Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2945 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 15 Maj 2015 11:45 

Wybieram się do Kanady z dziewczyną na blisko 2 miesiące wakacji... oboje studenci >26 roku życia, jeżeli niczego nie przeoczyłem to planeta młodych oferuje najkorzystniejsze ubezpieczenia pod Kanadę?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#422 PostWysłany: 23 Maj 2015 09:06 

Zbanowany
Planujemy wyjazd na początku czerwca do Maroka na tydzień czasu. Jakie ubezpieczenie wykupić od zdarzeń losowych i potrzeby interwencji w szpitalu gdyby zaszła taka potrzeba?
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 23 Maj 2015 11:28 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
słyszałem o takim ubezpieczeniu Podróżnika na cały rok ...poniżej 100pln. poszukam i dam znać. (na świat).

ps. Karta Planeta Młodych...
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 25 Maj 2015 08:34 

Zbanowany
duny napisał(a):
Planujemy wyjazd na początku czerwca do Maroka na tydzień czasu. Jakie ubezpieczenie wykupić od zdarzeń losowych i potrzeby interwencji w szpitalu gdyby zaszła taka potrzeba?

Najczęściej ubezpieczamy się przez [reklama].
Wszystko załatwiasz przez net. Ewentualnie dzwoń do PZU na infolinię. Tam też można na słuchawce wykupić polisę. Płacisz kartą VISA lub wyślą Ci to na maila i przelewem.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 15 Lis 2016 20:04, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 25 Maj 2015 10:01 
Awatar użytkownika

Nawet lecąc z biurem podróży do Egiptu czy Tunezji proponowałbym przeczytać OWU dla wybranej polisy. Często te podstawowe nie wypełniają naszych najpotrzebniejszych minimów.

#426 PostWysłany: 25 Maj 2015 11:53 

Ja zazwyczaj mam EKUZ. Zawsze lepiej mieć cokolwiek, nigdy nie wiesz, co się może stać. Do krajów afrykańskich/arabskich nie latałem, więc się nie wypowiem konkretnie, ale myślę, że tam dobre ubezpieczenie jest niezbędne
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 25 Maj 2015 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
najczęściej podstawowe ubezpieczeni biur podróży bądx wykupywane osobno ma taki sam zakres jak ekuz. ja w czasie ciązy porównywałam i okazało się że nie opłaca się całkowicie dopłacać bo wyrobienie karty ekuz nic mnie nie kosztowalo a był ten sam pakiet praktycznie...

#428 PostWysłany: 25 Maj 2015 12:33 
Awatar użytkownika

Jeśl ktoś planuje dłuższe wypady, to słyszałam o brytyjskiej firmie TrueTraveler (nie trzeba być rezydentem UK żeby móc się ubezpieczyć). Podobno rzetelna firma, ale nie sprawdzałam osobiście. My (ja i mój chłopak) jak ubezpieczaliśmy się na naszą podróż dookoła świata to wybraliśmy firmę GoWalkabout. Ubezpieczenie na 12 miesięcy dla pary to koszt £267 (cały świat bez USA i Kanady). Można przedłużać ubezpieczenie online, nie trzeba wracać w międzyczasie do kraju i nie wymagają okazania bilety powrotnego (niestety w wielu ubezpieczalniach są takie wymogi). Jedyny ważny wymóg to trzeba być rezydentem UK.

Relacje na bieżąco można znaleźć tutaj: DC Adventures
Szersze info na blogu: www.dc-adventures.pl
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 25 Maj 2015 12:52 

Dobre warunki ma Ergo Hestia ,dodatkowo mozna ubezpieczyć się od terroryzmu.Mozna przedłuzyć ubezpieczenie będąc za granica.Kupując polisę dobrze jest przeczytac warunki,szczególnie dotyczy to definicji np.choroby przewlekłej
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 25 Maj 2015 18:28 

Loty: 25
Kilometry: 41 063
Krajów: 7 / 3.3%
Kris55 napisał(a):
Dobre warunki ma Ergo Hestia ,dodatkowo mozna ubezpieczyć się od terroryzmu.Mozna przedłuzyć ubezpieczenie będąc za granica.Kupując polisę dobrze jest przeczytac warunki,szczególnie dotyczy to definicji np.choroby przewlekłej

Ja zwykle kupuję ubezpieczenie w mBanku.
Po prostu tak jest mi najwygodniej.
Wydaje mi się, bo nie porównywałem OWU, że firmy oferują podobne ubezpieczenia, różniące się kwotami gwarantowanymi
w razie "W".
Nie miałem okazji się przekonać o skuteczności ubezpieczenia i obym nie musiał.
Nikomu nie życzę :)
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 26 Maj 2015 08:38 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Karta Raiffeisena do "wymarzonego konta" ma ubezpieczenie podróżne nawet całkiem niegłupie. Żeby je aktywować, trzeba zgodnie z OWU, dokonać kartą zakupu związanego z podróżą. Czy dobrze rozumiem, że wystarczy w takim razie np. dokupić w W6 priorytet do posiadanego przelotu i będzie OK?
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 26 Maj 2015 10:51 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
No raczej nie:

Warunkiem objęcia ochroną jest:
a) opłacenie kartą kosztów podróży:
 koszt wycieczki,
 koszt biletu na podróż,
 koszt zakwaterowania za granicą w hotelu, hostelu, pensjonacie
lub
b) dokonanie płatności za towary / przedmioty związane z podróżą:
 na 24h przed rozpoczęciem lub
 24h po rozpoczęciu podróży, tj. po przekroczeniu granicy RP (po opuszczeniu
pokładu samolotu)
na kwotę 50 EUR lub jej równowartość.
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 26 Maj 2015 11:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślałem, że się to podciągnie pod koszt biletu na podróż. Symbol transakcji za usługi dodatkowe jest taki sam jak nr rezerwacji. Rachunek (invoice) też jest na taki numer.
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 26 Maj 2015 11:43 

niebieski
No tak - ale masz "na kwotę 50 EUR lub jej równowartość" - a tyle priority boarding nie bedzie kosztowac chyba ;)
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 26 Maj 2015 11:54 
Awatar użytkownika

niebieski
50€ to jest przy punkcie b. Przy punkcie a nie ma warunku MWZ, przynajmniej w moim OWU.
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 26 Maj 2015 11:59 

umberto napisał(a):
Kris55 napisał(a):

Ja zwykle kupuję ubezpieczenie w mBanku.
Po prostu tak jest mi najwygodniej.
Wydaje mi się, bo nie porównywałem OWU, że firmy oferują podobne ubezpieczenia, różniące się kwotami gwarantowanymi
w razie "W".
Nie miałem okazji się przekonać o skuteczności ubezpieczenia i obym nie musiał.
Nikomu nie życzę :)

Ergo Hestię też można kupić przez internet.
Co do zakresu polis-to byłabym ostrożna z tą teorią, że się różnią sumą ubezpieczenia, nierzadko zakresem dość znacząco także ;) .
 PM off  

#437 PostWysłany: 26 Maj 2015 12:00 

niebieski
Powiem Ci tak:

- z punktu widzenia likwidatora szkody (co prawda nim nie jestem, ale mam jakies tam pojecie) pierwsza rzecz, ktora bede chcial sprawdzic to czy ubezpieczenie zostalo odpowiednio "aktywowane";
- widzac kwote typu 5 EUR z pewnoscia chcialbym poznac szczegoly;

Czy warto ryzykowac, ze likwidator odmowi wyplaty odszkodowania? Wybor nalezy do Ciebie.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#438 PostWysłany: 26 Maj 2015 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
lataczuk napisał(a):
widzac kwote typu 5 EUR z pewnoscia chcialbym poznac szczegoly;

Podlinkuje się odpowiedni temat w TS ;) :lol:

Ryzykować nie warto, dlatego będę miał inne ubezpieczenie. Ciekawy jestem po prostu jak jest z aktywacją takich ubezpieczeń kartowych, czytałem o różnych sposobach na tanie aktywowanie ubezpieczenia np. przy kartach DC, gdzie zapisy są podobne i miałem nadzieję, że ktoś przetestował taki myk z priorytetem. Ja ten priorytet i tak kupię tą kartą ale mam nadzieję, że nie będzie okazji testować współpracy z ubezpieczycielem.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#439 PostWysłany: 01 Cze 2015 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
I chyba (niestety) przyda mi się ubezpieczenie. W piątkowy wieczór zostałem pogryziony przez psa w Sarajewie. Jakby powiedział Rambo "to tylko draśnięcie", ale nie chciałem ryzykować. Zadzwoniłem do TU Europa, gdzie miałem wykupione ubezpieczenie, kazano mi jechać do szpitala. Złapałem taksówkę i na ostry dyżur do szpitala na Koševie. Na miejscu zostałem potraktowany priorytetowo, trafiłem na lekarza mówiącego po angielsku, zdezynfekowano ranę i założono opatrunek i odesłano do "doktora infektologa". Żeby było śmieszniej pojechałem tam karetką - jakieś 200 metrów - do innego budynku w tym samym kompleksie. Tam już było gorzej - lekarz mówił tylko po serbsku, ale udało nam się dogadać i dostałem zastrzyk - jak mi się wówczas wydawało na wściekliznę, oraz receptę na antybiotyki. Wszystko jednak odbyło się bezkosztowo, nie dostałem żadnego rachunku, ani nikt nie spisał mojego adresu. Dopiero dziś w szpitalu na Wolskiej okazało się że tak naprawdę dostałem przeciwciała na tężec i dopiero dziś początek miesięcznej przygody ze szczepionkami na wściekliznę. Do TU mam wysłać rachunek za recepty - mają mi zwrócić ich koszty. Jedyne na czym jestem jestem stratny, to koszty taksówek (na szczęście w Sarajewie niewielkie) oraz koszty rozmowy tel z ubezpieczalnią (tutaj większe).
Teraz już na pewno nie wyobrażam sobie jechać gdzieś bez ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#440 PostWysłany: 01 Cze 2015 18:51 

W takim przypadku pies powinien zostać poddany obserwacji weterynarza i mówiąc w uproszczeniu jeśli nie zdechnie na wściekliznę w ciągu 7 dni, jesteś bezpieczny i nie ma potrzeby dokonywania sczepień przeciwko wściekliźnie.
Gdyby komuś się coś podobnego przytrafiło to ważne żeby szukać właściciela psa.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2945 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości