Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#341 PostWysłany: 16 Mar 2015 13:55 

niebieski
Trochę obrazków z El Caminito del Rey ;-)

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ow_na.html
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#342 PostWysłany: 16 Mar 2015 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.8%
srebrny
Fajne zdjęcia, trzeba będzie tam wrócić, ale przejście do doliny tunelami kolejowymi jednak wygląda bardziej emocjonująco ;)
Oczywiście teraz to już "bez sensu".
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 08 Kwi 2015 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
dmirstek napisał(a):
Odnośnie Caminito del Rey: czy można było przed zamknięciem tam jechać "na pałę" bez rezerwacji? Bo widzę, że prawie wszystkie terminy na kwiecień-maj są zajęte,a chciałbym się tam pojawić mimo wszystko.

Też mnie to interesuje, będę po 20 maja i widzę, że wszystko już pozajmowane ;/ Ktoś może pisał do nich maila w tej sprawie?

#344 PostWysłany: 08 Kwi 2015 13:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 19.3%
04patryk12 napisał(a):
dmirstek napisał(a):
Odnośnie Caminito del Rey: czy można było przed zamknięciem tam jechać "na pałę" bez rezerwacji? Bo widzę, że prawie wszystkie terminy na kwiecień-maj są zajęte,a chciałbym się tam pojawić mimo wszystko.

Też mnie to interesuje, będę po 20 maja i widzę, że wszystko już pozajmowane ;/ Ktoś może pisał do nich maila w tej sprawie?

Ja już byłem - rzucili bilety na tydzień przed terminem, w przyszłym tygodniu wrzucę dokładną relację z Caminito del Rey.
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 09 Kwi 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
W maju będę jechał wypożyczonym autem odcinek Malaga - Gibraltar. Planuję tę drogę pokonać przez Sierra de Grazalema, Ronda i Zahara, a odcinek między tymi miejscowościami 13km drogą górską CA-531 z uwagi na widoki.
Ktoś ma jakieś opinie/doświadczenia o Zaharze lub o drodze CA-531 ? Polecacie ?

#346 PostWysłany: 09 Kwi 2015 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 196 798
Krajów: 41 / 19.8%
W styczniu przebyłem trasę Malaga - Sevilla - Cordoba - Malaga i byłem w tych trzech miejscowościach. Droga super - widoki obłędne (co chwilkę robiliśmy postój aby uwiecznić widoki). Polecam także Setenil de las Bodegas - miasto pod skałami.

Poniżej zdjęcie z Zahara de la Sierra

Image

Załączniki:
zaha.jpg
zaha.jpg [ 190.87 KiB | Obejrzany 4800 razy ]
 Profil Relacje PM off
pawelyop lubi ten post.

#347 PostWysłany: 01 Maj 2015 19:40 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.3%
niebieski
Wszystkim, którzy w ciągu najbliższych dwóch tygodni będą podróżować po Andaluzji polecam zahaczyć o Kordowę. W dniach 4-17 maja odbywa się tam doroczny Festival de los Patios. Okazja do zobaczenia podwórek ukwieconych, ciekawie zaaranżowanych, zwykle ukrytych przed turystami. Mapka miejsc biorących udział w festwialu:

http://feriasyfiestas.cordoba.es/doc_pd ... cion_2.jpg

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że najbardziej oblegane są patia w dzielnicy San Basilio (strefa niebieska). Przyjeżdżają całe wycieczki autokarowe, aby je zobaczyć. Jest wtedy ciasno, tworzą się kolejki do wejścia. Dlatego proponuję szukać tych we wschodniej części, będzie ciszej i bardziej klimatycznie. Wstęp jest darmowy, zwykle jest wyłożony jakiś koszyczek, gdzie można drobnymi podziękować za możliwość obejrzenia podwórka. Czasem właściciele wystawiają nawet jakiś napitek, którym można się poczęstować. Dwa zdjęcia z ubiegłego roku:

Image

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#348 PostWysłany: 01 Cze 2015 22:09 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
Krajów: 29 / 14.0%
niebieski
Witam,
Czy ktoś z Was był kiedykolwiek w Isla Magica (park rozrywki w Sewilli)? Czy jest wart swojej ceny (36 euro)? Czy temperatura jest dużym utrudnieniem na przełomie lipca i sierpnia (wiem, że jest 40 stopni, ale jak to wygląda na terenie parku)?
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 24 Lip 2015 23:41 

Loty: 292
Kilometry: 384 428
Krajów: 40 / 19.3%
srebrny
Przebrnąłem cały temat, ale jest tak dużo opinii w obie strony, że już nie wiem co wybrać.

Mam 3 dni przeznaczone na Sevillę i Granadę. Dwa chce przeznaczyć na najważniejsze miejsca zabytki w obu: Alhambra, Giralda, Catedral de Sevilla, itd. Jeden dzień chce mieć wolny, na połażenie po uliczkach, po parkach i zależy mi na fajnym klimacie i urokliwych widokach. Jeśli komuś to coś podpowie, to uwielbiam miasta w stylu Porto (gdzieś przeczytałem, że Granada przypomina Porto - ktoś potwierdzi?). Gdzie zatem powinienem zaplanować trzeci dzień?

Proszę o odpowiedzi osoby, które były w obu.

#350 PostWysłany: 30 Lip 2015 11:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 612 061
Krajów: 61 / 29.5%
Ja spędziłbym 2 dni w Sewilli a 1 w Grenadzie.
 Profil Relacje PM off
J29 lubi ten post.

#351 PostWysłany: 30 Lip 2015 13:05 

Loty: 296
Kilometry: 474 366
Krajów: 33 / 15.9%
Ja też spędziłabym w Sevilli więcej niż 1 dzień. Jest sporych rozmiarów, a ma naprawdę wiele do zaoferowania. Polecam pożyczyć rower i objechać, no i koniecznie pospacerować po Parku Marii Luisy.
 Profil Relacje PM off
J29 lubi ten post.

#352 PostWysłany: 06 Sie 2015 22:25 

niebieski
Przeczytalem watek, wiec o glownych atrakcjach mam juz jakies pojecie, a teraz chcialbym poruszyc 2 inne sprawy:
1. Plaze. Ktore polecacie w rejonie Andaluzji lub Alicante i dlaczego? Fajnie jakby byly w miare po drodze miedzy glownymi miastami (atrakcjami) zeby nie trzeba bylo odbijac 100km w strone niczego bo jakas fajna plaza jest.
2. Atrakcje z gatunku: natura. Wiem, ze w Andaluzji sa 2 parki narodowe: Donana i Sierra Nevada. Czy ktos moglby napisac cokolwiek o ktoryms z nich na podstawie wlasnych doswiadczen (polecic jakis fajny szlak, ile mozna zwiedzic samochodem a ile pieszo, jak to czasowo wyglada itp.)?

#353 PostWysłany: 25 Sie 2015 11:02 

Kafar napisał(a):
Przeczytalem watek, wiec o glownych atrakcjach mam juz jakies pojecie, a teraz chcialbym poruszyc 2 inne sprawy:
1. Plaze. Ktore polecacie w rejonie Andaluzji lub Alicante i dlaczego? Fajnie jakby byly w miare po drodze miedzy glownymi miastami (atrakcjami) zeby nie trzeba bylo odbijac 100km w strone niczego bo jakas fajna plaza jest.

Jeśli chodzi o Andaluzję, to dla mnie na pewno (z piaszczystych): Playa de Zahara de los Atunes i Playa de Bolonia. W Conil de la Frontera również jest piękna i bardzo szeroka plaża, ale ona jest już przy miasteczku.
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 12 Wrz 2015 03:06 

niebieski
Wrocilem jakis czas temu i chcialbym sie podzielic wlasnymi spostrzezeniami (dla mnie zawsze opinia kogos z forum to o wiele wieksza rekomendacja, niz tekst z przewodnika).

W Andaluzji mimo, ze to glownie tereny rolnicze, to jednak ladnie polozone i widokow jest co niemiara. Z tego, co widzialem najlepszy byl widok wybrzeza klifowego w Parque Natural de Cabo de Gata, dokladnie o z tego miejsca https://www.google.pl/maps/dir/36.72915 ... 572,15.42z Pod klifami znajduje sie kilka bardzo malowniczych plaz, w tym Playa de Monsul, gdzie krecono Indiane Jonesa i Spielberg uznal, ze jest to najlepsza plaza w Hiszpanii, o czym juz chyba bylo w tym temacie ;) Jesli o mnie chodzi to polecam bardziej Playa de los Genoveses, bo jest wieksza, ladniejsza i mniej ludzi. Dojazd do tych plaz jest mozliwy od miejscowosci San Jose, parking kosztuje 5 euro i nie da sie go uniknac, chyba ze ktos zostawi auto w San Jose, ale do zaznaczonego punktu widokowego to jest kilka km marszu w upale po suchym polu, wiec nie polecam tego rozwiazania. Mozna tez dojechac autobusem, ale nie wiem za ile i pewnie drozej, niz parking. Przewodnik mowil, ze jadac dalej szutrowa droga prowadzaca do plaz mozna dojechac do samej miejscowosci Cabo de Gata, ale jak my tam bylismy to droga byla zamknieta ok. 100 m przed zaznaczonym punktem widokowym.

Nie polecam Almerii. Najwieksza atrakcja jest tam Alcazaba, ktora co prawda z zewnatrz wydaje sie calkiem duza i niezle utrzymana (w srodku nie bylismy, bo akurat mieli sjeste, takze jak ktos sie uprze to niech najpierw sprawdzi godziny otwarcia), ale Alcazabe mozna zobaczyc w kazdym innym miescie w Andaluzji. Moim zdaniem nie warto zjezdzac specjalnie do Almerii w tym celu. Tym bardziej, ze miasto dosyc syfiaste i nic poza Alcazaba tam nie ma.

Przy zwiedzaniu Pueblos Blancos absolutnym must-see jest miejscowosc Setenil de las Bodegas, w ktorej to Hiszpanie mimo, ze dookola maja mase lepszego do zabudowy terenu, to pobudowali domy we wnekach pod skala, a w miare plaska okolice wykorzystuja tylko jako pola uprawne. Widok kawiarni lub ulicy z "dachem" ze skaly to cos, czego nigdy wczesniej nie widzialem. Do tego w Setenil maja tak waskie uliczki, ze nigdy wczesniej takimi nie jechalem :D

Kolejne robiace duze wrazenie miejsce, ktore moze byc czesto przegapiane to 20-tysieczna miejscowosc Guadix, ktorej polowa mieszkancow mieszka w ok. 2 tys. wykutych w skale i zabezpieczonych (lub nie) biala emulsja jaskiniach. Nie sadzilem, ze w Hiszpanii moze byc az taka bieda! Co prawda niektore z jaskiniomieszkan to drogie hotele dla turystow, jedna jest udostepniona do zwiedzania jako prywatne muzeum (mozna tam tez kupic ceramike recznie robiona przez sympatycznego wlasciciela), to jednak spora czesc to zwykle dziury w ziemi, dookola ktorych biegaja wychudzone psy i walaja sie sterty smieci. Widok jest szokujacy. A dookola Guadixu brunatne mesy i wielkie przestrzenie, prawie jak w Arizonie ;)

Polecam Parque Natural El Torcal de Antequera - jeden z najwiekszych krajobrazow krasowych w Europie, wyniesiony na ok. 1500 m w gore. Sam park oprocz ladnych widokow krajobrazu, a jakze - rolniczego, oferuje kilka ciekawych szlakow wsrod skal wapiennych przypominajacych wygladem talerze w kuchennej szafce. Zalecam obuwie trekkingowe, bo "sciezki" ulozone sa z kamieni.
Nieopodal warto zajrzec na El Caminito del Rey, nawet jak ktos nie ma biletu. O tym napisze w osobnym watku.

Bedac w Grenadzie trzeba wyskoczyc na kilka godzin w gory Sierra Nevada (najwyzsze pasmo 2. najwyzszych gor w Europie- G. Betyckich), zeby zobaczyc najbardziej na poludnie wysuniety osrodek narciarski w Europie i przejechac sie najwyzej polozona w Europie asfaltowa droga (!). Droga ta siega praktycznie na sam szczyt Veleta (2. najwyzszy szczyt Sierra Nevada, 3 398 m), jednakze ostatnie 15-20 km jest zakaz wjazdu i auto trzeba zostawic obok na parkingu. Wejscie na sama Velete to dluzszy trekking, ale warto przejsc sie kilkadziesiat minut pod gore i miec widok zarowno na Velete, jak i czubek Mulhacenu (najwyszy szczyt).

Z miejscowosci typowo wypoczynkowych polecam zajrzec do Nerji, gdzie jest ladny deptak z jeszcze ladniejszym widokiem na wybrzeze zabudowane jeszcze ladniejszymi bialymi jak papier domami. W Nerji mozna tez sie kopnac do jaskinii (Cueva de Nerja) z najwiekszym stalaktytem na swiecie (robi wrazenie). Czesc udostepniona do zwiedzania jest dosc mala i mozna ja przejsc w ok. 45 min. Jesli ktos jedzie typowo na wypoczynek to zaznaczam, ze plaze na wschod od Malagi sa male, zwirkowo-kamieniste, a na zachod sa typowe szerokie plaze z parasolami i blokowiskami w tle, przewaznie piaszczyste. Jesli chodzi o same miejscowosci to wszystkie, jakie widzialem byly bardzo dobrze utrzymane, z ladna promenada itp., wiec mozna w ciemno cos obstawic i raczej nie bedziecie zawiedzeni.

Chcialem zwrocic uwage na ciekawe miejsca, ktore wiele osob mogloby pominac, bo nie sa opisane w przewodnikach jako najwieksze mega atrakcje. Oprocz tego wszystkiego trzeba oczywiscie takze zwiedzic Seville (katedra i Plaza de Espana to moi faworyci), Kordobe (Mezquita - opad szczeny), Grenade (Palace Nasrydow w Alhambrze - opad szczeny), Ronde (fajny klimat i widoki, polecam "wiszace ogrody" z zejsciem do wawozu), Malage (bardzo przyjemne miasto, polecam Alcazabe z pieknymi ogrodami), Gibraltar (Wielka Brytania nad Morzem Srodziemnym, malpy i super widoki ze Skaly) oraz Kadyks (najwieksze zaskoczenie in plus, bardzo ladne miasto z piaszczysta plaza nad oceanem na prawie calej dlugosci). A jak ktos chce blizej przyjrzec sie Afryce to niech skoczy do Tarify i okolic, oprocz tego mozna tam poogladac cala armie kite surferow (trudno sie dziwic, skoro tak piz... wieje przez caly rok).

Mam nadzieje, ze ktos skorzysta ze wskazowek :)
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#355 PostWysłany: 15 Wrz 2015 10:00 

@ Kafar

Bardzo proszę o info na temat Caminito del Rey. Wybieram sie z zona na początku listopada do Andaluzji i chciałbym się tam udać. Na oficjalnej stronie nie ma jednak żadnych dostępnych biletów na wrzesień , natomiast na październik i listopad nie ma w ogóle kalendarza do wyboru. Wiesz może czy jest jakaś inna możliwość zakupu biletów ? Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 15 Wrz 2015 10:44 

srebrny
o Caminito jest inny wątek
el-caminito-del-rey,1255,70714
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 15 Wrz 2015 11:06 

Tak widziałem , natomiast tam info jest z lipca i żadnych szczegółów na temat kolejnych miesięcy. Tu kolega kafar był na świeżo , więc może mieć jakieś konkretne info. Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 18 Wrz 2015 02:34 

niebieski
gruszek1982 napisał(a):
Tak widziałem , natomiast tam info jest z lipca i żadnych szczegółów na temat kolejnych miesięcy. Tu kolega kafar był na świeżo , więc może mieć jakieś konkretne info. Pozdro

Jest nowa pula biletow na jesien. Ponadto, opisalem w odpowiednim temacie (el-caminito-del-rey,1255,70714&p=641320#p641320) alternatywna mozliwosc zobaczenia kanionu i szlaku od srodka.

#359 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:31 

Co polecacie jeśli chodzi o nadmorskie miasteczko? Chcielibyśmy uniknąć tych największych kurortów, raczej aby było to spokojne miejsce, może z jakaś promenadą i jak wspomniałem - baza wypadowa.

Na temat planu nie będę się rozpisywał, gdyż postów jest co nie miara. Zamierzamy "zrobić na początku górę w sensie Granada, Kordoba, Sewilla a później zahaczyć się gdzieś na wybrzeżu co by skoczyć do Kadyksu, Gibraltaru i Tarify i oczywiście plażowanie gdzie się da po drodze. Będziemy mieli auto na cały wyjazd.
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 13 Lip 2016 22:06 
Awatar użytkownika

srebrny
lepiej sie przenosic tam, gdzie sie jedzie, niby te 100 km autobano to jest 1.5 -2 godziny, ale po co sie meczyc.

Granada / Cordoba / Sevilla tez nie sa jakos szczegolnie blisko siebie
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości