Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
W ciemnej stronie internetu piszą, że hasło do jakby to powiedzieć "newralgicznej części" brzmiało 'adminlot', a sam system jest dostępny na otwartych portach dla każdego script kiddie.

Jeżeli to prawda, to trudno mówić o użyciu racjonalnych środków w celu zapobieżenia potencjalnemu atakowi na infrastrukturę IT, a informatycy lotu powinni zostać wyeksportowani najbliższym samolotem do LHR i dalej bezpośrednio easybus wprost na zmywak?
2 ludzi lubi ten post.
Klebek uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:34 

W TVN24 już wydanie specjalne wiadomości. :idea:
 PM off  

#23 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 865
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
coś ciekawego mówią? Kolejny samolot lotu zaraz startuje

Ostatnio edytowany przez Robertos, 21 Cze 2015 20:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:42 

niebieski
nick napisał(a):
W ciemnej stronie internetu piszą, że hasło do jakby to powiedzieć "newralgicznej części" brzmiało 'adminlot', a sam system jest dostępny na otwartych portach dla każdego script kiddie.

Jeżeli to prawda, to trudno mówić o użyciu racjonalnych środków w celu zapobieżenia potencjalnemu atakowi na infrastrukturę IT, a informatycy lotu powinni zostać wyeksportowani najbliższym samolotem do LHR i dalej bezpośrednio easybus wprost na zmywak?

No i właśnie rodzi się pytanie czy Lot będzie chciał tę kwestię rozstrząsać przed ULC.

#25 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:45 

Robertos napisał(a):
coś ciekawego mówią?

Atak teleinformatyczny. Z ostatniej chwili Sytuacja opanowana, już wystawiamy plany rejsów, które pozwolą rozpocząć loty.
 PM off  

#26 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:51 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
LOT napisał(a):
Sytuacja po ataku teleinformatycznym została opanowana. Staramy się jak najszybciej przywrócić regularność rejsów. Nasze centrum operacyjne już bez problemu przygotowuje plany rejsów. Postaramy się zapewnić jak największej liczbie pasażerów informację i kontynuację rozpoczętych podróży.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 21 Cze 2015 20:56 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Anonymous napisał(a):
W TVN24 już wydanie specjalne wiadomości. :idea:

"Pasażerowie na lotnisku przeżyli chwile grozy"

"Setki ludzi koczują na lotnisku w Warszawie"

"Chaos szok i przerażenie" ....
3 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 155 471
srebrny
POZ nie wiedział totalnie nic do 20:50, ale już się dowiedzieli i 3949 (WAW-POZ) podobno zaraz ma być a 3950 póki co na 22. Infolinia nie działa, fejs milczy w szczegółach. PKP normalnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:05 

niebieski
Ekipa Trudnych Spraw i Dlaczego Ja? Jest już w drodze.
3 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 865
niebieski
dobra powoli wszystko wraca do normy, za 5 min mam boarding do SZZ :) z tym chaosem i szokiem to lekka przesada.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Cze 2015 21:13 

niebieski
Ja boardingu w KRK nie doczekałem, za to arriving by train będzie za 40 minut :-P

#32 PostWysłany: 22 Cze 2015 09:09 

Kilka ogólników nt przyczyn:
http://m.onet.pl/wiadomosci/kraj,932v3v
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:11 

srebrny
Może to nie jest najlepszy przykład, ale mam czasem wrażenie, że powszechna informatyzacja, podobnie jak dawniej rządy komunistyczne, stawia przed nami konieczność bohaterskiego rozwiązywania problemów, które sama tworzy. Samoloty bez takich planów oczywiście nie polecą (no zależy od punktu widzenia, ileś-tam-dziesiąt lat temu latały), ale myślę tu choćby o autobusach, które - w zasadzie sprawne, muszą zjeżdżać do zajezdni, bo padły wyświetlacze.
No, nie mówiąc już o wtórnym analfabetyzmie wywołanym powszechnym użyciem nawigacji czy tabletów. Jak na przykład samochody wjeżdżające do jeziora, "bo tak nawigacja kazała" (znam kilka przypadków).
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 28.0%
Ja czekałem wczoraj w SZZ na ten lot, którym przyleciał @Robertos Na lotnisku nie informowano nas zbyt obszernie o przyczynach ani w ogóle o tym, czy coś się wydarzyło i KIEDY oraz CZY mamy oczekiwać. Komunikaty lakoniczne, razem dwa, ukazywały się później niż info w internecie. Ja sobie włączyłem flight radar i obserwowałem co i jak z naszym samolotem, wiedziałem więc co do minuty, kiedy wyląduje, jednak reszta na lotnisku nawet nie została poinformowana, że aktualna prognoza opóźnienia jest prawdziwa i że samolot jest już w drodze. W Warszawie o 0:17 zamiast o 21:55, nie idę po odszkodowania ani vouchery, niech PLL LOT potraktuje nasze czteroosobowe zrzeczenie się roszczeń z tytułu opóźnienia jako nasz wkład w dobry wynik finansowy narodowego przewoźnika w 2015r. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 24 Cze 2015 16:24 

jeśli to prawda , to LOT niech już szykuje kasę na odszkodowania 8-)

Nie atak hakerów, ale ludzkie błędy mogły uziemić LOT

Prawdopodobne jest, że LOT padł ofiarą nie ataku hakerów, ale błędów popełnionych przez zewnętrzną firmę, obsługującą systemy informatyczne narodowego przewoźnika – taką hipotezę stawiają specjaliści Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Prokuratura Okręgowa w Warszawie prowadzi w tej sprawie czynności sprawdzające.

Wstępny raport o przyczynach awarii, która uziemiła wszystkie maszyny LOT-u trafił już do warszawskiej prokuratury. Według zgodnej relacji dwóch niezależnych od siebie źródeł, specjaliści z ABW napisali w nim, że awaria niekoniecznie była skutkiem cyberataku.

- Napisali, że równie prawdopodobny jest ludzki błąd popełniony przez zewnętrzną firmę, która zajmuje się systemami informatycznymi linii – mówi jeden z naszych rozmówców.

Według naszych źródeł może chodzić o błąd systemu informatycznego. Stołeczna prokuratura prowadzi w tej sprawie czynności sprawdzające. Traktuje jako równoważne dwie hipotezy: o ataku hakerskim i o błędzie systemu informatycznego. Decyzja o tym, czy w tej sprawie zostanie wszczęte śledztwo, może zapaść w czwartek.

- Celem postępowania sprawdzającego jest ustalenie, czy do awarii doszło na skutek umyślnego działania osób trzecich - czyli ataku na system teleinformatyczny, czy też błędu lub wady tego systemu - mówi portalowi tvn24.pl Przemysław Nowak, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie.

Informacje skomentował nam rzecznik LOT Adrian Kubicki. - Stan naszej wiedzy nie zmienił się. Prawdopodobnie była to ingerencja zewnętrzna. Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Zależy nam na tym, by ta sprawa została wyjaśniona jak najgłębiej, w każdym jej aspekcie - mówi.

Jak się dowiedzieliśmy, szef ABW generał Dariusz Łuczak ma być dziś pytany o tę sprawę przez posłów z sejmowej komisji do spraw służb specjalnych. Były minister infrastruktury Jerzy Polaczek złożył też interpelację dotyczącą cyberbezpieczeństwa narodowego przewoźnika lotniczego.

1400 pasażerów uziemionych
Do awarii doszło w niedzielę około godziny 17.30. Poinformował o tym sam przewoźnik w komunikacie. "Dzisiaj po południu LOT stał się przedmiotem ataku teleinformatycznego na naziemne systemy IT. W związku z tym nie możemy przygotować planów lotu a więc samoloty nie mogą wylecieć z Warszawy" – informował przewoźnik.

Jak się później okazało na loty czekało około 1400 pasażerów. Problemy zostały zażegnane dopiero po godzinie 20, jeszcze w niedzielę czyli utrudnienia trwały około 4 godzin.

http://www.tvn24.pl/nie-atak-hakerow-al ... 414,s.html
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 24 Cze 2015 17:50 

srebrny
No proszę, a kilka godzin temu z koleżanką w pracy rozmawialiśmy o rzeczywistości, jaka otacza nas w znanych nam firmach i padło stwierdzenie "Jeśli w tym kraju wszystko tak działa, to dziwne, że samoloty lądują".
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 24 Cze 2015 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Wszystkim poszkodowanym radzę na bieżąco śledzić ustalenia prokuratury. "Atak teleinformatyczny" od początku wydawał mi się ściemą wymyśloną przez prawników LOTu, aby uniknąć konieczności wypłaty odszkodowań. Zresztą nawet mnie to nie dziwi: liczba uziemionych pasażerów x co najmniej 250 euro = naprawdę gruba kasa.

#38 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:12 

HON fly4free
Odszkodowania z 261/2004 są w tej sprawie IMO dość prawdopodobne, bo nawet stwierdzenie, że był to "atak" nie wyklucza a priori odpowiedzialności przewoźnika, bo o tym decyduje wiele różnych okoliczności, takich jak to, czy zdarzenie było do przewidzenia, czy wpisuje sie w normalną dzialalność podmiotów korzystających z oprogramowania, na czym dokładnie polegało i co go wywołało (czy np. nie błąd prawcownika linii), czy wystarczający był system zabezpieczeń i jakość używanych programów, nadzór, czy skutkom mozna było zapobiec itd. itp.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:17 

srebrny
Na pewno nie będzie łatwo uzyskać odszkodowania, bo ostatnio ULC często staje po stronie LOT. Niemniej odszkodowanie się należy i trzeba walczyć ;-)

#40 PostWysłany: 24 Cze 2015 18:28 

niebieski
Są jeszcze na szczęście sądy administracyjne...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości