Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#881 PostWysłany: 08 Lut 2015 18:25 

Zbanowany
Konkretnie to ja byłem sam w konsulacie w Krakowie. Nikt nie pytał z kim się wybieram i kiedy bo to nie było jeszcze zaplanowane. Pierwszy raz poleciałem jak już miałem wizę od roku w paszporcie. Z drugą osobą , o której w momencie występowania o wizę , nie wiedziałem , że poleci ze mną. Na JFK tylko krótkie pytanko, czy podróżujemy razem i... zezwolenie na pobyt do 6 miesięcy. To wszystko. Nie ma co się stresować. Wydaje mi się , że trzeba mieć mocno zawalone papiery [wcześniejsze odmowy itp] , żeby wizy nie dostać.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#882 PostWysłany: 08 Lut 2015 18:38 

Loty: 24
Kilometry: 46 496
Krajów: 9 / 4.2%
We wniosku takie rzeczy trzeba wpisać z kim, kiedy, jak długo (choć wiadomo, że wszystko się może zmienić do lata), jednak z tymi "companions" nie wiemy co zrobić...
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 08 Lut 2015 19:36 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
My lecimy w 4 os. Kuzyn z żoną a ja z partnerką. Rejestrowalismy we wniosku wszystkich razem i wspólnie podeszlismy do okienka. Padło pytanie, kim dla siebie jesteśmy i czy lecimy razem. Wydaje się, że to dobry pomysł bo chyba nie są tacy, żeby dać 3 osobom a jednej nie ;-) no ale jeśli coś się ma na sumieniu to pewnie i tak nie będzie sentymentow

#884 PostWysłany: 08 Lut 2015 19:57 

Ja tez wpisałem dane pierwszego znalezionego na booking hotelu. Wpisałam ze lecę sama, na rozmowie tez powiedziałam ze lecę sama i nikt sie nie czepial, wizę dostałam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#885 PostWysłany: 09 Lut 2015 12:57 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Z wizą USA nie mieliśmy problemu- trwało to dosłownie 15 minut... nie wiem jak to jest na prawdę, ale mam wrażenie, że jesli się ma pracę i nie nakombinowane w życiorysie to nie powinno być problemu... żyję w przekonaniu, że oni mają dostęp do jakiś polskich baz- w końcu osoby bezrobotne, skazane w przeszłości zawsze mogą kłamać w formularzu, jakoś nie wierzę, że to urzędnik z ambasady podejmuje ostatecznie decyzję... chyba, że ktoś wie jak to wygląda "od środka"?
 Profil Relacje PM off  

#886 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:30 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Witam, jeśli mam wizę ważną do 2017, to mogę spokojnie kupować bilety do USA, czy muszę jakoś to potwierdzać? Dodam, że jak wyrabiałem wtedy wizę, miałem 16 lat, trochę się zmieniłem od tego czasu, ale wolę zapytać się o Wasze doświadczenia :)
 Profil Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:32 

W tym roku zamierzamy złożyć wnioski o wizę. Oboje z narzeczoną studiujemy, ja zaocznie, ona dziennie, oprócz tego oczywiście praca. Mam dalszą rodzinę (kuzyn taty, syn kuzynki taty), która mieszka tam na stałe, mają obywatelstwo. Zastanawiam się czy warto uwzględniać to we wniosku czy nie ma takiej potrzeby skoro to tak w zasadzie nie mój wujek i kuzyn?
 Profil Relacje PM off  

#888 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:37 

Witam,

W te wakacje planuję wylot do rodziny do Stanów, w czerwcu kończę studia, jednak nie planuję zostać tam na stałe, maksymalnie 4-5 miesięcy. I dlatego mam pytanie, ponieważ wyczytałam że maksymalnie można dostać zgodę na pobyt w stanach do 6 miesięcy, ale zdarzają się tez 3 miesięczne zgody, a nawet 2 tygodniowe.. Więc na jaki okres powinnam kupić bilet? Dla pewności na 3 miesiące, czy spokojnie mogę wykupić bilet na okres 4-5 miesięcy?
 Profil Relacje PM off  

#889 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:43 

Makakpl- Jesli to jest dalsza rodzina, to bym o niej we wniosku nie wspominal.

Jesli Ci na tym zalezy, to ich wpisz z dopiskiem Citizen US, i tez bedzie ok.

Palmaa - Mozesz spokojnie kupic bilet na 4-5 miesiecy. Co najwyzej, jesli ne przypadniesz do gustu oficerowi imigracyjnemu podczas rozmowy to okresli twoja date powrotu na + 1-2 dni okreslona w dacie powrotu.

Ale to juz musi byc naprawde zlosliwa osoba, bo wtedy musi specjalnie zmienic date w swojej datownicy.
 Profil Relacje PM off  

#890 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:51 

Właśnie myślałem żeby nie wpisywać w ogóle, skoro właściwie to żadne pokrewieństwo w stosunku do mnie, ale chciałem usłyszeć drugą opinie :)
 Profil Relacje PM off  

#891 PostWysłany: 09 Lut 2015 14:28 
Awatar użytkownika

srebrny
palmaa napisał(a):
W te wakacje planuję wylot do rodziny do Stanów, w czerwcu kończę studia, jednak nie planuję zostać tam na stałe, maksymalnie 4-5 miesięcy. I dlatego mam pytanie, ponieważ wyczytałam że maksymalnie można dostać zgodę na pobyt w stanach do 6 miesięcy, ale zdarzają się tez 3 miesięczne zgody, a nawet 2 tygodniowe.. Więc na jaki okres powinnam kupić bilet? Dla pewności na 3 miesiące, czy spokojnie mogę wykupić bilet na okres 4-5 miesięcy?

Jeśli kupisz bilet z datą powrotu za 4-5 miesięcy na 100% będą Cię przepytywać dlaczego tak długo, co będziesz robić w tym czasie itp.
Najlepiej kupować bilet z możliwością przynajmniej jednej (odpłatnej) zmiany lub "open", ale te ostatnie są drogie.
Jeżeli jedziesz pierwszy raz na wizę turystyczną, to powinnaś dostać pobyt maksymalny (6 mies.).
 Profil Relacje PM off  

#892 PostWysłany: 09 Lut 2015 19:58 

makakpl napisał(a):
Właśnie myślałem żeby nie wpisywać w ogóle, skoro właściwie to żadne pokrewieństwo w stosunku do mnie, ale chciałem usłyszeć drugą opinie :)

I dobrze myślałeś i myślisz. To nie jest rodzina. Do tego dodam ze dla konsula nie liczy sie sam fakt zdobycia obywatelstwa ale sposób w jaki oni zostało uzyskane. Jesli ktoś z tych osob wyjechał na wizie turystycznej a potem przesiedział wize i uzyskał obywatelstwo będąc na miejscu (tak, da sie) to ty z automatu wpadniesz go grupy większego ryzyka i to sie bedzie za tobą ciągnęło. Nawet jak konsul w pl uwierzy ci, to nie koniecznie musi to zrobić gość na lotnisku w USA.

Podsumowywujac, nie wpisuj, leć turystycznie a ze znajomymi sie albo spotkasz albo nie.

I co najważniejsze. Robiąc tak nikogo nie okłamujemy.
 Profil Relacje PM off  

#893 PostWysłany: 15 Lut 2015 19:12 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Krajów: 16 / 7.5%
Przeczytałem cały wątek przed złożeniem podania o wizę i przyznam szczerze, że tylko wywołało to u mnie niepotrzebny niepokój. Dużo skrajnych opinii i teorii. :)

Aplikację wypełniłem w środę wieczorem i najbliższą możliwą datą do wyboru na rozmowę był poniedziałek (płatność online). Tego też dnia udałem się na rozmowę wraz ze swoją żoną i ku mojemu zaskoczeniu pomimo konkretnej godziny na potwierdzeniu zastała mnie kolejka przed ambasadą, w którego poczekałem z 15 minut w dość mało przyjemnej aurze (ale cóż, zdarza się).

Po przejściu przez kontrolę bezpieczeństwa i sprawdzeniu paszportów oraz potwierdzeń wypełnienie formularza zostaliśmy skierowaniu piętro niżej do sali, w której zostaliśmy zarejestrowani, zostały nam pobrane odciski oraz odbyliśmy rozmowę z urzędnikiem ambasady.

W sumie odwiedziliśmy 3 okienka: jedno, aby otrzymać numerek (jak na poczcie :); drugie aby zostawić odciski oraz trzecie w której urzędnik ambasady zadał kilka pytań. Wszyscy pracownicy ambasady byli bardzo uprzejmi oraz uśmiechnięci.

Niestety, o ile 2 pierwsze okienka zaliczyliśmy w 15 minut, to do ostatniego na rozmowę czekaliśmy ponad godzinę - było około 50-60 osób przed nami. 3 okienka w stylu poczty przyjmowały chętny na uzyskanie wizy - jedno okienko dość sprawnie, 2 pozostałe po 20 minut na osobę.

Sama rozmowa trwała koło 3 minut i pytania pokrywały się z wypełnionym formularzem:

- czy byliśmy już w USA, czy pierwszy raz (pierwszy)
- co chcemy zobaczyć w USA (to i tamto)
- czy ktoś z rodziny mieszka w USA (moje obawy dotyczyły tego, że tak :) )
- czy pracujemy i gdzie (tak, tu i tu)
- jakie kraje do tej pory odwiedziliśmy (wymieniliśmy po prostu większość krajów)
- na ile planujemy wyjazd (3 tyg)

Po czym około 40 sekund stukania w klawiaturę i odpowiedź "otrzymują Państwo wizy na 10 lat".

Moje obawy dotyczyły właśnie rodziny, która tam mieszka (legalnie) - okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Jeżeli mamy intencje czysto turystyczne, to wizę otrzymamy. Urzędnik nie sprawdzał paszportu i stempli, które tam były. Wcześniej odwiedziliśmy sporo europy oraz cześć azji (ZEA, Indonezję, Chiny, Singapur, Turcję). :)

Nie taki wilk straszny, jak go malują. No może opłata za wizę mogłaby być niższa.

Wizę odebrałem po 2 dniach od rozmowy w punkcie TNT.

#894 PostWysłany: 15 Lut 2015 22:23 

niebieski
Czy ktoś załatwiał wizę do USA z wizą irańską w paszporcie ? Jeszcze na dodatek kila rosyjskich i białoruskich....

Jakiś problemy, szczegółowe pytania, problemy po wylądowaniu ??
 Profil Relacje PM off  

#895 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:05 

Składając wniosek miałem wizę rosyjską w paszporcie.

#896 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 154 618
Krajów: 21 / 9.8%
Ja miałam cztery wizy białoruskie i indonezyjską. No problem.
 Profil Relacje PM off  

#897 PostWysłany: 16 Lut 2015 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 11
Kilometry: 17 045
Krajów: 5 / 2.3%
Załóżmy hipotetyczną sytuację:
dostaje promesę wizy na 10 lat
powiedzmy w bliższej przyszłości np. za rok Polska dołącza do VWP. Co w takiej sytuacji z promesą czy trzeba wtedy i tak wypełniać przed wylotem zgłoszenie i je opłacać czy też może posiadana promesa zastępuje to przez kolejne lata(np. do końca ważności)?

Relacje:
berlin-londyn-madera-lizbona-londyn-poznan-majowka-2014
 Profil Relacje PM off  

#898 PostWysłany: 16 Lut 2015 00:07 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Według obecnych zasad- kto ma wizę, nie musi starać się o ESTA.
 Profil Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 16 Lut 2015 00:09 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
perednica napisał(a):
Czy ktoś załatwiał wizę do USA z wizą irańską w paszporcie ? Jeszcze na dodatek kila rosyjskich i białoruskich....

Jakiś problemy, szczegółowe pytania, problemy po wylądowaniu ??

W zeszłym tygodniu byłem na rozmowie w konsulacie.

W paszporcie mam wizę irańską, wielokrotną rosyjską i stemple białoruskie (wyjazd bezwizowy z okazji mistrzostw świata w hokeju).

Wszystkie te kraje wymieniłem we wniosku wizowym jako odwiedzone w ostatnich 5 latach.

W trakcie rozmowy żadnych pytań o którykolwiek z nich. Promesa na 10 lat przyznana.

#900 PostWysłany: 16 Lut 2015 11:51 

Nie rozumień pytań odnośnie wiz innych krajów. Zupełnie nie ma to znaczenia jeżeli chodzi o przyznanie wizy. Chyba, że ktoś przebywał pół roku w Syrii, czy Afganistanie. :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości