Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Sty 2015 00:56 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
To chyba zależy na kogo się trafi. Ja kilka dni temu leciałem przez Stansted, miałem swoje woreczki, ale sporo większe niż 20cm x 20cm o których cały czas przypominają komunikatami przez głośniki (i które faktycznie są tam za darmo rozdawane). Wyciągnąłem woreczek, pani sprawdziła czy nie ma nic większego niż 100ml i puściła dalej - żadnych problemów :)

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 12 Sty 2015 00:59 

Woreczki podpadają pod par. 4.1.2.2 dodatku 3B do załącznika do rozporządzenia KE nr 185/2010. :)

"Wszystkie płyny, aerozole i żele w pojedynczych opakowaniach o pojemności nieprzekraczającej 100 ml lub równowartości, umieszczonych w jednej zamykanej przeźroczystej torebce plastikowej o pojemności nieprzekraczającej 1 litra, przy czym zawartość plastikowej torebki swobodnie się w niej mieści, a torebka jest dokładnie zamknięta."

Na małą elastyczność intelektualną ww. pana pomógłby tylko tekst ww. rozporządzenia w jęz. angielskim i linijka. Ale nie sądzę, że wozisz takie gadżety w podręcznym. ;)
 Profil Relacje PM off
chaleanthite uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 12 Sty 2015 07:08 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
Gregggor-no na to wychodzi...Zawsze uwazam na wszelkie limity/wymogi, bo nie chce sobie psuc wakacji przez jakies pierdoly...Ale pan mnie zazyl i to konkretnie :shock: Nie mialam tam zadnych plynow o pojemnosci wiekszej niz przykazane 100ml, ale wg tego pana mialam ich po prostu za duzo...

Kara-nie woze, ale zaczne ;) Te torebki, ktore pan rozdawal byly bardziej elastycznie intelektualnie, niz on ;)

Nastepnym razem jak bede leciec to wezme linijke i sprawdze co w tym Dublinie rozdaja na tym lotnisku :twisted:

A zeby bylo smieszniej powiem Wam to- jak juz sie uporalam z ta torebka i przeszlam przez bramke to zapiszczalo i pani mnie wziela na macanki...I znalazla w mojej kieszeni pomadke do ust (moje roztargnienie :? ).Myslalam, ze ja wyrzuci, bo takie rzeczy tez trzeba miec w tej przezroczystej torebce, ale ona tylko beznamietnie spojrzala i powiedziala, ze to jest ok i moge ja wziac. Nawet tej pomadki nie otworzyla i nie spojrzala co jest w srodku-a przeciez to mogla byc bomba :lol: Albo moglam miec tam jakies ostrza :mrgreen:

#64 PostWysłany: 12 Sty 2015 10:22 

Kupowałam w Ikei, mają 2 wymiary. pasują też takie do mrożenia owoców ;)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 12 Sty 2015 10:46 

@chaleanthite, pomadkom się upiekło. W razie czego:
PL: http://www.ulc.gov.pl/pl/prawa-pasazera ... ozwolonych
UK: https://www.gov.uk/hand-luggage-restrictions
http://www.heathrowairport.com/heathrow ... rity/faqs#

Nożom i nożyczkom o długości ostrza do 6 cm też.
 Profil Relacje PM off
chaleanthite uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 13 Sty 2015 02:25 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
Kara:

"Płynne błyszczyki i inne płyny do ust

Uwaga: szminki w postaci stałej w bagażu podręcznym nie podlegają ograniczeniom objętościowym".

Czyli mam to rozumiec tak, ze skoro nie podlegaja ograniczeniom objetosciowym to nie musze ich trzymac w tej plastikowej torebce...To ciekawe, bo w zeszlym roku "mily" pan na gdanskim lotnisku namolnie mnie wypytywal, czy aby nie mam gdziesz schowanej szminki w kieszeni albo torebce (mialam umalowane usta, stad te pytania...) i pomimo mojej odpowiedzi, ze nie, wypytywal, ze moze jednak..? Az smiac mi sie chcialo i mialam ochote sie go spytac, czy chce moze ja pozyczyc, bo tak sie wypytuje ;) W kazdym badz razie pytal chyba z 10 razy i gledzil, ze jak mam to musze do tej torebki schowac, bla bla bla, wszystkie plyny musza byc w torebce bla bla bla...Dziekuje slicznie za linki i porady, chyba sobie to wszystko wydrukuje i bede ze soba wozic w razie czego :ugeek: -zeby nikt mi juz zadnych kitow nie wciskal ;)

#67 PostWysłany: 21 Sty 2015 23:52 

Różne cudactwa się zdarzają, mi zarekwirowali przedłużacz, ale gruby kabel od zasilacza laptopa już nie był niebezpieczny w ich opinii.. Najdziwniejsze są kontrole perfum i ich optyczna diagnoza rzekomej nieoryginalności..

#68 PostWysłany: 24 Cze 2015 22:54 

Loty: 82
Kilometry: 87 972
Krajów: 22 / 10.3%
Ktoś wcześniej pytał, ale podbijam.
Na WAW są takie torebki przed security?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 25 Cze 2015 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Ostatnio kupiłam w Superpharmie taki zestaw za 7.99 zł. Torebka większa, niż te z Rossmanna, a w środku pojemniki małe, jak i te na płyny 100 ml, jeden z końcówką do psikania, jest też lejek, więc można wszystko łatwo ogarnąć. :)

Załączniki:
5033.jpg
5033.jpg [ 83.51 KiB | Obejrzany 7884 razy ]

#70 PostWysłany: 21 Lip 2015 11:51 

Czy dziecko może mieć w swoim bagażu podręcznym własny woreczek? Mam takie małe gó*niane kosmetyczki z Rossmana i tam wchodzi z jakieś trzy, cztery buteleczki po 100ml... Czy zawartości naszych bagaży (córki i mojego) możemy "mieszać"?
Jeśli to było gdzieś na forum sorry, ale mogłabym czytać te forum bez końca, a wkrótce wylatuję... Infolinii żadnej do Ryianaira nie znalazłam... W sumie to teraz żałuję, że zdecydowałam się na lot. Przygotowania takie jak do wyprawy w kosmos ;)
Dzięki za odpowiedź doświadczonych oblatywaczy. :P
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 21 Lip 2015 11:57 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
@SiwaBudda Pokochasz latanie, zobaczysz ;)
Mozesz napisac na czat do Ryanaira, ja nie jestem pewna jak to z dziecmi wyglada.

Te kosmetyczki z Rossmanna to najgorsze kosmetyczki ever, lepiej zainwestowac w taki zestaw jak wyzej pokazany w Superpharm - kosmetyczka jest wieksza i pojemniejsza - albo po prostu wziac/kupic zwykly woreczek strunowy (czesto daja na lotniskach za darmo).
Anonim3 lubi ten post.

#72 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:14 

@SiwaBudda
@lillymy ma rację - nie warto przejmować się drobiazgami, tylko skoncentrować na przyjemności przemieszczania się z A do B ponad chmurami i bez korków.

Co do torebek - temat płynów często pojawia się w tym wątku: co-mozna-a-czego-nie-mozna-przewozic-w-samolocie,228,496?start=1320#p604295. 1 torebka na pasażera bez względu na wiek i bez kumulacji w przypadku podróży w grupie (każdy ma swoją).
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:31 

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czatu raczej nie polecam :|
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#74 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:06 

Czat to - koniec końców - ludzie. Zależy na kogo się trafi. Ale główną jego zaletą jest to, że jest darmowy. :-)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 31 Sie 2015 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
od 7 wrzesnia

Załączniki:
lidl.JPG
lidl.JPG [ 31.32 KiB | Obejrzany 4893 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 15 Lut 2016 14:05 

Czy w torebce plastikowej z płynami mogą być płyny w szklanym opakowaniu? czy tylko w plastikowych buteleczkach?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 15 Lut 2016 14:06 
Awatar użytkownika

niebieski
1) Tak. 2) Nie tylko.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 18 Mar 2017 23:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Do mnie się przyczepili rok temu na Stansted, bo moja kosmetyczka miała 20x20x5cm i o ten spód 5cm im poszło. Mam dokładnie takie coś:
http://allegro.pl/kosmetyczka-foliowa-p ... 50336.html
Nie chciał zrozumieć, że właśnie przyleciałam i mam przesiadkę, więc ktoś mnie jednak wpuścił z taką kosmetyczką. Kazał mi się przepakować do małego woreczka 20x20, ale nie wszystko weszło. Ostatecznie prawie się rozpłakałam, że nie zdążę na ten drugi samolot i mnie facet puścił. :D
Nadgorliwi są jeszcze w Pyrzowicach, każą wszystko wyciągać z pokrowców - aparat, tablet, komputer... "bo takie są przepisy", wyjaśnił mi jeden smarkacz z obsługi lotniska.
Nigdy więcej na żadnym lotnisku nikogo nie interesowało, jak mam spakowane kosmetyki. W Edynburgu miałam woreczek strunowy formatu A4, pustą przestrzeń zwinęłam wokół kosmetyków i nikt nic nie powiedział. Na Malcie i w Porto nawet nie kazali wyciągać z podręcznego. Nigdzie też nie kazano mi wyciągać sprzętu z pokrowców.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 19 Mar 2017 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 964
Kilometry: 1 285 220
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
Ostatnio na Okęciu jest jakaś nadgorliwa ekipa, która rozdaje woreczki plastykowe o pojemności chyba mniejszej niż pół litra i każą się w to przepakowywać. Ma się wszystko w jeden woreczek zmieścić. Na innych lotniskach w UE nadal obowiązują woreczki litrowe.
Zrobiłam gościowi awanturę, to pozwolił mi się spakować z kosmetykami w 2 worki i jeden dać komuś, żeby przewiózł przez taśmę. Chore i idiotyczne.

Image
 Profil Relacje PM off
Szyn3k lubi ten post.

#80 PostWysłany: 19 Mar 2017 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
A ostatnio na lotnisku w Tel Awivie w ogóle nie chcieli oglądać torebek i płynów. Na Okęciu z kolei sprawdzali niemalże z suwmiarką; próbowałem się dowiedzieć w jaki sposób zapakować do torebki 20x20 cm litr płynow - oczywiście bezskutecznie :roll:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości