Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat z ogłoszeniami:

www.fly4free.pl/forum/wspolne-wejscie-d ... 1522,70431

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 16 Kwi 2015 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
rattaman napisał(a):
Widzę, że temat się rozwija, wieć mam takie propozycje:
- Po co zapraszać gości na śniadanie. Może od razu zrobić wątek, gdzie oferent będzie wynosił w reklamówce sniadanie dla okreslonej ilości osób (przecież mógł tyle sam zjeść - hotel nic nie traci)

Akurat to jest bardzo często zabronione w hotelach.. w części są informacje w postaci karteczek np na stołach.. Ten akurat argument rozumiem .. czym innym jest przygotowanie śniadania dla odpowiedniej liczby osób / rezerwacji a czym innym przez te osoby "organizację sobie" posiłku na cały dzień.

#62 PostWysłany: 16 Kwi 2015 12:53 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Cytuj:
Akurat to jest bardzo często zabronione w hotelach.. w części są informacje w postaci karteczek np na stołach.. Ten akurat argument rozumiem .. czym innym jest przygotowanie śniadania dla odpowiedniej liczby osób / rezerwacji a czym innym przez te osoby "organizację sobie" posiłku na cały dzień.
.

Heh no a czym się wprowadzanie na śniadanie postronnych, niezameldowanych w hotelu osób od wynoszenie jedzenia?
Wynoszenie nawet lepsze - nie trzeba talerzy myć i stolika sprzątać;)

#63 PostWysłany: 16 Kwi 2015 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
rattaman napisał(a):
Cytuj:
Heh no a czym się wprowadzanie na śniadanie postronnych, niezameldowanych w hotelu osób od wynoszenie jedzenia?

A no tym się różni że w po liczbie rezerwacji wiadomo ile jedzenia przygotować dla gości... W przypadku wynoszenia już nie nie...

#64 PostWysłany: 16 Kwi 2015 13:45 

srebrny
lendziro napisał(a):
rattaman napisał(a):
Cytuj:

Cytuj:
no tym się różni że w po liczbie rezerwacji wiadomo ile jedzenia przygotować dla gości... W przypadku wynoszenia już nie nie...

A jak przyjadą pasibrzuchy i nie wystarczy przydziałowego jedzenia;) A jak zarezerwuje 100 a zamelduje się 5 osób?
Czy fakt zrobienia na rezerwacji na 2 os., uprawnia do wprowadzenia niezameldowanej osoby na śniadanie?
A jak ktoś nie je śniadania, bo wcześnie wyjeżdża to może scedować sniadanie na kogoś innego?

#65 PostWysłany: 16 Kwi 2015 14:02 

srebrny
To zaloz watek z proponowanym zagadnieniem, zamiast robic balagan w tym temacie, piszac nie na temat :P

-- 16 Kwi 2015 14:04 --

rattaman napisał(a):
Widzę, że temat się rozwija, wieć mam takie propozycje:
- Po co zapraszać gości na śniadanie. Może od razu zrobić wątek, gdzie oferent będzie wynosił w reklamówce sniadanie dla okreslonej ilości osób (przecież mógł tyle sam zjeść - hotel nic nie traci)
- Można też zrobić wątek o wynoszeniu alkoholi z hoteli All-Inclusive - to dopiero będzie hit (przecież gość mógł sam tyle wypić)

Dopisujcie swoje propozycje, na pewno będzie ich bez liku. Taka przedsiębiorczość jest bardzo doceniana przez właścicieli hoteli, ich pracowników i gości...
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 16 Kwi 2015 19:52 
Awatar użytkownika

srebrny
rattaman napisał(a):
Chciałem wam zwrócić uwagę, że tu nie chodzi o to czy lodówka hotelowa się uszczupli o 2 parówki więcej, ani o to czy jest to "cebulactwo" czy nie. W każdym kraju taką działalność regulują przepisy prawa, gdzie zarówno hotel jak i gość hotelowy mają jakieś prawa i zobowiązania. Dzieje się tak generalnie po to, aby chronić obie strony, także hotel, stąd procedura rejestracji gości. To, że osoby, nie będące zarejestrowane mogą wejść nawet na śniadanie, to rezultat pewnych praktyk, obyczajów i zaufania (choć nie wszędzie tak jest).

@rattaman
Widzę, że znasz przepisy hotelowe. Może podpowiesz.
Zarezerwowałam pokój dwuosobowy za 200zł, jedynka była za 100zł przyjechałam sama, więc tylko ja się zameldowałam, mąż przyjeżdża do hotelu później (rano), nie będzie spał w pokoju, może pójść ze mną na śniadanie czy nie, bo już się pogubiłam.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 16 Kwi 2015 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.6%
rattaman napisał(a):
Czy fakt zrobienia na rezerwacji na 2 os., uprawnia do wprowadzenia niezameldowanej osoby na śniadanie?

Jezdzimy we dwojke, rzadko bywa, ze hotel wymaga obu dokumentow, wiec tak naprawde zameldowana jest jedna osoba. Druga kima na waleta i na krzywy ryj idzie na sniadanie. Czy cos pominalem ?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 16 Kwi 2015 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
cekace napisał(a):
@rattaman
Zarezerwowałam pokój dwuosobowy za 200zł, jedynka była za 100zł przyjechałam sama, więc tylko ja się zameldowałam, mąż przyjeżdża do hotelu później (rano), nie będzie spał w pokoju, może pójść ze mną na śniadanie czy nie, bo już się pogubiłam.

Jedzie singiel/ka na podryw, kupuje dwójkę. Z zapoznaną panną/kawalerem baluje całą noc, wracają do hotelu dopiero na śniadanie. Na pohybel czy Policję?

#69 PostWysłany: 16 Kwi 2015 22:45 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
niebieski
temat się rozwinął, ale głównie jako akademicka dyskusja , ciekawe ile będzie zaproszeń , a co najważniejsze ile osób skorzysta, może F4F mogłoby ufundować koszulki dla pierwszej pary :)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 17 Kwi 2015 10:26 

srebrny
Cytuj:

Oczywiście, że może, bo nikt zapewne tego nie sprawdzi, a newet gdyby prawdopodobnie zrobi ukłon w stronę klienta - to kwestia pewnych obyczajów i praktyk. Jednak z reguły śniadanie, przynajmniej formalnie - przysługuje gościom hotelowym - to chyba zrozumiałe. Z drugiej strony do hotelu można przyjechać o każdej porze, jesli tylko recepcja jest czynna, i nie ma obostrzeń w regulaminie, można zgłosić się nawet rano. Ja zdecydowanie zachęcam do zaproszenia męża na śniadanie. Nie zachęcam tylko do zorganizowanego procederu, który jest niezgodny z regulaminami - bo może to w przyszłości zaowocować większymi restrykcjami (to to też działa w przypadku "deali", "dumpów" itp).

Cytuj:
Jedzie singiel/ka na podryw, kupuje dwójkę. Z zapoznaną panną/kawalerem baluje całą noc, wracają do hotelu dopiero na śniadanie. Na pohybel czy Policję?

W takiej np. Tajlandii, czasem jest to niedozwolona praktyka, zwłaszcza jeśli panna jest Tajką i nie zameldowała się oficjalnie - może zostać nie wpuszczona do hotelu. W innych krajach, pewnie nie będzie problemu, no może oprócz krajów arabskich. Tak jak pisałem powyżej - jeśli hotel w regulaminie dopuszcza zapraszanie osób niezalogowanych w hotelu na śniadanie, lub zupełnie nie interesuje go tożsamość drugiej osoby, to ja nie widzę problemu - są i takie hotele.

Cytuj:
Jezdzimy we dwojke, rzadko bywa, ze hotel wymaga obu dokumentow, wiec tak naprawde zameldowana jest jedna osoba. Druga kima na waleta i na krzywy ryj idzie na sniadanie. Czy cos pominalem ?
.
Jeśli hotel nie wymaga dokumentów ani informacji o drugiej osobie, nie interesuje go tożsamość drugiej osoby (albo dla uproszczenia, ma zaufanie, że główny najemca odpowiada za drugą osobę i jej zachowanie) - to ja się zgadzam, tu wszystko jest ok.

W ogóle to podoba mi się pomysł zapraszania się na śniadania, czy obiady. Można poznać nowych, ciekawych ludzi i podyskutować sobie o wspólnych zainteresowaniach.
art77 lubi ten post.

#71 PostWysłany: 17 Kwi 2015 12:02 

srebrny
Przypuszczam,ze pochodzisz z Gdanska, bo tam jest rozpowszechniony zwyczaj-bycia za i jednoczesnie przeciw-prowadzacy do bezsensownych utarczek.

A moze moc argementow nie do odparcia, sklonila do zmiany pogladow? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 17 Kwi 2015 13:15 

srebrny
Nie zmieniłem poglądów. Zachęcam do kolacji i śniadań;), ale jak już pisałem, nie zachęcam do zorganizowanych akcji łamania dobrych obyczajów i regulaminów. Przyznaję jednak, że niektóre wypowiedzi uzmysłowiły mi, że taka akcja ze śniadaniami moze być czasem zupełnie obojętna dla hotelu i legalna.

#73 PostWysłany: 17 Kwi 2015 16:18 
Awatar użytkownika

srebrny
rattaman napisał(a):
Cytuj:

Oczywiście, że może, bo nikt zapewne tego nie sprawdzi, a newet gdyby prawdopodobnie zrobi ukłon w stronę klienta - to kwestia pewnych obyczajów i praktyk. Jednak z reguły śniadanie, przynajmniej formalnie - przysługuje gościom hotelowym - to chyba zrozumiałe. Z drugiej strony do hotelu można przyjechać o każdej porze, jesli tylko recepcja jest czynna, i nie ma obostrzeń w regulaminie, można zgłosić się nawet rano. Ja zdecydowanie zachęcam do zaproszenia męża na śniadanie. Nie zachęcam tylko do zorganizowanego procederu, który jest niezgodny z regulaminami - bo może to w przyszłości zaowocować większymi restrykcjami (to to też działa w przypadku "deali", "dumpów" itp).

Trochę nie bardzo zrozumiałam o jakich restrykcjach piszesz, że następnym razem z mężem nie będę mogła pójść na śniadanie, bo zostanie ubity deal? Tylko jaki deal?
Przecież wiele hoteli w ogóle nie wymaga meldunku drugiej osoby w pokojach dwuosobowych.
No dobrze piszesz, że męża mogę zaprosić a kochanka już nie? :D
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 17 Kwi 2015 17:49 

srebrny
rattaman napisał(a):
Nie zmieniłem poglądów. Zachęcam do kolacji i śniadań;), ale jak już pisałem, nie zachęcam do zorganizowanych akcji łamania dobrych obyczajów i regulaminów. Przyznaję jednak, że niektóre wypowiedzi uzmysłowiły mi, że taka akcja ze śniadaniami moze być czasem zupełnie obojętna dla hotelu i legalna.

Nastepna sprzecznosc.
Obyczaje czesto sa iracjonalne, anachroniczne i bezsensowne. Kultywowane tylko ze wzgledu na obojetnisc, tumiwisizm, konformizm.
Gdyby kazdy podzielal twoje zdanie,ze nie nalezy lamac obyczajow, to np.stosy nadal by pieknie i wysoko sie palily, bo toz obyczaj byl kiedys, sciagajacy na rynki miejskie gawiedz (publike spragniona rozrywki) w calkiem sporej ilosci.

Zrozum, ze to nie jest akcja, wprowadzania przez jedna osobe na sniadanie kilkunastu osob, co juz kilka razy probowano Ci wytlumaczyc.
Zasady sa jasne i proste,wystarczy sie wczytac w watek, by pojac,ze nie ma w nich zadnych oszustw.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#75 PostWysłany: 17 Kwi 2015 18:45 

niebieski
No i zupełnie przypakowo (jakbym sprowokował) mam dzisiaj taką sytuację. Superwypasiony hotel 5*. Pokój opłacony dla dwóch osób ze śniadaniem do poniedziałku. A ja sam. Sam w pokojuu, łóżku i zapewne na śnaidaniu też nie będzie do kogo ryja otworzyć.
Dzwoniłęm do małżowinki. Auto się zepsuło i nie przyjedzie.
Co robić? Napisałbym do "przyjaciólki" ale już chyba ją zlikwidowali. Zresztą odpowiedź opublikowaliby za kilka tygodni.
A, hrin! Idę na basen! Na pewno wyłowię jakąś syrenkę.
MaPS lubi ten post.

#76 PostWysłany: 17 Kwi 2015 19:23 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Nie zapomnij poprosić o dodatkowe ręczniki i kosmetyki! Potem oczywiście wytrzyj się wszystkimi czterema ręcznikami i zostaw na podłodze. Kosmetyki wylej do zlewu lub (co nawet bardziej zalecane) schowaj do walizki. Jutro przyniosą nowe. W końcu wszystko zapłacone!
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 17 Kwi 2015 19:36 

srebrny
Cytuj:
Nastepna sprzecznosc.
Obyczaje czesto sa iracjonalne, anachroniczne i bezsensowne. Kultywowane tylko ze wzgledu na obojetnisc, tumiwisizm, konformizm.
Gdyby kazdy podzielal twoje zdanie,ze nie nalezy lamac obyczajow, to np.stosy nadal by pieknie i wysoko sie palily, bo toz obyczaj byl kiedys, sciagajacy na rynki miejskie gawiedz (publike spragniona rozrywki) w calkiem sporej ilosci.

Obyczaj – forma zachowania powszechnie przyjęta w danej zbiorowości społecznej i poparta uznawaną w niej tradycją.
Obyczaj jest elementem kontroli społecznej, stąd jego naruszenie powoduje zazwyczaj negatywną reakcję ze strony grupy. Obyczaje są przekazywane z pokolenia na pokolenie i ulegają zmianom bardzo powoli. Ogół obyczajów w danej zbiorowości tworzy jej obyczajowość.

Cytuj:
Zrozum, ze to nie jest akcja, wprowadzania przez jedna osobe na sniadanie kilkunastu osob, co juz kilka razy probowano Ci wytlumaczyc. Zasady sa jasne i proste,wystarczy sie wczytac w watek, by pojac,ze nie ma w nich zadnych oszustw.

Czytajcie chociaż dokładnie, proszę. Nie pisałem o oszustwie, ale złamaniu regulaminu. Jeśli hotel pozwala na taką akcję, to jest ok. Jeśli jednak chcecie zrobić akcję w której naruszany będzie regulamin, to nie jest do końca w porządku. I ja doskonale rozumiem, że polega to na zapraszaniu jednej, a nie kilkunastu osób przez jedną osobę. Jeśli ten proces w założeniu wielokrotny a nie jednorazowy (bo powstał do tego wątek), ma polegać na łamaniu reguł hotelu, to przy dużej kumulacji w jednym miejscu, może spowodować reakcję hotelu. Z tego co widzę, to jakiejś części osób to nie przeszkadza. Z uwagą będę śledził tę akcję (bez złośliwości;)

Cytuj:
No dobrze piszesz, że męża mogę zaprosić a kochanka już nie? :D

Ależ wedle potrzeb :D

#78 PostWysłany: 17 Kwi 2015 20:06 

srebrny
kredka napisał(a):
Nie zapomnij poprosić o dodatkowe ręczniki i kosmetyki! Potem oczywiście wytrzyj się wszystkimi czterema ręcznikami i zostaw na podłodze. Kosmetyki wylej do zlewu lub (co nawet bardziej zalecane) schowaj do walizki. Jutro przyniosą nowe. W końcu wszystko zapłacone!

Te pomysly wg mnie sa slabiutkie. Wole zabierac dlugopisy z hoteli i gdy uzbieram kilkadziesiat, zabrac je wraz z innymi w podroz do Afryki czy na Kube,by wiecej dzieciakow, mialo czym pisac w szkole.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 17 Kwi 2015 20:20 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Jak by ci to powiedzieć...

Załączniki:
the-3-most-common-uses-of-irony-comic.jpeg
the-3-most-common-uses-of-irony-comic.jpeg [ 31.66 KiB | Obejrzany 1160 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 17 Kwi 2015 20:24 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
niebieski
wyjście jest proste , jeśli zwolennicy twierdzą , że nie jest łamany żaden regulamin może ktoś napisze od hotelu albo lepiej sieci hotelowej - rozwieje to wszelkie wątpliwości :)
konkretna sytuacja: rezerwacja na pokój 2 osobowy, jedna osoba zameldowana
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości