Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:12 

Loty: 16
Kilometry: 50 774
Krajów: 10 / 4.7%
Witam wszystkich,

mam nadzieję, że to dobre miejsce na ten temat, jeśli nie to proszę admina o przeniesienie. Zaczynam.

Na przełomie listopada i grudnia (20 dni na miejscu) lecimy do Austarlii (Melbourne) i zaczynamy wstępnie określać jakieś ramy czasowe naszej trasy. Plany są takie:

a) 3 dni na Melbourne i okolice ->
b) 3 dni na trasę Melbourne -> Sydney
c) 3 dni na Sydney i okolice ->
d) z Sydney chcemy polecić do Nowej Zelandii (wyspa północna), którą chcemy zwiedzić w 4 dni ->
e) 5 dni na trasę z Sydney do Brisbane (+ okolice tego miasteczka)
f) samolot z Brisbane do Melbourne i powrót do Polski.

Pytanie do osób, które były i chcą pomóc, czy jest sens planować aż tyle? Czy taki plan jest do zrobienia, czy może od razu na wstępie zrezygnować z czegoś i nie łudzić się, że można to wykonać.

Za wszystkie uwagi i sugestie będę bardzo wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Wszystko w porządku, dacie radę. Czemu wyspa północna, a nie południowa? :)

#3 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:35 

srebrny
wszystko zależy co chcesz dokładnie zobaczyć.
Moim zdaniem lepiej wybrać lot między MEL-SYD-BNE i na miejscu wypożyczać samochody, aby zwiedzać okolice (na miasta nie potrzeba samochodów, wystarczy komunikacja miejska). A zaoszczedzony czas przeznaczyć na konkretne wypady w konkretne miejsca niekoniecznie wzdłuż pierwotnie założonej trasy - np. ocean road, która jest w przeciwnym kierunku do Sydney.

Nie byłem w NZ, więc się nie wypowiadam.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:41 

@przemos74 - czytałem, że północna fajniejsza ale wiadomo ile ludzi tyle opinii, masz inne zdanie?

@opo - też taką opcję bierzemy pod uwagę natomiast zastanawiam się czy trasa np. Sydney - Brisbane nie jest warta tego żeby ją przejechać i zobaczyć co się dzieje po drodze. Wybrałem akurat ten odcinek bo wiem, że jest t am kilka fajnych rzeczy do zobaczenia. NIe wiem jak z trasą MEL - SYD. Jeśli będziesz miał jakieś wskazówki to będę wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Mar 2015 12:03 

srebrny
tak jak pisałem - ja bym poleciał i na miejscu pokręcił się "wokół komina". Loty na tych trasach są dosłownie co kilkadziesiąt minut, a bilety tanie.
Moim zdaniem szkoda czasu na przejazd, a lepiej robić wypad w konkretne miejsce. Między MEL, a SYD niewiele jest ciekawego (dla mnie tylko góry błękitne) ale w ten sposób ominiesz great ocean road z koala, kangurami na wyciągnięcie ręki, którą to trasę chyba warto zrobić. Między SYD, a BNE fajniejsze atrakcje są bliżej BNE (od Byron Bay na północ).
Ale tak jak pisałem to tylko moje zdanie, AU to zróżnicowany kraj i wszędzie można znaleźć coś ciekawego, ja osobiście polecam samolot, bo dzięki temu możecie zobaczyć ciekawsze rzeczy (według mojej opinii), niż przejeżdzając tą trasą
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Mar 2015 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Nie robiłam tych tras, które chcecie przejechać ale dużo czytałam na temat Australii przed wyjazdem :) Jedna rzecz, która powtarzała się w przekazach to ta, że odcinek Melbourne - Sydney to najnudniejszy odcinek Australii. Ominięcie tego pozwoli Wam zyskać cenne 3 dni.
Myślę też, że lepiej byłoby zrobić trasę w odwrotnym kierunku czyli: Melbourne, potem lot do Brisbane i stamtąd samochodem do Sydney bo trasa chyba warta przejechania. Chociaż.... Ja bym chyba wylądowała w Cairns i stamtąd bym pojechała do Sydney (przy zyskaniu 3 dodatkowych dni trasa do zrobienia w 8 :)
I potem z Sydney do NZ ale stamtąd już bezpośrednio do Melbourne.
Tym sposobem nie kręcicie się w kółko i oszczędzacie pieniądze.

#7 PostWysłany: 23 Mar 2015 12:21 

@gosiagosia - no właśnie też sporo czytam teraz różnych blogów itp i dlatego takie pytanie. Twoja opcja jest fajna i zaraz ją sobie rozpiszę. Martwi mnie tylko to, że na dużo osób pisze, że listopad/grudzień to zły termin na Cairns. Jaka jest Twoja opinia?

A powiedzcie jeszcze czy trasa Cairns - Brisbane jest warta przejechania samochodem czy może tez lepiej polecieć?

dzieki.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Mar 2015 12:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie będę dobrą osobą do udzielenia rady w tym zakresie. Ten rejon ominęłam w swojej podróży więc za mocno przygotowana nie jestem w odniesieniu do warunków pogodowych. Ominęłam go dlatego, bo zależało mi na nurkowaniu a w tym czasie (jak przeczytałam) bywają tam osy morskie i irukandji.
Z tymi "złymi terminami" w Australii to nie ma się za bardzo co spinać. No bo dlaczego zły? Bo "pora deszczowa" :) ? No fakt - ten wilgotny sezon w Queensland zaczyna się w listopadzie i trwa ponoć do kwietnia. Nikt nie da Ci gwarancji, ze akurat nie będzie 3 dni ze ścianą deszczu. Ale też nikt nie da, że takie dni będą ;)
Ja odwiedziłam w grudniu Australię Zachodnią. To gorący czas, w którym na przeszkodzie mogą stawać pożary - częste w tym rejonie. Nie zdarzyło się nic takiego ale miałam świadomość, że na dwoje babka wróżyła

#9 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
moim zdaniem NZ na 4 dni to trochę mało
proponuje trasę MEL-ASP-SYD-MEL , mi się to udało złożyć Tiger-em już do ASP nie lata http://www.tigerair.com/au/en/destinati ... ere-we-fly
Można próbować coś złożyć Jetstar-em lata na trasie MEL - AYQ(Uluru - Ayers Rock) - SYD
przykładowe kwoty i daty
Załącznik:
AU.jpg
AU.jpg [ 58.43 KiB | Obejrzany 1811 razy ]

Cairns i Mackay - trochę słabo w tym terminie i dlatego to zostawiłem na następny raz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cairns
http://en.wikipedia.org/wiki/Mackay,_Queensland

tak dla potomnych, jak by ktoś sie dziwił dlaczego bilety lotnicze na loty wew. sa drogie. samochodem też można zwiedzać ;)
Załącznik:
australia-europe1.jpg
australia-europe1.jpg [ 39.85 KiB | Obejrzany 1789 razy ]

Ostatnio edytowany przez jas_wedrowniczek 23 Mar 2015 13:26, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:06 

@episode, 4 dni na północną wyspę w NZ to albo 4 dni jazdy (gdybyście chcieli przejechać wyspę głównie wzdłuż) albo zdecydowanie krótsza trasa obejmująca 2-3 główne atrakcje i to, co uda Wam się zobaczyć po drodze. Tak czy owak, ambitny plan.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:14 

@gosiagosia - rozumiem, że nurkowałaś w jakimś innym miejscu? Jeśli możesz to napisz proszę gdzie ;)

-- 23 Mar 2015 12:17 --

@kara - no właśnie tez mi się wydaje, że plan jest ambitny, ale zastanawiam się czy aż nie za bardzo. Z tego co widzę to samo przejechanie północnej wyspy to jeden dzień ciągłej jazdy więć myślę, że w 4-5 dni dałoby się coś zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:38 
Awatar użytkownika

niebieski
W WA nurkowałam- tu masz link do dokładnej mojej trasy
australia-czyli-rzecz-o-milosci-od-pierwszego-wejrzenia,217,65380&start=20#p530578

Ale może faktycznie to Cairns może być słabe. Ostatecznie w podobnym terminie sama wybrałam inną opcję:P
Ale jezeli nie do Cairns to samolotem może chociaż do Whitesunday Coast? przepięknie zdjęcia o tym opowiadają w googlach :) W okolicach jeszcze Fraser Island. I pewnie wiele innych miejsc, o których nie mam pojęcia :)

#13 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:57 

@episode, jasne, że w 4-5 dni da się coś zobaczyć. Pytanie, co wybierzecie, bo decyzje eliminacyjne będą niezbędne.

Dla przykładu, trasa Auckland - Wellington z niezbędnymi (raczej krótkimi) przerwami to ok. 10 jazdy. Główne drogi są w przeważającej większości jednojezdniowe, a policja karze za przekroczenie dozwolonej prędkości nawet o 3 km/h.

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 23 Mar 2015 17:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Mar 2015 14:00 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
a czemu słabo? ja byłam w Mackay, Townsville właśnie w listopadzie ok 10-15.11 i nic słabego tam nie bylo:) każdy mówi o nurkowaniu, a ceny takiego zejścia np. na Yongali to ok 200 AUD

#15 PostWysłany: 23 Mar 2015 14:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Kąpiel w okresie od listopada do maja jest jednak bardzo odradzana, bo meduzy (np. Box jellyfish czy Irukandji) mogą spowodować nawet śmierć - ocet winny tylko pomaga złagodzić ból, a ukąszony pacjent musi natychmiast udać się do szpitala (dzwonić 000 w razie wypadku).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Mar 2015 14:13 
Awatar użytkownika

niebieski
O! To, to, to właśnie :) A ja swoją miarą mierzę - jak nie mogę wejść do wody to się nie liczy :D

#17 PostWysłany: 23 Mar 2015 14:51 

złoty
Ja pływam na Whitsundays w kombinezonie na meduzy, nic się nie działo :)

#18 PostWysłany: 23 Mar 2015 16:18 

gosiagosia napisał(a):

Ale może faktycznie to Cairns może być słabe. Ostatecznie w podobnym terminie sama wybrałam inną opcję:P
Ale jezeli nie do Cairns to samolotem może chociaż do Whitesunday Coast? przepięknie zdjęcia o tym opowiadają w googlach :) W okolicach jeszcze Fraser Island. I pewnie wiele innych miejsc, o których nie mam pojęcia :)

Hmmm, to jest bardzo fajna opcja, szczerze mówiąc nie wiedziałem, że istaniej tam lotnisko ale właśnie znalazłem Prosperine :) Więc pewnie tam będzie nasz punkt końcowy :)

Dzieki.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Mar 2015 17:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@episode... Jeszcze tak nieśmiało (bardzo nieśmiało) chciałabym Ci wskazać posty, które odradzają NZ na 4 dni. Mają chyba rację. Liźniesz trochę tej NZ, odhaczysz na liście krajów ale nie zwiedzisz. Lot w jedną stronę 4 godz. + dojazd na lotnisko 1 godz. + 1 godz. przed odlotem. To 6 - w jedną stronę. I do tego 6 w drugą i cały dzień się rozpływa. 20 dni w samej Australii to niedużo. Powiedziałabym, że to śmiesznie mało. A zmrok zapada szybko - około godz. 19.30.

#20 PostWysłany: 23 Mar 2015 17:16 

złoty
jest lotnisko PPP - najbliżej Whitsundays. Dla mnie whithaven beach to plaża nr 1 na świecie :)
Można tam dotrzeć też samolotem :) właściwie wodolotem :)

Załączniki:
wodolot.jpg
wodolot.jpg [ 157.1 KiB | Obejrzany 1626 razy ]
whit.jpg
whit.jpg [ 179.61 KiB | Obejrzany 1626 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości