Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 10 Sie 2014 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Gaszpar napisał(a):
Skoro mają Andamany to po co im Goa? Dobrze byłoby zobaczyć coś więcej niż plaże w Indiach ;)

pozdrawiam Gaszpar
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Idealny plan na Indie (żałuję, że tak nie zrobiłem):

1szy dzień - przylot do Delhi, Delhi (ew. 2 dni)
2gi dzień - Taj Mahal
reszta pobytu - Goa. plaże, jedzenie, ceny (2,5zł za piwo, 1,5 za 30ml bacardi itp), słonie, przyroda i jak na Indie to jest czysto.

Ciekawie było w Hyderabadzie, w Bombaju poza moim hotelem (Taj Mahal Palace) nie zauważyłem innych atrakcji (ale jak ktoś mocno chce to pół dnia wystarczy), Madras to strata czasu.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#102 PostWysłany: 16 Gru 2014 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 64 957
Krajów: 11 / 5.1%
wybieramy sie w marcu pierwszy raz do Indii. Nasza trasa na dzien dzisiejszy to:

5.3- TXL-BOM
6.3- BOM -> Elephant island, Gateway of India
7.3- Aurangabad
8.3- Aurangabad (BOM-DEL samolot)
9.3- New Delphi
10.3- Jaipur
11.3- ?
12.3- ?
13.3- ?
14.3-Goa (DEL-GOA samolot)
15.3-Goa
16.3- Goa
17.3- Goa
18.3- Goa
19.3- Kochi
20.3- Kochi (Kochi-BOM samolot)
21.3- BOM-TXL

zastanawiam sie nad 11.3-13.3 czy przeznaczyc to na Varanasi, czy moze cos innego... 3 dni tam to chyba za duzo co?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 17 Gru 2014 10:36 

1. Trzy dni na Varanasi to moim zdaniem wcale nie za dużo. To specyficzne miejsce i bardzo polecam je odwiedzić.
2. Jeśli nie Varanasi to z Jaipuru nie tak daleko już do Jaisalmeru (to również prowincja Rajasthan), w którym jest ogromny fort i który jest znaną bazą wypadową na pustynne wycieczki na wielbłądach. Jeśli zdecydujesz się na tę opcję - daj znać, znam znakomitego, taniego i niezależnego (w sensie organizującego te safari samodzielnie, a nie jako podwykonawca jakiejś dużej firmy wycieczkowej) camel mana :)
 Profil Relacje PM off
grzesznikAdam uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 17 Gru 2014 11:07 

Loty: 14
Kilometry: 26 318
Krajów: 3 / 1.4%
Jak dla mnie tylko jeden dzien w Jaipurze i jeden w Delhi to trochę za mało. Za dużo nie zobaczysz w tak krótkim czasie. W Jaipurze polecam 2 dni minimum. Warto wybrać się na całodniową wycieczkę objazdową z Red Fort. New Delhi jest ogromne i mimo, że jest metro to przemieszczanie się zajmuje sporo czasu i 3 dni mi nie wystarczyły, żeby zobaczyć wszystko co chciałem. Nie wiem czy nie warto byłoby zrezygnować z Delhi i zamiast tego nie wybrać się do Agry i Fatehpur Sikri.

Jak dużo czasu planujesz spędzić w Kochi? Bo z twojego planu wynika, że będziesz tam ok 24h. Jak dla mnie nie opłaca się jechać taki kawał z Goa, żeby być tam tak krótko.
 Profil Relacje PM off
grzesznikAdam uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 17 Gru 2014 12:38 
Awatar użytkownika

wkradl sie chochlik w moj plan i rzeczywiscie w Jaipur planowalem dwa dni ;)
Chyba na Delhi 2-3 dni przeznaczyc musze, bo jeden to w sumie chyba srednio. Jako, ze wczesniej krotko w Bombay bedziemy, nie chcialem za dlugo w kolejnym duzym miescie siedziec... Troche zmieniony plan:

5.3- TXL-BOM
6.3- BOM -> Elephant island, Gateway of India
7.3- Aurangabad
8.3- Aurangabad (BOM-DEL samolot)
9.3- New Delphi
10.3- New Delphi
11.3- Jaipur
12.3- Jaipur
13.3- Jaisalmer
14.3-Jaisalmer
15.3-Goa (DEL-GOA samolot)
16.3- Goa
17.3- Goa
18.3- Goa
19.3- xxx
20.3- xxx
21.3- BOM-TXL

@eukaliptus: bardzo spodobala mi sie opcja w pustynna wycieszka na wielbladach. Mozesz mi na priv podac namiary i jak to czasowo wyglada i mniej wiecej cenowo? Czy 2 dni wystarcza.

@maltanski: chielismy w sumie tylko koniecznie zaliczyc 1dniowy kurs z noclegiem na houseboat. Nie orientuje sie, czy gdzies poza Kerala jest taka opcja ;)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Gru 2014 12:40, edytowano w sumie 1 raz
Literówka ;)Delphi są w Grecji :)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 17 Gru 2014 13:38 

Loty: 14
Kilometry: 26 318
Też nie słyszałem o łodziach poza Keralą, ale z tak ograniczonym czaem to musielibyście od razu po wyjściu z pociągu wskoczyć do łodzi ;). Jeśli lubisz tak intensywne zwiedzanie to spoko, ale w takim tempie to może być mordęga.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Gru 2014 13:41, edytowano w sumie 1 raz
literówka
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 17 Gru 2014 14:51 
Awatar użytkownika

Najwyżej zabierzemy jeden dzień z Goa na poczet kerali ;-)

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 23 Lut 2015 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
W dniach 16-26 kwietnia pierwszy raz wybieram się do Indii razem z dwójką znajomych.
Co szczególnie polecacie zwiedzić/zobaczyć na Goa i w Indiach Południowych? Zmieniać jakoś poniższy plan - jeżeli tak to jak?
Wstępny plan mamy taki:
17 kwietnia rano - przylot na Goa i zwiedzania miasta (względnie okolic) a następnie wieczorem wyjazd pociągiem do Koczi
18 i 19 kwietnia - Kerala (Koczi + backwaters)
20 kwietnia - Periyar National Park
21 i 22 kwietnia - Munnar (wieczorem 22 kwietnia powrót do Koczi i w nocy na Goa)
23-25 - plażowanie na Goa (Palolem); warto jeden dzień z plażowania poświęcić na Hampi?
26 kwietnia - rano przejazd z Palolem na lotnisko i powrót do PL

Z góry dziękuję za cenne wskazówki i porady.
pozdrawiam

#109 PostWysłany: 23 Lut 2015 21:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Witam,

mam przed sobą 5 dni między lotami z lotniska w Jaipurze.
Chcę je przeznaczyć na zwiedzenie Jaipuru i Agry.
Mam pytania do tambylców: jak podzielić te dni? Ile czasu poświęcić na obie atrakcje? Czy też wybrać się jeszcze gdzieś (np. do Chand Baoli/Fatehpur Sikri Fort) w okolicy?
I czy autobus pomiędzy dwoma miastami jest dobrym sposobem na pokonanie trasy (będę podróżował sam)?

Będę wdzięczny za pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

T.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 23 Lut 2015 21:35 

Agra jest w sam raz na 1 dzień - Tadż Mahal, Czerwony Fort, baby Tadż Mahal, ewentualnie Park po drugiej stronie rzeki. Do Fatephur Sikri dojedziesz lokalnym autobusem z dworca autobusowego, koszt to 40 rupii. Żeby się niepotrzebnie nie wracać, możesz złapać autobus przy autostradzie (kawałek od Fatephur Sikri, powiesz kierowcy tuk-tuka że chcesz na autobus do Jaipuru to będzie wiedział o co chodzi), jeżdża chyba co pół godziny, my płaciliśmy za bilet 200 rupii/osobę, chodź początkowo chcieli po 250 ale wytargowaliśmy, wg Lonely Planet powinno kosztować 160. Lekko ponad 4 godziny jazdy, z krótką przerwą. Przewagą autobusu nad pociągiem na tej trasie jest to, że pociągi do Agry się notorycznie spóźniają - nasz pociąg z Varanasi, jadący poźniej także do Jaipuru spóźnił się prawie 5 godzin! W samym jaipurze do zobaczenia Pałac Wiatrów - Hawa Mahal, obserwatorium astronomiczne Jantar Mantar, Pałac Miejski i muzeum Albert Hall. Kilka km obok miasta jest Fort Amber - bardzo ładny, można wyjechać do niego na słoniu :) ale kosztuje to aż 900 rupii, po drodze jest Pałac na Wodzie - w sam raz żeby pstryknąć fotkę i jechać dalej. Na obrzeżach Jaipuru znajduje się także wzgórze, na którym żyje duża ilość małp - szumnie nazywane monkey temple, można kupić fistaszki i pokarmić te wredne stworzenia. No i w samym jaipurze duża ilość bazarów, sprzedawcy strasznie namolni - chyba najbardziej w całych Indiach, ciężko się z nimi targować, łatwo można przepłacić. Ja bym na Twoim miejscu rozważył wyjazd do Jaisalmer, chodź to dosyć daleko, no ale jest nocny pociąg lub do Jodphuru - w Jaipuirze nie ma co robić przez 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 27 Lut 2015 12:27 

Loty: 4
Kilometry: 8 792
Zerknijcie, proszę, na ten plan. Czy da się to zrealizować, coś może zmienić, dodać czy wyrzucić? Przejazdy pociągami nocnymi,loty zaznaczyłam. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi
14,03- Goa
17,03-Goa-Bengaluru-Jaipur (loty)
21,03- Jaipur-Jodhpur
22,03-Jodhpur-Agra
24,03-Agra-Waranasi
26,03-Waranasi- Khajuharo
27,03-Khajuharo-Delhi
30,03-Delhi- Mumbai (lot)
i tu czas do 04,04 na powrót na GOA
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 28 Lut 2015 19:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 629
Kilometry: 957 527
Krajów: 61 / 28.5%
Dwukrotnie po dwie noce z rzędu w pociągach nocnych? Osobiście nie zdecydowałbym się na taką opcję.
magda-lenka lubi ten post.

#113 PostWysłany: 09 Mar 2015 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 746 940
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Trasa bardzo fajna, jedynie w mojej opinii szkoda Udaipuru. Także trochę szkoda spędzać tyle czasu w Agrze - 1 dzień na zwiedzanie powinien wystarczyć. Podpisuję się w pełni pod tym co pisze Kashpir + nocleg z możliwością wzięcia prysznica w drodze jest bezcenny. Mając także taki pociągowy maraton - my w Agrze wynajęliśmy hotel przy stacji kolejowej za ok. 15 PLN tylko po to by właśnie skorzystać z prysznica, łazienki i "przechowalni bagażu" podczas zwiedzania Agry. Naszą trasą było: Bombaj-Goa-Udaipur-Jaipur-Agra-Varanassi-Delhi. Jakbyś miała jakieś pytania to śmiało pisz.
magda-lenka lubi ten post.
magda-lenka uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 17 Mar 2015 18:44 
Awatar użytkownika

Również w tym czasie będę na Goa i Kerali i mimo że wcześniej w tych miejscach nie byłem to zapewniam że na Hampi warto jechać (zapewnienia kilku znajomych którzy byli)

#115 PostWysłany: 17 Mar 2015 19:22 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Goa, miasto według mnie strata czasu. Lepiej po wybrzeżu się poruszać.

Hampi jest mega. Tylko dla mnie to takie miejsce, żeby pojechać na chillout. Jest kawałek drogi od Goa, wiec wycieczka na jeden dzień, to trochę hardcore.

Wzialbym jakiś dobry przewodnik po wybrzeżu i tam szukał fajnych miejsc. Czasem bliżej, znaczy lepiej.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 17 Mar 2015 19:33 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
W mojej opinii 9 dni to niewiele. Jeśli chcecie zrobić tę trasę, to połowę (albo więcej) czasu spędzicie w pociągach lub busach... To są ogromne odległości (np. z Goa do Hampi to ponad 8h)
Fort Koczin odpuściłbym sobie,
Polecam backwaters koniecznie. Tak samo Hampi!
Nr 1 dla mnie to Munnar, ale 2 dni to za mało (trudny i długi dojazd) i chyba mija się z celem. Na pewno nie pożałujecie dłuższego pobytu w Munarze :)
udanego odkrywania Indii!
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 17 Mar 2015 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Goa miasto? Przecież nie ma takiego miasta...
Nie ma co się kręcić wokół lotniska.
Myślę też, że nie warto Periyar National Park. Po przeczytaniu opinii w internecie wyrzuciłam ten punkt z marszruty. Moi znajomi zdecydowali się pojechać i bardzo żałowali. Nie dlatego, że jest beznadziejnie ale dlatego, że (jak sami wspomnieli) szkoda było czasu bo jest wiele miejsc, które lepiej byłoby odwiedzić w zamian. - np dłużej Munnar. Pozostałe miejsca szczerze polecam.

#118 PostWysłany: 17 Mar 2015 19:50 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Chodziło mi o Stare Goa, sorry za brak precyzji.

A wracając do Hampi, pamiętajcie, że choć w Indiach czasem z jakiegoś punktu do innego kilometrów nie jest dużo, to przejazd zajmuje szmat czasu.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 17 Mar 2015 20:55 

Loty: 33
Kilometry: 62 360
Krajów: 10 / 4.7%
poszwin napisał(a):
W dniach 16-26 kwietnia pierwszy raz wybieram się do Indii razem z dwójką znajomych.
Co szczególnie polecacie zwiedzić/zobaczyć na Goa i w Indiach Południowych? Zmieniać jakoś poniższy plan - jeżeli tak to jak?
Wstępny plan mamy taki:
17 kwietnia rano - przylot na Goa i zwiedzania miasta (względnie okolic) a następnie wieczorem wyjazd pociągiem do Koczi
18 i 19 kwietnia - Kerala (Koczi + backwaters)
20 kwietnia - Periyar National Park
21 i 22 kwietnia - Munnar (wieczorem 22 kwietnia powrót do Koczi i w nocy na Goa)
23-25 - plażowanie na Goa (Palolem); warto jeden dzień z plażowania poświęcić na Hampi?
26 kwietnia - rano przejazd z Palolem na lotnisko i powrót do PL

Cześć poszwin!
Faktycznie 9 dni to trochę mało, ale trzeba wykorzystać dobrze to co się ma :)
Mówiąc o 'mieście Goa' macie na myśli Old Goa czy stolicę - Panji? Wg mnie Old Goa to bardzo fajne miasto, ma swój klimat, ale zwiedzania tam nie ma bardzo dużo - kilka kościołów, w tym największy kościół rzymskokatolicki w całej Azji - Se Cathedral + fantastyczne ruiny kościoła św Augustyna, więc w jeden dzień powinniście dać radę.
Koczi to chyba najlepiej przeze mnie wspominane miasto z całej wyprawy do Indii, także gorąco polecam, backwaters oczywiście również. Co do backwaters to musicie się zastanowić co by Was najbardziej interesowało: większa łódź, kajaki, canoe... Naszą bazą wypadową było Aleppey więc zupełnie nie orientuję się jak sytuacja ma się w Kochi.
Periyar - ja ostatecznie zrezygnowałem z wycieczki tam ze względu na liczne negatywne komentarze przeczytane w internecie (gł. tripadvisor). Miejsce jest napewno bardzo ciekawe i wyprawa tam mocno kusząca ('safari', przyroda, tygrysy), ale przeczytałem wiele opinii ludzi, którym podczas całego safari nie udało się zobaczyć żadnego zwierzęcia i narzekań na słabą organizację w tym parku..
Munnar - początkowo uwzględniłem go w swoim planie podróży, również miałem na to przewidziane 2 dni, ale w końcu uznałem że to zdecydowanie za mało czasu... Tak jak już ktoś wspomniał odległość z Kochi jest b. duża, transport zajmie mnóstwo czasu. Także może warto to jeszcze przemyśleć.
Co do plażowania to jak najbardziej tak, w końcu po intensywnym zwiedzaniu należy się odpoczynek :), natomiast zastanawiałbym się czy na pewno Palolem. Ja końcowo tam nie dotarłem, ale z tego co się orientuję to bardzo popularny kierunek, a zważając na to że to jeszcze jednak sezon to będzie pewnie ogromny tłum.. Może warto rozważyć jakieś inne, bardziej dzikie, spokojne plaże. Ja gorąco polecam plażę Carmona koło Colvy - piękny piasek, a ludzi z pewnością duużo mniej.
Hampi - tak jak przedmówcy uważam, że na 1 dzień to zupełnie nie ma sensu. Miejsce jest fantastyczne, ale odległość z Goa b. duża i sens ma pobyt przez co najmniej 2 dni.
Podsumowując Periyar i Munnar chyba bym odpuścił ponownie, może więcej czasu poświęcił na Keralę? Albo po prostu zdecydował się na jeden stan - Goa lub Keralę i wówczas bardziej się w niego zagłębił.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 19 Mar 2015 11:27 

Hampi - bardzo polecam, dwa dni wystarczy, bo przyjeżdża się busem nocnym wczesnym rankiem (np z Panjim) i cały dzień oraz prawie cały kolejny jest na zwiedzanie. Następnego dnia busy powrotne są wieczorem o 19-21 w zależności od kierunku.

Old Goa - nie warto, jest tam tylko kilka kościołów, a czas dojazdu nie wart tego.

W zależności ile macie czasu od przylotu do pociągu:
- Tropical Spice Plantation (tropicalspiceplantation.com) obok miasta Ponda - ok 45min zwiedzania plantacji z przewodnikiem, lunch, opcjonalnie przejżdżka na słoniu lub mycie przez słonia (siedzisz na słoniu, a słoń oblewa Cię wodą)
- godzinny rejs w poszukiwaniu delfinów łódką z Panjim (duża szansa na zobaczenie delfinów, choć nie jest to to samo co w delfinarium) ;) Często delfiny podpływają do plaży Miramar w Panjim - bywam na niej często bo mieszkam obok ;)
- spacer po parku przyrody Dr Salim Bird Sanctuary (goatourism.gov.in/destinations/sanctuaries/162-dr-salim-ali-bird-sanctuary) - dojazd w ok 10min busem z Panjim, następnie ok 10 min bezpłatny prom. Park nie jest duży ale piękne ptaki można tam obserwować, często także krokodyle, choć do obserwacji krokodyli można za 900 rupii wynająć na miejscu łódkę z przewodnikiem, na rejs w poszukiwaniu krokodyli Ważna uwaga, koniecznie trzeba użyć coś na komary, bo w tym parku jest ich wiele.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 347 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości