Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2015 20:15 

Moje uwagi dotyczą głownie lotów do i z Ameryki Północnej. Jako ze latam dosyć często na tej trasie to zauważyłem regularnie powtarzająca sie sytuacje/historie. Aha, zdarza sie ona w 99% lotów nocnych do Europy. No wiec, po mniej więcej 2 godzinach lotu, jak załoga wygasza światło żeby ludzie poszli grzecznie spac, nagle jest komunikat w stylu "czy jest na pokładzie lekarz". Często lekarz sie znajduje, bada delikwenta i... Odsyła do klasy biznes lub first żeby sie położył-la.

Jest to tak nagminne ze podczas ostatniego lotu tuż przed startem uciąłem sobie pogawędkę z załoga i założyłem sie ze max 3 godziny po starcie ktoś wyladuje w biznesie. Wygrałem :)
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 23 Lut 2015 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
I to wszystko po to, żeby wyciągnąć nogi :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2015 08:29 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Lx13 napisał(a):
Moje uwagi dotyczą głownie lotów do i z Ameryki Północnej. Jako ze latam dosyć często na tej trasie to zauważyłem regularnie powtarzająca sie sytuacje/historie. Aha, zdarza sie ona w 99% lotów nocnych do Europy. No wiec, po mniej więcej 2 godzinach lotu, jak załoga wygasza światło żeby ludzie poszli grzecznie spac, nagle jest komunikat w stylu "czy jest na pokładzie lekarz". Często lekarz sie znajduje, bada delikwenta i... Odsyła do klasy biznes lub first żeby sie położył-la.

Jest to tak nagminne ze podczas ostatniego lotu tuż przed startem uciąłem sobie pogawędkę z załoga i założyłem sie ze max 3 godziny po starcie ktoś wyladuje w biznesie. Wygrałem :)

Jakie linie?

#4 PostWysłany: 24 Lut 2015 10:51 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ja tam jakos latają z US zawsze spotykam sie z overbookingiem na BC i prawdę mówiąc nigdy nie widziałem takiego numeru. Ale jest niezły.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#5 PostWysłany: 24 Lut 2015 12:42 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
No wez, bo jeszcze ktos to wezmie na serio i zacznie sie wyglupiac. Szczerze mowiac na kilkaset lotow - wzywanie lekarza slyszalem moze 2 czy 3 razy (nie wiem czy delikwenta wywalili do BC czy nie) - i tak jak ktos juz wspomnial - zwykle BC na lotach long haul nocnych jest pelna...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Lut 2015 13:30 

Moje doświadczenie opieram głownie na BA i AA choć zdarzyło sie tez w AC i United. BC bywa pełna, first juz nie. Zwykle jeśli BC jest full to kogoś z BC przerzucają do First. Kilka razy widziałem jak "chorego" od razu dali do First. Raz mi sie zdarzyło ze wrzucili chorego na miejsce mojego synka który i tak spał ze mną oddając mi przy tym koszt biletu za niego - to było nawet opłacalne.

Aha, loty miedzy IAD/NYC do LHR odbywają sie niemal co godzinę, często startują 3 samoloty do LHR w tym samym czasie, obłożenie zależy od pory roku i dnia tygodnia. Kilka razy zdarzyło mi sie lecieć prawie pustym 747/777, tak wiec zależy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Lut 2015 14:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Dosyć oryginalny pomysł :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lut 2015 14:28 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Krajów: 40 / 18.7%
Zbanowany
Podobny numer widziałem jak przekierowali samolot z Okęcia bo mgła na lotnisko w Gdańsku , gosciu chcial wysiąśc bo on z Sopotu ale wiadomo procedury - jak sie poczuł "żle" to podjechało pogotowie po niego i bagaż , potem podobno cudownie 'odżył' jak mówiła martwiąca się stewka z samolotu
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 24 Lut 2015 14:30 

Pewnie ze tak. Osobiście bym sie nie odważył. Muszę dodać ze kilka razy nie wrzucili osoby do klasy wyżej a położyli ja na podłodze w kuchni :) moze był overbooking i ktoś sie nie zgodził na przesadzenie ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lut 2015 15:12 

@Lx13, mogłeś od razu napisać o tej podłodze, bo zaraz z mediów się dowiemy, że jakiś "transatlantyk" miał nieplanowane międzylądowanie z powodów medycznych. ;-)

A na poważnie - ostatnio jeden symulant, który chciał rozprostować nogi, nie dość, że wylądował w klasie, za którą zapłacił, to jeszcze przed przegrodą (czyli nogi mógł wyprostować tylko pod skosem i dość często podkurczać), z wyjącym niemowlakiem obok i tuż obok śmierdzącej toalety.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Lut 2015 15:46 

Medyczne lądowania tez zaliczyłem. Głownie Dublin i Shannon i to jest horror dla reszty bo załogi nie mogą lecieć dalej i zwykle sie czeka na nowa lub śpi po hotelach. A i widziałem cudowne uzdrowienia. Raz widzialem jak kapitan osobiście sie pofatygował zeby zobaczyć delikwenta i spytał lekarza czy da radę do LHR czy mamy wracać. Klient słysząc to powiedział ze chtba da radę. Skończył na podłodze jakis czas ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lut 2015 16:03 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Jakby ktoś z forum wpadł na pomysł wypróbowania tej metody upgradu- to szczerze odradzam. Oprócz uzyskania poprawy komfortu podróży, można sobie przysporzyć na miejscu po przylocie kłopotów: badania medyczne, wywiad epidemiologiczny i w sumie dłuższy i nieprzyjemny pobyt w strefie tranzytowej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 24 Lut 2015 18:50 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Ja wracając Deltą z JFK na LHR nocnym lotem w październiku ubiegłego roku miałem taka sytuację:

sączę sobie trzeciego czy czwartego Jacka Danielsa, muzyczka w słuchawkach gra, powoli oczy się zamykają. Nagle słyszę przez słuchawki jakieś krzyki (używam słuchawek dokanałowych więc były mocno stłumione), początkowo myślałem że ktoś się awanturuje. Po kilku sekundach w kabinie zapala się światło, okazało się że dwa rzędy za mną zemdlał gościu, nasz rodak, paniki narobiła jego kobieta. Zleciało się trzech lekarzy z pokładu, słyszę jak stewki mówią, że jeśli jest potrzeba można zawrócić. Myślę sobie ,rewelacja, jesteśmy praktycznie w połowie drogi, przesiadka do WAW czeka, urlop się kończy a tu powrót na kontynent amerykański się szykuje, na szczęście Pan stwierdził, że jest już ok. Później wracał z nami tym samym lotem do WAW.

A teraz do sedna:

żadnego awansu do C nie dostał, nie słyszałem żeby w ogóle padła taka propozycja, nawet w kuchni nie leżał, tylko przesiedział normalnie na swoim miejscu resztę lotu, chociaż jak dla mnie za dobrze nie wyglądał. Jak widać nie ma na to reguły, nawet przy prawdziwym problemie, a nie symulowanym.

#14 PostWysłany: 04 Maj 2015 08:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Znalazlem taki opis sposobów, na podróz w BC bez doplaty, z ktorych moim zdaniem brak miejsca w EA najwiecej daje, reszta to taka pisanina, choc mozna probowac. ;) http://podroze.gazeta.pl/ErgonomiaStylu ... l#BoxLSImg

#15 PostWysłany: 04 Maj 2015 08:57 

Czytałam ten "artykuł", no cóż takie tam pitu pitu, żeby wierszówka była.
 PM off  

#16 PostWysłany: 04 Maj 2015 09:04 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Poziom artykułu i znajomość tematu przez autora żenujący - typowa wierszówka / typu paste /szkoda czasu :cry:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Maj 2015 09:30 

Zacznijmy od tego, że jest to tylko tłumaczenie tego "artykułu": http://www.skyscanner.net/news/how-get- ... d-business, który został napisany w celach stricte marketingowych. :-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Maj 2015 09:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ten temat już chyba był poruszany na forum. poszukajcie!

#19 PostWysłany: 04 Maj 2015 09:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Faktycznie,dla przejrzystosci tematu nalezaloby przeniesc watek do:
jak-zalatwic-sobie-business-class-placac-za-economy,18,66138&p=531772&hilit=business+class#p531772
namteH lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: QbaqBA, Trendiction [Bot] oraz 1 gość