Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 09 Kwi 2015 11:24 

Intchy napisał(a):
1. Przebukowanie biletów w Ryanairze wiąże się tylko z opłatami podanymi na stronce: http://www.ryanair.com/pl/oplaty/
czy jeśli wybieram lot o cenie wyższej niż cena mojego lotu muszę dopłacić również tą różnicę w cenie biletów?

opłata 30 euro/osoba x liczba osób na rezerwacji + dopłata do ceny (róznica między cena zakupu a cena nowego biletu x liczba osób na rezerwacji)

Intchy napisał(a):
2. Mam rezerwację dla 5 osób, przebukować muszę tylko część biletów - czy jest to możliwe poprzez panel zarządzania moją rezerwacją?

Tak, klikasz przy "zmień lot", zmiana dotyczy wszystkich osób na danej rezerwacji

Intchy napisał(a):
3. Na w/w stronie są dwie pozycje: "Opłaty za zmianę lotu - Poza Sezonem Szczyt*" z różnymi cenami (3 lub 50 euro) - o co chodzi? :/

To akurat jest proste, np. w sezonie wakacyjnym opłata jest wyższa + koszt ewentualnej dopłaty do większej ceny biletu na który zamieniamy
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#422 PostWysłany: 09 Kwi 2015 11:36 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
2. ok, czyli rozumiem że niestety nie da rady przebukować części biletów - trzeba wszystkie.
3. Tu się chyba nie zrozumieliśmy. Są dwie takie pozycje w cenniku i nie rozumiem tego zróżnicowania bo zapisy są identyczne:
Opłaty za zmianę lotu - Poza Sezonem Szczyt* 142 PLN / 30 €
Opłaty za zmianę lotu - Poza Sezonem Szczyt* 237 PLN / 50 €
* Poza Sezonem Szczyt - 01/10/14 - 20/12/14
05/01/15 - 27/03/15
14/04/15 - 31/05/15
01/10/15 - 20/12/15
05/01/16 - 31/05/17
oraz dwie dotyczące zmian w szczycie, które mnie nie dotyczą.
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 09 Kwi 2015 11:50 

Intchy napisał(a):
nie rozumiem tego zróżnicowania bo zapisy są identyczne:
Opłaty za zmianę lotu - Poza Sezonem Szczyt* 142 PLN / 30 €
Opłaty za zmianę lotu - Poza Sezonem Szczyt* 237 PLN / 50 €
* Poza Sezonem Szczyt - 01/10/14 - 20/12/14
05/01/15 - 27/03/15
14/04/15 - 31/05/15
01/10/15 - 20/12/15
05/01/16 - 31/05/17
oraz dwie dotyczące zmian w szczycie, które mnie nie dotyczą.

Nie mam obecnie rezerwacji w Ryanair w ścisłym sezonie, dlatego mogę jedynie napisać, że do moich rezerwacji przypisuje 30/euro/osoba/zmiana/lot, nic nie stoi na przeszkodzie byś sprawdził co ci system i ile wyliczy (póki nie przejdziesz do płatności i nie podasz danych karty niczym nie ryzykujesz)
 PM off  

Temat postu: Zwrot kosztów biletu.
#424 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:18 

Witam,

Już wiele razy latałem liniami RyanAir, lecz nigdy nie miałem sytuacji w której musiałbym skorzystać z anulacji biletu.
Chciałbym się zwrócić do Was z prośbą, oraz pomocą czy będe miał możliwość zwrotu jakichkolwiek kosztów? Ponieważ
kupiłem aż 3 bilety, na kwotę 400zł. Skorzystałem z tego linku i wyczytałem, że można miesiąc od czasu kupna biletu odzyskać
jakąś cześć pieniążków:

http://www.ryanair.com/pl/pytania/czy-m ... zam-leciec

Gdzie wysłać takie pismo? Ewentualnie jakieś Wasze podpowiedzi co zrobić?

Dziękuję,
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:26 

Nic nie dostaniesz... podatki to ok. 20% czyli z tej kwoty 80 zł, a opłata administracyjna to 20 euro od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 12 Kwi 2015 14:35 
Moderator forum

Może lepiej zmienić termin/ kierunek lotu
(jeśli bilety świeżo kupione to xa darmo)
Zob pierwszy post i następne w tym wątku, tu przenioslem twój.
Warunki zmienialy się od tamtego czasu, ale ograniczenia i koszty pozostają

Witam na forum :-)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 12 Kwi 2015 22:54 

Anikaa napisał(a):
mam pewne pytanko, ponieważ od dawana korzystam z Ryanaira, ale nigdy mi się to nie zdarzyło. otóż... lecę jutro do Londynu z Modlina, odprawę robiłam wczoraj wieczorem, także na lot powrotny. po wydrukowaniu kart zorientowałam się, że na lot do Londynu na karcie widnieje PRIORYTET-WEJŚCIE PRZEDNIE (wylosował mi system miejsca w 3 rzędzie), natomiast na lot powrotny juz jest normalna kolejka, oraz wyjście tylne. jestem pewna na 100%, że nie wybrałam przy odprawie ani w momencie kupna biletów żadnych dodatkowych opcji, a juz na pewno nie opcję pierwszeństwa wejścia na pokład.
dodatkowo, mam kupione bilety na lot do Rzymu, pod koniec listopada. zajrzałam z ciekawości w potwierdzenie rezerwacji, jakie otrzymałam na maila i tam również na lot powrotny mam PIERWSZEŃSTWO WEJŚCIA NA POKŁAD, chociaż nic takiego nie wykupywałam ! człowiek bywa oczywiście omylny i przypadkiem mogłam coś kliknąć, więc sprawdziłam i cenowo się zgadza co do złotówki, zapłaciłam tylko za bilety lotnicze, nic dodatkowego.

miał ktoś podobny przypadek ? pozdrawiam

Sorry za wykopalisko, ale miałem podobnie, tylko że leciałem w dzień swoich urodzin (parę dni temu) i dostałem kolejkę Priority bez żadnego kupowania, miejsca 7A i 7B. Dlatego zacząłem szukać info i trafiłem na Twój post. Może to czysty przypadek, a może coś w tym jest.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 12 Kwi 2015 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
wizu napisał(a):
Może to czysty przypadek, a może coś w tym jest.
Zapewne późno się odprawiałeś i wszystkie "normalne" miejsca były już zajęte.

#429 PostWysłany: 12 Kwi 2015 23:26 

scomin : Ze wszystkich pasażerów tylko ja i moja towarzyszka mieliśmy Priority (ta sama rezerwacja). Trasa Wrocław -> Modlin. Być może jest tak jak mówisz, nie wiem jak działa u nich to przydzielanie miejsc - muszę poczytać;)
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 13 Kwi 2015 06:53 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Przydzieliło miejsca priority bo normalne się skończyły i system następnie miał rząd 7, a tam z urzędu jest priority
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 18 Kwi 2015 22:13 

Informacja dotycząca dwóch rezerwacji na 1 lot.
Niestety odprawa dwóch rezerwacji w tym samym czasie nie gwarantuje miejsc obok siebie. System na początku przydziela miejsca przy oknie, więc w przypadku dwóch rezerwacji, przy check-in'ach robionych jeden za drugim, można dostać miejsca przy oknie w dwóch różnych rzędach.
Sprawdzone kilka razy, rezerwacje 1 i 2 osoby. Check-in na 7 dni przed, zawsze przydzielił miejsca przy oknie w różnych rzędach, więc trzeba było się dogadywać ze współpasażerami i proponować im zamianę miejsca z przy przejściu na miejsca przy oknie (zazwyczaj byli szczęśliwi).
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 18 Kwi 2015 22:27 

Loty: 335
Kilometry: 436 215
Krajów: 42 / 19.6%
tomeko12 napisał(a):
Informacja dotycząca dwóch rezerwacji na 1 lot.
Niestety odprawa dwóch rezerwacji w tym samym czasie nie gwarantuje miejsc obok siebie. System na początku przydziela miejsca przy oknie, więc w przypadku dwóch rezerwacji, przy check-in'ach robionych jeden za drugim, można dostać miejsca przy oknie w dwóch różnych rzędach.
Sprawdzone kilka razy, rezerwacje 1 i 2 osoby. Check-in na 7 dni przed, zawsze przydzielił miejsca przy oknie w różnych rzędach, więc trzeba było się dogadywać ze współpasażerami i proponować im zamianę miejsca z przy przejściu na miejsca przy oknie (zazwyczaj byli szczęśliwi).

W tej sytuacji proponuję kontakt przez Live Chat z Ryanem i poprosić o zmianę miejsca obok siebie, już po odprawie. Ostatnio miałem podobną sytuację i miły konsultant na Live Chat zaproponował mi bezpłatną zmianę miejsca (oczywiście miejsca standardowe)
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 21 Kwi 2015 11:31 

Loty: 100
Kilometry: 126 149
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Hej,
Lece z dzieckiem i chyba namieszałem z datami.
Dziecko skończyło 11 lat ale w dniu wylotu zabraknie mu 13 dni do 12 lat.
I teraz nie wiem jak powinienem je wpisać 2-11 czy 12-15,
a żeby było fajniej na jednej rezerwacji mam wpisane jako 2-11 a na powrotnym jako 12-15.

Teraz moje pytanka

1) Czy jest tam dokładne sprawdzanie daty urodzenia i nie pozwoli mi wpisać innej daty?
2) Czy jak by była jakaś blokada można zmienić 1 cyfre w miesącu urodzenia ? :)
3) czy 2-11 to znaczy ze nie ma jeszcze skonczone 11 czy ze moze miec skonczone 11 ale jeszcze nie skończył 12?
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 21 Kwi 2015 11:42 

jak poszukasz to znajdziesz podobne posty z tym samym problemem: w tym zakresie wieku tj powyżej 2 lat nie będzie żadnych problemów z wiekiem, bo każde dziecko <2 lat ma przydzielone miejsce (problem może być podczas rezerwacji, trzeba tak lawirować datami urodzenia, by system zgodnie z tym co zarezerwowałeś pozwolił się odprawić lub ostatecznie kontakt z czatem ryanair by za darmo poprawili rezerwację)
 PM off  

#435 PostWysłany: 22 Kwi 2015 15:00 

Loty: 100
Kilometry: 126 149
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Dzięki zmienili mi podczas rozmowy na czacie
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 27 Kwi 2015 07:58 

Na jednej rezerwacji mam dwa loty (tam i powrót). W chwili obecnej nie mogę się odprawić na lot powrotny bo jest za wcześnie ale w procesie rejestracji jest on wyświetlany.

Po przejściu przez pierwszy lot, pojawia informacja o tym drugim. Nie mogę wybrać miejsca przydzielanego bezpłatnie (chyba, że zaplacę).
Na stronie są dwa przyciski "odpraw później" i "odpraw teraz".

Logicznie powinienem wybrać "odpraw później"...klikam i proces leci dalej ale w prawym boksie wydnieją dwa moje loty. Myślałem, że odprawa pójdzie tylko na ten pierwszy.
Nie dokończyłem procesu rezerwacji bo nie wiem czy klikając dalej nie zablokuję odprawy lotu powrotnego.

Proszę o pomoc jak się zachować. Czy klikać dalej...czy może jednak muszę zakupić "przydzielanie miejsca"?
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 27 Kwi 2015 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
po prawej stronie zawsze jest wyświetlana twoja CAŁA rezerwacja, tzn bilety i usługi.

Spokojnie klikaj "odpraw później"
turli uważa post za pomocny.

#438 PostWysłany: 27 Kwi 2015 09:16 

Po kliknięciu "odpraw później" po prostu tą stronę zamykasz lub otwierasz inną, by powrócić na nią 7-dni od 01:00 (lot w środę, tydzień wcześniej w środę od 01:00 możliwa odprawa), by odprawić się na lot powrotny (ważne, by kliknąć zapisz dane dokumentów, ale zapewne tak masz bo pozwoli ci wydrukować już karty pokładowe na lot tam)
Poniżej poradnik, na końcu proces odprawy (mała nieścisłość w poradniku, a mianowicie w Ryanair np. w przeciwieństwie do Wizzair nawet w ramach lotów UE i Schengen każdorazowo do odprawy trzeba wpisywać dane dokumentów podróży)
http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -poradnik/
 PM off
turli uważa post za pomocny.

#439 PostWysłany: 27 Kwi 2015 12:56 

witam, kupiłam bilety dla 5 osób na jednej rezerwacji, ale jedna z nich nie może polecieć. Rozumiem, że odprawiam online 4 osoby podróżujące i po prostu lecimy - nie ma żadnych problemów, że ta jedna osoba (nieodprawiona) nie leci - jedynie bilet przepada. Sorry za trywialne pytanie, ale będę spokojniejsza jak się utwierdzę w przekonaniu..
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 27 Kwi 2015 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jest tak jak piszesz.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości