogłeś! Gdyby był Point Breaks, nawet bym się nie zastanawiał tylko brał od razu.

Mam Golda w HH i nic poza tym. Wolałbym też zostać w jednym hotelu niż brać taksówki, przemieszczać się, itp. - po dwóch nocach z reguły czuję się już jak u siebie, więc tak wygodniej.

Jutro przysiądę i poszukam czegoś we flexie, a w razie czego będę szukał. Ten IGH to dobry pomysł! Żeby tylko ten Point Breaks się trafił - byłoby cudownie!
 Profil Relacje PM off
Tulio lubi ten post.

#296 PostWysłany: 31 Lip 2015 22:35 

srebrny
Pomogłem dając koncepcje, ale nie rozwiązania :(
No ale to Twój wyjazd, więc kombinuj, czasu masz sporo.

W Club Carlson stawka 4 for 2 http://www.clubcarlson.com/4for2 czy 2 for 1 jest niedostępna, więc odpada.
Gold w Hiltonie też Ci nie pomoże, bo chyba jest tam tylko jeden hotel i to bardzo drogi.
Na IHG raczej bym nie liczył (IC już był przykładowo na liście, co prawda dawno, bo w 2009).
Będzie wiadomo albo na koniec października (gdyby kolejna lista była na kolejne 3 miesiące), albo dopiero na koniec grudnia (jak kolejna będzie na XI-XII).
Dobrym rozwiązaniem jest Le Club Accorhotels (link, który podałem wcześniej odnośnie weekendowej zniżki na daty w styczniu nie działa, bo promo jest do końca 2015, ale pewnie je będą przedłużać - ja korzystałem w 2014 i na 2015 też przedłużyli).
Prześledź temat o Accor na forum, tu są cykliczne promocje 30%, 40% czy nawet chyba 50% zniżki.
Ja akurat z tej sieci nie korzystam, więc nie podpowiem co i jak, ale tych hoteli (Mercure, Novotel itp) masz w Sao Paolo blisko 30-ci, więc jest w czym wybierać.

Zabezpiecz się flexi (też ją monitoruj regularnie, bo bywa, że stawki spadają - wtedy zarezerwuj ponownie już w niższej stawce) i po prostu czekaj wypatrując okazji.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 06 Sie 2015 20:16 

niebieski
Pytanie ...

Ma ktoś może pomysł jak można przetransferować punkty Avios na punkty AA

Najlepiej przetestowany patent ;)

#298 PostWysłany: 06 Sie 2015 21:16 

niebieski
To by był "złoty patent"...
Ale obawiam sie ze da sie tylko pomiędzy Iberia->BA->Avios.com
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 06 Sie 2015 21:20 

niebieski
Chodziło mi raczej transfer do programu hotelowego
Ratio nie musi być 1:1 :)

#300 PostWysłany: 11 Sie 2015 22:58 

niebieski
W lipcu odbyłam lot WAW-LHR, bilet zakupiony na stronie BA. Niestety, na moim koncie nadal nie ma Aviosów za ten lot. Chcąc je dodać przez zakładkę na koncie i wpisując nr biletu, wyskakuje informacja, żeby sprawdzić poprawność tego numeru. Wpisuję przecież dobry numer biletu i nie wiem, co jest nie tak. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 124  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości