Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
X1, X2, X3 i jeszcze jedna, której numeru obecnie nie moge sobie przypomnieć - dojeżdżającej do centrum wyspy, "wioski" w której produkuje i sprzedaje się szkło i ceramikę.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#182 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:45 

srebrny
Hm, no to słabo.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 25 Cze 2015 10:07 

srebrny
Na stronie maltabybus.com można wyczytać, że te bilety turysty będą dostępne w sierpniu, ale bliżej nie wiadomo, kiedy. Czyli na te wakacje trzeba się liczyć z przepłacaniem za jednorazowe.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 25 Cze 2015 16:15 

Bilety turystyczne znaczy się ( tygodniowe , lub 12 2 godz.) ?
Już się doczytałem tylko ciekaw mnie gdzie i w jaki sposób bilet 7 dniowy ma być sprzedawany .
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 25 Cze 2015 16:32 

srebrny
Z całą pewnością nie w autobusie. A sposób ich działania sugeruje takie bilety typu hiszpańskiego (jak BonoBonus na Teneryfie czy T10 w Barcelonie), czyli możliwe, że pożegnamy dotychczasowe automaty.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 01 Lip 2015 20:03 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
dzisiaj pierwszy dzień zmian w obowiązujących stawkach za bilety. ktoś już wie co i jak? Będę na Malcie rodzinnie 2+1 w dniach 22.07 do 05.08. Chyba bede musiał korzystać tylko z biletów jednorazowych za 2 euro. Chyba nie załapię się nawet na bilety 12sztuk - 2 godzinnych/15 Eur:( Miałem zamiar korzystać tylko z komunikacji publicznej tani bilet 7eur/tydzien. Teraz to już raczej drogo wyjdzie (codzienne dojazdy z Buggiby np na Golden Bay). W regulaminie wyczytałem że w obrębie dwu godzinnego biletu będzie można się przesiadać (byle nie wracać tę samą trasą):

Passengers may change buses within the two hour period to get to their destination as part of a one-way journey, but the ticket does not allow you to make a return trip, even if wholly within the two hour period. Also, with the single ticket you are not allowed to continue your journey later on the same route, even if within the two hours. Passengers are encouraged to have the correct amount of money for the fare if possible.

Ile kosztuje najtańsza taksówka z lotniska do Buggiby? Czytałem że normalan stawka to około 25 EUR ale można taniej za 17-18. Czy można się targować z taksówkarzami? Pytam bo raczej nie chce mi się w szczycie sezonu jechać ca 1,5 godziny autobusem do hotelu po podróży.

#187 PostWysłany: 01 Lip 2015 20:15 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
kibol30 - sprawdź "taksówkę" na shuttledirect - tam masz możliwość wyboru auta prywatnego z kierowcą, cena ok. 10funtów, czyli dużo taniej niż standardowe taxi
my ostatecznie wzięliśmy transfer busem (przez resorthoppa), jechaliśmy 50minut, ale przylatywaliśmy w piątek po 20tej na Maltę
tam kierowcę bez problemu znajdziesz, wszyscy są bardzo pomocni i pokierują cię, jeśli nie będzie twojego kierowcy
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 01 Lip 2015 20:18 

niebieski
Zależy o której godzinie transfer do hotelu.Ja w zeszłym roku brałem transfer z travelrepublic.ie (zakładka transfer) i polecam. Gościu z tabliczką z nazwiskiem czekał na lotnisku i busem zawiózł pod hotel w Buggiba Cena 11 euro za dwie osoby plus dziecko w jedna stronę

#189 PostWysłany: 02 Lip 2015 06:50 
Awatar użytkownika

Kilometry: 7 056
niebieski
Jest oficjalna informacja o biletach 7 dniowych i 12 przejazdowych dla turystów https://www.tallinja.com/en/bus-tickets ... ised-cards
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#190 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:00 

srebrny
To teraz czekamy na zmiany tras, które miały wejść w wakacje. Ostatnio Anglicy na stronie maltabybus.com wrzucili mapę Gozo, na której jest tajemnicza linia 330. Ona występowała w tych propozycjach ministerstwa. Ale strona przewoźnika milczy w tej kwestii.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 02 Lip 2015 08:49 

niebieski
obibok - nie wiem czemu "tajemnicza", ale to jest linia do xlendi
miałam rozkład jazdy w telefonie, ale fotkę już zdaje się usunęłam
ma trochę inną trasę niż 306
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 02 Lip 2015 09:15 

srebrny
Tajemnicza właśnie dlatego, że strona przewoźnika nic o tym nie wspomina. Nie znalazłem też żadnych artykułów prasowych o jej uruchomieniu. Z mapki Anglików (i tej na stronie ministerstwa) wynika, że jedzie najkrótszą drogą (tak jak 306 wraca). W sumie nie do końca rozumiem jej sens.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 02 Lip 2015 09:35 

niebieski
acha, wiesz co, nie powiem ci dokładnie jak jedzie, możliwe, że najkrótszą trasą, wiem tylko, że nie na wszystkich przystankach, którymi jedzie 306 jedzie też 330
na gozo i tak są takie odległości, że nawet jakby naokoło jechało, to i tak jest blisko ;)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#194 PostWysłany: 02 Lip 2015 09:47 

srebrny
No tak, tam spokojnie pieszo można. Tym bardziej nie rozumiem, po co ta linia.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 02 Lip 2015 11:34 

srebrny
może dlatego, że jak podano w jednym z artykułów, Maltańczycy to najbardziej leniwi ludzie w Europie :-)
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 02 Lip 2015 18:08 

Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
Jeżeli dobrze rozumiem to:
bilet kupowane u kierowcy za 2 EUR - są ważne na dwie godziny - z możliwością przesiadania się
bilet 12 Single Day za 15 EUR - ważne są na dwanaście pojedynczych przejazdów - bez mozliwości przesiadek
bilet ważny dla kilu osób (tyle kasowań ile osób wsiada)

#197 PostWysłany: 02 Lip 2015 19:10 

srebrny
Ale dlaczego bez przesiadek?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 02 Lip 2015 19:52 

niebieski
też mi się wydaje, że single journey to bez przesiadki

"12 Single Journey Tickets on Day Services or 6 Single Journey Tickets on Night Services"
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 02 Lip 2015 20:19 
Awatar użytkownika

Kilometry: 7 056
niebieski
Single Journej jest definiowane jako podróż z punktu a do b z możliwością zmiany autobusu na inny. Ale nie można go użyć w drodze powrotnej.

Ze strony przewoźnika:

The “Single Journey” fare covers any trips from any point in the country to any final destination, including line changes if necessary, within a two-hour period. This is irrespective of whether one needs to board more than one Bus and/or more than one Bus trip to get from any point to the final destination. It does not allow boarding twice on the same route in either direction with the same Single Journey Ticket.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#200 PostWysłany: 02 Lip 2015 23:56 

srebrny
ahdar napisał(a):
Single Journej jest definiowane jako podróż z punktu a do b z możliwością zmiany autobusu na inny. Ale nie można go użyć w drodze powrotnej.

Oczywiście. Koledzy mają polskie nawyki. Zresztą pisali o tym Zeusowi:

viewtopic.php?p=577051#p577051
 Profil Relacje PM off
dialam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości