Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Mar 2015 13:49 

Dokąd
  • Toronto, oczywiście z przesiadką/ami

Data wylotu
  • 21.08.2015

Data powrotu
  • 21.08.2016

Długość pobytu
  • 1 rok

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Condor najtaniej ale nie wiem czy ufać tym liniom, nie ma posiłku chyba na takiej długiej trasie, no i przesiadka tylko niecałą godzina we Frankfurcie.

Dodatkowe informacje
  • szukam już dłuższy czas, w jedną stronę ceny są kosmiczne a w dwie - mogę wybrać jakąś datę powrotu np. w lutym ale muszę mieć pewność, że będę mogła to przebukować (oczywiście za dopłatą_ ale żeby wogóle była taka możliwość. Na gotogate można wykupić ich gwarancję na zmianę terminu ale naczytałam się opowieści jak to z nimi nie ma kontaktu...
    Problem jest jeszcze taki, że jadę na wizę IEC i na wjeździe do Kanady muszę pokazać albo bilet powrotny albo środki na zakup biletu. Jeżeli wjadę z biletem do lutego jakiś urzędas może mi wbić pozwolenie na pracę tylko do tej daty a my chcemy być rok.

Reansumując:
    Najlepiej bilet w jedną - ale ceny kosmiczne. Kiedyś znalazłam Condora w jedną z 1700 ale już zniknął i może to był jednak błąd.
    Jak w dwie - to w takiej linii, żeby mieć pewność że przebukujemy je za dopłatą.

Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:19 

Loty: 390
Kilometry: 568 640
Krajów: 77 / 36.0%
złoty
Jeżeli szukasz biletu w jedną stronę to w tym terminie całkiem niezłą ofertę ma West Jet.
Bilet na trasie Dublin-St. John`s-Halifax-Toronto kosztuje 305 euro (w cenę wliczony bagaż). Przelot do Dublina Ryanairem z Warszawy (20.08) na razie za 329 zł.

Załączniki:
DUB-YYZ.jpg
DUB-YYZ.jpg [ 84.87 KiB | Obejrzany 1472 razy ]

Relacja [LIVE] RTW w 8 dni
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Dalej masz Condora za 1750zł/os (~5h we Frankfurcie), a jak nie to za 1800zł/os Icelandair (ale dwie przesiadki, niecałe 1,30h w Reykjavíku, ale jak to kupisz na jednym bilecie to i tak linia dostarczy Was do Toronto) http://kayak.fly4free.pl/#/flights/WAW-YTO/2015-08-21-flexible/2adults.
Załącznik:
waw-yyz.png
waw-yyz.png [ 18.94 KiB | Obejrzany 1470 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:30 

Super, dzięki tylko jest mały problem - przesiadka w Kanadzie nie wchodzi w grę, gdyż procedury wizowe odbywają po przyjeździe do Kanady a tylko na tych wielkich lotniskach pracownicy mają do czynienia z ludźmi na IEC i wiedzą co z nimi zrobić. Zbyt stresujące tłumaczyć imigration na St John że mamy prawo pracy przez rok...

A z tej drugiej propozycji która linia jest lepsza? czytaj bardziej bezpieczna i przyjazna podróżnym.

I co do daty - od tej daty planujemy wjechać ale możemy równie dobrze do 15 września czegoś szukać. To ostateczna data kiedy możemy wjechać.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
m_sochalka napisał(a):
A z tej drugiej propozycji która linia jest lepsza? czytaj bardziej bezpieczna i przyjazna podróżnym.
Poczytaj sobie opinie o nich np na http://www.airlinequality.com. Da Ci to jakieś wyobrażenie.
m_sochalka napisał(a):
I co do daty - od tej daty planujemy wjechać ale możemy równie dobrze do 15 września czegoś szukać. To ostateczna data kiedy możemy wjechać.
Jak daty masz ruchome, to "bawiąc się" Kayakiem znajdzie i terminy Icelandairem po trochę ponad 1700zł/os. Także takie z dłuższymi przesiadkami w CPH i KEF.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:45 

Leciał ktoś Condorem? Jakie warunki? Jest miejsce na nogi? Jaką starą mają flotę?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Mar 2015 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
m_sochalka napisał(a):
Jest miejsce na nogi?
http://www.seatguru.com/airlines/Condor_Flugdienst/information.php
m_sochalka napisał(a):
Jaką starą mają flotę?
http://www.airfleets.net/flottecie/Condor.htm
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:23 

m_sochalka napisał(a):
Super, dzięki tylko jest mały problem - przesiadka w Kanadzie nie wchodzi w grę, gdyż procedury wizowe odbywają po przyjeździe do Kanady a tylko na tych wielkich lotniskach pracownicy mają do czynienia z ludźmi na IEC i wiedzą co z nimi zrobić. Zbyt stresujące tłumaczyć imigration na St John że mamy prawo pracy przez rok...

To co piszesz jest z działu kategorii "nie do wiary". Wg ciebie oficer imigracyjny z St Johns jest głupszy od tego z Toronto czy Ottawy. Idąc tym tokiem myślenia bal bym sie lecieć do Kanady przez jakiekolwiek małe lotnisko bo mogli by nie wiedzieć ze polscy obywatele mogą wjechać do Kanady bez wiz ;) Montrealu tez pewnie unikać bo tam pierwszy język to francuski ;)

Oficer imigracyjny w St Johns będzie wiedział jaki masz typ wizy. Będzie tez wiedział ze lecisz WestJetem bo jest tańszy. I tyle. Nic ci nie grozi.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Mar 2015 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ja bym tam się nie też nie bał West Jeta. A jak dopuszczasz wylot we wrześniu, da się nawet poniżej 1000 zł z Dublina.

Załączniki:
dub_yyz.jpeg
dub_yyz.jpeg [ 140.2 KiB | Obejrzany 1373 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Mar 2015 21:54 

Jedyny minus jaki może sie pojawiać przy WestJecie to fakt ze leci sie małym 737-800.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Mar 2015 11:14 

Lx13 napisał(a):
m_sochalka napisał(a):

To co piszesz jest z działu kategorii "nie do wiary". Wg ciebie oficer imigracyjny z St Johns jest głupszy od tego z Toronto czy Ottawy. Idąc tym tokiem myślenia bal bym sie lecieć do Kanady przez jakiekolwiek małe lotnisko bo mogli by nie wiedzieć ze polscy obywatele mogą wjechać do Kanady bez wiz ;) Montrealu tez pewnie unikać bo tam pierwszy język to francuski ;)

Oficer imigracyjny w St Johns będzie wiedział jaki masz typ wizy. Będzie tez wiedział ze lecisz WestJetem bo jest tańszy. I tyle. Nic ci nie grozi.

No niestety nie zgodzę się z Tobą. Nie uważam, że oficer na St John jest głupszy niż ten w Toronto ale niestety to już empirycznie sprawdzone przez wielu poprzedników na IEC, że tam gdzie mniej wjeżdża osób z tego typu wizą pojawiają się komplikacje. Np. w zeszłym roku wiele osób, właśnie w St John a nawet w Montrealu miało problem w związku ze złym interpretowaniem dokumentów przez oficerów. Mianowicie wlatujemy mając dokument POE a w nim jest zawarta data do której mamy prawo wjechać do Kanady i następnie na podstawie decyzji oficera być w Kanadzie przez rok od wjazdu. Niestety niektórzy oficerowie czytając dokument POE wbijali pozwolenie na pracę nie na rok a tylko do tej daty zawartej w dokumencie. My wjeżdżamy na koniec sierpnia a w POE mamy, że musimy wjechać najpóźniej 15 września, wolę uniknąć sytuacji, że oficer wbije mi pozwolenie na pracę tylko do 15 bo tak zinterpretuje dokument a jak wiemy, zdanie oficera jest najważniejsze i nie ma odwrotu. Toteż preferujemy jednak pierwszy przystanek w Kanadzie w Toronto:) Lepiej uczyć się na błędach innych.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Mar 2015 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Z innych stolic europejskich (AMS, CDG, ARN, OSL) możesz polecieć Icelandair na początku września za około 1200 zł. Musisz pokalkulować, co się ci bardziej opłaca.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Mar 2015 12:33 

Jak jest z przebukowaniem biletów? Czy łatwo się robi, np. w Lufthansie? mogłabym kupić bilet w dwie strony - wylot około 20 sierpnia i powrót najpóźniej jak się da a potem powrót przebukować do potrzebnej - rzeczywistej daty. Ktoś tak robił? Niestety cały czas szukam taniego lotu do Kanady... Condor ma kiepskie opinie, Icelander też niezbyt, chociaż i tak lepsze.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Mar 2015 12:46 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Nie za bardzo kumam ale...

Czy latwo czy nie latwo nie zalezy do konca od konkretnej linii tylko od warunkow taryfy w ktorej bilet zostanie sprzedany, niektore da sie "latwo" przebukowac, niektore "mniej latwo", a niektore wcale itd.

Nie za bardzo rozumiem "czepianie sie" tych opinii - rozumiem, ze lecisz economy takze mysle ze czy to bedzie icelandair czy lufa to nie zrobi Ci, az tak wielkiej roznicy, zwlaszcza, ze zalezy Ci na niskiej cenie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Mar 2015 13:33 

Zapomniałeś dodać ze ważne jest aby oficer migracyjny nie był idiota...

Takiej osobie nie doradzisz, bo albo ktoś wg nich jest głupi, albo jakaś linia na taka czy siaka opinie itp itd. Z takim podejściem to ja im sukcesu w Kanadzie życzę.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Mar 2015 13:46 

Dzięki Lx13 za doskonałą i dogłębną ocenę mojej osoby i moich możliwości. Nie wiem czy jest sens kolejnego tłumaczenia zawiłości programów emigracyjnych i wizowych, które w Kanadzie zmieniają się co kilka miesięcy i w związku z tym oficerowie z mniejszych lotnisk, którzy rzadziej stykają się z podobnymi przypadkami mogą, zupełnie niechcący, źle zinterpretować pewne zapisy w dokumentach które mamy ze sobą i wydać pozwolenie na krótszy termin niż pożądany. Jeżeli masz tak pewną swoją opinię to zapewne byłeś w Kanadzie na programie IEC i lądowałeś w na St John. jeżeli tak to wycofuję swoje poprzednie posty.
Sukces w Kanadzie - każdy rozumie inaczej, ale jednak ja bym wolała żebyś nam dobrze życzył niż nie życzył wcale:)
I jeszcze co do linii i wymagań. Nie jestem osobą której się nie doradzi bo bóg wie czego chce, jestem osobą która się trochę boi bo nigdy nie wybierała się w taką trasę , wogóle nie latała, więc szukam linii która dba o bezpieczeństwo. Słyszałam dużo dobrego o lufthansie ale cena biletu w jedną stronę to 20 tysięcy złotych !!! a w dwie koło 3000 ale musiałabym powrotny przebukować na późniejszą datę. Stąd pytanie - jak się to robi?
Przepraszam jeżeli moje pytania wydają się wam upierdliwe.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Mar 2015 14:05 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Podpowiem jeszcze raz:

Jak juz widzisz bilet ktorego cena Ci odpowiada, gdzies tam bedzie cos takiego jak: "Warunki Taryfy" lub cos na ten ksztalt i tam sie wszystkiego dowiesz.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Mar 2015 14:17 

no właśnie nie znalazłam ,wiem, tylko że koszt zmiany to 130 euro ale nie znalazłam jak to zrobić
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Mar 2015 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 392
Kilometry: 539 554
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
m_sochalka napisał(a):
no właśnie nie znalazłam ,wiem, tylko że koszt zmiany to 130 euro ale nie znalazłam jak to zrobić

Można zmienić online albo dzwoniąc na infolinię. Koszt to 130 EUR plus ewentualna dopłata do wyższej taryfy.

#20 PostWysłany: 19 Mar 2015 14:55 

dziękuję za informację
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości