Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat z ogłoszeniami:

www.fly4free.pl/forum/wspolne-wejscie-d ... 1522,70431

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:40 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Nikt nie przewiduje tu, żadnego handlu :P
 Profil Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:48 

niebieski
Nie chce wyjść na dziada więc zapytam przed, jak zechce kogoś zaprosić do Executive Lounge w Hiltonie na Grzybowskiej to jestem cebulakiem czy nie? Wiecie... nie chce sobie psuć zdania na forum.
Oczywiście rezerwacja na dwie osoby.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:51 

srebrny
@art77 - chyba lekko przesadziłeś, kupuję pokój dwuosobowy ze śniadaniem , nawet jak jadę sam to nie chce mi się zmieniać liczby osób na 1 (jak nie ma znaczenia dla ceny). Przecież to tak samo jak współlokator, który zabalował i nie trafił na noc do hotelu,a na śniadanie przyszedł. Gdzie tu oszustwo?

PS. Ja też nie czuję tego pomysłu, ale dlatego, że z takim umawianiem się byłoby więcej kłopotów niż pożytku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:01 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
jak nie możesz jechać do hotelu na bezzwrotnej rezerwacji i wyślesz kolegę to go wpuszczą czy nie??
też w końcu zapłaciłeś , nie??
choć przy Twoim przypadku , jeszcze jestem w stanie przyznać racje jeśli była rezerwacja robiona na 2 osoby a hotel nie wymaga meldowania wszystkich osób

Ostatnio edytowany przez art77, 15 Kwi 2015 18:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:04 

Loty: 74
Kilometry: 109 694
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Przynajmniej w moim wypadku podróże nie związane z wykonywanym zawodem zwykle odbywają się w ilości osób dwóch.
Stąd też wnioskuje, iż podobnie jak napisała aga pomysł upadnie u podstaw, ponieważ osoby podróżujące samotnie, to zwykle osoby podróżujące na zlecenie firm stąd będą one ubezpieczone w wyżywienie.
Wydaje mi się, że pomysł mógł by mieć rację bytu typowo przy jakiś większych promocjach hotelowych, gdzie rzeczywiście szersza rzesza forumowiczów odwiedza to samo miejsce, jednak tutaj pojawia się pytanie jak dużo z tych forumowiczów podróżuje samotnie.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:07 

srebrny
@art77 Nie bardzo rozumiem związek, ale w 95% przypadków tak. Zadzwonię i poproszę o zmianę nazwiska. Przy okazji podpowiedziałeś jak być w 100% legalistą - dopisać tą drugą osobę do rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:17 

niebieski
idąc dalej tym tropem, zakładając że bardziej chodzi o poznanie się , porozmawianie, a nie darmowe śniadanie - czy nie lepiej umówić się z tą osobą na wieczór i z racji że piszemy o "w połowie wykorzystanych dwójkach" po prostu się przespać w jednym pokoju ??
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:21 

srebrny
Jestem starej daty i uważam, że spanie z drugim facetem w jednym łóżku jest dla większości osób niezręczne :) A odnośnie płci przeciwnej takie zdanie na pewno miałaby moja żona.

Edit: Pisałem oczywiście z punktu widzenia mężczyzny :)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
@art77 nie wiem do czego zmierzasz, próbujesz przekonać osoby które chcą się "podzielić" śniadaniem, że nie powinny tego robić? Jakoś brak tu ważkich argumentów, a już w ogóle nie rozumiem jak w tej argumentacji ma wyglądać zmiana terminu spotkania na wieczór. Pomysł jaki jest, każdy widzi, jak ktoś nie ma ochoty to nie zaprosi lub nie skorzysta z zaproszenia i tyle, nie ma co dorabiać do tego ideologii "cebulactwa". :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:48 

niebieski
po pierwsze; aby się czymś dzielić trzeba być tego właścicielem a z tymi śniadaniami to nie jest tak jednoznaczne
po drugie : z wieczorem to oczywiście ironia
po trzecie: reprezentuje grupę osób, które niekoniecznie pochwalają pomysły darmowych apteczek , spania na placach zabaw i po to jest forum by czasami takim pomysłom dawać odpór
po czwarte najważniejsze : temat jest wynikiem reformy forum, szansa że będą spełnione warunki do "spotkania" są raczej małe
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#31 PostWysłany: 15 Kwi 2015 19:12 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
lendziro napisał(a):

W styczniu byłem w Kambodzy razem z kolegą. Każdy z nas miał osobny pokój 2 osobowy. Zarówno ja jak i mój kolega mieszkaliśmy w pojedynkę. Przy checkin-ie otrzymaliśmy po jednym voucherze śniadaniowym. Śniadanie było w postaci porcji a nie bufetu. Wobec czego rano poszliśmy na recepcję , przedstawiłem fakt ze pokój jest 2 osobowy i opłacony za 2 osoby i bez problemu wydano nam po kolejnym voucherze.

Serio? :shock:
I co zrobiłeś, zjadłeś dwie porcje śniadaniowe? Czy zaprosiłeś jakiegoś tubylca?

Ten portal nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:06 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Może lepiej by było, żeby niezainteresowani nie piętnowali.
Czas pokaże/pokarze ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:22 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Chciałem wam zwrócić uwagę, że tu nie chodzi o to czy lodówka hotelowa się uszczupli o 2 parówki więcej, ani o to czy jest to "cebulactwo" czy nie. W każdym kraju taką działalność regulują przepisy prawa, gdzie zarówno hotel jak i gość hotelowy mają jakieś prawa i zobowiązania. Dzieje się tak generalnie po to, aby chronić obie strony, także hotel, stąd procedura rejestracji gości. To, że osoby, nie będące zarejestrowane mogą wejść nawet na śniadanie, to rezultat pewnych praktyk, obyczajów i zaufania (choć nie wszędzie tak jest).
art77 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:31 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
jasiub napisał(a):
Jestem starej daty i uważam, że spanie z drugim facetem w jednym łóżku jest dla większości osób niezręczne :) A odnośnie płci przeciwnej takie zdanie na pewno miałaby moja żona.

Trzeba przełożyć na kanapkę osobą płci przeciwnej :lol:
Ale wtedy byłaby już trójka.

A na poważnie, jak ktoś wykupuje dwójkę i płaci za dwójkę, a przyjeżdża sam, to recepcja pyta się ile osób będzie na śniadaniu.
A jeśli ktoś jedzie w poszukiwaniu towarzystwa? Nie może przyprowadzić do hotelu?

#35 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:32 

platynowy
Nie rozumiem dlaczego już tu kilka razy padło słowo oszustwo albo cwaniactwo.
W którym to niby momencie jest to naruszenie jakiś ogólnie panujących zasad.
Poza tym walenie jakiegokolwiek OTA na błędach i lukach, masa innych nieścisłości i naruszeń to już nie jest szachrajstwo ;)
Ale już ewentualne podzielnie się śniadaniem, które de facto i tak jest opłacone (w przypadku dwóch osób) to już niektórym śmierdzi wielkim przekrętem. Przypomina to taka niestety naszą polską mentalność, ja mam, mógłbym się podzielić ale po co, niech sobie Kowalski sam zapłaci jak zechce zapchać kichę ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 21.9%
niebieski
07_Zgłoś.Się napisał(a):
Nie chce wyjść na dziada więc zapytam przed, jak zechce kogoś zaprosić do Executive Lounge w Hiltonie na Grzybowskiej to jestem cebulakiem czy nie? Wiecie... nie chce sobie psuć zdania na forum.
Oczywiście rezerwacja na dwie osoby.

Ja zaprosilam, wiec moze jestem babcia i to podwojna ;-) (pozdrawiam znajomego, bo czyta to forum) W sumie niczym sie to nie roznilo od sytuacji, w ktorej zaprosilabym kochankow, kazdego dnia innego, do lounge, pokoju i na sniadanie.

W hotelach, gdzie sie zatrzymuje, zwykle nie podaje sie danych drugiej osoby, po prostu prosi sie o dwie karty do drzwi i juz. Czasami druga osoba przychodzi/przyjezdza pozniej i idzie prosto do pokoju. Takze technicznie zapraszanie forumowiczow na sniadanie jest mozliwe, mnie tylko nie chcialoby sie bujac z podawaniem dat i czekaniem na kogos, zeby zejsc na sniadanie o tej samej godzinie. Jednym z powodow, dla ktorych podrozuje sama, jest fakt, ze nie jestem zalezna od nikogo.

#37 PostWysłany: 15 Kwi 2015 21:19 

platynowy
To może też działać troszkę inaczej (śniadanie trwa ze 4 godziny), niekoniecznie trzeba się umawiać na godzinę (gdy nie możemy razem udać się na to śniadanie, bo zapiliśmy, jesteśmy na mieście, ćwiczymy, pływamy, albo sie nam poprostu nie chce itd.)
a osoba zainteresowana może podejść np na śniadanie sama, po uprzednim ustaleniu instrukcji na PW, nr pokoju itp
Tylko to musiało się odbywać na „zasadzie ograniczonego zaufania” :) jak w ruchu drogowym, żeby się nie okazało że po zejściu na śniadanie, dla nas już nie ma, ponieważ już były np. jakieś dwie osoby:>
Ale skoro forumowicze użyczają swoich kart do kupna biletów z przyszła płatnością po rozliczeniu, to czemu się ta miałoby nie udać tutaj. Wierzę w społeczność F4F i jakieś tam zaufanie do siebie chyba mamy.

Aga przetarła szlaki:)
Dlatego zgłaszam wniosek dla moderatora :) o założeniu nowego wątku i spisaniu jakiś zasad, gdzie będziemy nocować, co możemy zaoferować itd. tak jak przy sprzedaży hoteli i kontakt na PW, żeby to było przejrzyste, bo ten watek już się rozmywa, a będzie pewnie służył dywagacji czy pomysł jest słuszny czy niesłuszny.

Ostatnio edytowany przez kacper451, 15 Kwi 2015 21:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Kwi 2015 21:19 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Popatrzmy na to też pod innym kątem (taka zabawa). Przewoźnik kolejowy sprzedaje wszystkie bilety na przejazd w różnych cenach, zależnie od własnej strategii, bilety są imienne. Czasem przydziela je tak, że wszystkie miejsca w przedziale są zajęte, a czasem jest tylko jedna osoba w przedziale. Jeśli jestem sam w przedziale, to dlaczego nie mogę teraz dziś zaprosić trzech znajomych, żeby pojechali ze mną, choćby tylko jeden przystanek?. Przecież dla przewoźnika nie robi to różnicy, a w momencie kiedy kupowałem bilety, cztery bilety kosztowały tyle co jeden. Na dodatek między tymi stacjami przewoźnik nigdy nie sprawdza biletów. Dlaczego nie zaprosić znajomych?

#39 PostWysłany: 15 Kwi 2015 21:45 

niebieski
kacper451 napisał(a):
a osoba zainteresowana może podejść np na śniadanie sama

czy naprawdę są na tym forum osoby mające problemy z zakupem składników na śniadanie ??
jeśli tak ja zaczynam wątek
14 maja będę w Londynie , będę miał ze sobą bułkę i kiełbasę , mogę kupić tez kawę w macu wiadomości na PW

a tak na poważnie jeśli można się było we wspólnym śniadaniu doszukiwać sensu , uwzględniając wątki towarzyskie , wpuszczanie osobę by zjadła śniadanie już wcale nie jest śmieszne
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 15 Kwi 2015 21:53 

niebieski
@ art77, widzę, że jesteś specjalistą w temacie, proszę Cię o opinie nt. mojego problemu który zamieściłem parę postów wyżej. Popełniłem faux pas?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości