Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#741 PostWysłany: 28 Kwi 2015 18:59 

Biała strzała z tego co pamiętam miała Wifi ale zrezygnowali z tego. W tej chwili wg strony trenitalia wifi zostało w Rossa i Argento. Aby się zarejestrować za free potrzebny jest włoski numer. Druga opcja to podanie karty kredytowej i jakaś symboliczna opłata.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#742 PostWysłany: 29 Kwi 2015 13:33 

W czerwcu wybieram się do Włoch, zamierzam podróżować po kraju pociągami osobowymi(Regionale). Niestety na czerwiec na trenitalia.com nie znajduje żadnych pociągów Regionale, a na maj są. Czy wchodzi jakaś zmiana rozkładu i nie zostały jeszcze wprowadzone?
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 29 Kwi 2015 14:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Tak, jest zmiana ok.13 czerwca.
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 30 Kwi 2015 09:56 

Czy nowy rozkład zostanie wprowadzony na stronę przed 13.06, dziwne, bo brakuje tylko pociągów Regionale...?
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 30 Kwi 2015 10:31 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
14 czerwca zaczyna kursowac regularnie nowa zabawka Trenitali Frecciarossa 1000
http://www.huffingtonpost.it/2015/04/25 ... 42220.html

#746 PostWysłany: 06 Maj 2015 21:38 

Jestem przed zakupem biletów na trenitalia.

Mam obawy co do utworzenia konta u tego przewoźnika. Czy mając już konto nie będę zobowiązany podczas kontroli biletu pokazywać karty trenitalia? Fizycznie jej przecież nie otrzymam.

Czy mogę kupić bilety na freciarosse w automatach na dworcu Mediolan Centrale polską kredytówką? Może tylko jest możliwość w okienku. Będę ograniczony czasowo a jednocześnie nie chce kupować biletu online ze względów na ewentualne opóźnienia lotu WAW-BGY.

tomek
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 07 Maj 2015 08:22 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
tomek_k napisał(a):
Jestem przed zakupem biletów na trenitalia.

Mam obawy co do utworzenia konta u tego przewoźnika. Czy mając już konto nie będę zobowiązany podczas kontroli biletu pokazywać karty trenitalia? Fizycznie jej przecież nie otrzymam.

Czy mogę kupić bilety na freciarosse w automatach na dworcu Mediolan Centrale polską kredytówką? Może tylko jest możliwość w okienku. Będę ograniczony czasowo a jednocześnie nie chce kupować biletu online ze względów na ewentualne opóźnienia lotu WAW-BGY.

tomek

Nie masz obowiązku posiadania karty więc niczym się nie przejmuj.

Co do zakupu biletów w automacie to nie ma najmniejszych problemów z zakupem polska KK. Czasami musisz powtórzyć operacje transakcji ale zawsze przechodzi.

Jak masz jakies pytania to pisz. W miarę możliwości pomogę :)
 Profil Relacje PM off
tomek_k uważa post za pomocny.

#748 PostWysłany: 07 Maj 2015 08:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt nigdy nie pyta o kartę trenitalia, poza tym po rejestracji dostaniesz też tymczasową kartę, przesłaną na maila.
Jeżeli chcesz kupować dopiero na miejscu przed samym odjazdem to licz się z tym, że może być drogo.
 Profil Relacje PM off
tomek_k uważa post za pomocny.

#749 PostWysłany: 07 Maj 2015 17:59 

Przepraszam, jeżeli zapytam o coś, co jest dla Was oczywiste, ale siedzę na forum i stronach trenitalii i trenordu od kilku dni i mam mętlik w głowie.
Z drugą połówką planujemy wakacje w Północnych Włoszech w środku sierpnia, 10 dni - 5 noclegów w Bergamo, 5 w Weronie.
Planujemy odwiedzić okoliczne atrakcje, w tym większe miasta (m.in. Mediolan, Bologna, Bolzano, Trydent, Padwa) i małe miejscowości (Parma, Capo di Ponte, Malcessine, miejscowości nad jeziorem Como etc). Brak mi trochę pomysłu jak to rozplanować, korzystając z publicznego transportu, możliwie jak najtaniej.
Z jednej strony radzą Państwo, by szukać połączeń z dużym wyprzedzeniem - z drugiej czasami nie wyświetlają się one w ogóle, z drugiej połączenia regionalne wyświetlają się jedynie tydzień na przód, z drugiej aktualnie wpisując np. połączenie między Bergamo a Bolonią na losowo wybrany 12.06 wyświetla się cena 35 euro (trochę dużo) lub "brak możliwości kupna biletu" dla połączeń regionalnych.
Kiedy i jak szukać tych połączeń? Pomyślałam, że w rejonie Lombardii można spróbować jeździć na kilkudniówkach z Trenordu, ale jak dostać się w inne rejony? Serdecznie proszę o pomoc w ogarnięciu się...
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 07 Maj 2015 18:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
pociągi regionalne generalnie nie znikają z tygodnia na tydzień wiec nawet jeśli teraz ich nie widać to za pewne one dalej będą jeździły tak jak teraz.
a np bolonii to pewnie jak taniej wyjdzie kupić zawczasu bilet na pociąg nieregionalny.
po za tym, zorientuj się dobrze czy np na trydent też nie ma jakichś biletów regionalnych takich jak w lombardii.

#751 PostWysłany: 07 Maj 2015 18:43 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
maczala1 napisał(a):
Nikt nigdy nie pyta o kartę trenitalia, poza tym po rejestracji dostaniesz też tymczasową kartę, przesłaną na maila.
Jeżeli chcesz kupować dopiero na miejscu przed samym odjazdem to licz się z tym, że może być drogo.

Ale to w końcu można się zarejestrować na Trenitalia nie będąc mieszkańcem Włoch? Wydawało mi się, że nie da rady się zarejestrować bez posiadania włoskiego adresu. Oczywiście bilety można kupić, ale bez rejestracji
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 07 Maj 2015 19:53 
Awatar użytkownika

niebieski
@Darek_2003
Było o tym nie raz i to nawet w tym wątku. Może zacytuję sam siebie :)
maczala1 napisał(a):
Niemniej jednak jeżeli ktoś korzysta częściej z włoskich pociagów, warto dokonać pełnej rejestracji łącznie z ich kartą, a powody są dwa:
1. Na karcie zbiera się punkty bonusowe, które można użyć do upgrade standardu podróży lub zakupu biletu. Trzeba niestety natrzaskać trochę punktów, żeby z tego skorzystać.
2. Od czasu do czasu przysyłają jakieś promocje, a nawet kody zniżkowe - ostatnio dostałem akurat kod na 10€ :)

Jeżeli chodzi o problem z podaniem włoskich danych adresowych, to można skorzystać z odpowiedniego generatora. Link do takiego generatora był gdzieś na forum, chyba nawet w tym wątku. Nie ma problemu, że karty nie dostaniemy fizycznie do ręki, bo nie jest ona potrzebna, wystarczy przyznany numer klienta. Z poziomu konta klienta można sobie ewentualnie wydrukować tymczasowy duplikat karty.

edit:
Jak ktoś chce się zarejestrować to nie musi już szukać generatora:
http://pl.fakenamegenerator.com/gen-random-it-it.php
 Profil Relacje PM off
Darek_2003 uważa post za pomocny.

#753 PostWysłany: 07 Maj 2015 21:51 

cool_aka_romeo napisał(a):
Nie masz obowiązku posiadania karty więc niczym się nie przejmuj.

Co do zakupu biletów w automacie to nie ma najmniejszych problemów z zakupem polska KK. Czasami musisz powtórzyć operacje transakcji ale zawsze przechodzi.

Jak masz jakies pytania to pisz. W miarę możliwości pomogę :)

Wolałem się upewnić, gdyż gdzieś na forum znalazłem info o konieczności posiada karty. Jednocześnie w temacie "Pociągi w Italii" o tym nie było mowy.

Wiem, że bilety w ostatniej chwili będą najdroższe. Jedynie na wyjazd z dworca Milano Centrale są drogie bilety. Mój termin jest za 2 tygodnie. Resztę dzisiaj kupie.

Dzięki za pomoc.

tomek
 Profil Relacje PM off  

#754 PostWysłany: 07 Maj 2015 22:54 

pieprzziolowy napisał(a):
Z jednej strony radzą Państwo, by szukać połączeń z dużym wyprzedzeniem - z drugiej czasami nie wyświetlają się one w ogóle, z drugiej połączenia regionalne wyświetlają się jedynie tydzień na przód, z drugiej aktualnie wpisując np. połączenie między Bergamo a Bolonią na losowo wybrany 12.06 wyświetla się cena 35 euro (trochę dużo) lub "brak możliwości kupna biletu" dla połączeń regionalnych.

Ja ze dwa tygodnie temu kupiłem bilety na trasie Mediolan – Wenecja – Bolonia – Mediolan na stronie Trenitalia po 9 euro każdy odcinek pociągani Frecciabianca i IC na przełom lipca i sierpnia. Może więc watro kupić wcześniej bilety na dłuższe odcinki do większych miast (co jakiś czas jest wrzuta nowej puli tańszych biletów – Super economy) a wycieczki do tych mniejszych położonych w pobliżu robić pociągami regionalnymi na które nie musisz kupować już biletów (i chyba nie możesz wcześniej niż 7 dni przed podróżą) bo cena jest niezmienna i zależy tylko od długości trasy.
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 08 Maj 2015 06:47 

Bilety na freccie pojawiają sie 4 m-ce wcześniej i jeśli chce sie je mieć najtaniej to od razu trzeba kupować bo biletów supereconomy nie jest dużo i na terminy wakacyjne sa szybko wykupowane

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#756 PostWysłany: 08 Maj 2015 08:29 

maczala1 napisał(a):
@Darek_2003
Było o tym nie raz i to nawet w tym wątku. Może zacytuję sam siebie :)
maczala1 napisał(a):
Niemniej jednak jeżeli ktoś korzysta częściej z włoskich pociagów, warto dokonać pełnej rejestracji łącznie z ich kartą, a powody są dwa:
1. Na karcie zbiera się punkty bonusowe, które można użyć do upgrade standardu podróży lub zakupu biletu. Trzeba niestety natrzaskać trochę punktów, żeby z tego skorzystać.
2. Od czasu do czasu przysyłają jakieś promocje, a nawet kody zniżkowe - ostatnio dostałem akurat kod na 10€ :)

Jeżeli chodzi o problem z podaniem włoskich danych adresowych, to można skorzystać z odpowiedniego generatora. Link do takiego generatora był gdzieś na forum, chyba nawet w tym wątku. Nie ma problemu, że karty nie dostaniemy fizycznie do ręki, bo nie jest ona potrzebna, wystarczy przyznany numer klienta. Z poziomu konta klienta można sobie ewentualnie wydrukować tymczasowy duplikat karty.

edit:
Jak ktoś chce się zarejestrować to nie musi już szukać generatora:
http://pl.fakenamegenerator.com/gen-random-it-it.php

Dzięki za podpowiedź, dzięki temu zmobilizowałem się i przebrnąłem cały wątek :)
To mam jeszcze dodatkowe pytania odnośnie rejestracji:
1) Czy w polu "Tax code / VAT" jest sens wpisywać własny NIP?
2) Co wpisać w polach dotyczących dokumentu tożsamości? Przez numer ID, daty wydania i ważności przebrnąłem, ale niestety miejsce wydania nie daje dużego pola do popisu - z rozwijanych list tylko dane z Włoch.
3) Czy dobrze wyczytałem, że są problemy z mailami wysyłanymi z trenitalia na onetowskie adresy? Na jakie adresy na pewno maile dochodzą? (poza Interią i Gmailem).
 Profil Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 08 Maj 2015 08:43 

Co do taxcode VAT za pierwszym razem podałem polski NIP. Nie przeszło.

Znalazłem stronę http://www.paginebianche.it/codice-fiscale Można tam wygenerować wspomniany kod podatkowy.

Trzeba, także uważać na telefon. Dopiero po podaniu telefonu wygenerowanego na stonie formularz został zaakceptowany.

Niestety rejestrowałem się na mailu z o2.pl Trenitalia nie widzi mojego maila. Nie mogę, także się zalogować a przeszedłem wszystkie etapy rejestracji. Czy należy przeczekać, czy może zarejestrować się na mailu z interii lub gmail.com?

tomek

P.S. Pierwszy mail z trenitalia był w spamie. Potwierdziłem tego maila. Teraz jest już OK.
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 08 Maj 2015 09:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Kiedyś było łatwiej ale od jakiegoś czasu przy rejetracji na większości włoskich stron, trzeba podawać ten ich kod fiskalny. Na szczęście są odpowiednie generatory. Przy rejestracji nie ma co się przejmować zgodnością danych, prawidłowe tylko nazwisko, a reszta dane "włoskie" tak, aby strona przyjęła :)
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 08 Maj 2015 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Jeżeli często bywacie we Włoszech to proponuje wyrobić Code fiscali.

Przydaje się przy wyrabianiu kart np. trenitalia ale i u operatorów telefonii.

Nic nie kosztuje.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 08 Maj 2015 11:26 

Udało się zarejestrować. Dzięki wszystkim za porady.
CodeFiscale podałem wygenerowany na stronie podanej przez @tomek_k , adres wygenerowałem na stronie od @maczala1 , z tej samej strony wykorzystałem też numer ID (nie wiem czy to ma znaczenie). Adres mailowy z interii, wiadomość aktywacyjna wylądowała w folderze SPAM, ale wszystko już hula.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość