Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:17 

Witam,

mam taką zagwozdkę, wybieramy się na prawie 2 tygodnie Ryanairem na wakacje
wiadomo jak ograniczony jest bagaż w swej pojemności i mamy taki dylemat czy warto brać bagaż rejestrowany (chyba z 250 zł w dwie strony)
w tych rozważaniach biorę szczególnie pod uwagę wątpliwości narzeczonej - twierdzi, że na tyle dni nie da rady się spakować...

jak Wy sobie radzicie w takich sytuacjach?
może dobrym rozwiazaniem byłaby pralnia gdzieś na miejscu, ale nie wiem jaki koszt usługi prania wszystkich ubrań by wyszedł we Włoszech...
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:23 

na tak długi pobyt mimo wszystko wykupienie bagażu rejestrowanego dla jednej osoby jest jednak wskazane (choćby, by zabrać opalacze, płynne kosmetyki o poj.<100 ml i np. jakieś jedzenie pakowane próżniowo, by trochę zaoszczędzić tam gdzie drogo)
 PM off  

#3 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
a dokąd lecicie?
gdzie planujecie się żywić?
tam w ogóle będzie plaza i tyle słońca (to w nawiązaniu do powyżej odpowiedzi)?

#4 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:38 

No napisałem, że do Włoch. Będzie plaża i słońce chyba też.

Jest to ogólnie powszechna praktyka ze ludzie jednak kupują te rejestrowane bagaże czy będziemy sami później na niego czekać na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Maj 2015 14:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
w ogóle to pytasz się o ten bagaż, bo nie wiesz czy jak weźmiesz to będziesz sam czekał na niego? nie chcesz wyjść na jakiegoś odmieńca z bagażem? :lol:

ciesze się, że już napisałeś że do włoch ale to dość rozległy kraj i o różnorodnym klimacie...
a co z jedzeniem?
rw30 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:00 

Południe Włoch - Sycylia
Co masz na myśli mówiąc o jedzeniu?
przecież na miejscu są też sklepy i restauracje...

Tak między innymi o to i że przez te czekanie spóźnimy się na autobus który odjeżdża z lotniska z ludźmi którzy rejestrowanych nie mieli, ale głównie o:
- o to że trzeba dopłacić 250 zł - chcę się właśnie dowiedzieć w tym temacie czy to może niepotrzebne obawy czy faktycznie na 10-14 dni ludzie nie dają rady w tych bagażach się zmieścić? dlatego ten temat - pytam tych którzy już podróżowali na wakacje z Ryanairem jak to jest w praktyce,...
- jakieś problemy z tym nadaniem bagażu przez Ryanair... nie leciałem nigdy tanimi liniami więc nie wiem, wiele się nasłuchałem natomiast o różnorodnych problemach, więc w grę wchodzić pewnie możę nawet zagubienie bagażu
- wodoloty na wyspy (Marettimo, Favigngana, Lavenzo), które będą częścią podróży, też będą mi pobierać opłatę wyższą za ten bagaż zapewne... tak samo sprawy organizacyjne z tym związane np. mamy przystanek na obiad na Lavenzo - tak 2 godzinki i na następną wyspę później - i co wtedy z tym wielkim bagażem zrobić? chcemy trochę pochodzić po tym małym miasteczku..
- więcej problemów z tym bagażem, będziemy się sporo przemieszczać a to wielkie będzie, czytałem że na Sycylii trzeba sobie samemu np. otwierać te luki bagażowe w autobusach, ciepło też będzie więc ten bagaż to taka kula u nogi.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
spakuj się w jakiś plecak i starczy.
letnie, lekkie ciuchy, jedzenie w restauracji więc rejestrowany w ogóle nie będzie potrzebny.

#8 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:05 

Ja to dam radę, ale narzeczona mówi że nie da.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:05 

Ja w zyciu tylko raz bralem bagaz - podczas pierwszego lotu Ryanem.. jeszcze chyba byl za darmo :) Potem juz zawsze bez, bez znaczenia czy to podroz na weekend do Amsterdamu czy wycieczka dookola swiata.

Jako facet lecacy w cieple miejsce nie potrzebujesz go, gorzej z dziewczyna, zwlaszcza jak lecicie na wakacje. Panna musi wziac 7 par butow, 20 kiecek, prostownice, suszarke, lokowke, 5kg kosmetykow.. wiec jezeli uwaza ze sie nie spakuje w podreczy to tak musi byc - kup go i bedziesz mial problem z glowy.

Znam wiele dziewczyn co podrozuja bez - w hotelach dostajesz reczniki, suszarki itd. kosmetyki do 100ml, te wieksze np. krem do opalania to mozna juz kupic na miejscu.

PS miej to na uwadze ze podreczny to 10kg, rejestrowany to 15kg - wbrew pozorom to nie jest wcale taka duza roznica.

Ryan ma chyba jeden z nizszych problemow z bagazem - nie ma lotow przesiadkowych wiec ciezko go zgubic.

PS Podoba mi sie zdanie "ponoc trzeba samemu otwierac luk bagazowy" :D
 PM off
3 ludzi lubi ten post.
GuldenDraag uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
GuldenDraag napisał(a):

z całym szacunkiem, ale Twoja narzeczona (tak samo jak spora część podróżujących) nie wie ile można wsadzić do plecaka.
nawet jak weźmie 3 pary butów to i tak zostanie jeszcze sporo miejsca.

nie dotrze do Niej argument "na forum mówili że nie trzeba"? :)

#11 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:21 

Jaki plecak masz na myśli?

myślałem o zakupie dwóch walizek lub toreb o maxymalnych wymiarach dopuszczalnych przez Ryana czyli 55 x 40 x 20 cm na allegro
a do tego 2 takie zwykłe szkolne plecaki na plecy (jako drugie bagaże podręczne)

czy tak to przejdzie?

no i do tego wszystkiego^ właśnie rozważamy ten rejestrowany dodatkowo...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no taki średniej wielkości turystyczny, który wypchany na maxa będzie przekraczał rozmiary ryanaira ale właśnie na czas przelotu będzie musiał być tak spakowany żeby spełniać wymogi wymiarowe.

tam, już na miejscu, będziecie mogli go sobie spokojnie bardziej wypełnić, np jedzeniem, wodą itp.
o pakowaniu się na dłuższe wyjazdy są nawet filmiki na youtubie... ;)

#13 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:31 

niebieski
Nie bierz bagażu. Po 2-3 dłuższych podróżach opanujesz umiejętność pakowania + selekcji rzeczy i przestaniesz brać pod uwagę bagaż rejestrowany. Swobody, którą daje w podróży tylko jeden bagaż kabinowy (plecak, żadna walizka)nie da się przecenić.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#14 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:32 

blasto ale dwa kabinowe można zabrać przecież...

Nie mamy takiego turystycznego/górskiego - po wyjęciu z takiego to by moje t-shirty/koszule po wyjeciu wyglądały jakby wyjęte z ...;) dlatego ja raczej do siebie kupię zwykłą małą walizkę

jeszcze raz powtórzę, że chcemy kupić dwie największe możliwe walizki/torby (mniej sztywne) o max wymiarach ryana a do tego zwykłe plecaki ala szkolne na plecy... (mniej wiecej o wymiarach 35x30x20)

czy te plecaki na plecach przejdą w ramach małego podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 09 Maj 2015 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Jak najbardziej dacie radę spakować się na taki wyjazd tylko w bagaże podręczne. I mówię to, jako kobieta, która zabiera ze sobą sporo ciuchów. Na 10-dniową podróż pakowałam się w bagaż podręczny i to w czasach, gdy w Ryanie można było mieć tylko jedną walizkę.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Maj 2015 16:06 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
GuldenDraag napisał(a):

Moja narzeczona spakowała się w ryanaira bez problemu na 2tyg ponad trip Mediolan-Malta-Sycylia-Costa Brava-Paryż, a kosmetyków kremów i innych pierdół używa dużo, więc to takie gadanie, jedyny problem to bielizna, która trzeba przeprać po tygodniu.

#17 PostWysłany: 09 Maj 2015 16:18 

niebieski
GuldenDraag napisał(a):
blasto ale dwa kabinowe można zabrać przecież...

A choćby można było i 5 wziąć, po co łazić z tym w upale i ciągnąć za sobą? Chodzi o wygodę, a nie o limity.

Piszę z lotniska w SIN - za godzinę odlot do ZRH. Bez problemu spakowałem się na 10 dni w podręczny i nawet maskę i fajkę do snorklowania zmieściłem. Moja dziewczyna też (z tym, że ona bez maski).
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Maj 2015 16:46 

Przyłączam się do odradzających bagaż rejestrowany. O ile nie zamierzacie wrócić z płynnymi produktami pięknej Sycylii (a to pokusa trudna do odparcia... :-) ).

Proponowałabym Wam plecak (dla Ciebie) i walizkę-kabinówkę (dla Twojej narzeczonej) oraz dwa małe bagaże - w tym ostatnim przypadku ja wybrałabym jednak dużą tor(e)b(k)ę z wygodnymi rączkami niż plecak - dlatego, że na miejscu może być torbą plażową/ na zakupy/ itd. itp.

Dlaczego tak? Dlatego, że chodzenie z ciężarem > 10% masy ciała na grzbiecie przez kilka godzin daje w kość i może prowadzić do niepotrzebnych konfliktów. A tak - albo się zamienicie, albo jako dżentelmen ruszysz damie z pomocą i podprowadzisz jej walizkę, jak opadnie z sił.

Przy pakowaniu warto skorzystać z list i technik pakowania (typu rolowanie czy bundle) dostępnych w internecie. Poza tym, ile i z czym bym nie jeździła, wszystkimi kończynami podpisuję się pod zasadą "weź o połowę mniej rzeczy i o połowę więcej pieniędzy".
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Maj 2015 17:04 

a czy mogę prosić o odpowiedź czy na lotnisku przejdzie to że weźmiemy w ramach bagaży podręcznych 2walizki takie:
http://allegro.pl/walizka-kabinowa-baga ... 16729.html
albo torby takie http://allegro.pl/torba-bagaz-podreczny ... 05692.html
oraz dwa placki tego typu
http://img.bazarek.pl/160080/11988/9399 ... 68820f5.jp
(plecaki mają trochę większy wymiar niż dopuszcalny drugi podreczny bo około 35x30x20 cm - ale można je ugnieść trochę)

??

a na temat pieniędzy, to nie wiem, pierwszy raz podróżujemy bez biura podróży i ze wstępnych wyliczeń wyszło mi za całą podróż na dwie osoby i wszystko co wydamy (bilety/restaracje/jedzenie/noclegi) 7300 zł za 10 dni lub 7600 za 12 dni - nie wiem czy to dużo czy mało jak na podróż we wrześniu, subiektywnie oczywiście...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Maj 2015 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Chlopie weź ten bagaż za 250 i święty spokój :) ja tak zrobiłem i wiem ze moja połowę rzeczy po przylocie wypakuje do szafy nawet nie do prasowania.
A tak na serio to Namteh dobrze napisał ze jak plaża i nie chcesz płacić za kremy w EUR to jest to wygoda bo w podręcznym max 100 ml buteleczki. Druga sprawa perfumy i kosmetyki narzeczonej. Po prostu eldorado.

Koszty podróży zależą od zasobności portfela. Jeden wyda 2000 PLN, Ty wydasz 7000 PLN. Jak wrócisz i będziesz miał na rachunki, kredyty itp. To chyba jest ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
shiver lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości