Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat z ogłoszeniami:

www.fly4free.pl/forum/wspolne-wejscie-d ... 1522,70431

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Kwi 2015 10:04 

Temat: Wspólne wejście do restauracji hotelowych

lendziro napisał(a):
Pomyślałem sobie że skoro jest wątek o salonikach lotniskowych można podobny założyć odnośnie restauracji hotelowych (np. wejścia na śniadanie). Niejednokrotnie zdarzyło mi się być w hotelu bądź w okolicy w tym samym czasie - gdzie było sporo innych forumowiczów (np. Słynny błąd taryfowy Hilton w Kijowie) Ja akurat miałem rezerwacje bez śniadań ale wiem ze niektórzy byli solo i mogli kogoś zaprosić - gdyby wiedzieli kogo :). Często mi sie też zdarza podróżować samemu mimo posiadania pokoju 2-osobowego z wykupionym śniadaniem. Czasami takie śniadania są "na bogato" np Intercontinental Warszawa. W takich przypadkach uważam że można kogoś zaprosić a i podróżując samemu poranna rozmowa pewnie będzie miłym rozpoczęciem dnia.
Zdarza się ze goście różnych sieciowych hoteli z posiadanymi odpowiednimi statusami i przywilejami posiadają wejścia do tzw. hotelowych saloników VIP bądz lounge - Fajnie by było gdyby też można takimi newsami sie tu podzielić.

Oczywiście nie wiem czy to miejsce odpowiednie dla tego wątku - jeśli nie niech administracja przeniesie :)

Rozpoczynając:
12/04/2015 - SOFIA hotel Ramada Sofia - śniadanie 1 osoba w godz: 8:00-10:00

Pomysł super. Często tak jak napisałeś śniadania hotelowe bywają "wypasione" gorzej gdy się trafi na rogalika i kawę w Włoszech, czy Francji.

Ostatnio edytowany przez mashacra 17 Kwi 2015 17:40, edytowano w sumie 3 razy
dodanie cytatu i linki do oryginalnego tematu.
 PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 11 Kwi 2015 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Nikt nikogo nie zmusza :) zawsze można sprawdzić w necie zdjęcia, opinie.. - zazwyczaj od 3* w górę jest ok . Fakt Włochy , Francja są tu wyjątkiem :). Ale np w sezonie np Gdańsk, Kraków itp gdzie wiele turystów i wszędzie blisko można podskoczyć mieszkając nawet 2, 3km w okolicy :) . Tak mnie dzisiaj natchnęło właśnie na samotnym śniadaniu :)

#3 PostWysłany: 11 Kwi 2015 10:13 

W Rydze hotelowe śniadanie wyglądało tak jak u nas obiad. Ziemniaki, zapiekane warzywa, owoce itd. Nie dziwię się, że na wschodzie do śniadania piją koniak.
 PM off  

#4 PostWysłany: 12 Kwi 2015 20:36 

W Pradze na śniadanie było też coś jak zupa warzywna, przyszli Rosjanie i od tego zaczeli ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Kwi 2015 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
No nie wiem czy ten pomysl sie sprawdzi. Czy ktos w ogole skorzystal z tych zaproszen do salonikow?

Na pewno duzo forumowiczow czesto bywa w roznych hotelach, gdzie mogloby kogos zaprosic, ale to trzebaby raportowac na forum o kazdym pobycie.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Kwi 2015 21:10 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
na dodatek decydować się o której wstanę, o której zejdę na śniadanie itp
na dodatek ktoś życzliwy zdjęcie zrobi i żona się dowie, ze samotna delegacja skończyła się wspólnym śniadaniem :D

ps już widzę podobne tematy wspólne wejścia do Selgros, Makro i na giełdy towarowe
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2015 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
art77 napisał(a):
na dodatek decydować się o której wstanę, o której zejdę na śniadanie itp

Tak jak wcześniej wspominałem nikt nikogo nie zmusza.., nie ciągnie za uszy. NIe masz ochoty nie odzywasz sie do osoby zapraszającej.
Skoro ktoś wychodzi z propozycją to znaczy ze jest pozytywnie nastawiony no towarzystwa a godzinę można domówić dzień wcześniej.
Skoro nie wiesz o której jesz śniadanie , zjedz je na mieście i nie zgłaszaj sie w sprawie oferty - to znaczy że nie temat dla Ciebie proste :)

To samo można powiedzieć o wspólnych wejściach do lotniskowych saloników.. (nie chce mi się tak wcześnie przyjść na lotnisko 2h wcześniej eeeee nieee) a jednak działa!
Bądź o wspólnej podróży autem - (nie wiem czy sie wyrobie.. musiałbym daleko podjechać do punktu spotkania).

Ja osobiście jesli byłbym w okolicy , gdzie ktoś taką propozycje by składał chętnie skorzystam , napisze, wyśle przed spotkaniem sms .. naprawdę nie jest to wielkie wyrzeczenie.
07_Zgłoś.Się lubi ten post.

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2015 17:46 
Awatar użytkownika

@lendziro, chyba nie do końca masz rację, bo czym innym jest nie zobowiązująca w niczym pomoc komuś na lotnisku, gdy w lounge przebywa się kilka/kilkanaście godzin... a czym innym jest branie odpowiedzialności za kogoś w hotelu i obowiązek wejścia na śniadanie o umówionej z kimś godzinie
...to co proponujesz ma sens, ale tylko wobec osób które zna się i chętnie spotka się by porozmawiać na wspólnie interesujące tematy, bo chyba jest naprawdę bardzo nie wielu 'samarytan', żeby ograniczać się czasowo podczas pobytu w hotelu i narzucać sobie ostry rygor 'zejścia na śniadanie'
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2015 17:57 

niebieski
Dziwna inicjatywa. Moze nie wiecie, ale tam gdzie sniadanie jest w cenie noclegu przysluguje ono takiej liczbie osob na jaka jest zrobiona rezerwacja. Spisz sam, nie ma znaczenia czy w twin, junior suite czy w apartamencie prezydenckim - przysluguje Ci 1 sniadanie.
W hotelach sieciowych obsluga sniadan codziennie nad ranem otrzymuje liste zameldowanych gosci z numerami pokoi i liczba osob w kazdym pokoju.
Sam takie listy przygotowywalem na nocnej zmianie recepcji przez kilka lat w 5* hotelu.

#10 PostWysłany: 13 Kwi 2015 18:05 

W wielu hotelach czy mieszka w pokoju jedna osoba czy dwie cena jest ta sama. Przy meldowaniu w hotelu nie ma konieczności pojawić się z drugą tam mieszkającą osobą i przekazywać jej dane osobowe. Takie sytuacje jak przedstawił założyciel wątku mają miejsce, że mieszka jedna osoba, a ma do dyspozycji dwa śniadania. Czy wejścia do sauny, na basen, sali gimnastycznej dla dwóch osób.
 PM off  

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2015 21:47 

niebieski
Ja nie pisze o cenie lecz o ilosci zameldowanych osob. Jak jest rezerwacja dla dwoch osob to podaje sie dane 1 osoby przy check-in ale jest zaznaczone, ze rezerwacja dla 2 osob.

#12 PostWysłany: 13 Kwi 2015 21:51 
Awatar użytkownika

srebrny
dla mnie ten temat ociera się o zwykle "cwaniactwo" i dziadostwo
nie popieram takich inicjatyw, ten portal chyba tez nie powinien
co następne;
wynajem dziecka czy dziadka dla ulgi inwalidzkiej ???

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Kwi 2015 21:56 

niebieski
Nie ma co wyszukiwać problemów.
W znacznej części hoteli przy check-in wystarczy jeden dokument i nikt nie sprawdza z dowodu osób przychodzących na śniadanie tylko podajesz numer pokoju i tam już jest zaznaczone dla ilu osób jest śniadanie.
Oczywiście, że temat nie jest dla każdego ale to, że nie jest dla Ciebie nie oznacza, że trzeba go negować.
Kto będzie chciał to zaproponuje, kto będzie chciał to skorzysta i tyle, nie ma się o co spierać.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Kwi 2015 22:01 
Awatar użytkownika

niebieski
cichyy napisał(a):
Ja nie pisze o cenie lecz o ilości zameldowanych osob. Jak jest rezerwacja dla dwóch osób to podaje sie dane 1 osoby przy check-in ale jest zaznaczone, ze rezerwacja dla 2 osób.

W styczniu byłem w Kambodzy razem z kolegą. Każdy z nas miał osobny pokój 2 osobowy. Zarówno ja jak i mój kolega mieszkaliśmy w pojedynkę. Przy checkin-ie otrzymaliśmy po jednym voucherze śniadaniowym. Śniadanie było w postaci porcji a nie bufetu. Wobec czego rano poszliśmy na recepcję , przedstawiłem fakt ze pokój jest 2 osobowy i opłacony za 2 osoby i bez problemu wydano nam po kolejnym voucherze.

Więc nie jest to regułą o czym piszesz.

ps. Inny przykład. Jesli miałbym gdziekolwiek na świecie wyłupiony pokój dla 2 osób a zameldował się tylko ja i zaprosił do siebie gościa to obsługa hotelu go wyprosi po 22:00 tylko dla tego ze nie był zameldowany? Każe mi za niego dopłacić? Nie bo pokój jest opłacony za 2 osoby. :)

#15 PostWysłany: 13 Kwi 2015 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
becek napisał(a):
co następne;

Tu wypowiem się prywatnie, a nie jako admin, tak jak nie wierzyłem w powodzenie tematu o salonikach, tak po kilku dniach spojrzałem z dystansem, sam teraz "poluję" na takie okazje, ale tylko i wyłącznie, żeby poznać bez większych zobowiązań forumowiczów w terenie, a nie po to by oszczędzić kilka EUR.

Co innego umawiać się z kimś specjalnie w realu, a tak można się umówić na chwilę. :D
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Kwi 2015 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 373 654
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
...a tak można się umówić na chwilę, zjeść i wypić. :D
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#17 PostWysłany: 13 Kwi 2015 22:10 
Awatar użytkownika

niebieski
becek napisał(a):
co następne;

Cwaniactwo? Dziadostwo?... Cwaniactwem czy naciągiem było by wprowadzenie większej ilości osób niż wynika z rezerwacji po uprzednim np sprawdzeniu że do wejścia do restauracji nikt z obsługi nie pilnuje. Tu z całym szacunkiem ale wykorzystuję to za co prawowicie zapłaciłem. To raczej hotel niejednokrotnie zyskuje na tym że płacisz za 2 osoby a korzysta jedna.

Jeśli natomiast faktycznie przy sprawdzaniu ilości osób przy wejściu na śniadanie nie będzie sie zgadzała liczba - myśle ze wizyta w recepcji i uzgodnienie faktów za ile osób jest opłacona doba w 99% rozwiąże problem.
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 13 Kwi 2015 23:24 

Z całym szacunkiem dla 'ostrożnych'... Nie wiem, czy użytkownik lendziro łamie czy chce łamać jakieś regulaminy hotelowe. W moim odczuciu, człowiek zaproponował kurtuazyjnie żeby ludzie zapraszali się na śniadania. Wydaję mi się, że trochę się na niego rzuciliście. Jeżeli się mylę, proszę wypunktujcie gdzie ów nieszczęśnik błąd popełnił? Czy tylko ja jestem za stary i jeszcze pijany po weekendzie i nie widzę żesz to chultaj? :twisted:
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Kwi 2015 07:27 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Rozumiem inicjatywe, aczkolwiek uwazam, ze jest po prostu trudna do wykonania, bo trzeba raportowac o kazdym pobycie na forum, bo moze akurat ktos bedzie w hotelu. Co innego jak jest jakas promocja i nawet jest specjalny watek na ten temat i ludzie pisza kiedy beda i jest wielu uzytkownikow w tym samym terminie. Ewentualnie jak na FlyerTalk, gdzie sa watki o hotelach i ludzie pisza, ze akurat sie zatrzymuja i spotykaja sie w lounge na drinka. Sama spotkalam innych uzytkownikow tamtego forum w hotelach i w lounge na lotniskach.

Ja czesto zatrzymuje sie sama w Hiltonach, gdzie mam darmowe sniadanie i nie ma problemu technicznego, zeby kogos zaprosic. Podobnie z dostepem do lounge. Jednak moje podrozowanie nie jest zwiazane z promocjami i jesli jakis inny forumowicz akurat bedzie w tym samym hotelu, w tym samym dniu, to pewnie sluzbowo i bedzie mial sniadanie wykupione i tak.

#20 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:23 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
co by nie napisać to jednak cwaniactwo i poniekąd oszustwo
tym którzy twierdzą, że zapłacili za pokój 2-osobowy i się im należy niech znajdą choć jedną sieć , co tam sieć - jeden hotel który potwierdzi to stanowisko
swoją drogą pewnie co któraś osoba będzie wyprowadzana z restauracji jako osoba bez prawa przebywania jako gość hotelu, a admini będą kasować posty w stylu - Ibis Poznań wprowadzę za 5 zł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: QbaqBA, Trendiction [Bot] oraz 2 gości