Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 30 Kwi 2014 17:54 

namteH napisał(a):
szkoda napisał(a):
... Dla zainteresowanych filmik - w jaki sposób fizyka traktuje pasażerów podczas uderzenia i przewrócenia autobusu:

już bez takich teoretycznych dywagacji...
od dawna wiadomo, że powyżej pewnej prędkości pasy mogą przysporzyć więcej problemów niż korzyści.
temat dla ludzi myślących, a tym co pyskowanie zawraca głowę polecam zająć rozum (?) czymś pożyteczniejszym.

Zwłaszcza takie pseudopasy mające tylko jedną linię kontaktu z ciałem. To nie samolot.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 30 Kwi 2014 18:52 

Wierzę, że PolskiBus nie różni się niczym od innych środków transportu. Równie dobrze wypadek może zdarzyć się innym autokarom, pociągom, samochodom, samolotom etc. Jutro jadę właśnie PolskimBusem do Krakowa, ponieważ uważam, że są dobrze zorganizowani. O konkretnej godzinie wstawiam się do autobusu i nie muszę się bać, że się nie wcisnę albo spędzę podróż przyklejona do szyby.

Zapomniałam dodać. Jeśli są pasy w pojeździe to wypada je zapiąć i tym samym zwiększyć swoją szansę ( w większości przypadkach, podkreślam) na przeżycie. Choć mówi się o wypadkach, w których niezapięte pasy ratowały życie. Ryzyk fizyk. Co komu przeznaczone...

Ostatnio edytowany przez Abcn, 10 Maj 2014 22:01, edytowano w sumie 1 raz
Łączę posty - następnym razem proszę dopisywać edytując twój własny, a nie dodawać nowy pod spodem
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 30 Kwi 2014 20:00 

szkoda napisał(a):
Jak dla mnie możesz sobie nawet linkę na szyi zawiązać, która obetnie Ci łeb przy mocniejszym hamowaniu - twoje życie, twój łeb, twoja sprawa. Nic mi do tego. Ale nie pozwolę na to, żeby przez twoja bezmyślność, w razie wypadku, ja miałbym zostać przygnieciony przez twoje zwłoki.
Dla zainteresowanych filmik - w jaki sposób fizyka traktuje pasażerów podczas uderzenia i przewrócenia autobusu:

Nie pozwolisz mi nie zapinać pasów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeszcze raz powtórzę. Czy słyszałes kiedys o wypadku w ktorym ktos bez pasów zabiłby jakąs biedną niewinną, zapietą pasami ofiarę?
Gdyby naprawdę ktos chcial na siłe tak dbać o swoje bezpieczeństwo to przede wszystkim powinien unikac komunikacji miejskiej gdzie wypadków i nagłych hamowań jest codziennie o rząd wielkości wiecej a nie ma tam żadnych pasow, ba większośc ludzi podrózuje wrecz na stojąco i przewraca sie na różne rurki oraz innych wspólpasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 30 Kwi 2014 20:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Proponuję nie odpisywać na zaczepki osób, które dbają tylko o własny czubek nosa
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 30 Kwi 2014 23:14 

Loty: 94
Kilometry: 139 004
Krajów: 27 / 12.6%
Maciek25 napisał(a):
szkoda napisał(a):
Jak dla mnie możesz sobie nawet linkę na szyi zawiązać, która obetnie Ci łeb przy mocniejszym hamowaniu - twoje życie, twój łeb, twoja sprawa. Nic mi do tego. Ale nie pozwolę na to, żeby przez twoja bezmyślność, w razie wypadku, ja miałbym zostać przygnieciony przez twoje zwłoki.
Dla zainteresowanych filmik - w jaki sposób fizyka traktuje pasażerów podczas uderzenia i przewrócenia autobusu:

Nie pozwolisz mi nie zapinać pasów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeszcze raz powtórzę. Czy słyszałes kiedys o wypadku w ktorym ktos bez pasów zabiłby jakąs biedną niewinną, zapietą pasami ofiarę?
Gdyby naprawdę ktos chcial na siłe tak dbać o swoje bezpieczeństwo to przede wszystkim powinien unikac komunikacji miejskiej gdzie wypadków i nagłych hamowań jest codziennie o rząd wielkości wiecej a nie ma tam żadnych pasow, ba większośc ludzi podrózuje wrecz na stojąco i przewraca sie na różne rurki oraz innych wspólpasażerów.

W wypadku samochodowym (jak i autobusowym) jak najbardziej jest możliwe zabicie osoby siedzącej z przodu zapiętej pasami ciężarem własnego ciała nie korzystając z nich przy dużych prędkościach.
Ja zawsze zapinam pasy jeśli są w autobusie (dziewczyna się na mnie wkurza ale nie ma gadania;)) Tak swoją drogą wszystkie autobusy zarejestrowane w Polsce bodajże po 2005 roku muszą posiadać pasy bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#46 PostWysłany: 30 Kwi 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Okopaliście się w swoich nieomylnościach, kto dzięki Wam zmienił swoje zwyczaje i zaczął zapinać pasy, lub porzucił ten "proceder" proszony jest o wyjście z cienia.

Zapinanie lub nie pasów, nie ma żadnego wpływu na zajście wypadku, tak jak kolor autobusu i obecność bociana. ;)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 01 Maj 2014 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Wypadki były są i będą. Jak nawet nie zawini kierowca jednego pojazdu to trafi na debila jadącego z naprzeciwka. Czym więcej dobrych dróg, bezkolizyjnych skrzyżowań itp tym trasa będzie bezpieczniejsza. A cała gatka-szmatka o zapinaniu bądź nie zapinaniu pasów w autobusie to rozbijanie kisielu na atomy.
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.

#48 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
3am, mainstream juz poczul krew..

http://www.tvn24.pl/dolny-slask-zderzenie-ciezarowki-z-polskim-busem,543256,s.html

#49 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:30 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Krajów: 17 / 7.9%
Nie chcą, niech nie zapinają pasów. Sprawa każdego z pasażerów. Siłą człowieka nie zmusisz, on zawsze będzie mądrzejszy. Wypadki są, były i będą. Ludzie jeździli PolskimBusem, jeżdżą i jeździć będą. :D
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:32 

HON fly4free
@ tom971
w linku, który podajesz, nie dopatrzyłam się "krwi". do których konkretnie słów z artykułu masz zastrzeżenia?
sugerujesz, że nie powinno się pisać o wypadkach komunikacyjnych z udziałem PB? postulujesz cenzurę?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
konrad napisał(a):
Nie chcą, niech nie zapinają pasów. Sprawa każdego z pasażerów. Siłą człowieka nie zmusisz, on zawsze będzie mądrzejszy. Wypadki są, były i będą...

tydzień temu, jak autokar wystartował z Berlina, standardowa gadka przez głośniki... 5 min później odezwał się chyba kierowca - "proszę państwa proszę zapiąć pasy, bo w razie wypadku ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania" - 99% ludzi pozapinało pasy :D :lol:
Gregggor lubi ten post.

#52 PostWysłany: 18 Maj 2015 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
tom971 napisał(a):
marginalstream też poczuł...
http://niezalezna.pl/67154-wypadek-autokaru-polskiego-busa
2 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 18 Maj 2015 10:23 

konrad napisał(a):
Nie chcą, niech nie zapinają pasów. Sprawa każdego z pasażerów. Siłą człowieka nie zmusisz, on zawsze będzie mądrzejszy. Wypadki są, były i będą. Ludzie jeździli PolskimBusem, jeżdżą i jeździć będą. :D

Polemizowałabym z tym nie zapinaniem pasów.

Jak ktoś nie chce niech nie zapina-ale w razie wypadku sam płaci za leczenie, bo jakoś nie widzę powodu aby m.in. z moich składek leczyć kogoś, komu się nie chciało zapiąć pasów.
Po drugie wolałabym nie zginąć od jakiegoś debila, który nie zapnie pasów a będzie siedział za mną.

Tym wszystkim sceptykom polecam albo powrót do szkoły na lekcję fizyki albo skorzystanie z symulatora jak się zachowuje ludzkie ciało przy nagłym hamowaniu-mnie wystarczył widok jak jeden z drugim mało sobie zębów nie wybił, no ale tego przecież nie ma na kursie na PJ.
 PM off
mikerus lubi ten post.

#54 PostWysłany: 18 Maj 2015 10:28 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Krajów: 17 / 7.9%
Tak też to działa :D

Nie miałeś zapiętych pasów (obowiązek ich używania w pojazdach w nie wyposażone) nie możesz liczyć na odszkodowanie od ubezpieczyciela (koszty leczenia). Dla mnie jasne i czytelne.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 18 Maj 2015 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Niestety za świadczenia finansowane ze środków publicznych NFZ i tak zapłaci.
Gregggor lubi ten post.

#56 PostWysłany: 18 Maj 2015 10:46 

Wszelkie działania ratujące życie - w tym np. wielogodzinne operacje - są na koszt podatnika.

Ja zapinam pasy wszędzie, bo kiedyś mnie już uratowały. Sprawca wypadku też miał nieortodoksyjne podejście do fizyki... ;-)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 18 Maj 2015 10:50 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Na przykładzie tego weekendu, jadać 2 razy polskibusem, Pani stewardesa?, bo chyba tak tą Panią można nazwać, osobiście wchodziła do góry i sprawdzała czy 1 rząd na górze ma zapięte pasy.

A co do mówienia przez megafon przez kierowcę, jadąc megabusem, gdy ktokolwiek stał i robił sobie tzw. pogaduchy, po chwili kierowca przez megafon prosił o zajęcie miejsc i zapięcie pasów, jeśli to nie skutkowało po 5-10sek powtarzał apel, konkretnie skierowany do osób np. w niebieskiej bluzie, jeśli to dalej nie skutkowało groził że będzie zmuszony zatrzymać autobus jeśli nie zajmą miejsc i to wtedy działało.

#58 PostWysłany: 22 Maj 2015 08:21 
Awatar użytkownika

Statystyka jest nieubłagana. Skoro masz coraz więcej pojazdów tego przewoźnika do tego na coraz częstszych trasach (autobusy mają krótkie przerwy) to mnie nie dziwi fakt, że wypadków jest więcej. Moim zdaniem nie ma co węszyć spisku w tym temacie.

#59 PostWysłany: 22 Maj 2015 09:41 

srebrny
singielka_1976 napisał(a):
konrad napisał(a):

Polemizowałabym z tym nie zapinaniem pasów.

Jak ktoś nie chce niech nie zapina-ale w razie wypadku sam płaci za leczenie, bo jakoś nie widzę powodu aby m.in. z moich składek leczyć kogoś, komu się nie chciało zapiąć pasów.
Po drugie wolałabym nie zginąć od jakiegoś debila, który nie zapnie pasów a będzie siedział za mną.

Tym wszystkim sceptykom polecam albo powrót do szkoły na lekcję fizyki albo skorzystanie z symulatora jak się zachowuje ludzkie ciało przy nagłym hamowaniu-mnie wystarczył widok jak jeden z drugim mało sobie zębów nie wybił, no ale tego przecież nie ma na kursie na PJ.

Ja bym wolal, nie siedziec za jakas .... :D
Kultura wypowiedzi mowi wszystko o postujacej.

-- 22 Maj 2015 09:44 --

Kara napisał(a):
Wszelkie działania ratujące życie - w tym np. wielogodzinne operacje - są na koszt podatnika...

Oswiecilas mnie, dzieki :D
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 22 Maj 2015 09:55 

[quote="jacek96"][/quote]
Ja bym wolal, nie siedziec za jakas .... :D
Kultura wypowiedzi mowi wszystko o postujacej.

Mam w zwyczaju nazywać rzeczy po imieniu-nie jestem z tych co to mówią że deszcz pada gdy ktoś na mnie pluje, tyle w temacie.
Może jak taki inteligentny inaczej nie zapnie pasów i nie daj Bóg (czego nie życzę) Tobie zrobi krzywdę, to Ci się optyka zmieni.
Ja do tego nie potrzebuję własnego, tragicznego doświadczenia.
EOT.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 129 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości