Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Krutynia - kajaki
#1 PostWysłany: 03 Cze 2015 21:58 

Witam, planuje pojechac na kajaki na Krutynie, kiedy woda w rzece jest najczystsza (nie chce trafic w okresie jej zakwitu), ktora trase polecacie, a moze jakis inny splyw +/-300km od warszawy
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Krutynia - kajaki
#2 PostWysłany: 03 Cze 2015 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
moim zdaniem super wybór - rzekę na kajak gorąco polecam
(szczególnie nie w szczycie sezonu),
natomiast kiedy jest najczystsza nie wiem

#3 PostWysłany: 03 Cze 2015 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Akurat dobrze trafiłeś z tym pytaniem bo w zeszłym roku zajmowałam się czystością wody w Krutyni :) Czy trafisz na zakwit nie da się przewidzieć, bo zależy to od wielu czynników, głównie od pogody. Im cieplej i słoneczniej, tym większa szansa na zakwit. Najczystsza woda zwykle jest mniej więcej na przełomie maja i czerwca (no i w zimie ale wtedy chyba nie będzie przyjemnie pływać). Natomiast zakwity występują w wodzie stojącej albo płynącej bardzo wolno. Od miejscowości Krutyń aż do jeziora Gardyńskiego rzeka ma dość wartki nurt i woda tam jest bardzo czysta. Za to ujście Krutyni do zatoki Iznota, czyli właśnie dwa jeziorka - Gardyńskie i Malinówko były w złym stanie i tam zakwit jest praktycznie przez całe lato (mimo to są bardzo malownicze). Więc pewnie najlepszy czas na spływ to późna wiosna, chociaż latem też jest bardzo przyjemnie. Trzeba być tylko przygotowanym na tłumy, najlepiej nie płynąć w weekend.
lahcimmm2 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 04 Cze 2015 09:40 

Czyli już może być trochę za późno, planujemy jechać w lipcu i niestety w weekend :/ A który odcinek moglibyście polecić? Wszyscy z nas jadą pierwszy raz na kajaki ale jeżeli chodzi o wodę to nikt się jej nie boi, potrafimy pływać :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Cze 2015 22:14 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 196 116
Krajów: 24 / 11.2%
srebrny
Lipiec to nie jest dobry pomysł. Tłok w weekendy będzie niemiłosierny. Jedna wypożyczalnia potrafi wypożyczyć ponad 500 kajaków, a jest ich kilka. Najlepszy okres to czerwiec lub wrzesień. Szczególnie wrzesień kiedy buki czerwienieją, pięknie to wyglada. Tak jak pisze @olus rzeka od miejscowości Krutyń jest dość wartka , przez to bardzo czysta. Jako odcinek polecam trasę Krutyń-Ukta lub Krutyń-Nowy Most. A jeżeli sił wystarczy to Krytyń-Iznota i cała rzeka zaliczona.

Pozdrawiam i życzę miłego wiosłowania.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Cze 2015 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
lukasz191991 napisał(a):
Czyli już może być trochę za późno, planujemy jechać w lipcu i niestety w weekend :/ A który odcinek moglibyście polecić? Wszyscy z nas jadą pierwszy raz na kajaki ale jeżeli chodzi o wodę to nikt się jej nie boi, potrafimy pływać :)

Jeżeli piszesz weekend to rozumiem, że spływ 2-dniowy ?

Wtedy najlepiej zrobić odcinek Jezioro Krutyńskie-Iznota (koniecznie tylko weźcie odcinek od jeziorka a nie od samego Krutynia - to ze 3 km więcej, ale widoki zacne) z nocowaniem na jednym z pól namiotowych w Ukcie (są 3 przed mostem i 1 za mostem).

Ja byłem już z 10 razy, zawsze korzystałem z AS Touru (są najwięksi)

http://www.splywy.pl/splywy-jednodniowe/

Bać się nie ma co - bo na większości tej trasy woda jest od "do łydki" do "do szyi", w niektórych miejscach (już za Uktą) może być głębiej.

W Krutyńskim Piecku masz 60-metrową przenioskę, za 5 PLN okoliczna młodzież przewozi wózeczkiem, ja w ostatnią niedzielę ciągnąłem kajak sam (miałem taką sprytną polietylenową jedyneczkę).

Na całej trasie dobra infrastruktura, a już maksymalne zagęszczenie na odcinku Krutyń-Rosocha (niestety też największe bydło się na tym odcinku odbywa).

Uwaga na patrol policyjny, który potrafi się pojawił w łódce i sprawdzać trzeźwość - ale w praktyce są tam prewencyjnie, żeby te najbardziej pijane bractwo się opamiętało.

Polecam wypłynięcie maksymalnie wcześnie i zrobienie sobie w połowie dnia przerwy (w tej przerwie przeleci największa chmara, której kumulacja przypada na 11-12 w Krutyniu). W szczycie sezonu (długie weekendy, ładna pogoda) z Krutynia spuszczają na wodę do 2000 kajaków :shock:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 10 Cze 2015 22:54 

niebieski
A może, na pierwszy raz, wybierz się bliżej. Polecam: http://www.motoprzystan.pl/splywy/trasy/bzura/ Osobiście zaliczyłem tylko motoprzystań-witkowice i byłem bardzo usatysfakcjonowany.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości