Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#1321 PostWysłany: 27 Lut 2015 12:30 

Mam prosbe o pomoc/rade.
Mam karte m&m mbanku i wlasnie zdalem sobie sprawe, ze w lutym nie zrobilem zadnej operacji - ergo prawdopodobnie przepadna mi mile. Duzo mil.

Czy ktos z Was wie z praktyki:
1. Ktora data jest decydujaca w kontekscie zachowania mil: data samej transakcji karta czy data jej ksiegowania na rachunku? Zrobilem dzis 2 transakcje (Lot i PB), ale przypuszczam, ze zaksieguja mi je dopiero w poniedzialek, czyli juz w marcu. Dodam, ze ani w mbanku ani na infolinii m&m nie umieli mi odpowiedziec na to pytanie.
2. Czy, a jesli tak to w jakich przypadkach, transakcje moga byc zaksiegowane w sobote?
3. Czy znacie jakis patent na transakcje, ktora bank zaksieguje natychmiast/najpozniej jutro. Zeby bylo trudniej - jestem w tej chwili za granica (stad tez brak polskich liter, za co przepraszam).

Dziekuje z gory za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#1322 PostWysłany: 27 Lut 2015 12:56 

niebieski
Jako zwyczajowo dyżurny forumowy prawnik-amator ze specjalizacją "regulaminy bankowe", spróbuję pomóc:

http://www.mbank.pl/pobierz/regulamin-o ... -mbank.pdf

Paragraf 4, punkt 8:

Mile premiowe nie tracą ważności po upływie 36 miesięcy pod warunkiem, posiadania Karty od
przynajmniej 3 miesięcy oraz dokonania przynajmniej jednej transakcji bezgotówkowej Kartą w miesiącu.

Oraz punkt 4:

Mile transakcyjne przyznawane są po dokonaniu i rozliczeniu każdej transakcji bezgotówkowej

Logicznie, łącząc te 2 punkty razem, wychodzi na to, że dla nie wyagasania ważnośći mil, wystarczy dokonać transakcji- skoro w regulaminie istnieje osobne pojęcie dokonania i rozliczenia. Niestety- tyle mówi regulamin, a jeśli w systemie jest to zaprogramowane inaczej, to czeka Cię długa i bolesna reklamacja.

Ewentualnie- chociaż z tym też różnie bywa i zależy od systemu- spróbuj poratować się mTransferem z KK. Np. doładuj telefon za 5zł komuś znajomemu. To jedyna(poza przelewem) opcja natychmiastowego rozliczenia czegokolwiek na KK mBanku.

Przynajmniej będziesz mieć jakąś operację na rachunku karty w lutym, bo mTransfer rozlicza się od razu. Chociaż klasyczną "transakcją bezgotówkową" na pewno nie jest- ale kto wie, jak czeluście systemu mBankowego działają. mBank raczej w tej chwili nie rozlicza transakcji kartowych w soboty.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1323 PostWysłany: 27 Lut 2015 13:37 

@jonh_doe
Dziękuję, zrobiłem tak jak napisałeś. Niemniej mTransfer rzeczywiście nie jest operacją bezgotówkową i jako taki nie podlega przeliczeniu na mile.

Czyli nadal wszystko zależy od ich interpretacji: czy do M&M przekażą dane o transakcjach wg daty operacji czy rozliczenia.

-- 01 Mar 2015 00:53 --

To jeszcze sam sobie odpowiem:

1) Policzyłem mile uzyskane w poprzednich miesiącach i okazuje się, że jednak decydująca jest data księgowania operacji - do M&M przekazywana jest informacja tylko o operacjach zaksięgowanych w danym miesiącu kalendarzowym.
2) Dwie z trzech transakcji kartą, które zrobiłem w piątek 27.2 rozliczyły się w sobotę 28.2, a zatem jeszcze w lutym. Czyli wydaje się, że się obroniłem. Zobaczymy, czy mbank przekaże informację o nich do M&M.
3) mTransfer nie daje mil.
 Profil Relacje PM off  

#1324 PostWysłany: 04 Mar 2015 19:21 

Loty: 87
Kilometry: 290 754
Krajów: 24 / 11.2%
Da się jakoś wyszukać przeloty za mile LOTem z JFK/ORD do WAW na stronie Miles & More? Przed chwilą próbowałem w różnych terminach i nigdy nie pokazuje mi lotów bezpośrednich LOTem.

Czy możliwe jest aby za 30000 mil zarezerwować lot w jedną stronę z MIA do WRO przez ORD i WAW (od ORD już LOTem)? Jeżeli tak, to ile wyniosłyby mniej więcej podatki?
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 04 Mar 2015 19:32 

nie pokazuje Ci takich lotów, bo obecnie LOT nie wstawił takiej trasy za mile...

za 30k mil na teraz nie znajdziesz takiego połączenia
 Profil Relacje PM off  

#1326 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:01 

złoty
adrian.bielewicz napisał(a):
Czy możliwe jest aby za 30000 mil zarezerwować lot w jedną stronę z MIA do WRO przez ORD i WAW (od ORD już LOTem)? Jeżeli tak, to ile wyniosłyby mniej więcej podatki?

Tak. Musisz zadzwonić do M&M i zapytać. Najlepiej wcześniej sprawdź online dostępność ORD-WAW-WRO albo JFK-WAW-WRO i wtedy do tego dopasują Ci lot UA z MIA. Podatki nie powinny przekroczyć 300-350zł.

Jeśli na stronie M&M nie widzisz dostępności na rejsy LO to znaczy że jej po prostu nie ma na dany termin.
adrian.bielewicz uważa post za pomocny.

#1327 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:03 

złoty
Możesz sprawdzić połączenie na stronie UNITED.
Jeżeli będzie to istnieje szansa że będzie dostępne w Miles&More.
Chociaż nie zawsze.
Dzwonisz np, do oddziału M&M w Polsce i pytasz się o połączenia w wybranych u United terminach.
Zwróc uwagę tylko na połączenia LOT-em ponieważ dopłaty będą mniejsze niż w Lufthansie
 Profil Relacje PM off
Tomasz Miziolek lubi ten post.
adrian.bielewicz uważa post za pomocny.

#1328 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:08 

Loty: 87
Kilometry: 290 754
Krajów: 24 / 11.2%
Dzięki wielkie za pomoc. Sprawdziłem loty w marcu i wtedy są rzeczywiście dostępne. Wcześniej szukałem na koniec czerwca lub początek lipca, bo w takim terminie planuję wracać z USA i ich nie pokazywało. Z jakim wyprzedzeniem najlepiej sprawdzać dostępność w LOT?
 Profil Relacje PM off  

#1329 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:16 

złoty
W okresie wakacyjnym raczej ciężko o dostępność na tej trasie. Jeśli teraz jej nie ma to na 90% już się nie pojawi.

#1330 PostWysłany: 04 Mar 2015 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
30k mil kosztuje oneway z USA do Europy. Tyle, że taki lot może składać się max. z 3 odcinków. Dostępność miejsc sprawdzaj na stronie United odcinek po odcinku. Jak podasz daty podróży, to mogę Ci poszukać i dać znać

#1331 PostWysłany: 04 Mar 2015 23:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Można próbować jeszcze Y+ w LO za 37,5k + opłaty, ale to z ORD/JFK, więc trzeba dodatkowo drugi bilet na dolot kupić.
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 07 Mar 2015 16:41 

srebrny
hej, czy ktos probowal wypalic mile lecac germanwings/eurowings ?
wczoraj sprawdzalem na stronie germanwings, bardzo ciezko z dostepnoscia
sensownym kierunkow, udalo sie znalezc LPA z kolonii za 30k plus 35 euro RT
szukalem reykiaviku i bangkoku, niestety bezowocnie, caly czas pojawial sie komunikat
ze loty sa wyprzedane ale w kalendarzu cen byly normalnie dostepne za gotowke.
 Profil Relacje PM off  

#1333 PostWysłany: 08 Mar 2015 17:29 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
To ze są dostępne za pieniądze nic nie znaczy. Na loty za mile jest osobna klasa rezerwacyjna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1334 PostWysłany: 08 Mar 2015 17:59 

srebrny
darekd napisał(a):
To ze są dostępne za pieniądze nic nie znaczy. Na loty za mile jest osobna klasa rezerwacyjna

ok, tylko ze wychodzi na to,ze lotow na islandie i do tajlandie nie ma wogole dostepnych. jak dla mnie bez sensu.
 Profil Relacje PM off  

#1335 PostWysłany: 08 Mar 2015 19:05 

srebrny
Tak to już jest w M&M - słaba dostępność lotów, i nie ma sensu brać lotów - nagrody w economy , bo dopłaty wyjdą porównywalnie do ceny najtańszego biletu (przynajmniej jak szukasz lotów operowanych przez LH i spółkę)

#1336 PostWysłany: 11 Mar 2015 17:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Czy obecnie jest jeszcze jakikolwiek sens wylatać na siłę FTLa? Jakie obecnie daje on przywileje poza utrzymaniem ważności mil? Tylko dodatkowa sztuka bagażu i dostęp do saloników? Co należy zrobić żeby go potem przedłużyć, zrealizować kolejne 30 lotów w ciągu roku?
 Profil Relacje PM off  

#1337 PostWysłany: 11 Mar 2015 17:40 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Głównie chyba przedłużanie ważności mil, o ile nie ma się odpowiedniej karty. No i przy obecnej popularności taryfy Simple może być ten bagaż przydatny.

Do wielu saloników też już się nie wejdzie.

Status jest ważny 2 lata i w ciągu jednego z tych dwóch trzeba wylatać albo 35 tys. mil albo 30 lotów. To oczywiście wg obowiązujących zasad.
klapio lubi ten post.

#1338 PostWysłany: 11 Mar 2015 17:48 

HON fly4free
klapio napisał(a):
Tylko dodatkowa sztuka bagażu i dostęp do saloników?
Ja tam sobie chwalę, że można (w niektórych salonikach) spokojnie zjeść i się napić. Poza tym 25% mil więcej naliczanych za przelot. Do zbierania mil o wiele lepsze jest jednak (chyba że ktoś lata "często", "daleko" i/lub w wysokich klasach rezerwacyjnych) posiadanie karty kredytowej z programem miles&more. Mile wtedy też nie przepadają. Dodatkowym drobnym bonusem jest odprawianie się w stanowiskach business (jak byś zobaczył kolejkę w CDG to byś zrozumiał jaki to bonus :lol:) lub w ogóle stanowiskach odprawy dla pasażerów statutowych, czasem priority pass do kontroli bezpieczeństwa (np. w USA często). Wreszcie, jak dzwonisz do obsługi miles&more (np. zamówić jakiś bilet za mile), to też dla FTL i wyżej jest inny konsultant niż dla reszty.

Co do przedłużania - oczywiście 30 odcinków w ciągu roku najłatwiej - przedłuża o 2. kolejne lata (czyli do tej ważności co masz teraz, dodajesz 2).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1339 PostWysłany: 11 Mar 2015 20:15 

srebrny
Ostatnio ograniczyli kilka bonusów:
- teraz przy stanowisku biznes może się odprawić jedynie posiadacz FTL-a a osoby lecące razem teoretycznie powinny stać w kolejce do ekonomicznej,
- wybór miejsca wcześniej już jest płatny,
Za to np. w WAW jest PP (jeśli ktoś lata z WAW to wg mnie istotny przywilej).

#1340 PostWysłany: 11 Mar 2015 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Tak dla uściślenia, te 25% ekstra mil to tylko przy właściwych członkach M&M, nie dotyczy *A.
Z kolei odnośnie 30 przelotów, to jest to ważne na dwa lata, przy czym, wystarczy zrobić raz podczas tych dwóch lat i to wystarczy żeby na kolejne dwa lata mieć przedłużony status. To pozwala trochę zaplanować, w jednym roku odnawiać M&M w innym zbierać na cos innego.
Co do przywilejów to było już pare razy podawane (wątek ma sporo stron). To są niby drobiazgi ale wejście do saloniku czy odprawa przy biznesie to jednak jest jakiś profit, szczególnie w stanowiskach LOT czy LH w obcych portach, gdzie jest jedno okienko do economy z kolejka na 20 minut i pusty business. Nawet jeśli to tylko nadanie bagażu (bo same karty można spoko przez internet)

Z wyborem miejsca jest dziwnie. Wlasnie wbiłem sobie rezerwacje na przyszly tydzień i już teraz mogę wybrać niektóre miejsca za free, ale tylko na loty tam. Na loty powrotne wybor miejsca jest platny. Nie wiem czy tak będzie az do odprawy, czy tez jak będzie bliżej terminu powrotu to tez zmieni się na bezpłatny.
Przy czym mam wrazenie ze sporo miejsc z przodu jest zablokowanych do wyboru, zobaczymy jak będzie odprawa, czy pozwoli wybrać cos bliżej.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9591 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości