Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Sty 2012 20:40 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Dla wielu pewnie nie będzie to zaskoczeniem, ale może ktoś się akurat zastanawia co zrobić z tanimi biletami np. do Charleroi, a nie chce zwiedzać Brukseli - dla takich osób jest ten krótki post:

Otóż na wyciągnięcie ręki jest przepiękne miasto Brugia - w wielu zestawieniach wymieniane w top 10 najpiekniejszych miast w Europie, "bohater" filmu In Bruges (po polsku najpierw strzelaj potem zwiedzaj :roll:). I potwierdzam - miasto jest przepiękne! Nie widziałem jeszcze w swoim życiu wiele, ale jak na razie jest to najładniejsze miasto jakie widziałem (jeśli chodzi o zabytkową architekturę i klimat, oczywiście inne miasta są lepsze jako metropolie). Dlatego zachęcam do odwiedzin, szczególnie, że taka wycieczka może nam wyjść dość tanim kosztem:

Można tam się dostać w dość bezproblemowy sposób już od 150zł w dwie strony.
Z Wrocławia do Charleroi w marcu (i, w zależności od aktualnych promocji dość regularnie w innych terminach) można dolecieć za ~70zł. Z Warszawy Wizzairem od 80zł. Dość popularny port lotniczy ma często promocje z Polski więc czemu z tego nie skorzystać?

Z Charleroi do dowolnego miejsca w Belgii, w tym oczywiście również Brugii dojedziemy za 6,50€ (nawet jeśli jedziemy z trzema przesiadkami cena ta sama!). Cena obowiązuje do 26 roku życia, ale jeśli wyglądacie młodo to nikt tego nie sprawdza. Bilet nazywa się Go Pass 1 i kupujemy go na stronie B-RAIL Z lotniska na stację kolejową w Charleroi dojedziemy za 3€. Łącznie 70zł + 19€ daje nam około 160zł.

Jeśli nie jesteś studentem świetną opcją jest Shopping Ticket za 9,90 euro. Daje nam możliwość przejazdu na dowolnej trasie w Belgii (również może być z przesiadkami) i powrót tego samego dnia. Kupujemy więc bilet np. WAW - CRL - WAW 27/28 marca Wizzairem za 80zł, wieczorem jesteśmy w CRL więc śpimy na lotnisku lub w Charleroi i z samego rana jedziemy do Brugii, a na 20 wracamy do Charleroi na naszym Shopping Ticket. 8 godzin spokojnie wystarczy na zwiedzenie Brugii i zapewniam że nie będziecie żałować.

Uwaga - bilety, które opisuję kupujemy on-line na http://www.b-rail.be i drukujemy sobie je w domu - na stacji nie można ich kupić!

Ostatnio edytowany przez luxyfer 17 Sty 2012 10:43, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 17 Sty 2012 03:44 

Witam

Dzięki bardzo przydatne informacje. Ja zamówiłem bilety do Brukseli z Wrocławia Ryanairem i powrót do Poznania przez Sztokholm Wizzair Xclusive/Ryanair łącznie za 72zł 22-24luty, zamawiałem ok 3 tygodnie temu. Właśnie miałem plan wybrać się do Brugii. Będzie nas 3 studentów z Charleroi chcemy jechać do Brugii, następnego dnia z Brugii do Liege i ostatniego dnia z Liege do Charleroi.Jaki rodzaj biletu dla nas byłby najlepszy? Nie ma problemu z jazdą pociągami w nocy? I na tej stroni widzę cś takiego jak "ticket to/from Charleroi Airport" jest dworzec kolejowy zaraz przy lotnisku? czy zawsze najpierw trzeba dojechać do Charleroi?

dzięki
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2012 03:56 

ile kosztuje ten bilet do Brugii dla osob starszych niz 26 lat?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sty 2012 09:30 

Przed wyjazdem polecam ten film. Tam jest pięknie pokazane to miasto:

PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sty 2012 10:02 

A jak dojechać z Brukseli do Lille? Czy warto zobaczyć Lille? Ile kosztuje dojazd z Brukslei do Lille?
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Sty 2012 10:53 
Awatar użytkownika

niebieski
na http://www.b-rail.be/main/E/ jest po lewej wyszukiwarka - jak wpiszecie wszystkie dane to znajdzie wam najtańszą opcję, uwzględniając wszystkie zniżki i promocje.

@Kaktus: myślę, że 3 Go Passy + autobus za 3€ z lotniska na stację będzie najtaniej. Ten bilet z CRL airport to zalezy ile kosztuje w jedną stronę (bo w 2, jak rozumiem, działa jak Shopping Ticket i trzeba wrócić tego samego dnia). Jeśli poniżej 9,5€ (w co wątpię) to warto, jeśli nie to 3€ za dojazd na stację + 6,5€ w dowolne miejsce Belgii.
Stacji kolejowej przy lotnisku nie ma na pewno: autobus zabiera nas na Charleroi - Sud, a najbliższa stacja to Gare de Courcelles-Motte, 7km od lotniska - wysiadłem tam żeby dojść pieszo ale w minutę złapałem stopa na lotnisko :)

@matys: każdy odcinek, nawet z przesiadkami kosztuje tyle samo. Możesz jechać rano Charleroi - Bruksela, spędzić dzień w Brukseli, i wieczorem jechać do Lille - w sumie za 6,5€.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Sty 2012 14:08 

Słyszałem że jest taki bilet GO PASS 10, który upoważnia do 10 przejazdów, a kosztuje 50euro (czyli 5euro za przejazd) i można go stosować w kilka osób i również nieważne ile przesiadek. Słyszałeś o nim? Można go zakupić na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Sty 2012 14:22 
Awatar użytkownika

niebieski
słyszałem, wiem że dużo studentów go używa więc pewnie jest ok. Nie wiem jak z dostępnością tego biletu na stacjach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Sty 2012 23:25 
Awatar użytkownika

Go pass 10 bez problemu dostępny na stacji kolejowej w Charleroi. Być może też będę miał częściowo wykorzystany GP10 do odsprzedania, ale to dopiero w lutym :). Brugię polecam, podoba mi się też Antwerpia i Leuven (małe studenckie miasteczko koło BRU).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Sty 2012 22:31 

Potrzebuję kogoś, kto mógłby mi pomóc w kupieniu biletu z Charleroi do Brugi lub Ostende w Belgii, termin to 10 lutego (piątek) proszę o pomoc......... :|
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sty 2012 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
A co dokładnie potrzebujesz? Każdą kartą płatniczą powinno się dać na stronie kolei.
Sorry że nie PW ale i tak byś nie mogł/a odpisać :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sty 2012 02:19 
Awatar użytkownika

Ja Ci mogę wszystko kupić na miejscu w Belgii (tylko po co, skoro można przez internet). Wszakże jednak 8-10 planuje wypadzik do Bukaresztu, więc 10 w CRL będę 13.35 (wg planu). Poza tym są też automaty na lotnisku, gdzie kupisz bilet łączony autobus+pociąg. Opłacalność zależy od ilości osób i ich wieku (oraz ew. chęci podróży po Belgii). W Piątek - po którejś tam godzinie - dostępny jest bilet weekendowy, czyli za 2 strony płacisz tak, jak za jedną. Pod warunkiem, że wracasz w ten sam weekend.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sty 2012 14:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilet weekendowy dziala od 19 w pt do 24 w nd. Dotyczy to rowniez przejazdow zagranicznych np do Holandii, cena do granicy bedzie o polowe nizsza niz w dzien powszedni (za granica obowiazuje juz stawka danego kraju) co da spora oszczednosc.
Jesli chodzi o Shopping Ticket, poki co informacja na stronie podaje ze bedzie on dzialal tylko do konca stycznia i tylko w weekendy (sob lub nd)!
Jesli chodzi o zwiedzanie - Bruggia rzeczywiscie jest piekna, polecam rowniez Gent (PL -Gandawa?).
Ktos wspominal o Ostende - to miasto portowe z brzydka zabudowa wzdluz wybrzeza, na wypad nad morze polacalabym cos mniejszego, np Knokke.
No i oczywiscie warto tez zajrzec do Brukseli :D
Dla osob powyzej 26lat ceny w tyg sa dosyc wysokie, dlatego warto jednak celowac w weekend. Wszystkie ceny wewnatrz Belgii do sprawdzenia na str b-rail.be

#14 PostWysłany: 25 Sty 2012 14:07 

niebieski
Bilety kupione, ale robi się problem z dojazdem dla dwóch osób >26 lat. Ceny zaczynają sie od 80 euro.
Ma ktoś jakieś sugestie?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sty 2012 14:29 

niebieski
Warszawa - Charleroi 7.III za 39 zł z WXC
Charleroi - Warszawa za 39 zł z WXC - 8,12,14 i 15.III
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Lut 2012 23:36 
Awatar użytkownika

niebieski
6,5€ kosztuje w jedną stronę, w dwie 10€
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Lut 2012 00:19 

Shopping Ticket jest w jedną stronę?

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości