Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Kwi 2015 13:18 

niebieski
  • Polska (najchętniej), z mniejszym entuzjazmem: Czechy, Niemcy, Norwegia/Szwecja/Dania

Dokąd
  • DO: Wschód (Nowy Jork, Chicago, okolice), Z: Zachód (szeroko rozumiany)

Data wylotu
  • 01.09.2015

Data powrotu
  • 01.10.2015

Długość pobytu
  • Miesiąc - możliwość przedłużenia pobytu

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • To ze mną jest "coś" nie tak, ale potrafię znaleźć tylko za ok. 2700 PLN (i to bez opłaty za zmianę daty powrotu)

Dodatkowe informacje
  • Dzień dobry,

Poszukuję "wędki", a niekoniecznie "ryby", jakichkolwiek podpowiedzi, bo przerastają mnie poszukiwania lotów do USA z uwzględnieniem wszystkich moich warunków. Nie miałbym problemu, gdyby chodziło o lot z punktu A w Polsce do punktu B w USA i z powrotem. Ja jednak chcę to trochę pokomplikować. :-)

Elastyczność: wylot po 01.09 w każdej chwili, w każdym dniu września, powiedzmy, że najpóźniej do połowy października. Długość pobytu: 1 miesiąc, ALE z możliwością zmiany daty biletu powrotnego (zakładam, że nie wszystkie linie/taryfy to umożliwiają?).

Ograniczenia: ww. możliwość zmiany daty biletu powrotnego, lot DO na Wschód, lot Z z Zachodu, bagaż rejestrowany.

Na razie ważnym kryterium jest możliwość zmiany daty powrotu, ale jeśli się okaże, że koszty są zbyt wysokie, to wezmę bilet zamknięty.

Jestem jednak otwarty na inne porady.

A może czekać na jakąś okazję, skoro mogę sobie pozwolić na pewną elastyczność w terminach? A może polecieć np. Air Berlin WAW-NY-WAW za 2250 PLN (z możliwością płatnej zmiany rezerwacji) i martwić się dopiero potem o loty/inne_sposoby_przemieszczania_się wewnątrz USA (w opcji, której poszukuję, potrzebowałbym tylko jednego lotu krajowego, np. Baltimore-Las Vegas)???

Aha, i wolałbym nie lecieć liniami ukraińskimi, rosyjskimi, niezbyt chętnie włoskimi :D :D

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, choćby tylko o wskazanie mi miejsc, w których szukać (poza tymi, które zostały tutaj podane w osobnym wątku), choćby tylko o listę lotnisk, z których powinny być najtańsze bilety (np. Burbank zamiast LAX itp.)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 08 Kwi 2015 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Skoro przyjmujesz możliwość wylotu ze Skandynawii, rozważałeś Norwegiana?
Wklejam kalendarze lotów z Kopenhagi do Nowego Jorku na wrzesień i powrotu z Oakland do Kopenhagi na październik. Jak widzisz, da się tę trasę za około 1855 zł, do tego bagaż (około 120 zł/lot). Do Kopenhagi dolecisz FR z WMI. W tej taryfie niestety nie można zmienić biletów.

Załączniki:
cph_nyc_oak_cph.png
cph_nyc_oak_cph.png [ 35.04 KiB | Obejrzany 1244 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Kwi 2015 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 229 054
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Powiem szybko, że z opcją zmiany powrotu zapłacisz baaardzo dużo kilka razy więcej niż za zwykły bilet. Niestety tak te taryfy wyglądają
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2015 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Niewiele drożej, a wliczając koszt bagażu dokupowanego w Norwegianie to nawet taniej, wyjdzie podróż na trasie CPH-NYC oraz powrót na trasie LAX-CPH na pokładzie KLM (3617 DKK to około 1965 zł). Podobne ceny ma AirBerlin w opcji multicity TXL-ORD LAX-CPH.
Załącznik:
cph_nyc_lax_cph.png
cph_nyc_lax_cph.png [ 9.18 KiB | Obejrzany 1220 razy ]

Załącznik:
txl_chi_lax_cph.png
txl_chi_lax_cph.png [ 50.46 KiB | Obejrzany 1216 razy ]
 Profil Relacje PM off
kamwad uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 08 Kwi 2015 14:29 

Loty: 65
Kilometry: 198 541
Krajów: 19 / 8.9%
Ostatnio użytkownik adam1176 znalazł kombinację WAW-LHR-JFK...SNA-ORD-LHR-OSL w terminie 1-29.09.2015 za 1476zł (viewtopic.php?f=8&t=69598 ).

Teraz widzę cena poszła do góry, podobna kombinacja jest za 1720zł, warto jednak sprawdzić czy przy innych datach cena nie będzie niższa). Z Oslo bilety nie są drogie, ale zawsze można przerwać podróż w Londynie i poszukać jeszcze tańszej opcji dostania się do Warszawy....

Załączniki:
USA2.jpg
USA2.jpg [ 169.09 KiB | Obejrzany 1194 razy ]
 Profil Relacje PM off
adam1176 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Kwi 2015 14:30 

HON fly4free
No to jeszcze raz (przykład).
http://www.tickets.pl (lub dowolne inne, do porównania)
31.08 - 30.09 trasa SVG-JFK, LAX-SVG za około 3100 zł (dwie osoby).
Co do zmiany dat, to lepiej się z góry zdecyduj na konkretną :-D bo to są zwykle taryfy niemodyfikowalne, a jeśli wybierzesz modyfikowalne, zapłacisz słono.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:24 

niebieski
Dziękuję za pomoc, jestem już blisko decyzji. :o

Niemniej jednak mam jeszcze jedno pytanie: które lotniska na Zachodzie USA można by uznać za "tanie" i w jakich kombinacjach?

Widzę Santa Ana w opcji skandynawskiej. Czy znacie jeszcze jakieś inne? :oops: :oops: :oops:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 229 054
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
W różnych operacjach przewijało (w opcji skandynawskiej chyba też) się lotnisko Oakland International Airport (IATA: OAK, ICAO: KOAK, FAA LID: OAK) w okolicach San Francisco
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Maj 2015 10:50 

niebieski
Grzebałem, szukałem, oczy mnie bolą od tego komputera :shock: , ale wymyśliłem taką trasę (dzięki Waszej pomocy!):

1. Dzień 0: WAW-OSL, Norwegian wieczorem, nocleg w hotelu przy lotnisku
2. Dzień 1: OSL-HEL-NYC
...
3. Dzień 30.: SNA-DFW/ORD-LHR-CPH
4. Ryanair do Modlina lub nocleg w Kopenhadze i następnego dnia Ryanair lub WizzAir z Malmoe

Koszt lotów OSL-NYC/SNA-CPH: ok. 1260-1300 PLN, czyli - moim zdaniem - przyzwoity(?) :? Przyzwoity??? :mrgreen:

Dwa pytania dodatkowe: :oops:

1. Ile czasu minimum musiałbym mieć postoju w Londynie w drodze powrotnej, żeby móc odebrać bagaże i tam zakończyć podróż bez żadnych konsekwencji? ;)

2. Myślę o ewentualnym postoju w Chicago (jeśli wracałbym przez to miasto - nawet nie ze względu na zwiedzanie, ale chęć rozłożenia wszystkiego w czasie :lol: ) i kontynuację podróży następnego dnia. Z tego co widzę ta taryfa nie pozwala na stopover, ale znalazłem inną możliwość:

SNA-ORD 17:30-23:27 (szkoda, że tak późno, nocleg byłby gdzieś niedaleko lotniska)
następnego dnia: ORD-LHR- CPH, wylot z Chicago 16:45/18:10/20:35. Cena: niemal taka sama jak w opcji powyższej.

Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość kombinacji z postojem w Chicago (lub w innym mieście) o której nie wiem z braku doświadczenia i dostępu do mitycznej TS hehe 8-) , czy tylko w taki sposób by mi się to udało?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Maj 2015 11:27 

Cena jest bardzo fajna, natomiast dolot Norwegianem z bagażem to min 296zł, do tego dojdzie Ci jeszcze nocleg, który w Norwegii nie będzie tani. Za 1550zł (1300+296>1550) WAW-HEL-JFK SNA-ORD-HEL-OSL i nie musisz się martwić, że w razie odwołania lotu Norwegiana ( rzadko ale może się zdarzyć) przepadnie Ci reszta podróży, bo wszystko masz na jednym bilecie i to linie ponoszą za to odpowiedzialność.
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.

#11 PostWysłany: 02 Maj 2015 11:38 

niebieski
Norwegian: 198 PLN z bagażem, nocleg za "darmo" (punkty CC). Nie jest źle ;-) Twojej opcji za 1550zł nie widzę, ale to być może ja :cry:

Generalnie całość kosztu transportu do/z lotnisk w Polsce (Chopin, Modlin), loty Norwegianem, Ryanairem, do NYC, z SNA itd., bagaż, taksówki, noclegi w Oslo (i być może w Kopenhadze - przy czym noclegi w obu wariantach za punkty, które - rzecz jasna - wcześniej kosztowały, mam tego świadomość ;) ) obliczam na 1720-1800 PLN. I jestem zadowolony.

Ale tym razem chodzi mi o te dwa dodatkowe pytania. :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Cze 2015 19:17 

niebieski
Dobry wieczór,

Wrócę do swojego pytania. Lądujemy w Londynie o 10:20, a o 13 powinniśmy polecieć do Kopenhagi (ostatni odcinek na bilecie).

Czy jest jakiś sposób (najchętniej legalny :mrgreen: ) na zakończenie podróży w Londynie - rzecz jasna razem z bagażami? :?

Z góry dziękuję i mam nadzieję, że to nie jest wiedza z TS. :oops: :oops: :oops:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości