Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:03 

O popatrz, pomyślałabym, że te reklamacje wysłane poczta będą jakoś wcześniej rozpatrywane, ja wysłałam mailem i to nie skany wniosków i papierów - nie miałam możliwości zeskanować czy przesłać faksu- a zdjęcia wszystkich dokumentów i muszę przyznać, że szybko odpowiedzieli. Ale co to była za odpowiedź :lol:
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#82 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:21 

srebrny
czarna_inez napisał(a):
I wiecie co, nie chciałabym żadnego odszkodowania, gdyby ktoś się nami w tym burdelu zainteresował, zaproponował kawę, wodę, zdechłą kanapkę - ale niestety tylko posadzono chłopców do zbierania razów przy bramkach i na tym się skończyło. Nas przetrzymali ponad 4 godziny bez info, bez pomocy, bez zainteresowania a ja miałam już przed oczami batalię w sadzie o odszkodowania za wakacje. Także - tak bardzo jak nie jestem roszczeniowa - tym razem mi się należy, przynajmniej ja tak uważam :roll:

Dlatego ja mam wrodzoną alergię na tego rodzaju jedynie słusznych, publicznych przewoźników. Jak lecę jakimś ryanem, to z góry wiadomo, że mnie tak potraktują, ale płacę grosze i muszę tu wkalkulować (dlatego jak jadę pociągiem, to wybieram PR: wiadomo że syf i cena adekwatna, a nie syf w IC pod maską luksusu). A tu wielki narodowy przewoźnik, fachowy, finansowany narodową zrzutką, a wydyma Cię tak samo, tyle że bez resztek wazeliny.
W ogóle lotnictwo to jest bardzo śmieszna branża. Raz że segregują pasażerów według taryf. Nie tylko że klasa biznes jest osobno (i chyba polega to na celowym obniżaniu jakości dla reszty, by było widać różnicę, bo kto przy zdrowych zmysłach zapłaciłby tyle kasy za to, że mu przyniosą parę drinków w szkle), ale w ogóle. Ja na przykład na tych wszystkich literkach taryfowych się w ogóle nie znam, kupując bilet ich nie widzę, zasad też nigdzie nie można znaleźć, a potem się okazuje, że przewoźnik wypomni mi moją niską taryfę, gdy jest overbooking. Ludzie, a czy ja się z mrówką na mózgi zamieniłem, żeby brać wyższą cenę za tę samą usługę, bo może się zdarzyć, że będę lepiej wyglądął przy bramce?
To samo z programami lojalnościowymi. Wydzielają ludziom te mile jakby to były skarby samego faraona, a cóż one dają? Nawet posiadając statusy muszę płacić za drugą osobę wchodząc do saloniku (jakoś mi to nie gra w świecie robionym pod biznesmenów), a jeszcze tu ostatnio pisaliście, że przy karcie "standby" wstępu nie ma. No kabaret...
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#83 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:36 

Zgadzam się z Tobą w 100% Latam czym mi akurat czasowo pasuje i cenowo. W tym roku leciałam już 4 różnymi liniami. Mieszkam w takim mieście z którego nic nie lata do PL, więc najczęściej latam z KLM i do tej pory nie było problemów (odpukać), ale jak będą to serio nie liczę na to, że będzie jakoś różowo i coś sami z siebie zrobią ....
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:52 

niebieski
obibok napisał(a):
Dlatego ja mam wrodzoną alergię na tego rodzaju jedynie słusznych, publicznych przewoźników. Jak lecę jakimś ryanem, to z góry wiadomo, że mnie tak potraktują, ale płacę grosze i muszę tu wkalkulować (dlatego jak jadę pociągiem, to wybieram PR: wiadomo że syf i cena adekwatna, a nie syf w IC pod maską luksusu). A tu wielki narodowy przewoźnik, fachowy, finansowany narodową zrzutką, a wydyma Cię tak samo, tyle że bez resztek wazeliny.
W ogóle lotnictwo to jest bardzo śmieszna branża. Raz że segregują pasażerów według taryf. Nie tylko że klasa biznes jest osobno (i chyba polega to na celowym obniżaniu jakości dla reszty, by było widać różnicę, bo kto przy zdrowych zmysłach zapłaciłby tyle kasy za to, że mu przyniosą parę drinków w szkle), ale w ogóle. Ja na przykład na tych wszystkich literkach taryfowych się w ogóle nie znam, kupując bilet ich nie widzę, zasad też nigdzie nie można znaleźć, a potem się okazuje, że przewoźnik wypomni mi moją niską taryfę, gdy jest overbooking. Ludzie, a czy ja się z mrówką na mózgi zamieniłem, żeby brać wyższą cenę za tę samą usługę, bo może się zdarzyć, że będę lepiej wyglądął przy bramce?
To samo z programami lojalnościowymi. Wydzielają ludziom te mile jakby to były skarby samego faraona, a cóż one dają? Nawet posiadając statusy muszę płacić za drugą osobę wchodząc do saloniku (jakoś mi to nie gra w świecie robionym pod biznesmenów), a jeszcze tu ostatnio pisaliście, że przy karcie "standby" wstępu nie ma. No kabaret...

To jest jedno podejście. Można też postarać się zrozumieć ten system i jego słabe punkty. A potem je wykorzystać. I wtedy dopiero robi się wesoło.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#85 PostWysłany: 09 Lip 2015 19:55 

srebrny
blasto napisał(a):
To jest jedno podejście. Można też postarać się zrozumieć ten system i jego słabe punkty. A potem je wykorzystać. I wtedy dopiero robi się wesoło.

Co prawda, to prawda.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 13 Lip 2015 13:41 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
W odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z odwołaniem rejsu LO3924 z Krakowa do Warszawy w dniu 21 czerwca 2015.

Zdajemy sobie sprawę, że pasażerowie oczekują od nas niezawodności i zapewniamy, że PLL LOT S.A. dokładają wszelkich starań, aby podróż lotnicza przebiegała bez żadnych zakłóceń, zgodnie z rozkładem i dokonaną rezerwacją. Niekiedy jednak w ruchu lotniczym z różnych przyczyn występują zakłócenia w operowaniu zaplanowanych połączeń.

Uprzejmie wyjaśniamy, że ww. zakłócenie było wynikiem ataku teleinformatycznego, który sparaliżował pracę przewoźnika i uniemożliwił planowe wykonywanie połączeń lotniczych. Jednocześnie informujemy, że obecnie wyjaśniane są okoliczności zdarzenia, a sprawa badana jest przez prokuraturę.

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami w tej sytuacji odpowiedzialność przewoźnika ogranicza się do zapewnienia pasażerom stosownych świadczeń i przelotu najbliższym dostępnym połączeniem, albo w przypadku rezygnacji z przelotu, dokonania pełnego zwrotu za niewykorzystany bilet. Z naszych danych i otrzymanego pisma wynika, że skorzystała Pani z połączenia zastępczego LO3922 do Warszawy tego samego dnia.

W świetle powyższych wyjaśnień brak jest podstaw do wypłaty rekompensaty, zgodnie z oczekiwaniem wyrażonym w Pani piśmie.

Jeszcze raz przepraszamy za wszelkie niedogodności i mamy nadzieję, że następne podróże naszymi liniami dostarczą Pani wyłącznie pozytywnych wrażeń.

Rozumiem, że lot przyjał, że wersja ataku teleifnormatycznego jest nienaruszalna. NIe wziął pod uwagę, że może się mylić, bo osoby z ABW pod nazwiskiem wypowiadały się, że wątpia w atak. Co w takiej sytuacji robić? Czekać na wyniki sledztwa czy pisać skargę do ULC. Dla mnie sam fakt ataku nie mozna potraktowac jako szczegolne okolicznosci z definicji. Nalezy sprawdzic czy zabezpieczenia byly wystarczajace, a najpierw czy atka wogole był

#87 PostWysłany: 13 Lip 2015 14:25 

niebieski
W takiej kwestii istotne jest też z jakim opóźnieniem dotarłes tym zastępczym połączeniem w stosunku do tego pierwotnego. Wtedy nie mogą pomniejszyc ewentualnego odszkodowania o 50%.
Ja bym na Twoim miejscu pisał do ULC. Nic nie tracisz przecież. W razie czego ULC zawiesi postępowanie na czas uzyskania wyników śledztwa.

Ostatnio edytowany przez witekkowal, 13 Lip 2015 14:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 13 Lip 2015 14:36 
Awatar użytkownika

srebrny
ansbach1 napisał(a):

Rozumiem, że lot przyjał, że wersja ataku teleifnormatycznego jest nienaruszalna. NIe wziął pod uwagę, że może się mylić, bo osoby z ABW pod nazwiskiem wypowiadały się, że wątpia w atak. Co w takiej sytuacji robić? Czekać na wyniki sledztwa czy pisać skargę do ULC. Dla mnie sam fakt ataku nie mozna potraktowac jako szczegolne okolicznosci z definicji. Nalezy sprawdzic czy zabezpieczenia byly wystarczajace, a najpierw czy atka wogole był

biorąc pod uwagę problemy finansowe lotu to sadze atak hakersky będzie tym oficjalnym powodem awarii
oficjalnie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 15 Lip 2015 15:50 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Cytując

Uprzejmie wyjaśniamy, że zakłócenie ww. rejsu było wynikiem ataku teleinformatycznego, który sparaliżował pracę przewoźnika i uniemożliwił planowe wykonywanie połączeń lotniczych. Jednocześnie informujemy, że obecnie wyjaśniane są okoliczności zdarzenia a sprawa badana jest przez prokuraturę.

Pomijając wszelkie wyżej wskazane informacje o celowości dochodzenia 250 euro w tym konkretnym przypadku na tą chwilę jest to oficjalna wersja, która zamyka drogę do uzyskania odszkodowania. Tylko przeciwne ustalenia Prokuratury, stwierdzenie błędu ludzkiego, lub awarii systemu informatycznego linii pozwoliłoby realnie powalczyć o odszkodowanie. Ciekawe czy informacja w tym zakresie będzie podana do publicznej wiadomości, czy gdzieś po cichu umorzą postępowanie za 6-8 miesięcy.

1. To jest "oficjalna" wersja ale wyłącznie LOT. Wynika z niej tylko tyle, że LO póki co będzie zasłaniał się "atakiem" w odmowach na reklamcje. Nie oznacza to, że atak miał w ogóle miejsce.
2. Pamiętajcie, że na gruncie 261/2004 to przewoźnik ma dostatecznie wykazać nadzwyczajność okoliczności, które wywołały nieregularności w przewozie a nie pasażer. Więc to LO będzie musiał w ULC/WSA wykazać, że był to atak teleinformatyczny, że nie dało sie go przewidzieć i uniknąć ani też uniknać takich skutków, jakie spowodował itp.
3. Nawet jeśli potwierdzi się, że LO był celem ataku to samo stwierdzenie tego faktu nie wyłącza automatycznie odpowiedzialności linii wobec pasazerów na podst. 261/2004 : pozostają pytania o poziom i jakość zabezpieczeń systemów LO, wyszkolenie pracowników, tego czy mozna było tego ataku uniknąć itd.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 15 Lip 2015 15:55 

niebieski
Właśnie taką argumentację wpisałem w reklamacji, jak podał @marek2011 , i tego przed ULC i dalej będę się trzymał.

#91 PostWysłany: 16 Lip 2015 22:43 

Myślę, że zostaje jeszcze jedna ważna kwestia - pasażerami nikt się nie zaopiekował. My czekaliśmy ponad 4 godziny na odlot - po tym jak wystaliśmy się w kolejkach aby nam przerezerwowano lot i nie zapewniono nam ani szklanki wody, ani nic do jedzenia. Myślę ze to minimum, którego można wymagać w takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 17 Lip 2015 09:43 

niebieski
Ja w końcu też otrzymałem odpowiedź na reklamację. Wysłali to listem zwykłym, więc widać jak bardzo mają wszystkich w du.ie. Trzeba działać i do ULC skargę składać :-)

Załączniki:
Nowy Dokument 18_1.jpg
Nowy Dokument 18_1.jpg [ 113.79 KiB | Obejrzany 8416 razy ]

#93 PostWysłany: 17 Lip 2015 09:50 

srebrny
czarna_inez napisał(a):
Myślę, że zostaje jeszcze jedna ważna kwestia - pasażerami nikt się nie zaopiekował. My czekaliśmy ponad 4 godziny na odlot - po tym jak wystaliśmy się w kolejkach aby nam przerezerwowano lot i nie zapewniono nam ani szklanki wody, ani nic do jedzenia. Myślę ze to minimum, którego można wymagać w takiej sytuacji.

To raczej standard w wiekszosci linii. Pasazer, musi sie o siebie zatroszczyc sam, potem ew.wystapic o zrefinansowanie wydatkow.

Ostatnio edytowany przez jacek96, 17 Lip 2015 11:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 17 Lip 2015 10:03 

HON fly4free
jacek96 napisał(a):
czarna_inez napisał(a):

To raczej standard w wiekszosci linii. Pasazer sam musi sie o siebie zatroszczyc, a potem ew.wystapic o zrefinansowanie wydatkow.

O Alitalii mogę powiedzieć wiele złego, ale jak spalił się terminal 3 w FCO w maju to wodę ludziom czekającym na zmianę biletu kilka godzin roznosili z własnej inicjatywy i bez żadnych ograniczeń / problemów.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 17 Lip 2015 10:31 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
jacek96 napisał(a):
czarna_inez napisał(a):

To raczej standard w wiekszosci linii. Pasazer sam musi sie o siebie zatroszczyc, a potem ew.wystapic o zrefinansowanie wydatkow.

problem w tym, ze LOT obecnie umywa rece nawet od zwrotu za pociag (wroclaw-warszawa) i hotel w warszawie (lot laczony wro-waw-lhr) co juz jest w mojej opini zachowaniem absurdalnym...
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 17 Lip 2015 10:34 

niebieski
W swojej reklamacji też poruszyłem kwestię, że musiałem wywalić ponad 200 zł na pociąg, ale jak widzicie, ani słowem się o tym nie zająknęli.

#97 PostWysłany: 17 Lip 2015 13:59 

jacek96 napisał(a):
czarna_inez napisał(a):

To raczej standard w wiekszosci linii. Pasazer, musi sie o siebie zatroszczyc sam, potem ew.wystapic o zrefinansowanie wydatkow.

Chwileczkę Jacku, rozporządzenie nr 261/2004, przytoczę cały artykuł 9:
ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 261/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I
RADY napisał(a):
Artykuł 9
Prawo do opieki
1. W przypadku odwołania do niniejszego artykułu, pasażerowie otrzymują bezpłatnie:
a) posiłki oraz napoje w ilościach adekwatnych do czasu oczekiwania;
b) zakwaterowanie w hotelu w przypadku:
─ gdy występuje konieczność pobytu przez jedną albo więcej nocy, lub
─ gdy zachodzi konieczność pobytu dłuższego niż planowany przez pasażera;
c) transport pomiędzy lotniskiem a miejscem zakwaterowania (hotelem lub innym).
2. Ponadto, pasażerom bezpłatnie przysługują dwie rozmowy telefoniczne, dwa dalekopis,
dwie przesyłki faksowe lub e-mailowe.
3. Stosując niniejszy artykuł, obsługujący przewoźnik lotniczy powinien zwracać
szczególną uwagę na potrzeby osób o ograniczonej możliwości poruszania się i wszelkich
osób im towarzyszących, jak również na potrzeby dzieci podróżujących bez dorosłych
opiekunów.

Leciała z nami osoba na wózku, dostała kopa w tyłek jak my wszyscy, LOT posadził tylko kolesia, który "nic nie mógł dla nas zrobić" przy bramkach i tyle. Dla mnie to jest główny powód, dla którego składam wniosek o odszkodowanie.

Rozumiem, że pisząc standard masz na myśli, ze tak się to w praktyce odbywa, ale to jest zła praktyka i nie powinniśmy się z nią zgadzać.

EDIT: Przypomniałam sobie własnie, że leciała z nami nastolatka, mała Rosjanka, dzieciak zapłakany i zestresowany, próbowałam jej pomóc, ale nie mówię po rosyjsku, a do tego miałam anginę i strasznie chrypiałam, więc chyba ją wystraszyłam trochę. Tak czy owak, zgłosiłam to do chłopca od zbierania razów i nic się nie zadziało, dzieciak został sam bez opieki :\ Serce mi się krajało...

witekkowal napisał(a):
W swojej reklamacji też poruszyłem kwestię, że musiałem wywalić ponad 200 zł na pociąg, ale jak widzicie, ani słowem się o tym nie zająknęli.

My również ponieślimy dodatkowe koszty, odnośnie tego LOT napisał:... Własnie odnalazłam maila od nich, NIC nie napisał na ten temat, dostaliśmy jak wszyscy odpowiedź z szablonu typu copy - paste :lol:
 Profil Relacje PM off
witekkowal lubi ten post.

#98 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:50 

srebrny
Rozporzadzenie znam. Nim sie nie najesz i nie napoisz. Oczywiscie mozna zaklinac rzeczywistosc i sie nie godzic. Ty tak czynisz, ze skutkiem widocznym.
Ja do standardow linii sie przystosowalem i zaoszczedzilo mi to sporo zdrowia, a finansowo nie cierpie.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 17 Lip 2015 15:01 

Ależ oczywiście, rozumiem - w większości przypadków jest tak, że powinno być jakoś a jest zupełnie inaczej i jako Polka jestem do tego przyzwyczajona - jednak uważam, że olewanie tego tylko umacnia beznadziejna postawę przewoźników. Ja nie zamierzam iść do sądów, bo szkoda czasu i prawdziwej kasy, 250E to nie jest kasa warta więcej niż wysłania 2 maili. Jeśli to nie zadziała to też nie mam zamiaru się szarpać. Ale wydaje mi się, że warto spróbować, tak dla zasady - dać do zrozumienia, że wiemy, ze takie prawa mamy.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 17 Lip 2015 19:21 

srebrny
Prawo? No bez jaj. Macie prawo. Udzielić LOTowi milionów pożyczki, w podatkach. I potem wszyscy będą się chwalić, jakiego mamy wspaniałego narodowego przewoźnika.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość