Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#761 PostWysłany: 08 Maj 2015 16:29 

Czy kupując bilet na trasę A-C mogę zacząć podróż dopiero na stacji B?

Bilety na trasie A-C i B-C są w tej samej cenie 9euro Frecciabianca, ale nie wiem jak będę wracał. Podróż za 2 tygodnie.

tomek

Czy kupując bilet w taryfie base na Frecciabiance w razie opóźnienia jechać późniejszą Frecciarossą?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#762 PostWysłany: 08 Maj 2015 17:33 

niebieski
Na logikę wychodzi, że można zacząć trasę od dowolnego odcinka, bo konduktor nie ma jak ustalić gdzie się wsiadało, zresztą po co miałby to robić ;) Co do jazdy innym pociągiem to nie wiem, zależy czy bilet jest przypisany do pociągu czy też czasowy. Na regionalne na pewno można sobie np. wysiąść zwiedzić szybko jakąś stację i jechać następnym, bo jest bilet czasowy z pewnym zapasem. Np. trasa Como - Bergamo z przesiadką w Monza, jedzie się mniej jak 2 godziny, a bilet jest ważny bodajże 6 godzin.
tomek_k uważa post za pomocny.

#763 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:38 

Loty: 2
Kilometry: 2 025
Krajów: 2 / 0.9%
Witam,

Mam dwa pytania :

Czy za zakup biletu przez internet można płacić kartą debetową ?? Czy trzeba mieć kredytową ??

Czy jest jakaś różnica jeśli kupuje się bilet bez logowania na stronie treniitalia ??
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
można debetówką.
 Profil Relacje PM off
A-nusiA uważa post za pomocny.

#765 PostWysłany: 13 Maj 2015 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
A-nusiA napisał(a):
Witam,

Czy jest jakaś różnica jeśli kupuje się bilet bez logowania na stronie treniitalia ??

Nie ma żadnej różnicy.
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 16 Maj 2015 21:30 

A ja mam pytanie z innej beczki.

We Włoszech nie pierwszy raz, ale pierwszy raz będziemy z kilkumiesięcznym dzieckiem. I czy ktoś kojarzy, jak wyglądają przejazdy pociągami wszelkiej maści z wózkiem?
Czy są dopłaty, wymogi, gdzie można wózek dać na czas podróży?
 Profil Relacje PM off  

#767 PostWysłany: 20 Maj 2015 00:08 

Witajcie,

Mam pytanie o zakup biletu we włoszech - niestety nie znalazłem odpowiedzi:
planuje zakupić bilety trenitalia - wyszukiwarka pokazuje najtańsza opcję dla posiadaczy karty CartaFreccia Special - pytanie czy opisywane założenie konta jest wystarczające do otrzymania tej karty (nawet w wersji elektronicznej)?
czy z taką kartą nie ma problemu podczas kontroli lub przy innej okazji?

Dzięki
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#768 PostWysłany: 20 Maj 2015 08:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Nigdy nie korzystałem z taryfy CartaFreccia Special.
Według opisu powinno przejść z kartą tymczasową i dokumentem tożsamości, o ile to w ogóle będą sprawdzać. Zawsze jakieś tam ryzyko może być.

Offer dedicated to Cartafreccia holders:
The offer allows purchasing, up to the day before departure, Base one way tickets with a deduction of 50% for travels on Tuesdays, Wednesdays and Thursdays from 11:00 to 14:00. Tickets are not issued without seat and it's not possible to book a seat on the lounge room. The offer cannot be combined with additional discounts, including children discounts.
Important: on board it's necessary to show the Carta Freccia Card (either definitive or temporary) used for purchasing, in paper or digital format (via Smartphone or other device) and an identification document.

Z wyprzedzeniem najlepiej szukać taryf Super Economy - są najtańsze i nie potrzebna żadna karta.
 Profil Relacje PM off  

#769 PostWysłany: 20 Maj 2015 09:37 

Dziękuje.

Postarałem sie i przeczytałem wszystko co mogłem zanleźć również na stronie trenitalia (również to) jednak to dalej nie odpowiada na moje pytanie-może ja czegos nie rozumiem więc z góry przepraszam :) :
- czy proces zakładania karty który jest opisany w tym wątku wystarczy do założenia tej karty - Cartafreccia Special? nie wiem czy i jakie są róznice pomiedzy innymi kartami ale jest ich kilka?
- czy może ta karta jest standardową kartą którą sie dostaje po przejsciu opisanego procesu rejestracji?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 20 Maj 2015 10:00 
Awatar użytkownika

niebieski
To nie jest karta "CartaFreccia Special" tylko nazwa specjalnej taryfy dla posiadaczy standardowej karty "Freccia Card" (po włosku "Carta Freccia"). Tak więc posiadając wydrukowaną tymczasową kartę powinno być wszystko OK. Na tymczasowej karcie jest tylko numer + nazwisko i jak się będzie zgadzało z dokumentem tożsamości to według mnie będzie OK.
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 20 Maj 2015 10:13 

wielkie dzięki,
a kojarzysz może czy ta kartę dostaje sie mailem żeby wydrukować? lub jak zrobić aby była dostepna w aplikacji w telefonie?
lub jesli sie dostaje mailem to wystarczy pokazać telefon?
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 20 Maj 2015 10:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Kartę tymczasową przesłali mailem po rejestracji. Dodatkowo można w każdym momencie wydrukować sobie z poziomu swojego konta, po zalogowaniu do ich systemu internetowego (customer service / get help / reprint card).
 Profil Relacje PM off
emaf uważa post za pomocny.

#773 PostWysłany: 29 Maj 2015 12:10 

Witam.

Wiecie może czy istnieje bilet 2 lub 3-dniowy na pociągi we Włoszech? Chciałbym zwiedzić w krótkim czasie kilka miast i przydałby mi się jakiś tańszy bilet na te przejazdy, najlepiej właśnie jeden na kilka dni.
 Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 29 Maj 2015 14:03 

niebieski
Niestety nie ma korzystnych ofert na takie przejazdy.

Jedyne, co możesz zobaczyć to karnet na 10 przejazdów Freccią
http://www.trenitalia.com/tcom/Offerte- ... -10-Viaggi

lub bilety 1, 2, 3 i 7 dniowe w Lombardii:
http://www.trenord.it/it/biglietti/biglietti.aspx
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 29 Maj 2015 14:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no i interrail :arrow: https://en.rail.cc/interrail-one-countr ... #adult-tab
ale to raczej gdybyś np chciał zwiedzić turyn, wenecje i rzym albo neapol

#776 PostWysłany: 04 Cze 2015 20:07 

Czy ktos z Was mial problem z zabukowaniem biletu na Trenitalia?
Probuje zabukowac bilet bez rezerwacji, pokazuje sie jakis dziwny blad. Probuje wiec zarejestrowac sie na ich stronie (w nadziei, ze rezerwacja biletu pojdzie latwiej) a tu nawet zarejestrowac sie nie moge, bo wymagaja ode mnie podanie wloskiego adresu, ktorego naturalnie nie posiadam (choc nie mialabym nic przeciwko). Czy spotkaliscie sie z podobnymi problemami?
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 04 Cze 2015 20:24 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Polecam przeczytanie wątku http://www.fly4free.pl/forum/pociagi-w-italii,1407,60251
 Profil Relacje PM off  

#778 PostWysłany: 04 Cze 2015 23:10 

Hej, nie doszukałam się podobnego problemu, czy ktoś był w podobnej sytuacji i jak się to skończyło?

Mianowicie próbowałam zarezerwować na stronie trenitalia.com bilety dla 2 osób z Bolonii do Wenecji i z Wenecji do Mediolanu - czyli w sumie 4. Wyszło równo 60 euro, przeszłam do płatności i wybrałam kartę, wpisałam wszystkie dane i potwierdziłam. Wtedy strona się zacięła, wyskoczył jakiś błąd i cała strona po włosku. Niestety nie tknęło mnie, żeby od razu sprawdzić stan mojego konta tylko od początku rozpoczęłam rezerwację, no i w końcu udało się zarezerwować i zapłaciłam za 2 bilety z pożądanych 4, wszystko przebiegło gładko i dostałam potwierdzenie. Weszłam na swoje konto bankowe i okazało się, że pobrało mi też to 60 euro za pierwszą rezerwację. Zaksięgowane zostanie pewnie dopiero jutro, nie mam żadnego potwierdzenia (jak na razie) na tą płatność. Znalazłam na stronie trenitalii (co też nie było łatwe) jakieś formularze do składania skarg i formularze związane z płatnością przez internet, opisałam co się stało i mam nadzieję na odpowiedź (podobno z tego działu związanego z rezerwacją internetową przychodzi w ciągu 3 dni) - czy to możliwe, że zwrócą mi pieniądze? Jak już ktoś wspominał ich strona jest bardzo "południowa", ciągle się wiesza no i ten formularz kontaktowy też nie był łatwy do znalezienia ani do wypełnienia :|

tl;dr przez błąd strony trenitalia.com straciłam 60 euro, nie mam potwierdzenia płatności, czy odzyskam pieniądze?
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 04 Cze 2015 23:35 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Skontaktuj się z nimi, a jeśli nie będzie odzewu, to chargeback (że tak sobie pozwolę klasykiem polecieć).
 Profil Relacje PM off
buczacza uważa post za pomocny.

#780 PostWysłany: 10 Cze 2015 13:02 

kleyo napisał(a):
Na logikę wychodzi, że można zacząć trasę od dowolnego odcinka, bo konduktor nie ma jak ustalić gdzie się wsiadało, zresztą po co miałby to robić ;) Co do jazdy innym pociągiem to nie wiem, zależy czy bilet jest przypisany do pociągu czy też czasowy. Na regionalne na pewno można sobie np. wysiąść zwiedzić szybko jakąś stację i jechać następnym, bo jest bilet czasowy z pewnym zapasem. Np. trasa Como - Bergamo z przesiadką w Monza, jedzie się mniej jak 2 godziny, a bilet jest ważny bodajże 6 godzin.

Wielkie dzięki wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post dotyczący Trenitalii.
Chciałbym, aby tak przyjemnie podróżowało się w Polsce. Przejechałem trasę Mediolan-Turyn-Genoa-Santa Margherita Ligure Portofino-Piza.

tomek
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości