Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1361 PostWysłany: 09 Lip 2015 15:29 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Pole napisał(a):
Pole napisał(a):
Czy w Ryanairze przejdzie pusty bukłak w podręcznym?
Tak wygląda: https://off-sklep.eu/files/buklak-na-wo ... ear-2l.jpg
Przeczytałem na innym forum, że ludziom kazali wyrzucać puste butelki PET 0.5 czy 1.5 litra, stąd moje pytanie :)

Ktoś coś wie?

Modlin jest miejscem, gdzie próbują zmuszać ludzi do wyrzucania pustych butelek. Generalnie to, czy będą robili problemy nie zależy od linii, tylko obsługi na danym lotnisku. W Modlinie bywa ona upierdliwa.

Ale nie dajmy się już zwariować, niby dlaczego bukłak (pusty) miałby nie przejść. My ostatnio mieliśmy ze sobą latawiec w WAW i GDN. Też początkowo zastanawiałem się czy nikt się nie przyczepi, po czym sam doszedłem do wniosku, że to już przesada :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1362 PostWysłany: 09 Lip 2015 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 536
Kilometry: 880 721
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Praktycznie wszystkie moje wyloty w ostatnim czasie są z Modlina i zawsze mam przy sobie 0,5-litrową pustą butelkę po wodzie mineralnej, często jeszcze na samej bramce kończę ją do pusta.

Nigdy nikt mi nic nie powiedział, tylko ci ochroniarze widząc butelkę chcą ją wyrzucać bo myślą, że jest z płynem. Jak widzą że pusta to puszczają dalej.

Ale jak wiadomo wszystko zależy od ludzi - jeden odpali tableta żeby spojrzeć czy nie atrapa a inny puści w wysokich trekingach przez bramkę.

Najmniej upierdliwi są chyba w Gdańsku, natomiast najbardziej w Poznaniu.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1363 PostWysłany: 10 Lip 2015 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
A ja z innej beczki - czy słyszeliście / widzieliście kiedykolwiek przypadek, by pasażerowi próbującemu coś niedozwolonego 'przemycić' przez security odmówiono wejścia dalej (czyli de facto cofnięto z wilczym biletem)? Nie chodzi mi tu o syt. w której typ przemyca 5 kilo koki i zgarnia go policja.

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#1364 PostWysłany: 10 Lip 2015 10:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak grzecznie wyrzucił do kosza, to spokojnie mógł kontynuować. Pewnie byłby problem podczas awanturowania się.
 Profil Relacje PM off  

#1365 PostWysłany: 10 Lip 2015 10:40 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
Tak jak wyżej - już kilka razy musiałam coś wyrzucić (zazwyczaj po prostu o czymś zapominałam) - np nożyczki czy płyny - i nigdy nie było problemu. :) Raczej nikogo nie cofają - chyba, że miałbyś broń albo narkotyki, to pewnie by wezwali policję. :P

#1366 PostWysłany: 10 Lip 2015 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Mi się rozchodzi o np taki przypadek - pytają przy kładzeniu na taśmę rzeczy / plecaka - czy ma Pan w plecaku wodę. Nie mam. Potem się okazuje że jest ... :)

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#1367 PostWysłany: 10 Lip 2015 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Dalej chodzi o awanturowanie się. Jesli gość będzie się zapierał że nie ma, a gdy znajdą będzie sie zapierał że nie odda, to kontrola ma prawo go nie przepuścić i tyle. A jesli będzie pyszczył na kontrolerów niegrzecznie, to moga go potraktować z paragrafu zakłócania spokoju (patrz przypadek pewnego znanego polityka z Krakowa, ktory juz na pokładzie samolotu wygenerował problem, i został wysadzony z maszyny). Można się cieszyć że u nas nie Stany czy Kanada, więc może nie dostanie się z prądu lub ołowiu ;-)
Mi zdarzyło sie kiedyś że zapomniałem scyzoryka wyjąć, a gdy zaczał się czepiać to sie jeszcze kłóciłem że na pewno nic nie mam i że coś przepatrzył na monitorze. Ale gdy znalazł to musiałem mieć bardzo głupią minę, bo gość pogroził palcem i.... przepuścił mnie ze sprzętem mówiąc, żebym więcej nie zapominał. Łatwo sobie wyobrazić inne zakończenie gdybym nie chciał pokazać torby, albo niegrzecznie upierał się że mi wolno takie cos wnosić.

#1368 PostWysłany: 10 Lip 2015 20:26 

Jedną paczkę zapałek zwykłych można w bagażu rejestrowanym przewieźć?
 Profil Relacje PM off  

#1369 PostWysłany: 10 Lip 2015 20:31 

http://www.ulc.gov.pl/pl/119-departamen ... h-strona-2
 Profil Relacje PM off  

#1370 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:14 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Gdzie można dostać plastikowe butelki 100ml? Są dostępne w jakichś stacjonarnych sieciowych sklepach? Albo z doświadczenia wiecie gdzie można takie dostać? Zależy mi na czasie więc przez internet odpada.

#1371 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
w każdym Rossmannie ;)
 Profil Relacje PM off  

#1372 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:20 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.decathlon.pl/dg-butelka-homo ... 14827.html
Ale to zależy od regionu czy dostępne. W Rossmanie kiedyś (dawno) widziałam.
 Profil Relacje PM off  

#1373 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:21 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
W Superpharmie też są (przynajmniej w Warszawie ;) )
 Profil Relacje PM off  

#1374 PostWysłany: 17 Lip 2015 14:48 
Awatar użytkownika

niebieski
cieplix napisał(a):
Mi się rozchodzi o np taki przypadek - pytają przy kładzeniu na taśmę rzeczy / plecaka - czy ma Pan w plecaku wodę. Nie mam. Potem się okazuje że jest ... :)
hehe miałam taką sytuację po przylocie do Meksyku - ma pani w podręcznym jedzenie? nie, nie mam. A zapomniałam o kanapce. pani sprawdza podręczny (niestety wylosowałam czerwone światełko) a tu kanapka. Popatrzyla na mnie, powiedziala ze nie mozna wwozić i wyrzuciła do kosza. Puściła dalej. Pewnie im się to ciągle zdarza;)
 Profil Relacje PM off  

#1375 PostWysłany: 23 Lip 2015 12:02 

Witam,

Wybieram się niedługo do Bolonii odwiedzić grób Wujka, walczącego w Armii Gen, Andersa (grób niedawno odnaleziony).
Chcielibyśmy z Polski zabrać znicz, ale nie wiem, czy w podrecznym da rade wnieść na pokład. Szukałem w internecie, ale nawet na infolinii Wizz nie spotkali sie z takim przypadkiem. Lot z Katowic. Czy ktos moze ma jakies doswiadczenia? Czy mozna przewieźć np. samą swiece?
Z góry dziękuję za informacje:-)
 Profil Relacje PM off  

#1376 PostWysłany: 23 Lip 2015 12:12 
Awatar użytkownika

srebrny
można ,tylko nie zapalajcie go przed wejściem na pokład

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1377 PostWysłany: 23 Lip 2015 12:20 

Teoretycznie znicz zawiera wprawdzie "substancję stałą łatwopalną", wymienioną tu: http://ulc.gov.pl/pl/prawa-pasazera-i-u ... _wybuchowe. Ale zdarzyło mi się przewozić w podręcznym świeczki urodzinowe i nikt nie oponował...
 Profil Relacje PM off  

#1378 PostWysłany: 23 Lip 2015 12:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Przewoziłem świeczki.
Nie powinno być raczej problemu.
 Profil Relacje PM off  

#1379 PostWysłany: 23 Lip 2015 14:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 28.0%
Przewoziłem znicz w podręcznym, gdy leciałem z Katowic do Neapolu (cel m.in Monte Cassino). Taki niezbyt wielki za 3 czy 4 zł. Pan wyjął znicz na security, więc mówię, że jadę też na Monte Cassino. Zgodził się. Schował z powrotem. Gwarancji ci nikt nie da, ale ogólnie powinno przejść.
 Profil Relacje PM off  

#1380 PostWysłany: 27 Lip 2015 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
szybkie pytanie :)
przejdzie cos takiego w podręcznym ( maszty z włókna szklanego , ale łączenia masztów są metalowe) http://www.decathlon.pl/arpenaz-budka-0-id_8322099.html
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości