Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Japonia w czerwcu
#1 PostWysłany: 13 Maj 2015 17:33 

Witam

Wybieramy się z żoną w czerwcu (03-15.06) do Japonii i pojawiły się pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum.

1. Jak z pogodą w czerwcu. Czy na prawdę jest pora deszczowa w tym miesiącu? Czy ktoś był na początku czerwca w Japonii i może mi powiedzieć czy mam się przygotować mentalnie, że codziennie będzie padał deszcz:(
2. W trakcie przejazdu z Tokyo do Kyoto chciałbym zwiedzić Kamakure, tylko mam problem co zrobić z bagażami. Czy na stacji w Kamakurze będzie można zostawić walizki? Jeśli nie to co proponujecie? (przejazdy liniami JR)
3. Mam wykupiony JR pass i wiem, że można rezerwować miejsca siedzące przed podróżą, ale nigdzie nie znalazłem jak to zrobić. Czy jest jakaś strona internetowa?
4. Będę w Tokio w sumie 3 dni i chciałbym wykupić bilety całodniowe na metro Tokyo Metro Special Open Ticket. Chciałbym kupić jeden bilet 2-dniowy i jeden 1-dniowy. Rozumiem, że bilety kupuje w biletomacie? Bilety mają ważność od momentu ich pierwszego użycia?
5. Czy bilety całodniowe na autobusy w Kyoto też mogę kupić z wyprzedzeniem w biletmacie na stacji głównej?

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Andrzej
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Japonia w czerwcu
#2 PostWysłany: 13 Maj 2015 20:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć! Trochę info odnośnie Twoich pytań.

1. Istotnie, czerwiec to najbardziej nieszczęśliwy czas na podróż do Japonii. W pierwszych dniach czerwca może jeszcze nie być pory deszczowej, ale potem będzie padać prawie codziennie.

2. Na każdej co najmniej średniej stacji i w pobliżu miejsc turystycznych są schowki bagażowe. Największy rozmiar kosztuje 500-600 jenów.

3. Rezerwacje na pociągi można zrobić jedynie po dotarciu do Japonii w punktach obsługi pasażera ("Midori no Madoguchi") na dowolnej stacji kolejowej. Ale nie są one obowiązkowe. Prawie każdy pociąg ma również wagony z miejscami nierezerwowanymi.

4. Bilety na metro tokijskie w wersji "Special" (ze zniżką dla zagranicznych turystów) są dostępne tylko na lotnisku. Zwykłe bilety dzienne są dostępne w automatach na stacjach. Ale warto wiedzieć, że ich praktyczna użyteczność jest dyskusyjna, ponieważ w Tokio na co dzień korzysta się jednocześnie z dwóch systemów metra i wielu innych przewoźników kolejowych, dlatego bilet tylko na jedną sieć może się za bardzo nie przydać i można po prostu kupować bilety jednorazowe.

5. Bilet dzienny na autobusy w Kioto możesz najprościej kupić u kierowcy autobusu. Ponadto są one dostępne w punktach informacji turystycznej (np. przed stacją), a także w niektórych hotelach i hostelach.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off
netyk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Maj 2015 20:59 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Odnośnie Twoich pytań dokładne odpowiedzi masz już post wyżej
Co do pogody Byłem w Japonii w tamtym roku od połowy czerwca Codziennie padało , często wieczorami były ulewy czy oberwania chmury Pogoda potrafiła zmienić się w momencie z pięknego słońca na duży deszcz Ale spokojnie do przeżycia :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:39 

Dzięki za odpowiedź, mam jednak nadzieje, że ten rok będzie wyjątkowy i Japonii nie będzie padać w czerwcu :)

Aha prosiłbym o doprecyzowanie: " Bilety na metro tokijskie w wersji "Special" (ze zniżką dla zagranicznych turystów) są dostępne tylko na lotnisku." - gdzie dokładnie na lotnisku?

Mam jeszcze jedno pytanie na temat lotu. Kupiłem lot liniami Turkish Airlines z przesiadką w Istambule, wygląda to tak

Warszawa - Istambul
8 h przerwy
Istambul - Tokio

Pytanie jest takie czy oddadzą mi bagaże w Istambule (przylot i wylot są z innych terminali) czy jest to lot łączony i sami przetransferują bagaż? Pytam bo chciałbym zwiedzić sobie Istambuł i nie wiem czy będę musiał przeznaczyć dodatkowe pieniądze na przechowalnie bagaży. Do tej pory jak miałem lot tymi samymi liniami tylko, z krótszą przerwą to bagaż był transferowany przez lotnisko.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Maj 2015 20:52 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Życzę jak najlepszej pogody :)
Tu masz link z biletami
http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/#anc02
Bagaż raczej na pewno zostanie nadany bezpośrednio do Tokyo jeśli wszystko masz na jednym bilecie
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Cze 2015 13:12 

srebrny
A czy był ktoś w lutym, marcu? Jaki rejon jest najcieplejszy o tej porze?

#7 PostWysłany: 23 Cze 2015 16:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Tokio i zachodnia Japonia mają nieco cieplejszy klimat niż Polska. Śniegu i mrozu raczej nie będzie, ale uważam, że warto zwrócić uwagę na jeszcze inny aspekt. Zimą roślinność jest dość uboga i sporo drzew pozbawionych jest liści. W efekcie wiele miejsc wygląda ponuro, żeby nie powiedzieć: brzydko. Dlatego, o ile kogoś nie interesują typowo zimowe atrakcje, odradzałbym podróż w porze wcześniejszej niż kwitnienie wiśni.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 25 Cze 2015 12:24 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
wróciłam parę dni temu. Ogólnie w czerwcu:
- Tokio - upał po 30-35C duszno i gorąco, nie padało
- Hiroszima - rano deszcz, ciepło, potem już normalnie, w krótkim rękawku
- Kioto - pochmurno, czasem słońce się przebijało i gorąco, wieczory chłodne
- Nara - dość chłodno, w długich spodniach, choc w krótkich byłoby ok. Opady w ciągu dnia, ale nie dokuczliwe
- Osaka -gorąco i duszno

Jesli padało mocniej to w nocy. Ogólnie deszcz był "zbawieniem" :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości