Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: CHina fast food
#1 PostWysłany: 09 Maj 2015 10:56 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 638
Kilometry: 1 410 728
Krajów: 76 / 36.7%
Wybieram się do Chin ze słynnej już promocji BA w połowie października. To mój pierwszy wypad na daleki wschód, bo bliskiego mam już dosyć(mieszkam w Tel Avivie).
Mój ogólny plan podróży
15-22 Chiny 23-26 inne Chiny HKG
15-18 Pekin
18-22 Szanghaj
23-26 HKG + Disneyland
Pytanie do osób które już były, czy jest sens podczas tak krótkiego pobytu rozszerzać miejsca warte odwiedzenia jak np. Xian i terakotową armię która strasznie mnie kręci, czy skupić się na najważniejszych i mniej ważnych atrakcjach i solidnie poznać te 3 miasta.
Czy wyprawa na Mur to sprawa całodniowa czy wystarczy kilka godzin ?
Czy warto będąc tylko 3 dni w HKG jechać do Makau czy Hainan ?
Wiem,że muszę wyrobić wizę 2 krotną jeśli chcę wyjechać z Chin do HKG i pojechać stamtąd do Makau ;)
Czytałem wiele relacji ale każda jest inna.
Dzięki za wszystkie krótsze i dłuższe wypowiedzi

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: CHina fast food
#2 PostWysłany: 10 Maj 2015 19:47 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.8%
15-18 Pekin
myślę że optymalnie, jeżeli lądujesz 15 rano, a wylatujesz 18 wieczorem.

18-22 Szanghaj
Trochę dużo czasu, może przełóż 1 dzień do HKG i zobacz Macau. Chyba, że masz coś konkretnego co Cię interesuje w tej okolicy i wiesz jak zapełnić tyle dni.

23-26 HKG + Disneyland
2 dni HKG, 1 Disneyland, 1 Macau

Pytanie do osób które już były, czy jest sens podczas tak krótkiego pobytu rozszerzać miejsca warte odwiedzenia jak np. Xian i terakotową armię która strasznie mnie kręci, czy skupić się na najważniejszych i mniej ważnych atrakcjach i solidnie poznać te 3 miasta.
Ciężko będzie. Xian to nie tylko terakotowa armia, fajnie byłoby poświęcić mu trochę więcej czasu. Chyba, że jesteś gotów poświęcić inną część podróży.

Czy wyprawa na Mur to sprawa całodniowa czy wystarczy kilka godzin ?
- zdecydowanie całodniowa, zależy też na którą część muru dokładnie jedziesz. Ew. zostanie ci trochę czasu późnym popołudniem i wieczorem. Łatwym sposobem jest wykupienie jednodniowej wycieczki. Trudniejszym dojazd autobusem, ale daje Ci to więcej czasu na chodzenie po murze.
Czy warto będąc tylko 3 dni w HKG jechać do Makau czy Hainan ?
- Moim zdaniem wystarczą 2 dni na HKG, ale planujesz Disneyland, więc musisz 1 dzień dodać, czyli 3 dni. Do Macau zdecydowanie warto,co do Hainan nie wiem.
Wiem,że muszę wyrobić wizę 2 krotną jeśli chcę wyjechać z Chin do HKG i pojechać stamtąd do Makau ;)
- z tego co widzę będziesz wjeżdżał z Chin do HKG, czyli 1 raz. Następnie z HKG do Macau i wracasz do HKG. Do HKG i Macau nie potrzebna Polakom wiza, jeżeli pobyt nie przekracza 90 dni.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Maj 2015 07:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Odbicie z tej trasy średnio ma sens.
Pamiętaj jakie w Chinach są odległości. Do tego notoryczne opóźnienia na lotniskach.
Z Pekinu do Xian machniesz trase ponizej 6h szybka koleja, ale Xian Szanghaj o już min 11h.
Xian Sznahgaj jest nocny wiec teoretycznie troche wypoczniesz, ale caly wyjazd takim tempem to bedzie zajazd.
Temat wykonalny, ale moim zdaniem mija sie z celem- zaliczycie Chiny, ale ich nie pozujecie...
3dni na Pekin i Szanghaj to absolutnie minimum. Zaliczyc atrakcje to jedno, ale nie poczujesz miast.
Jakies wyjscie na lokalne markety, do parków, orządna uczta gdzies na miescie itp.
Na Hainan nie byłem i sie nie wybieram. Plażowanie z Chinczykami to nie zabawa.
Makau ma sens, rzut beretem z HK.
pzdr

#4 PostWysłany: 16 Maj 2015 08:45 
Król Ż
Awatar użytkownika

Ląduję BA o 7:15 pm w Pekinie
Z Pekinu mam kupiony wylot 23.10 o 7:50am
Więc wychodzi 8 dni do zagospodarowania Pekin/Szanghaj + Mur. Stąd moje zainteresowanie Xian bo biletów Pekin-Szanghaj jeszcze nie kupiłem, poluję na jakieś promo Air China by przelecieć się ich B747 na takiej krótkiej trasie, a w drodze powrotnej pociągiem-pociskiem
Czasu w Hongkongu nie mogę wydłużyć, ale pojadę do Macau, chyba promem najciekawiej.
Dzięki za pomoc

#5 PostWysłany: 25 Lip 2015 10:56 
Król Ż
Awatar użytkownika

Za nic w świecie nie mogę "domknąć" budżetu.
20$ dziennie to wystarczająca kwota na spokojne zwiedzanie miast Pekin/Szanghaj/HKG ? Nie licząc noclegów/przejazdó pomiędzy miastami.
Chiny wydawały mi się tanie a tu dostaje mnóstwo sprzecznych informacji

#6 PostWysłany: 25 Lip 2015 15:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Odstawiając noclegi i transport to pozostaje Ci wyżywienie i wejścia.
Jedzenie może być śmiesznie tanie, tu można przyoszczędzić. Obiad za 5zł spokojnie do wykonania,
nawet w centrum Szanghaju, tylko trzeba zamiast do knajpy uderzyć do gości z wózkami na ulicach.
Inna sprawa, że byc w Chinahc i jeść tylko z garkuchni to średni pomysł.
Klasyczne dania jednak podają w restaracjach, ale i tam jest raczej taniej niż w PL. Trzeba pooglądać menu...
Co do zwiedzania atrakcji i biletów to są raczej drogie, czasami bardzo drogie.
Więcej o cenach opisałem u siebie:
http://www.chiny-info.pl/przewodnik/ceneo/
pzdr

#7 PostWysłany: 25 Lip 2015 15:38 

niebieski
W Hong Kongu jedzenie znacznie droższe.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Lip 2015 15:38 

Po drodze z Pekinu do Szanghaju warto zatrzymać się w Taishan, kilkugodzinna wycieczka, zatrzymuje się tam szybki pociąg.
Jednodniowe wypady z Szanghaju: Nanjing, Suzhou, Huangshan - do pierwszych dwóch dociera szybki pociąg.

#9 PostWysłany: 26 Lip 2015 01:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
Jednodniowe wypady z Szanghaju: Nanjing, Suzhou, Huangshan - do pierwszych dwóch dociera szybki pociąg.

Nanjing, mimo, że przyjemne miasto to raczej strata czasu, chyba, że masz go za dużo i potrzebujesz zagospodarować...
Do Huangshan też już dojedziesz szybką koleją. Raz dziennie G1509 w niecałe 5h dowiezie(za ok $50)
pzdr

#10 PostWysłany: 15 Sie 2015 15:19 
Król Ż
Awatar użytkownika

Przeglądając lonely planet i inne przewodniki stwierdzam,że mój pobyt powinien trwać minimum 3 miesiące by zobaczyć chociaż 50% tego co sobie poplanowałem.
Cały plan łącznie z godzinowym rozpisem zwiedzania postaram się wrzucić na dniach bo jest prawie gotowy i poprosze o pomoc w ewentualnych modyfikacjach *urealnieniu* go w czasoprzestrzeni.
Ale twardo trzymam się tych 4 lokacji
PEKIN 3 noce z tym,że przylot o 3pm po 20 godzinach lotu więc padnę trupem.
Szanghaj 3 noce
Powrót do Pekinu na 1 noc (lot do HKG z PEK) + mur
HKG + Macau + dzień w Disneyland. Wolę dobrze poznać miasto niż skakać

EDIT NR 1
15.10 PEKIN Przylot godz 19:15
Próba dostania się do hostelu na własną rękę do
Beijing Feelinn Hostel
Adres: No.2, Ciqiku Hutong
Dongcheng
Beijing
I pewnie jakieś małe piwko powitalne
16.10
7-8 rano
Zakazane Miasto
13
Plac Tiananmen
Park Beihai
14
Qianmen Dajie i przerwa obiadowa
15
Świątynia Nieba
17
798 lub powrót do hostelu na drzemkę i Nocny Market + skorpion food
17.10
Wielki Mur Chiński
Jako,że autobusy powrotne sa do 16, więc powrót obiad i Wioska olimpijska
18.10
Wymeldowanie i droga do Szanghaju.
Hotel jeszcze nie wybrany ale pewnie jakiś superbudget.
W jedną stronę samolot może Air China B747 moje marzenie, ale czytałem,że często zmieniają go na inny.. + Maglev

(Wiadomo,że plan to jedno a realizacja to drugie, ale mając jakiś ogólny plan można dorzucać/odrzucać)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości