Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 06 Mar 2015 02:09 

na bank wcześniej, może nie zaraz po północy, ale na pewno nie co do godziny 7 dni przed ;)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#382 PostWysłany: 06 Mar 2015 06:44 

Odprawy możesz dokonać dziś w piątek od 01:00 naszego czasu jeśli lot jest za tydzień w piątek (oczywiście sprawdzone przeze mnie a i pisano już wcześniej o tym kiedy i o której)

dmirstek napisał(a):
Anonymous napisał(a):
warsawghoster napisał(a):
lecąc lot międzynarodowy z Ryanair, na ile dni przed wylotem mogę się odprawić? Wydawało mi się, że 14, do lotu zostało 12 dni i dalej odprawa jest możliwa tylko jak uiszczę opłatę za rezerwację miejsc. A lecimy w trójke, więc chciałbym byśmy mieli miejsca obok siebie.

odprawa bezpłatna 7 dni przed lotem licząc od północy (przynajmniej jakiś czas temu tak było, że od 00:01)

01:00, czyli północy czasu irlandzkiego - sprawdzałem na własnej skórze.
 PM off
shiver uważa post za pomocny.

#383 PostWysłany: 06 Mar 2015 15:22 

Trochę mi się sytuacja zmieniła, nie muszę już lecieć na Gatwick, dlatego polecę Ryanairem z Rzeszow na Stansted, mam pytanie, bo chcę zabookować bilet ale nie wiem jak to jest z bagażem rejestrowanym. Wiem że podręczny do 10kg bezpłatny, a rejestrowany? Też do iluś tam za free? Bo tam jest opcja Bagaż do nadania i trzeba zapłacić 15kg (71PLN)
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 06 Mar 2015 15:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Bagaż rejestrowany w Ryanair jest dodatkowo płatny. Tak jak napisałeś. Na tej trasie - 15kg = 71zł (w każdą stronę, dodam).
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 07 Mar 2015 19:29 

no nie końca - wychodzi, ze bagaż na lot powrotny jest droższy - 118 zeta. czyli w sumie jest 71+118.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 08 Mar 2015 18:14 

Witam, nie jestem do końca pewny, ale chyba podałem złe dane podczas odprawy przez aplikację mobilną na lot z Warszawy do Gdańska. Tzn. po uruchomieniu aplikacji, przejściu do Check-in, wybraniu lotu na etapie "please fill passengers info" prawdopodobnie pomyłkowo wybrałem obywatelstwo bułgarskie a nie polskie. Piszę, że prawdopodobnie, ponieważ dopiero na kolejnym etapie w podsumowaniu mignęła mi informacja, że wprowadziłem obywatelstwo bułgarskie. Zamknąłem więc aplikację i przeszedłem do odprawy online na www a tam już nie trzeba było wprowadzać numeru dowodu osobistego, tylko obywatelstwo i datę urodzenia. Wprowadziłem zatem prawdziwe dane i wygenerowałem kartę pokładową, na której jest moje imię i nazwisko oraz kraj Polska, ale nie ma informacji na temat dowodu tożsamości (który wprowadziłem przez aplikację).

Podsumowując - dlaczego podczas odprawy przez aplikację trzeba podawać szczegółowe informacje na temat dokumentu tożsamości, a przy odprawie przez www już o to nie pytają? Czy jeżeli zrobię jakiś błąd w odprawie przez aplikację (np. pomylę obywatelstwo lub numer dowodu osobistego), to później będę miał problemy na lotnisku? Przepraszam za może lamerskie pytanie, ale to mój pierwszy lot ;)
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 08 Mar 2015 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
Nie przejmuj się tym, najważniejsze abyś miał ważny dokument

#388 PostWysłany: 08 Mar 2015 19:07 

Czytając http://www.ryanair.com/pl/wazne-informa ... wa-online/ zauważyłem jeszcze jedno - podczas odprawy online nie miałem opcji "dodaj dokumenty". Czyli tak jakby zostały zapamiętane dokumenty które wprowadziłem przez aplikację mobilną? Czy gdzieś na www jest podgląd dokumentów jakie zostały wprowadzone?

Jeszcze tak na przyszłość zastanawia mnie jedna rzecz - jeżeli podczas odprawy online podam informacje na temat mojego dowodu osobistego a później go zgubię (odpukać), to czy bez problemów będę mógł polecieć za okazaniem paszportu?
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 09 Mar 2015 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
O ile paszport będzie ważny - będziesz mógł.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 10 Mar 2015 17:38 

Jeżeli mam lot na 10 dni i żeby odprawić sie on-line w domu by nie szukać drukarki za granicą to czy mogę zrobić rezerwację miejsc tylko na lot powrotny a pierwszy lot "do" bez rezerwacji... chodzi o to by nie płacić za miejsca jezeli nie potrzeba... odprawę taką zrobili ze bez rezerwacji od 7 dni przed lotem a z rezerwacją od 30... czy ktoś z Was przerabiał taką sytuację? i wtedy mozliwa byłaby odprawa w obie strony 7 dni przed pierwszym lotem ??
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 10 Mar 2015 18:31 

Da radę tak zrobić.
Taniej (bo bez żadnych opłat) będzie jednak odprawić się za granicą online, choćby przez aplikację mobilną Ryanair - odpada wtedy konieczność drukowania kart pokładowych, masz je w formie elektronicznej na telefonie.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off
wars007 uważa post za pomocny.

#392 PostWysłany: 10 Mar 2015 19:53 

maciejwroclaw napisał(a):
Da radę tak zrobić.
Taniej (bo bez żadnych opłat) będzie jednak odprawić się za granicą online, choćby przez aplikację mobilną Ryanair - odpada wtedy konieczność drukowania kart pokładowych, masz je w formie elektronicznej na telefonie.

No odprawa by była jeszcze w Polsce, czyli i taniej i prościej, na spokojnie w domu...
Czyli odprawa w obie strony od razu 7 dni przed lotem czy ktoś próbował taka opcjęże najpierw odprawa lotu powrotnego ( z rezerwacja miejsc) 30 dni przed lotem powrotnym a pózniej 7 dni przed pierwszym wylotem odprawa ber rezerwacji miejsc...
ktoś przerabiał ten temat????
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:42 

Mam problem z odprawą. Przy kupnie 4 biletów wybrałem 3 osoby dorosłe i 1 jedną 12-15 lat, ale podczas odprawy nie chce przejść data urodzenia dziecka, wyskakuje informacja: "pasażer jest dorosły, ale wprowadzona data urodzenia wskazuje na niemowlę, lub dziecko".

Jest bardzo mało prawdopodobne, że się pomyliłem podczas kupna biletu. Może ktoś już miał podobny problem? Co proponujecie zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:48 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Napisać na czat na stronie Ryanair i wyjaśnić sprawę
 Profil Relacje PM off
oaza.dr uważa post za pomocny.

#395 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 668
Kilometry: 798 343
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Dziecko dopisywane jest na końcu podczas rezerwacji, także jeśli przy zakupie wybrałeś najpierw np. dwóch dorosłych, dziecko i dorosły to właśnie pojawi się taki błąd. Zamieniony będzie dorosły z dzieckiem i tych dwóch osób nie odprawisz. Wyprostowanie tylko przez infolinię lub w punkcie obsługi Ryanaira na lotnisku.

Ostatnio edytowany przez Benias 12 Mar 2015 12:54, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off

#396 PostWysłany: 12 Mar 2015 12:52 

Ta zmiana nie generuje kosztów, a więc przez czat jak napisano wyżej też będzie ok, czyli zmienią (ostatecznie, wystarczy wpisać datę urodzenia do lat 16, gdyż nie jest to sprawdzane)
 PM off

#397 PostWysłany: 12 Mar 2015 13:00 

Dziękuje za pomoc. Pani na czacie poprosiła o numer dokumentu dziecka, data ważności i zaproponowała darmową odprawę na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 12 Mar 2015 17:02 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
kkku napisał(a):
xyz napisał(a):
Ktoś może wie, czy po "tradycyjnej" odprawie online (przez komputer) można wygenerować mobilne karty pokładowe w aplikacji? Jeśli tak, to w jaki sposób?

Tak można.
Po odprawie tradycyjnie i wygenerowaniu pdf/wydruku na komputerze. Pobrałem dziś najnowszą wersje app Ryanair na Androida z sklepu google ( podobno starsze wersje kulały) dałem check-in wypełniłem dane tzn nr rezerwacji itd. W następnym kroku pojawiło sie że juz odprawiony a na dole przycisk Bordingpass. Po wciśnięciu pokazują się karty podkladowe które są dostępne offline w zakładce Bordingpass.

PS.
Przed wylotem sprawdz na stronie Ryanair czy twoje lotnisko wylotu ma obsługę elektronicznych bordingpasów ,bo podobno kilka niema.

Chciałbym doprecyzować jedną rzecz. Wydaje mi się, że gdzieś już to tutaj czytałem, ale nie mogę znaleźć gdzie. Czy odprawiając się przez internet, mogę śmiało przesłać sobie karty pokładowe w PDF na telefon? Z tego co pisze kkku, mogę po odprawie online wygenerować sobie mobilne karty pokładowe przez aplikację. Trochę tego rozwiązania się boję, bo już miałem problemy z tą wspaniała aplikacją i chciałbym mieć plan B w postaci PDFa.

#399 PostWysłany: 12 Mar 2015 17:08 

Nie ma przeszkód, aby mieć wersję PDF i niezależnie w aplikacji wybrać "checkin", po podaniu danych lotów będzie opcja pobrania kart pokładowych na komórkę do ich aplikacji.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 12 Mar 2015 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
Na 90% odpowiedź na moje pytanie będzie twierdząca, ale muszę je zadać, żeby dobić do 100%. Nie byłem do końca precyzyjny we wcześniejszym pytaniu: czy PDF w telefonie będzie potraktowany jako prawidłowa karta pokładowa?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości