Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2015 07:55 

W przyszłym roku będę kilka dni w Porto i Bradze i chcę zorganizować 1-2 jednodniowe wypady z Bragi do PN Peneda-Geres. Będziemy korzystać z transportu publicznego i na noc wracać do Bragi. Wstępnie udało mi się ustalić, że jest autobus Braga-Geres-Braga firmy EmpresaHoteleira do Geres. Z mapek wynika, że z Geres wychodzą dwa szlaki: PR3 - Trilho dos Currais i PR6 - Trilho dos Miradouros ale nie z samego miasteczka tylko w odl. 3 km na północ. Ktoś był? Najbardziej istotne info czy one są dobrze oznakowane? I czekam na inne sugestie. Z jakich innym miejscowości na terenie parku, gdzie jesteśmy w stanie dotrzeć transportem publicznym, można wejść na szlaki?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 29 Kwi 2015 19:31 

Byliśmy w Peneda Geres we wrześniu 2013 i zrobiliśmy tylko szlak PR3 - na PR6 nie starczyło czasu i sił, bowiem na naszym campingu obozowali harcerze ze wszystkimi tego konsekwencjami ;)

Szlak był dobrze oznaczony, choć i tak przez większość drogi idzie się intuicyjnie "przed siebie". Problemem jest jednak znalezienie początku, gdyż na dole w miejscowości oznaczenia szybko się urywają lub też są prawie niewidoczne. Naprzeciwko pawilonów handlowych (był tam m.in. sklep spożywczy) asfaltowa droga skręca w górę i serpentynami pnie się coraz wyżej aż w pewnym momencie kończy się i idzie się leśną ścieżką. Gdy dojdziecie do asfaltowej drogi trzeba skręcić w prawo i podążać dalej aż zobaczy się znak kierujący na bardzo ładny punkt widokowy, niestety okraszony sporą ilością śmieci. Po zrobieniu zdjęć należy wrócić do asfaltówki, przejść ją i z tego co pamiętam szlak powinien być już dobrze oznaczony. Od tego momentu wędrówka jest samą przyjemnością - może trochę przypomina Karkonosze, gdyż przechodzi się po/obok/pomiędzy wielkimi głazami, całość przeszliśmy w fivefingersach, więc obuwie górskie wymagane nie jest, choć jak zawsze wskazane :) Widoki na plus, ale nie należy oczekiwać wybitnych spotkań z tamtejszą fauną - pełno jaszczurek, trochę ptaków a jak się poszuka to i się pasące woły spotka. Pod koniec jest niezbyt przyjemne zejście w dół do Vidoeiro, gdzie jest pełno stołów piknikowych, zwyczajowo okupowanych przez Portugalczyków w weekendy.

Posiłkowaliśmy się niezbyt dokładnymi mapkami dostępnymi w internecie i w informacji turystycznej, która znajduje się na samym początku wioski, jadąc od Bragi.

Co do szlaku PR6 to wydaje się on bardziej wystawiony na działanie promieni słonecznych, co latem ma duże znacznie. Z tego co pamiętam to wiedzie on na szczy wzgórza, gdzie znajduje się zbiornik elektrowni szczytowo-pompowej - całą trasę widać z PR3.

Moim zdaniem Braga nie jest warta więcej niż pół dnia - z drobnym wyjątkiem. Jak wyjdzie się z dworca autobusowego w kierunku centrum, na placu gdzie stoją taksówki po prawej stronie we względnie nowym budynku znajduje się bardzo fajna kawiarnia (nazwy niestety nie pamiętam). Pyszne słodkości i bardzo miła obsługa. 3x w niej myślimy choć w samym mieście bawiliśmy raptem kilka godzin. Nas Braga bardzo rozczarowała, jest stanowczo zbyt przereklamowana i na tle innych miejsc w Portugalii wypada po prostu blado. :)
 Profil Relacje PM off
sinking_stone uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Cze 2015 09:25 

Ojej, nawet nie sądziłam, że ktoś mi odpowie na forum, a tu taaaka wyczerpująca odpowiedź. No dzięki wielkie. Czyli żeby wejść na PR3 nie trzeba drałować do kempingu Vidoeiro tylko się wchodzi prosto z miasteczka. O to właśnie mi chodziło.

Braga.... traktuję Bragę raczej jako punkt wypadowy do Parku Geres, ale też do Guimaraes, Barcelos i chciałam też Sanktuarium Bom Jesus zobaczyć, więc Braga jest jak znalazł.

Jeszcze raz ogromne podziekowania za solidny opis.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość