Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lip 2015 16:06 

Cześć,

pod koniec września wybieram się do Bolonii na 10 dni. Sprawdziłem już sobie dojazd z/na lotnisko, mam już nocleg, więc czas zaplanować atrakcje na swoim wyczekiwanym urlopie :) 10 dni to raczej za dużo jak na jedno miasto, na szczęście jego lokalizacja jest fajna do wypadów do innych miast.

Trochę już poczytałem i sprawdziłem, że Megabus ma bardzo tanie połączenia do Florencji i Milanu - reszta dostępnych połączeń do znacznie więcej godzin spędzonych w busie, więc odpadają.

1. Co do Florencji to wiele osób poleca zobaczyć, a jak wygląda to pod względem Milanu?
2. Chciałbym chociaż na dzień wybrać się nad morze - czytałem o Rimini, to najlepsza opcja z Boloni?
3. Chętnie sprawdzę jeszcze inne miejsca w okolicach - proszę o propozycje :)

Ogólnie to będzie moja pierwsza wizyta we Włoszech, o czymś powinienem szczególnie pamiętać? Linki i wszelkie rady mile widziane :)

Z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 23 Lip 2015 19:51 

Długi masz pobyt w tej Bolonii dasz rade zwiedzić prawie całe północe Włochy ;-)

Akurat Milan bym sobie darował i polecam odwiedzić przy okazji innej wycieczki do naprawdę urokliwego Bergamo. Bardziej bym się skupił na bliższych miejscowościach - Padwie, Wenecji, Ravennie. Wenecja mnie nie porwała ale jest to niby "must see" więc trzeba...

Alternatywą dla Megabusa będą w sumie tylko koleje regionalne http://www.trenitalia.com/
Z tym że rozkład dla regionalnych pojawia się stosunkowo późno chyba na tydzień przed odjazdami.
Nie kupuj wcześniej biletów online na regionalne najlepiej przed wyjazdem pociągu w automacie - można płacić kartą i gotówką.
Ravenna 7,10 Euro, Rimini 9,50 Euro, Padwa 10,05 Euro, Wenecja 12,10 Euro

Co do morza to w sumie od Ravenny do Cattolici linia brzegowa wygląda podobnie - piasek, leżaki, parasole, piasek, leżaki, parasole.
Ciekawiej się robi tylko na południe od Lido di Dante (naturystycznie) i w samej Cattolice (ładny widok na małe górki na południu). Ja w tym roku w czerwcu byłem w Rimini Miramare a w lipcu w Cervi. Jechałem pociągiem właśnie z Bolonii. Wybrałem te miejscowości z prozaicznego powodu - ze stacji kolejowej jest najbliżej do plaży, bez problemu małe dziecko dojdzie na piechotę. Z Miramare jest chyba najbliżej.

Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest Ravenna bo można wtedy jeden dzień przeznaczyć na plażowanie i zwiedzanie Ravenny a wieczorem wrócić do Bolonii. Pociąg jedzie ponad godzinę. Z tym że trzeba pamiętać że Ravenna leży parę kilometrów od morza i wskazany jest dojazd autobusem do Punta Marina, Lido Adriano lub Lido di Dante.

Porady co do Włoch ? Jedziesz w jeden z najdroższych regionów tego kraju i czasami ceny są naprawdę wysokie. Nie wiem jakie masz plany co do urlopu - czy chcesz go spędzić aktywnie, leniwie, czy pół na pół. Tanio czy z wykopem. Z dziećmi z dorosłymi czy z dorosłymi zachowującymi się jak dzieci ;-)
Ja bym objechał pociągami najbliższe miasta, nad morze wybrałbym się dwa razy - raz do Rimini żeby stamtąd skoczyć do San Marino i raz do Ravenny żeby zwiedzić to miasteczko.

W restauracjach nie dawaj napiwków - i tak doliczą ci do rachunku ;-)

Jak kupujesz w małych sklepikach sprzedawcy notorycznie wydają mniej reszty np 1 Euro zamiast 2 Euro i mają cię za idiotę który tego nie zauważy.

Tania i smaczna pizza w Bolonii - Pizza Casa przy Vicolo dè Facchini 2 - raczej na wynos.

Dobre lody "gałkowe" w wielu miejscach - żal nie spróbować.

Tani market - Coop. No, stosunkowo tani gdzie mu tam do Biedronki ;-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Pan_Krzysztof uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 24 Lip 2015 08:33 

srebrny
Jeśli chodzi o plażowanie to Ravennę bym odradzał choć samo miasto warto odwiedzić (jest osobny wątek). Tam jest spory port co wpływa na jakość wody w okolicy a do tego tak jak napisał poprzednik trzeba dojechać ok 10km autobusem a one pod koniec września będą kursowały już wg rozkładu "posezonowego" który na dodatek jest kompletnie nieczytelny. Odradzam. Lepszą opcją jest Rimini tym bardziej, że stamtąd zrobisz sobie wycieczkę do San Marino. Musisz wziąć pod uwagę, że plaże są dzierżawione i nie można się położyć na swoim ręczniku za free - trzeba zapłacić za leżak ok 9-10 euro.
Ja bym się nie pchał do Mediolanu czy Wenecji bo dookoła masa innych ciekawych miast. - Ravenna, Ferrara, Modena, Parma no i oczywiście Florencja (min 2 dni). Polecam komunikację pociągami regionalnymi - tanie i bardzo przyzwoite. W soboty jeszcze niedawno można było kupić 2 bilety na pendolino w cenie jednego - nie wiem jak jest teraz ale na pewno jest jakieś promo weekendowe więc możesz przejechać się pendolino do Florencji za dobrą cenę. I uważaj na kieszonkowców...
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 24 Lip 2015 08:41 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 43.0%
niebieski
Ja też bym odpuścił Mediolan Nie przypadł mi do gustu W okolicach Bolonii podobała mi się Ferrara Warto się wybrać do san marino Jeśli już myślisz o Florencji , która jest piękna na pewno też warto wybrać się do sieny czy do San gimignano Na plażach w okolicy byłem tylko w Rimini Byłem we wrześniu i było już pusto Ceny wtedy też były przyzwoite
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 26 Lip 2015 12:38 

Dziękuje wszystkim za informacje, już mniej więcej wiem gdzie jechać i czego unikać :)

renardi napisał(a):
Nie wiem jakie masz plany co do urlopu - czy chcesz go spędzić aktywnie, leniwie, czy pół na pół. Tanio czy z wykopem. Z dziećmi z dorosłymi czy z dorosłymi zachowującymi się jak dzieci

Jadą dwie dorosłe osoby, które chcą dużo zobaczyć, ale ten jeden/dwa dni poleniuchować :) Finansowo w zależności od potrzeb, na pewno sobie wszystko wcześniej przygotuje - jeszcze nie mam ustalonego budżetu. Na pewno coś się zarysuje w ciągu następnych dni/tygodni jak posprawdzam atrakcje w poszczególnych miastach + transport.

Wintermute napisał(a):
W soboty jeszcze niedawno można było kupić 2 bilety na pendolino w cenie jednego - nie wiem jak jest teraz ale na pewno jest jakieś promo weekendowe więc możesz przejechać się pendolino do Florencji za dobrą cenę. I uważaj na kieszonkowców...

Sprawdzałem to nadal jest ta oferta, więc na pewno się temu przyjrzę. Dzięki za cynk!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lip 2015 13:15 

Skoro jadą dwie osoby dorosłe to możecie pozwolić sobie na coś takiego: bardzo wczesnym pociągiem z Bolonii do Rimini tam spod dworca odjeżdżają autobusy do San Marino. Zwiedzić San Marino, wrócić do Rimini i po południu zahaczyć o plażę po czym wrócić wieczorem do Bolonii. Sam coś takiego planowałem w tym roku bo w San Marino byłem co prawda ale 20 lat temu. Niestety z różnych powodów nie wyszło i skupiłem się na adriatyckim wybrzeżu.Darmowa plaża w Rimini jest koło portu i molo - 15-20 minut z dworca kolejowego na piechotę.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 26 Lip 2015 18:16 

srebrny
Darmowa plaża w Rimini nie zachęca do kąpieli. Zapewne dlatego nie została wydzierżawiona bo normalni turyści się tam nie kąpią. Kto leci taki kawał żeby się kąpać w Bałtyku?... Z Rimini zamiast wracać od razu do Bolonii pojedź do Ravenny.

Apropo promocji 2 bilety w cenie jednego - ta oferta daje upusty nie tylko na bilety. Byliśmy we Florencji na wystawie Picassa i gdybyśmy poszli w sobotę po przyjeździe to zapłacilibyśmy również za 1 bilet wstępu a nie a nie za 2. Jakby co to sprawdź na necie bo musi być jakieś szersze info.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lip 2015 11:05 

Witajcie
My bedziemy podrózowac do Boloni z Krakowa 13 sierpnia , lecimy na 4 dni z małym dzieckiem
( niestety wczesniej nie sprawdziłam ze to sam srodek sezonu
ceny hoteli w Rimini przerazajace po 70 wysłanych emailach znalazłam cos mam nadzieje w spokojnej dzielnicy bo na północ od centrum, za mostem

mam pytanie o dotarcie do Rimini z Boloni ( lotniska)
czy najlepiej jest wsiasc w autobus z pod lotniska nr 54 ( patrzylam ze jest o 20.20) i przesiac sie na przystanku Birra w autobus 81 badz 91 ?
czy pomyliłam dwie opcje dojazdu ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lip 2015 11:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sosin87 napisał(a):
...
ceny hoteli w Rimini przerazajace po 70 wysłanych emailach znalazłam cos mam nadzieje w spokojnej dzielnicy bo na północ od centrum, za mostem
...

wybacz że odchodzę od Twojego zapytania ale po co wysyłałaś aż 70 emaili?

#10 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:00 

srebrny
sosin87 napisał(a):
Witajcie
My bedziemy podrózowac do Boloni z Krakowa 13 sierpnia , lecimy na 4 dni z małym dzieckiem
( niestety wczesniej nie sprawdziłam ze to sam srodek sezonu

mam pytanie o dotarcie do Rimini z Boloni ( lotniska)
czy najlepiej jest wsiasc w autobus z pod lotniska nr 54 ( patrzylam ze jest o 20.20) i przesiac sie na przystanku Birra w autobus 81 badz 91 ?
czy pomyliłam dwie opcje dojazdu ?

Na przystanek Birra idzie się na piechotę z lotniska - ok 500m. Na ten temat jest osobny wątek.
Wsiadasz na przystanku w autobus i jedziesz do dworca. Tam w kasie kupujesz bilet na pociąg za ok 9 euro, wsiadasz i jedziesz do Rimini.

A co do tego że w połowie sierpnia jest sezon wakacyjny no to faktycznie można być zaskoczonym...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:09 

po co hmm poniewaz po kazdym emailu dostwałam odp ze jets juz zajete po 4 dniach poszukiwania hotelu znalazłam
co do sierpnia we włoszech nie wiedziałam : Wintermute: i widze uszczypliwosc w twojej odpowiedzi
ale nigdy nie bylam we wloszech, ani nigdy w sierpniu nie jezdzilam na wakacje, zawsze w e wrzesniu z tad moje zaskoczenie.

-- 27 Lip 2015 14:11 --

chyba najlepiej bedzie jechac z małym dzieckiem autobusem z lotniska do dworca , bo z tego co widze powinnam zdarzyc na pociag do rimini ten za 9 euro, bo kolejne dwa polaczenia to juz intercity po 20 euro, wiec lepiej zaoszczedzic na pociagu niz na dojezdzie z lotniska
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie masz zaufania do stron typu booking.com?

#13 PostWysłany: 27 Lip 2015 14:32 

na bookingu wszytsko co mi sie podobało bylo juz zarezerwowane a inne ceny mnie szokowały, np 2tys euro w zwyz za 4 noce
ja znalazłam za 150 Euro za noc
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 27 Lip 2015 21:07 

renardi napisał(a):
Skoro jadą dwie osoby dorosłe to możecie pozwolić sobie na coś takiego: bardzo wczesnym pociągiem z Bolonii do Rimini tam spod dworca odjeżdżają autobusy do San Marino. Zwiedzić San Marino, wrócić do Rimini i po południu zahaczyć o plażę po czym wrócić wieczorem do Bolonii.

Parę osób już o tym wspominało, na pewno to rozważę. Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Lip 2015 22:56 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 1.0%
niebieski
Pan_Krzysztof napisał(a):
Cześć,
1. Co do Florencji to wiele osób poleca zobaczyć, a jak wygląda to pod względem Milanu?

Florencja 100 x fajniejsza. W ogóle ruszyłbym z Bolonii w tamtą stronę. Później jeszcze masz Lukke, Pizę i za chwilę jesteś nad morzem.
Cześć,
2. Chciałbym chociaż na dzień wybrać się nad morze - czytałem o Rimini, to najlepsza opcja z Boloni?

Już Pizy bez problemu dotrzesz do małych nadmorskich miasteczek. A dalej koło Viareggio, polecam Forte Dei Marmi. Stamtąd masz niedaleko do Cingue Terre. Jest i morze i zapierające dech w piersi widoki.
Miejsca polecone przeze mnie to nieco inny klimat niż Rimini, które kojarzy mi się po prostu z kurortem.
Cześć,
3. Chętnie sprawdzę jeszcze inne miejsca w okolicach - proszę o propozycje :)
Ogólnie to będzie moja pierwsza wizyta we Włoszech, o czymś powinienem szczególnie pamiętać? Linki i wszelkie rady mile widziane :)

Z Bolonii możesz też ruszyć w drugą stronę Wencja, Werona i bardzo często pomijana, a piękna Montova.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Lip 2015 23:06 

ja osobiscie polecam podrozowanie samochodem, na miejscu znajdziecie cos fajnego i taniego do wynajecia :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 08 Sie 2015 16:21 

Wyczytałem na dwóch stronach, że w poniedziałki w Bolonii muzea są nieczynne. Czy to prawda?

Przylatuje w niedzielę po południu, więc od poniedziałku chce kupić Welcome Card na dwa dni i w środę zacząć jeździć po miasteczkach, trochę by mi to skomplikowało jeden dzień :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Wrz 2015 21:42 

Mam już mniej więcej ułożony plan:
Niedziela - przylot
Poniedziałek - I dzień w Bolonii, na pewno centrum + kościoły
Wtorek/Środa - Florencja [akurat w te dni były ostatnie tanie bilety - muszę zasięgnąć informacji co warto zobaczyć, bo pewnie jest tego mnóstwo]
Czwartek-Piątek - Bolonia [wtedy wykupie welcome card, więc muzea i inne atrakcje do obskoczenia na luzie]

Zostaje mi jeszcze czas od soboty do wtorku, wylot w środę. W tym czasie na pewno chce skoczyć do Modeny i do muzeum Ferrari, ale będzie chyba lepiej zrobić to w dzień roboczy. Ogólnie w weekendy może być część atrakcji pozamykana, czy raczej nie ma to znaczenia?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości