Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Santander
#1 PostWysłany: 02 Maj 2015 20:23 

Witam znalazłem ze znajomymi fajny lot do Santander na 24h 12-13 maja. Ktoś wie jak to miasto wygląda o tej porze roku . Jakieś atrakcje , plażowanie ? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Santander
#2 PostWysłany: 02 Maj 2015 21:24 

Byłem tam 4 lata temu podczas kilkugodzinnej przesiadki.Plaża jest praktycznie w mieście i z lotniska ok 5 km Dojedziesz tam miejskim busem lub do centrum tak jak ja, potem pieszo trafiłem na tą plaże. Jest niczego sobie,jednak ja byłem w listopadzie. W maju bądzie lepiej,chociaż to nie to co np. Costa de Sol. Miasto jest piękne ,ale o atrakcjach niestety nie było mowy.
 PM off  

#3 PostWysłany: 02 Maj 2015 21:54 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 19.3%
niebieski
plaża jest piękna , natomiast w maju może być różnie z pogodą, kilka razy byłem w Asturii, Galicji czy Kantabrii w maju i zdarzały się temperatury poniżej 10 stopni, często deszcz, to w końcu Zielona Hiszpania, gdzie pada najwięcej w Europie
edit : sprawdziłem prognozy , tym razem jest powyżej 30 :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Maj 2015 00:35 

Poza plażowaniem to polecam odwiedzić półwysep Magdaleny (za darmo). Jest tam mini zoo z pingwinami, morsami, lwami morskimi etc., piękny zadbany park i letni pałac królewski (nie wiem jak z jego zwiedzaniem, bo za każdym razem jak byłam to akurat odbywały się jakieś zjazdy i nie można było wejść). Ponadto spacer nabrzeżem, po centrum. Miasto jest ładne i zadbane. Czytałam, że niedawno udostępnili do zwiedzania schron z czasów wojny domowej ( http://www.fundacionsantandercreativa.c ... ncipe.html )
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Maj 2015 09:56 

Dzieki za informacje. Ten polwysep z zoo brzmi calkiem ciekawie. A jak jest z transportem z lotniska do centrum (ceny , czestotliwoscitp). Sorry za brak polskich znakow :D :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Maj 2015 10:41 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.9%
srebrny
Autobus z lotniska do centrum (m.in. dworzec kolejowy) odjeżdża co 30min. Cena ostatnio 2,50 EUR.
Santander to nie jest jakieś megalopolis, więc można go zwiedzać nawet pieszo.
Do latarni i klifów najszybciej jednak dojechać autobusem http://www.tusantander.es, choć ścieżka wzdłuż klifów bardzo malownicza.

#7 PostWysłany: 03 Maj 2015 13:24 
Awatar użytkownika

Kilometry: 257 151
Krajów: 35 / 16.9%
niebieski
dokładnie, Santander nie jest dużym miastem, lotnisko malutkie, pogoda nieprzewidywalna :D polecam spacer wzdłuż wybrzeża oraz jak wyżej półwysep Magdaleny. Spędziłem tam 2 dni i uważam że to zdecydowanie wystarczyło ;)

#8 PostWysłany: 11 Maj 2015 19:27 

A jak z tym autobusem miejskim ? Przystanek jest przy hali przylotów . Gdzie można kupić bilety ? I gdzie konkretnie dojade tym autobusem żeby mieć jakiś punkt odniesienia na mapie. :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Maj 2015 19:53 

Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.9%
srebrny
Autobus zawiezie Cię na dworzec autobusów w centrum, obok dworca kolejowego.
Tu znajdziesz rozkład i ceny:
http://www.alsa.es/en/buy-and-schedules/airports/santander-parayas/?searchType=airport

Bilet z tego co pamiętam u kierowcy (chyba że się coś zmieniło). Zawsze lepiej mieć odliczoną kwotę, na wszelki wypadek.

Autobus odjeżdża spod "hali przylotów";) - na pewno znajdziesz.

#10 PostWysłany: 12 Maj 2015 00:57 

http://www.aena.es/csee/Satellite/Aerop ... sport.html strona lotniska, która powinna wszystko wyjaśnić :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Maj 2015 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
O szukalam takiego tematu, dziekuje za informacje o zoo! Lece tam ze Stansted za doslownie grosze w pierwszy weekend czerwca. Zabookowalismy myslac, ze "Hiszpania to Hiszpania", a tu pogoda iscie angielska :P choc w zeslzym roku poczatek czerwca to upaly po 30 stopni, oby w tym roku bylo tak samo... ;p

#12 PostWysłany: 21 Maj 2015 20:33 

Ale nie nastawiaj się na zoo, a najwyżej na mini zoo. To są 2-3 baseny ze zwierzętami.Małe, ale bardzo fajnie zrobione :) https://www.google.pl/maps/place/Santan ... ba96?hl=pl
To półkole poniżej basenów to dawny wybieg dla lwów, który ma zostać przebudowany na amfiteatr.
Cały półwysep to świetne miejsce na wypoczynek czy piknik. Kiedy tam byłam to widziałam nawet, że hiszpańskie rodziny organizują na rozstawionych stołach dziecięce imprezy urodzinowe :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Maj 2015 13:44 
Awatar użytkownika

niebieski
A czy ktos orientuje sie w jakichs "nocnych" atrakcjach? Bede tam za 2 tyg w sobote i w ndz rano powrot, szkoda brac hotelu. Jakies kluby, puby otwarte do pozna? Co jeszcze mozna tam robic, jakie restauracje byscie polecili? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

#14 PostWysłany: 26 Maj 2015 12:47 

jak przyjdzie ochota na lody to polecam 'jaspeado de moka'. ja miałam problem z zjedzeniem najmniejszej porcji, są dość duże.
w tripadvisor jest zaznaczone dalsze miejsce ale ja jadlam z lodziarni przy głównym deptaku
http://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Re ... abria.html
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Cze 2015 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Bylam w Santander, wg mnie jesli tylko pogoda dopisze, to jest to jedno z najpiekniejszych miejsc, jakie odwiedzilam.
Ceny raczej nieeuropejskie, mozna wypic kawe/piwo/drinka w normalnych cenach, podobnie jest z jedzeniem :)
Przepiekne plaze, a polwysep Magdalena jest fantastyczny. Mini zoo jest hitem wsrod rodzin, a palac Magdaleny widzialam w slubnej scenerii z racji wlasnie odbywajacego sie tam slubu i wesela - i sie po prostu zakochalam :)
Wieczorem polecam okolice Plaza Canadie, urocze knajpki.
namteH lubi ten post.

#16 PostWysłany: 26 Cze 2017 01:36 

Będe nie długo na 4 dni w Santander, ktoś coś jeszcze poleci? Myślałem na jeden dzień pojechać busem do Bilbao albo San Sebastian które miasto bardziej polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Cze 2017 07:38 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 432
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Najlepiej dzień w Santander, dzień w Bilbao i dwa w San Sebastian. To ostatnie miasto jest zdecydowanie najatrakcyjniejsze, architektura, żywotność miasta, plaża w zatoce robią wrażenie.

Jeśli chodzi o jeszcze jakąś atrakcję w Santander, są nią równiez promy na drugi brzeg zatoki, do Pedrenii i Somo. Bilet za niecałe 5 euro.

#18 PostWysłany: 26 Cze 2017 09:43 

A jakie najładniejsze plaże w tym regionie polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Cze 2017 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 432
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
W samym mieście Playa El Sardinero, po przepłynieciu promem Playa del Puntal i Playa Somo. To z tych szerokich, piaszczystych.

Są też takie nieco schowane i urokliwe, jak Playa de Matalenas, prawie nikogo tam nie było, ale też słońca tego dnia było jak na lekarstwo.

#20 PostWysłany: 26 Cze 2017 13:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@majkel207 San Sebastian zdecydowanie godne polecenia, w Bilbao nie byłem. Z mniej znanych miejscowości polecam Castro Urdiales - miasteczko na wybrzeżu po drodze do Bilbao. Gotycki kościół, zamek, nadmorski deptak - bardzo przyjemna mieścina.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość