Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Odessa na wakacje
#1 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:12 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Krajów: 5 / 2.3%
Witam. Mam taki plan na podróż we wakacje w lipcu. Autem do Lwowa, stamtąd pociągiem nocnym do Odessy i tam spędzić cały tydzień na plaży. Co myślicie o bezpieczeństwie takiej wyprawy? Na co zwrócić szczególną uwagę?

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Odessa na wakacje
#2 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
Musisz po prostu monitorować sytuację w tamtym regionie. Nikt Ci teraz nie przewidzi co będzie się działo za parę miesięcy.
Na tą chwilę prawdopodobnie taki plan by był ok, ale co będzie w lipcu nie wiadomo.
Z tego co wiem, bardzo prawdopodobna jest eskalacja konfliktu w najbliższym czasie.
NiedawnoRok temu w Odessie proklamowano jakiś twór typu odeska jakaśtam republika niezależna od Ukrainy. Oby to się nie skończyło jak w przypadku dwóch innych dnr i lnr.
http://wolnemedia.net/polityka/powstala ... noworosji/
z.

Ostatnio edytowany przez zoli, 15 Kwi 2015 20:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:38 

Znalazłem fajny hotel na booking.com z możliwością anulacji rezerwacji i płatnością na miejscu. Chyba go zarezerwuje i faktycznie będę monitorował sytuację.

Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:43 
Awatar użytkownika

Kilometry: 346 034
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Plaża w samej Odessie słaba, nie będę się "rozwodził" aby nie być posądzony o narzekanie. Dla plażowania (czysty piasek, względny spokój) szukaj mniejszych miejscowości pod Odessą ...
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:49 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
W Odessie byłem nie raz i nie dwa, do miasta mam szczególny sentyment i gorąco polecam – zwłaszcza latem.
Zlinkowanego powyżej źródła nie znam, mogę natomiast powiedzieć, że żadna republika ludowa nie została tam proklamowana – wiem to od osób mieszkających w mieście na co dzień. W regionie jest spokojnie, choć wyczuwane jest napięcie i zmęczenie całą tą sytuacją. Na pewno jej rozwój trzeba monitorować, miejmy jednak nadzieję, że Odessę (i całą Ukrainę) ominie już więcej nieszczęść.

W samym mieście też można trafić spoko plaże, najlepiej udać się ścieżką zdrowia od Itaki na północ. Ta przy kawiarni Santorini jest bardzo przyjemna :)

W okolicznych miejscowościach pod względem plażowania oczywiście jeszcze lepiej.
 Profil Relacje PM off
Maxima0909 lubi ten post.
Maxima0909 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:08 

srebrny
I koniecznie udac sie do Opery, piekna jak w Wiedniu,a bilety, jesli nie zdrozaly, to w cenie lodow :)
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Z miejscowego folkloru polecem rynek Privoz. Jak ktos interesuje sie filmem to mozna zwiedzic Odesskie Kinostudio: http://odessafilm.com.ua/index.php/uslugi/ekskursii
Jesli historia i eksploracja to katakumby pod Odessa.
Jak ktos lubi wycieczki to mozna pojechac do Wilkova (

) a po drodze wpasc Białogrodu(Akerman). To wymaga jednak conajmniej calego dnia a najlepiej 2ch.

#8 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:45 

A co z delfinarium i pływaniem z delfinami? Był ktoś? W której lokalizacji miasta szukać lokum? Myślałem o tym:
Geneva Park Hotel Osipova Street 5, Odessa. Korzystał ktoś?

Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Kwi 2015 16:13 

niebieski
Tu byłem http://www.nemo.od.ua/ w sumie fajnie, dzieciakom się podobało....
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:25 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
zoli napisał(a):
Niedawno w Odessie proklamowano jakiś twór typu odeska jakaśtam republika niezależna od Ukrainy. Oby to się nie skończyło jak w przypadku dwóch innych dnr i lnr.
http://wolnemedia.net/polityka/powstala ... noworosji/

Przecież ten news jest sprzed roku...

CyganskiKsiaze napisał(a):
Witam. Mam taki plan na podróż we wakacje w lipcu. Autem do Lwowa, stamtąd pociągiem nocnym do Odessy i tam spędzić cały tydzień na plaży. Co myślicie o bezpieczeństwie takiej wyprawy? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Jakby Cię to interesowało, to Ukraine Intl Airlines obsługują bezpośrednie połączenie Lwów-Odessa, niedawno ceny były po około 120 zł w jedną stronę, można coś szukać. Wiem, że pewnie to i tak dużo drożej niż pociąg, ale może akurat będziesz zainteresowany ;)

Sam zastanawiam się nad kupnem lotów na wakacje KTW-IEV Wizzem i KBP-ODS UIA. Myślałem o 1,5 dnia w Kijowie + 2-3 dni w Odessie, a w razie niespodziewanych wydarzeń zawsze alternatywnie można zostać na cały pobyt w stolicy. Inna sprawa że kuszą też dobre ceny na loty do Zaporoża i Dniepropietrowska, można nawet zrobić jednodniówkę z Kijowa, ale to już niebezpiecznie blisko Donbasu i chyba się nie zdecyduję. Chyba że ktoś ma w tej okolicy znajomych i może coś napisać?

#11 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:48 
Awatar użytkownika

Kilometry: 488 854
Krajów: 70 / 32.7%
niebieski
... racja przyznaję się, zły news wygooglałem i zalinkowałem. Chodziło mi bardziej o to:
http://www.dsnews.ua/politics/kto-sozda ... 2015134000
http://odessa-antimaydan.com/o-vykhode- ... -i-nikola/
z.

#12 PostWysłany: 15 Kwi 2015 22:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jestem teraz w Odessie. Póki co, życie toczy się normalnie, a uczucia, o których piszecie, towarzyszą mieszkańcom całej Ukrainy. Na razie jest bezpiecznie. Osobiście sama rozważam powrót w okolicach września, ale jednak raczej loty, bo nie chce mi się jechać pociągiem (tracić czasu na dojazd). Rezerwacja noclegu z opcją ew. anulowania wydaje się rozsądnym wyjściem.

@J29, z ciekawości sprawdziłam ceny KTW-IEV, fajnie to wygląda na okres sierpniowo-wrześniowy, można złapać OW za grosze i później myśleć o powrocie :) W zasadzie jak się wcześniej kupi bilety to może to być bardzo, bardzo tani wyjazd...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Kwi 2015 23:04 

Małe OT.
Po wielu rozmowach z Ukraińcami z mojej strony, można wysnuć wniosek, że oni o wiele mniej się przejmują losem Donbasu, niż my. Większość Ukraińców twierdzi, że tam nigdy nie była. I niech "Ruscy" sobie to wezmą. Tam mieszkają sami bandyci, po wielu latach w "tiurmie".

Byle już nie strzelali i był spokój.
 PM off
invasion lubi ten post.

#14 PostWysłany: 15 Kwi 2015 23:55 

niebieski
Jak Cię lubię tak spróbuj zdefiniować pojęcie "Ukrainiec" bo mam z tym problem od bardzo długiego czasu.
Nie judzę i nie kwestionuję Twojej wypowiedzi. Dla mnie zdefinoniowanie tego pojęcia jest tak samo trudne jak np. "sztuka współczesna".

#15 PostWysłany: 16 Kwi 2015 10:34 

invasion, a co myślisz o hotelu który wybrałem i o lokalizacji? Jak z plażami w Odessie? Będzie co tam robić przez tydzień? Jakie są tam aktualnie ceny? Jak wygląda sprawa delfinarium?

Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 17 Kwi 2015 09:48 

Podobno najlepsza plaża w Odessie to Arkadia. Łatwy dojazd z centrum tramwajem. Schemat linii tramwajowych pod tym adresem:
http://www.oget.od.ua/UploadFiles/Site2 ... 154TdU.gif

W przewodniku Lonely Planet ostrzegają, że miejscowa policja poluje na turystów i czy masz dokumenty czy nie domagają się łapówki 100 do 200 Hrywien. Polecają, żeby się postawić i domagać się zawiezienia na komendę lub lepiej kontaktu z konsulatem a takowy jest w Odessie.

Czy ktoś był w winiarni w Schabo. Szukam czegoś na ten temat i poza oficjalną stroną cieżko znaleźć
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 17 Kwi 2015 10:01 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
W Arkadii plaza jest ok, jak napisalem juz powyzej: najlepiej zaczac swoja wycieczke wlasnie tam i poruszajac sie na polnoc wzdloz sciezki zdrowia z pewnoscia znajdziecie plaze dla siebie. Wzglednie mozna zrobic to od drugiej strony - z Parku Szewczenki na poludnie.

Istnieje taki zart na temat milicji i picia alkoholu w miejscach publicznych, jak wiadomo w kazdym zarcie cos jest: czy picie alkoholu w miejscu publicznym stanowi problem? Nie, dopoki nie jestes turysta. Wiec im mniej bedziecie rzucac sie w oczy i im bardziej zachowywac jak lokalsi, tym mniejsza szansa, ze ktos sie bedzie czepial o cokolwiek.

W Shabo niestety nie bylem, zostalismy w Zatoce. Po drodze jest jakas winiarnia, w ktorej mozna sie niezle zaopatrzyc. Ale Shabo z pewnoscia warto odwiedzic, a juz na pewno kupic sobie cos tej marki w sklepie.

Sama zatoka ma bardzo fajne plaze, ale miejscowosc to straszna dziura. Czas zatrzymal sie tam dawno temu i przypomina mi nasza Gubalowke z poczatku lat '90 tylko polozona nad morzem...

Za to ceny (ale nie kwater) juz duzo ciekawsze niz w Odessie. 50tka Nemiroffa w najlepszym pensjonacie w miescie kosztowala okolo 2,40 PLN. I to w wakacje 2013.
 Profil Relacje PM off
Maxima0909 lubi ten post.
Maxima0909 uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 26 Kwi 2015 12:30 

A próbował ktoś z Odessy pojechać na krótką wycieczkę do Mołdawii? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
 PM off  

#19 PostWysłany: 26 Kwi 2015 12:58 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
A próbował ktoś z Odessy pojechać na krótką wycieczkę do Mołdawii? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Próbowałem.
Ostatnio (no przynajmniej od marca) jest to całkiem trudne. Autobusy odjeżdżają z autovokzala rzadko, bilet należy kupić przed odjazdem (jest 'ochrona' dworca sprawdzająca czy kierowcy sprzedają biletów, przy czym sam 'ochroniarz' mi próbował wmówić że dworzec w remoncie i usiłował wyłudzić coś w rodzaju łapówki). Ja ok. 7 chciałem jechać busem, po odnalezieniu otwartych drzwi do dworca (tylko jedne) trafiłem do kasy gdzie była jedna babka węsząca obcokrajowców jak ja - i odrazu masa komplikacji typu paszport, a mała dopłata (z 80 na 100) itd. I bus mi odjechał.
To pytam o następny - o 14 i za 200 uah. Wobec takich zagrywek zrezygnowałem z usług zapadającego się pod ziemię autovokzalu i wziąłem o 8 pociąg do Białogrodu za ~15 uah. Wg kilku forów stąd miało być dużo poł. do Mołdawii/granicy. Pytałem w kasie, pytałem ludzi, czytałem rozkład - 0 połączeń aktualnie, jedynie kilka prywatnych aut.
Więc spędziłem przyjemny dzień w Bilhordzie.
Ogólnie jedyną pewną opcją jest pociąg (raz dziennie) bezpośrednio, jednak stosunkowo drogi (ok. 300 uah).
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Kwi 2015 13:07 

Kilometry: 42 008
Krajów: 6 / 2.8%
Także może lepiej online kupić, jest trochę busów
http://ticket.bus.com.ua/
kupowałem z tej strony do Kiszyniowa tylko od północy, następie bus do Tyraspola, potem do Odessy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości