Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2015 09:41 

Loty: 6
Kilometry: 13 207
Krajów: 6 / 2.8%

Dokąd
  • Los Angeles, Las Vegas lub San Farncisco

Data wylotu
  • 10.08.2015

Data powrotu
  • 24.08.2015

Długość pobytu
  • 14 dni +/-

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 4500 za osobę :(

Dodatkowe informacje
  • Proszę wyjadaczy o pomoc w ogarnięciu czy w ogóle się da? w tym okresie jakiś tańszy przelot?
    Okres wakacyjny to drożyzna!

Czy ie szukam za szybko?

Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 24 Lip 2015 18:33 

W tytule jest 2016 a w poście 2015. Na który rok szukasz biletu? Jeżeli na 2016 to moim zdaniem najlepiej rezerwować mniej więcej za pół roku. Teraz jest zdecydowanie za wcześnie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lip 2015 22:58 

Wakacje w 2016 :) czyli w przyszłym roku...ale czy ceny będą niższe :) ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lip 2015 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Sam będę szukał na przyszły rok ale narazie nie ma za bardzo takiej możliwości. Jeszcze tydzień temu na stronach większości linii można było bookować bilety maksymalnie do pierwszego tygodnia lipca 2016.

Ze swojego doświadczenia odradzam, zdecydowanie za wcześnie. Czekaj na jakieś promocje. Faktem jest, że w 2015 r. ceny biletów do USA w wakacje były/są koszmarnie wysokie w porównaniu do lat ubiegłych, biorąc pod uwagę ten sam termin i czas rezerwacji. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Dla przykładu - w lipcu 2014 leciałem do USA za 1900 zł/osoba i był to bilet wówczas w cenie standardowej (linie LH). Gdy z ciekawości sprawdzałem identyczny termin na ten rok (analogicznie prawie w tym samym dniu w którym kupowałem bilety na lot w 2014) różnica wynosiła ponad 1000 zł.

Weź pod uwagę również Kraków, który przecież jest obok Katowic. Z KTW tak naprawdę lata tylko LH z przesiadkami do USA, z Krakowa masz jeszcze np. Air Berlin, SWISS czy BA. W dodatku zazwyczaj bilety na zachodnie wybrzeże są droższe od biletów na wschodnie dlatego IMHO warto np. lecieć do NYC lub Chicago (najwięcej linii, niższe ceny), zwiedzić te miasta (zwłaszcza NYC!!! :) ) jeśli wcześniej nie byłeś w USA i tanimi liniami (Southwest, JetBlue, Spirit, Virgin) dostać się na zachodnie wybrzeże (niekoniecznie do LAX czy SFA, można w kilkanaście innych miejsc nieopodal, pewnie i tak wypożyczysz samochód; polecam ALAMO ;) ).

Moim zdaniem jesteś w stanie zobaczyć więcej za mniej niż 4500 zł jeśli ułożysz sobie trochę inaczej plan wyjazdu :)

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lip 2015 15:33 

Dzięki, dałeś mi do myślenia :) będę musiał zoptymalizować plan :) Nie byłem nigdy w NY, nie ukrywam jest to moje marzenie. Warto by było poświęcić 3 dni na NY a następnie na zachodnie.

Pytanie o ceny wewnętrznych przelotów, obawiam się, że cena może być też w granicach 300$ od osoby?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lip 2015 12:10 
Awatar użytkownika

złoty
patryk_travel napisał(a):
Dzięki, dałeś mi do myślenia :) będę musiał zoptymalizować plan :) Nie byłem nigdy w NY, nie ukrywam jest to moje marzenie. Warto by było poświęcić 3 dni na NY a następnie na zachodnie.

Pytanie o ceny wewnętrznych przelotów, obawiam się, że cena może być też w granicach 300$ od osoby?

No to skoro nigdy nie byłeś w NYC to tym bardziej polecam. Mogę się założyć, że nie będziesz zawiedziony! :)
Jeśli zamierzasz trochę pozwiedzać USA to akurat Nowy Jork jest moim zdaniem punktem obowiązkowym :)

Jak dobrze zaplanujesz i poszukasz to spokojnie ze wschodniego na zachodnie wybrzeże dotrzesz za $300/dwie osoby. Nawet w tym roku w sierpniu zapłacisz $163 za osobę lecąc z LaGuardii do Los Angeles Southwestem. Pamiętaj, że - z tego co wiem - tylko Southwest i JetBlue mają w cenie bagaż rejestrowany (w tamtym roku Southwest miał nawet 2 bagaże rejestrowane na osobę w cenie) - w pozostałych liniach musisz za niego dodatkowo płacić.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:15 

NY już na 100% wchodzi w punkt wizyty do USA! :)

Tak analizując wszystko idealnie chyba jest 3 dni w NY-> LA tam wynająć auto, pozwiedzać i.....właśnie? Wracać do NY a następnie do Polski czy szukać powrotów z Los Angeles?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:34 

Jeśli mogę coś dodać do dyskusji. Ja kombinowałem zimą (luty) kupno biletów w opcji multicity KTW-ORD-JFK-KTW na kwiecień. Zauważyłem ciekawą prawidłowość. Jak bym nie sprawdzał, lot z Katowic do NYC zawsze wychodził drożej niż do Chicago. Dlatego też taka a nie inna kolejność lotów, bo w sumie nie robiło mi to różnicy. Co do przelotu na zachód, to leciałem Southwestem do Las Vegas, a potem na wschód Jet Blue. I tu mały update. Jet Blue też już kasuje za bagaż nadawany. Mnie się jeszcze udało z darmowym. Jednakże śmiało mogę polecić obie linie na loty wewnętrzne. W moim przekonaniu franca oraz landryna mają jeszcze wiele do nauczenia się, jak powinny wyglądać tanie linie.
I jeszcze jedno - planujesz 3 dni w NY. Ja byłem tydzień i czuję wielki niedosyt :) W razie pytań zapraszam na priva.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lip 2015 15:00 
Awatar użytkownika

złoty
patryk_travel napisał(a):
NY już na 100% wchodzi w punkt wizyty do USA! :)

Tak analizując wszystko idealnie chyba jest 3 dni w NY-> LA tam wynająć auto, pozwiedzać i.....właśnie? Wracać do NY a następnie do Polski czy szukać powrotów z Los Angeles?

Pozdrawiam

Wiele osób na tym forum podpowie Ci co i jak zwiedzić na zachodnim wybrzeżu. Pamiętaj, że auta nie musisz oddawać w tym samym miejscu z którego wypożyczyłeś więc możesz dolecieć np. do Las Vegas, wynająć auto i oddać je w Los Angeles. Inne kombinacje też dozwolone.

Leszczu007 napisał(a):

I jeszcze jedno - planujesz 3 dni w NY. Ja byłem tydzień i czuję wielki niedosyt :) W razie pytań zapraszam na priva.
Pozdrawiam

Dokładnie, ja spędziłem w NYC niecałe 6 dni i też było mało... :D W każdym razie lepsze 3 dni niż nic :) Akurat zdąży wyjechać na taras widokowy w Rockeffeler Center, zobaczyć most Brookliński, spędzić trochę czasu przy Times Square i 5. alei :)

Faktycznie, JetBlue zaczęło już kasować za bagaż rejestrowany, szkoda. Chociaż mnie osobiście - wbrew wielu opiniom - bardziej przypadł do gustu Southwest.
 Profil Relacje PM off
Leszczu007 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości