Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kultura dyskusji
#41 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Marcino123, nawet masz lajka od osoby, która ten dziwny temat założyła i nabiła w nim 9 postów :D

Co do wątku kultury wypowiedzi na tym forum to wydaje mi się że jest jak najbardziej OK. Ogólnie fajne się czyta i da się zauważyć że forumowicze sobie nawzajem pomagają. Zdarza się czasem jakaś mocniejsza riposta ale przeważnie bardziej śmieszna niż uszczypliwa więc naprawdę nie jest źle. Zawsze znajdzie się jednak osoba, której coś nie pasuje i na siłe chciałaby wszystko zmieniać. Jedynie aktywność po reformie TS była ciężka żeby tu się odnaleźć ale ostatnio zauważyłem że już jest zdecydowanie poprawa w tym temacie. Pozdro wszystkim, udanego weekendu :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:21 

niebieski
smok1 napisał(a):
Czy dobrze zatem rozumiem wykładnię Kary że jeśli muzułmanin (nomen omen) każe obrzezać kobietę to dobrze bo to lokalny zwyczaj i należy szanować kulturę. Ale jak katolik każe urodzić niechcianą ciąże - to źle bo jest to ograniczanie praw kobiet?
Sorry, jestem wyczulony na hipokryzję.

Dokładnie tak, jak piszesz Smoku.
To jest tzw. dwójmyślenie- opisane przez Orwella (o, ironio, socjaldemokratę) w Folwarku Zwierzęcym i 1984. Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są bardziej równe od innych.

I na tej samej zasadzie- rozpisywałem się w tym słynnym wątku, nie mam zamiaru się powtarzać- cywilizacja i kultura zachodu ma rezygnować z własnych wartości lub w najlepszym razie uznać je za "tak samo dobre" i "równe" wartościom innych cywilizacji, nawet jeśli są one sprzeczne z zachodnimi.

Poza samobójczym charakterem takiego działania, obrażana jest podstawowa logika. Sprzeczne wartości nie mogą być wyznawane jednocześnie, mało tego- aby któreś wyznawać, trzeba je zwartościować. "Tolerancja" rozumiana w sposób nowoczesnej lewicy wmawia ludziom antylogiczne zrównanie wartości, ale realnie de facto stwierdza wyższą wartość przekonań innych kultur, spychając w dół przekonania zachodnie.

Jednym z zabiegów erystyczno- manipulatorskich aby tego dokonać jest, stosowany również przez Karę na tym forum popularne "u was biją- nomen omen- murzynów", czyli na każdy argument dowodzący systemowej, kulturowej niższości innych kultur w/s do naszej, szukamy pojedynczego kontrprzykładu odsuwającego dyskusję od meritum.

I w ten sposób przytaczane np. obrzezanie kobiet już nie jest problemem, bo w Polsce Pan Józio uderzył żonę za zbyt słoną zupę a gangi grasujące w niebezpiecznych dzielnicach Rio to to samo, co grupka dresiarzy w Warszawie.

Innych dowodów mamy wbród- i tak np. czarnoskóry ma prawo użyć słowa na "n", ale biały już nie może. Cyganie (oops, "Romowie") mają prawo doprowadzić do ruiny osiedle Lunik 9 w Koszycach na Słowacji (polecam google w tej sprawie!) i uniknąć eksmisji, ale biały Słowak swoje rachunki płacić musi. Szerzej: Europejczyk jadący do Arabii Saudyjskiej musi się podporządkować tamtejszym regułom, a Arab przyjeżdżający do Europy nie dość, że nic nie musi, to jeszcze głośno krzyczy o zrównanie "swojego" z miejscowym.

I 1001 kolejnych przykładów.

A sprawa jest prosta i sprowadza się w zasadzie do tego, żeby w duchu prawdziwej, słownikowo rozumianej tolerancji (jako akceptacji), móc żyć z innymi kulturami, ale w atmosferze poszanowania i dominacji wartości zachodnich chociażby dlatego, że... sami, łącznie z Karą, wg nich żyjemy. A skoro tak, to znaczy, że Nam odpowiadają najbardziej a zatem są- nie bójmy się tych słów- NAJLEPSZE.
Wreszcie: wszystkie inne zasady, poza zachodnimi, również zakładają własną dominację. Także "albo my ich albo oni nas"- tak wygląda prawdziwe życie.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Kochani, to wszystko można podsumować jednym cytatem z dobrego polskiego serialu....

"Nie widzi pan, że wieje?
Co, boi się pan świeżego powietrza? (...) Kultury to pan mnie uczyć nie będziesz!
No to pod wydział kultury i sztuki.
Ej, że niby jak?
Że jak się ma taką sztukę przed sobą, to trudno zachować kulturę. "
mashacra lubi ten post.

#44 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:29 

@smok1, jeśli oskarżasz kogoś o hipokryzję, to jednak ważne jest, czy robisz to na bazie czyichś słów czy też swojej interpretacji. Dziękuję za rady, o które nie proszę.

@john_doe, jaki jest sens potępiania u innych zjawisk, które występują na naszym własnym podwórku? To chyba wspomniana przez smok1 hipokryzja. A nie np. różnica kulturowa.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:40 

niebieski
Kara napisał(a):
@john_doe, jaki jest sens potępiania u innych zjawisk, które występują na naszym własnym podwórku? To chyba wspomniana przez smok1 hipokryzja. A nie np. różnica kulturowa.

Jeśli tego nie rozumiesz... to trudno. :)

Skoro tak śmiało podążąsz drogą zrównywania na siłę i pomimo ewidentnych różnic twierdzisz, że na naszym podwórku istnieją takie same zjawiska to proszę mi pokazać jeden przykład rytualnego obrzezania kobiety w Polsce w ciągu ostatnich 50 lat.

Nie wiem również, czy przy tej dozie indoktrynacji lewicowej zauważa się, że kulturowa akceptacja pewnych zjawisk to co innego niż zjawiska patologiczne i potępiane.
Wszędzie na świecie ludzie się czasem mordują, kaleczą i kradną. I jedne systemy potępiają takie zjawiska i je karzą- w oparciu o wartości kulturowe, u Nas to m.in. wolność, własność prywatna, sprawiedliowść.
Inne systemy tego nie robią i np. u tzw. "Romów" kradzież nie jest potępiona.

Żebyś znów w iście trollowym stylu nie zgubiła wątku, to powtórzę:
Proszę mi pokazać jeden przykład rytualnego obrzezania kobiety w Polsce w ciągu ostatnich 50 lat.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
A ja poproszę o przykład rytualnego mordu córki, która sprzeciwiła się wyjściu za mąż, np za kuzyna i tym samym "zhańbiła" rodzinę". Jakbyś miała więcej czasu mile widziany również przykład wysłania do samobójczego ataku własnych dzieci.

Do dzieła, ku chwale kultury arabskiej!
john_doe lubi ten post.

#47 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Kara napisał(a):

jakikolwiek przykład, proszę

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:55 

@john_doe, ja mam negatywny stosunek do FGM, które wywodzi się wyłącznie z męskich przekonań o czystości kobiety. Nie będę zatem szukać dowodów na ten błąd logiczny i merytoryczny.

@Tom K, wydaje mi się, że na oba można, niestety, znaleźć w polskiej historii dowody. Poszukam i wrócę do tej kwestii. Zauważ tylko, proszę, że ja nie postuluję, że świat to McDonald's, a odpierałam konkretne argumenty. A że ktoś dowolnie je potem transformuje...

@becek, gang (z tego wątku) czy gwałt na starszej pani (z innego).
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:01 

niebieski
Kara napisał(a):
@john_doe, ja mam negatywny stosunek do FGM, które wywodzi się wyłącznie z męskich przekonań o czystości kobiety. Nie będę zatem szukać dowodów na ten błąd logiczny i merytoryczny.

Czy Ty sie czytasz?

Z całym szacunkiem do Ciebie, ale jako mężczyzna- WYPRASZAM SOBIE.

Twoje wynurzenia i bezczelne obracanie kota ogonem na temat tego, skąd się wywodzi FGM niestety wprost obraża mnie jako mężczyznę.
W naszej, zachodniej, kulturze, żaden (dopóki nie podasz jednego dowodu) identyfikujący się z nią mężczyzna nie przekonywał ani nie dokonywał FGM na kobietach- spokrewnionych czy nie.

Logika nakazuje twierdzić, że skoro to zjawisko występuje bardzo powszechnie w niektórych kulturach lub ich częściach a zupełnie nie występuje w innych, to nie wywodzi się z "męskich przekonań" a jednak z kultury- bo mężczyźni są wszędzie, a FGM nie.

Rozumiem, że Twoje pytanie o:
jaki jest sens potępiania u innych zjawisk, które występują na naszym własnym podwórku?

Już nie jest aktualne w kontekście FGM. Pytanie- potępiasz? Bo wybacz, ale cackanie się słowami "mam negatywny stosunek" to nie to samo.

Ja mam negatywny stosunek np. do linii lotniczych Wizzair, ale ich nie potępiam. Proszę operować konkretnymi słowami.

EDIT:
Tutaj czytamy- a to nie byle jakie źródło dla Ciebie, bo kwintesencja lewicy- WHO:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/

Cultural, religious and social causes
The causes of female genital mutilation include a mix of cultural, religious and social factors within families and communities.

[...]

FGM is associated with cultural ideals of femininity and modesty, which include the notion that girls are “clean” and "beautiful" after removal of body parts that are considered "male" or "unclean".

Czekam na Twoje przyznanie się do błędu, jeśli masz honor (też wartość zachodnia).
Pierwsze w historii takich dyskusji chyba.

Ostatnio edytowany przez john_doe, 20 Mar 2015 15:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
04patryk12 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
@Johnie Doe - To chyba nie ma sensu...Ty wiesz, ja wiem, użytkownicy czytają.
Zaczyna się klasyczny schemat odwracania kota ogonem. Jak zaraz trafnie coś skonkludujesz, to Ci szanowna interlokutorka powie, że się zagalopowałeś, bo bla bla bla .....

Swoją drogą ciekawie by było jakby znalazła jakieś przykłady podobnych zbrodni u nas, z czasów średniowiecza... Jakie fajne porównanie by z tego mogło wyniknąć :)
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:11 

Odświeżam dzisiaj ten wątek co jakiś czas, nie zabierałem głosu bo miałem trochę pracy, z resztą przyjemność z tego żadna bo jaki będzie wynik to każdy wie.
Oscar Wilde powiedział kiedyś "Obojętność jest zemstą świata wobec miernot" i trudno znaleźć mi lepiej pasującą do tej całej sytuacji propozycję. Sytuacji, która ma kilka odsłon, kilka początków ale zawsze ten sam bełkotliwy koniec (+ zamknięcie wątku). Tutaj też tak będzie.
 PM off
smok1 lubi ten post.

#52 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:21 

@john_doe, nie mam problemu z przyznaniem się do swoich błędów. Jeśli udowodnisz, że FGM wywodzi się z inicjatywy kobiet bądź religii, wtedy chętnie zapoznam się z kontrargumentami i jeśli trzeba będzie, zachowam odpowiednio.

@Tom K, czekam na odpowiedź na PW, bo nie chcę szukać na marne.

@Don_Bartoss, zauważ, że w ostatnio zamkniętej dyskusji to Twój post jest ostatni. Just saying...
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:25 
Awatar użytkownika

Kilometry: 71 075
Zbanowany
Kara coraz bardziej kojarzy mi się z P.Szumlewiczem. Cokolwiek by się nie powiedziało on zawsze wie najlepiej i propaguje swoje lewackie hasła pod przykrywkami tolerancji. :D
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:33 

niebieski
Kara napisał(a):
@john_doe, nie mam problemu z przyznaniem się do swoich błędów. Jeśli udowodnisz, że FGM wywodzi się z inicjatywy kobiet bądź religii, wtedy chętnie zapoznam się z kontrargumentami i jeśli trzeba będzie, zachowam odpowiednio.

Jedziemy:

Kara napisał(a):
ja mam negatywny stosunek do FGM, które wywodzi się wyłącznie z męskich przekonań o czystości kobiety.

WHO:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs241/en/

The causes of female genital mutilation include a mix of cultural, religious and social factors

Nie wiem, jakich innych "dowodów" oczekujesz na to, że Twoje dyskryminujące mężczyzn stwierdzenie o tym, jakoby FGM wywodziło się wyłącznie z męskich przekonań jest nieprawdziwe. Masz wiedzę z WHO. Możesz poszukać 100 innych źródeł.
Jestem mężczyzną a nie mam takich przekonań i nigdy w życiu ja, ani nikt znany mi w moim kręgu kulturowym, nie proponował ani nie wykonywał FGM. Według logiki to dowód na nieprawdziwość Twojego twierdzenia.

Kolejna rzecz bez odpowiedzi z Twojej strony:
FGM. Pytanie- potępiasz? Bo wybacz, ale cackanie się słowami "mam negatywny stosunek" to nie to samo.

Czekam na rzeczowe odpowiedzi i przyznanie się do błędu- o ile masz honor.

Tak poważnie- rób sobie co chcesz. Ale miło było wykazać, że jednak jesteś ewidentnym trollem. Bo moglibyśmy pogadać poważniej, gdybyś dyskutowała merytorycznie.
Dla mnie definitywny koniec tzw. dyskusji z Tobą. Ale- jak pisałem- wypraszam sobie uwagi na temat rzekomo "męskich przekonań", które prowadzą do wynaturzeń w postaci FGM.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Kara napisał(a):

@becek, gang (z tego wątku) czy gwałt na starszej pani (z innego).

wydawało mi się ze rozmawiamy o rzeczach w jednym miejscu dopuszczonych a w drugim nie
ani gwałt ani gangi nie są prawnie dopuszczane u nas , tam pewnie tez nie
ja chyba naprawdę nie rozumiem o czym jest ta dyskusja, przepraszam

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:42 

Jest takie powiedzenie, że dyskusja z radykałem jest jak gra w szachy z gołębiem. Poprzewraca figury, nasra na szachownicę i odleci przekonany, że wygrał.
Tak mi się przypomniało, czytając tę dyskusję...
Zachodnia poprawność polityczna już nam się odbija czkawką.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:44 
Awatar użytkownika

Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
Tak sobie czytam i przypomniała mi się scenka z "Testosteron"

Zaraz wstanie Ioannis i powie "nie dowód" :lol:

#58 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:44 

@john_doe, genezy, a nie przyczyn występowania...

@becek, zrozumiałam, że chciałeś przykład na tezę z fragmentu, który cytujesz. Tym bardziej, że napisałeś, wystarczy Ci jakikolwiek.

Wątek jest - nadal - mam nadzieję o kulturze dyskusji. Post panlukasza na początku zawiera to, o czym chciałam rozmawiać.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:45 

Loty: 89
Kilometry: 200 016
Krajów: 24 / 11.2%
Kara napisał(a):
Jeśli udowodnisz, że FGM wywodzi się z inicjatywy kobiet bądź religii ...

Kara, przecież religie (jak większość idei na tym świecie) wymyślili mężczyźni, więc Twoje stwierdzenie musi być prawdziwe, niezależnie z czyjej inicjatywy faktycznie tak się stało!
FGM wywodzi się z inicjatywy kobiet bądź religii (czyli mężczyzn). Wtedy nie było gender.

Ja stawiam tezę, że za FGM stały stare, zazdrosne, zdradzane żony prominentnych w tamtych czasach mężczyzn.
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:48 

@Pan, przyznaję, że mnie rozbawiłeś. Stąd mój "lajk". Ale zupełnie na poważnie dodam, że wolałabym już zakończyć OT o FGM.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości