Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Kwi 2015 20:27 

Witam.
W tym temacie jestem dość zielony. Posiadam kartę debetową Master Card z T-mobile. Bacznie obserwuję pojawiające się na forum i stronie oferty, czytam relację itd. i mam w planach wyjazd na wakacje na zasadzie "zrób to sam". Niestety wszędzie, czy to do rezerwacji hoteli, czy wypożyczenia samochodu, wołają karty kredytowej. Czy rzeczywiście mając środki na koncie, lecz kartę debetową, nie będę mógł za nic zapłacić? Zmyliło mnie trochę to, że ostatnio zakupiłem bilety na megabus.com, zapłaciłem kartą, podając numer, datę, imię i nazwisko posiadacza, ten numer z tyłu. Wszystko okazało się, ok, zapłacone, bank przewalutował bez żadnych problemów.
Ew. korzystanie z karty kredytowej rodziców pewnie nie wchodzi w grę już zupełnie?
Sam nie mam stałego dochodu, więc karty kredytowej na razie założyć nie mogę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź, mimo, iż pytanie z tych "jakiś idiota pyta".
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 22 Kwi 2015 20:45 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
W wypożyczalni samochodów rzeczywiście może być ciężko tylko z debetową, ale za bilety lotnicze, autobusowe czy hotele zapłacisz w większości miejsc, choć mogą się oczywiście trafić takie, gdzie to się nie uda.
Możesz też płacić kredytówką rodziców, ale tylko online - będąc na miejscu musisz mieć własną kartę.
Niektóre linie lotnicze wymagają okazania karty, którą był kupiony lot - wówczas opcja płacenia czyjąś opada.
wojciu95 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Kwi 2015 20:47 
Awatar użytkownika

Nie posiadam karty kredytowej a lotów wykupiłem już multum, zatem nie, nie jest potrzebna :)
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 22 Kwi 2015 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 1 484 217
Krajów: 94 / 43.9%
srebrny
Kredytówka jest potrzebna głównie przy wypożyczaniu aut ale pamiętam jak kiedyś nie miałem jej i w NZ przy wypożyczeniu auta musiałem zostawić koło 2000$, śmieszenie było z odbiorem tej kwoty po oddaniu auta bez uszkodzeń bo chcieli zrobić zwrot na kartę a ja na to, że karty nie mam i miała być gotówka, nie mieli tyle w podręcznej kasie i jeden z pracowników jechał do bankomatu wypłacać z służbowej karty. Tak więc da się i bez karty wypożyczyć auto aczkolwiek trzeba się zawsze wcześniej upewnić czy jest opcja z gotówką albo czy honorują też karty debetowe aby nie zostać na lodzie.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 23 Kwi 2015 00:11 

niebieski
wojciu95 napisał(a):
ostatnio zakupiłem bilety na megabus.com, zapłaciłem kartą, podając numer, datę, imię i nazwisko posiadacza, ten numer z tyłu. Wszystko okazało się, ok, zapłacone, bank przewalutował bez żadnych problemów.

I dokładnie w ten sam sposób będą odbywać się wszelkie inne płatności internetowe w miejscach, gdzie akceptowane są karty Mastercard (w Twoim przypadku). Nie masz czego się obawiać- karta będzie działać wszędzie. Bez obaw możesz nią płacić w Internecie.

Mowa o "kartach kredytowych" jako niezbędnych to zaszłość historyczna z czasów (w sumie nie tak dawnych), kiedy karty debetowe nie miały powszechnie wprowadzonej możliwości płatności w internecie + były głównie płaskie.

Twoja debetówka, oprócz tego, że normalnie działa w Internecie, jest też wypukła, zatem także w wypożyczalniach samochodów nie spodziewałbym się żadnych problemów (o ile tylko na rachunku będziesz mieć wystarczającą kwotę na ewentualne kaucje).
Dla wypożyczalni w tej chwili "karta kredytowa" oznacza tyle, co "karta wypukła". Potencjalnie, teoretycznie, wypożyczalnia może stwierdzić, że ta karta nie jest kredytowa i robić jakiś kłopot, ale w praktyce masz na to bardzo niewielkie szanse.

Sam wypożyczałem samochód kilkukrotnie przy użyciu kart debetowych wypukłych i nigdy nie było żadnego problemu.

Oczywiście- przy tym wszystkim i tak uważam, że kartę kredytową jak najbardziej warto posiadać, ale akceptowalność nie jest argumentem.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 23 Kwi 2015 15:21 

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Szczególnie Tobie John :) W takim razie z dużo większym sposobem będę organizował następne wyjazdy! :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość