Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Paź 2014 11:10 

Moim zdaniem:
Meteor Crater - porażka tak jak już było napisane zwykłe, płatne zagłębienie w ziemi w "szcerym polu"
Los Angeles - Aleja Gwiazd - zwykły chodnik z mnóstwem przebierańców i busów, które obwiozą Cię w godzinę po wszystkich willach gwiazd i 10 min przerwą na zdjęcie ledwo widocznego napisu Hollywood.
Natomiast droga z LA do SF (Big Sur) - dla mnie mistrzostwo
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 06 Paź 2014 12:14 

Streets of Philadelphia... Trzeba być Amerykaninem, żeby zrozumieć kult Dzwonu Wolności i rozpływać się nad wspaniałymi zabytkami z....XIX wieku. Zmarnowany dzień w mieście jak wiele innych w USA.

Nie będę oryginalna, ale może im więcej głosów, tym większa siła oddziaływania - Los Angeles i Hollywood Blvd - tamtej nocy prysły moje dziecięce wyobrażenia o fabryce snów i krainie wszelkiej filmowej wspaniałości. Brud, wszechobecne rusztowania, ciemne zaułki, podejrzane typki, dopiero gdzieś tam zauważa się słynny chodnik z gwiazdami. Nie tak miało być...

I tak, myślałam, że Niagara jest potężna. Również widziana tylko od strony Stanów - ogromne rozczarowanie.

Za to Las Vegas, zwłaszcza wieczorem/w nocy jak najbardziej warte zobaczenia - takie kuriozum możliwe chyba tylko w USA. No, może jeszcze u naszych wschodnich sąsiadów. Nigdzie nie widziałam takiej ilości szpanerskich aut i stuningowanych blondynek prężących się wdzięcznie gdzie się da... No, może poza plażami Venice/Malibu, tam chyba zebrały się wszystkie szczupłe i ładne dziewczyny z całych Stanów w oczekiwaniu na szansę swojego życia ;)
 Profil Relacje PM off
piotrek_ lubi ten post.

#23 PostWysłany: 10 Paź 2014 10:07 

shipoffools22 napisał(a):
Streets of Philadelphia... Trzeba być Amerykaninem, żeby zrozumieć kult Dzwonu Wolności i rozpływać się nad wspaniałymi zabytkami z....XIX wieku. Zmarnowany dzień w mieście jak wiele innych w USA.

Dzwon Wolności to taki bardziej dzwonek, ale sama Filadelfia jak najbardziej jest ciekawa. Pytanie czy zagłębiłaś się w uliczki południowej Philly, gdzie zachowała się największa w USA stara zabudowa (porównywalnie z SF). Tam jest naprawdę fajne, za to samo Independence Historical Park jest tak naprawdę większą wydmuszką niz warszwska Starówka, bo też prawie całkowicie odbudowane ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Paź 2014 11:53 

No widzisz, porównywalna z SF - więc wybór oczywisty. Włóczyłam się trochę po mieście, grupą architektów, i nic, naprawdę nie przykuło naszej uwagi na tyle, żeby pamietać/wspominać etc. To była 2 miesięczna wyprawa po USA i widzieliśmy naprawdę sporo, może też dlatego Philadelphia, pomimo sentymentu do piosenki, okazała się miejscem nie wartym zatrzymania. Śmieszył nas za to zachwyt i duma mieszkańców ze "wspaniałych zabytków" philadelphijskich. Sorry.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Paź 2014 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Philly jest fajne (przynajmniej moim zdaniem). Jedyne co faktycznie można sobie odpuścić to godzinną kolejkę do Dzwonu Wolności.

Co do LA, to trzeba wybierać co chce się zobaczyć. Venice czy Santa Monica są warte odwiedzenia, do tego obowiązkowo Disneyland w Anaheim (byłem z córką, ale sam też się dobrze bawiłem) i Universal Studios.
Jeżeli ma się samochód (inna sprawa, że LA nie da się bez niego poruszać) to można samemu pojechać do West Hollywood i pooglądać te milionerskie domy, Natomiast na do samego Hollywood to w ogóle nie warto wjeżdżać. Chyba, że komuś bardzo zależy na zdjęciu przy jakieś gwieździe (tej w chodniku :P). Ja przeszedłem z córką cały (mały kult gwiazd) i żałuję straconego czasu i nóg :)
 Profil Relacje PM off
ponchek lubi ten post.

#26 PostWysłany: 15 Paź 2014 20:44 

Atlantic City, pod zadnym pozorem za dnia, jest tragiczne. Wieczorem nawet ten slynn Boardwalk mocno sredni. Warto jesli ktos chce zagrac w kasynie, w przeciwnym wypadku - nie zawracac sobie glowy.

NASA Space Center w Houston. Atrakcje multimedialne rodem z lat 80-tych, centrum kontroli lotow jak z 70-tych, tylko dla fanow astronautyki.

Tor w Indianapolis, tez tylko dla fanow. Nic nadzwyczajnego.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Lis 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Wszyscy wspominają, że zarówno LA jak i przede wszystkim Hollywood jest słabe, ale założę się, że każdy chce i tak przekonać się na własnej skórze :)

Nie skreślałbym jednak całego LA - miasto jest na tyle duże, że każdy znajdzie dzielnice która będzie mu odpowiadać.

Dla mnie największe rozczarowanie to Malibu. Wyobrażałem sobie piękną plażę, palmy i sielską atmosferę, zaś zastałem zwykłą, niezbyt czysta plaże, z mnóstwem bogatych pijanych dzieciaków, wypasionych fur i ludzi którzy przyjeżdzają tam tylko na lans.
jerome lubi ten post.

#28 PostWysłany: 05 Lis 2014 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
paliwo w cenie mleka
ale kurs mocno pnie sie w góre
http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=5m&t=l&a=ln&b=0
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Lis 2014 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
mikuś napisał(a):
Wszyscy wspominają, że zarówno LA jak i przede wszystkim Hollywood jest słabe, ale założę się, że każdy chce i tak przekonać się na własnej skórze :)

Nie skreślałbym jednak całego LA - miasto jest na tyle duże, że każdy znajdzie dzielnice która będzie mu odpowiadać.

Zgadza się, wiedziałem że to lipa, koleżanka też nie polecała, ale mimo wszystko wpadłem na jedną noc zobaczyć to miasto i co .... połaziłem, pojeździłem i tyle :D
My za dużo czasu nie mieliśmy, przejechaliśmy się o północy do Beverly Hills, zobaczyliśmy setki osób imprezujących i tyle, a że na studiowanie topografii nie miałem siły to wróciliśmy spać. Rano trochę zwiedzania dolby, Hollywood sign, runkda obczaić trochę klasycznego Beverly z palmami :)
Czar LA jest może w TV, ale na żywo praktycznie nic się tam nie dzieje :) No, ale mamy odhaczone zapewne już na całe życie :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Lis 2014 18:30 

Co do Meteor Crater, nie zgadzam się kompletnie z określeniami "porażka" itd. Nie wiem czego ludzie się spodziewają, jadąc do miejsca zwanego Krater - kasyna, bazy kosmitów? Ja oczekiwałem dziury w ziemi i tak było :)

MC to jeden z najlepiej zachowanych kraterów impaktowych (właśnie dlatego, że leży "na środku niczego") o średnicy ok. 1,2 km. Jest muzeum, jest testowy lądownik Apollo i .. tyle. Dzieci były zachwycone. Dorośli też.

Jest zaraz przy drodze I-40 z Flagstaff do Petrified Forest NP (który też baardzo polecam! choć to "tylko skamieniałe pnie drzew").. :)

Załącznik:
800px-Meteorcratera.JPG
800px-Meteorcratera.JPG [ 152.52 KiB | Obejrzany 2892 razy ]
Załącznik:
IMG_4971a.JPG
IMG_4971a.JPG [ 139.94 KiB | Obejrzany 2892 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Sty 2015 01:24 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
Dla mnie stratą czasu podczas przejazdu przez Południową Dakotę były Mount Rushmore (wyryte w skale wizerunki 4 prezydentów USA - zdecydowanie mniejsze wydają się w rzeczywistości niż na zdjęciach) oraz niedaleko stamtąd Crazy Horse Memorial (kuty w skale wizerunek wodza Dakotów na koniu - może jak za 100 lat to skończą to będzie warto).

Niemniej obie atrakcje leża dość wygodnie po drodze z Chciago do Yellowstone, więc można je ewentualnie potraktować jako przerwę w podróży.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Sty 2015 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.3%
srebrny
shipoffools22 napisał(a):
I tak, myślałam, że Niagara jest potężna. Również widziana tylko od strony Stanów - ogromne rozczarowanie.

Ja widziałem od strony Kanady i też.. no jakby tak... chyba oczekiwałem czegoś.. no chyba bardziej.. no większego (?)
Niby fajnie, nawet płynąć pod samym wodospadem, ale jednak coś jakby... no moze to problem w tym że sobie wyobrażaliśmy nie wiadomo jaki cud świata.

Nie mniej, uważam że nie można napisac że nie warto. Jak z każdym innym miejscem tutaj wymienionym. Jedni lubia rocka, drudzy jazz. ;) Czasami warto się przekonać na własne oczy niż zrezygnować i przez całe życie pluć sobie w brode że miało szanse coś zobaczyć, ale z niej nie skorzystało.

#33 PostWysłany: 03 Sty 2015 11:18 

niebieski
jerome napisał(a):
Co do Meteor Crater, nie zgadzam się kompletnie z określeniami "porażka" itd. Nie wiem czego ludzie się spodziewają, jadąc do miejsca zwanego Krater - kasyna, bazy kosmitów? Ja oczekiwałem dziury w ziemi i tak było :)

Rzecz w tym, że biorąc pod uwagę niesamowitą przyrodę tej części świata, bardziej interesujących i imponujących dziur w ziemi jest w promieniu kilkuset kilometrów dużo więcej.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 03 Sty 2015 12:43 

Mi Meteor Crater się podobał, natomiast dojazd do niego średnio ;-) Sytuację ratowały opuszczone miasteczka i malownicze wraki ;-)

Los Angeles jest ciekawe bardzo fragmentarycznie, ale jak ktoś ma sentyment, związany z kinematografią amerykańską, to wizyta w studiach i zobaczenie alei gwiazd jest chyba warta wysiłku czy przejechanie się Sunset Blvd ... też.
Napis Hollywood można z osobą sfotografować bez problemu, tylko jedną rzecz trzeba pamiętać :)) Jest on BAAAAARDZO daleko i żeby dobrze wyszedł, trzeba mieć aparat z zoomem ;-) Z komórki może być spory problem.

Miami - chyba szkoda czasu, chyba, że ktoś lubi nocne życie z atrakcjami ;)) Ja tam wypożyczam auto i jadę dalej. Natomiast Key West obowiązkowo, jak ktoś nie był (tylko nie szukajcie tam na miejscu hoteli ;)) szkoda kasy). Za to warto Cape Canaveral, Daytona Beach, Orlando i jego parki rozrywki...

Las Vegas - co kto lubi. Ja traktuje (w tygodniu) jako tanią bazę noclegową na wypady samochodem po okolicy. Byłem kilka razy i zawsze udawało się znaleźć hotel za bardzo małe pieniądze, nawet $20 na Stripie.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:59 
Awatar użytkownika

niebieski
wojtkow napisał(a):
Las Vegas, miejsce które warto odwiedzić tylko jeżeli jest się hazardzistą albo w celu strzelenia sobie selfie na tle Stripu nocą (i tylko nocą).
Zaraz po wschodzie słońca okazuje się jak przygnębiającą dziurą jest to miasto.

kwestia gustu ;)

mi się akurat bardzo podobał Las Vegas i okolice.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 09 Lut 2015 12:53 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Nie trzeba oglądać Los Angeles...w centrum w sumie nic ciekawego nie ma, ale jako baz wypadowa jest jak najbardziej ok...
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 09 Lut 2015 13:01 
Awatar użytkownika

Potwierdzam to powyżej o LA. Generalnie Hollywood jest godne obejrzenia, ale LA mnie nie zachwyciło. W CA poleciłbym już bardziej San Diego.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Lut 2015 14:22 
Awatar użytkownika

a Floryda i okolice? przepraszam za OT, ale właśnie planujemy tygodniowy pobyt w USA, mąż już był w Kalifornii, Vegas, NY, Niagarę widział, z tych najbardziej znanych miejsc z dobrym dolotem została nam Floryda. Mnie przekonuje możliwość zobaczenia manatee, wizyta w Disneyworld i pływanie z delfinami, ale nie wiem co poza tym...
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 15 Lut 2015 20:58 

Zgadzam się co do Los Angeles. Nie zachwyciło, a nawet wręcz odwrotnie. Największym rozczarowaniem - szczególnie w kontekście oczekiwań - było Hollywood --> brudno, ciasno i nieciekawe. Za to w Malibu jest pięknie!
 Profil Relacje PM off
wojtkow lubi ten post.

#40 PostWysłany: 15 Lut 2015 21:07 

b.montana napisał(a):
a Floryda i okolice? przepraszam za OT, ale właśnie planujemy tygodniowy pobyt w USA, mąż już był w Kalifornii, Vegas, NY, Niagarę widział, z tych najbardziej znanych miejsc z dobrym dolotem została nam Floryda. Mnie przekonuje możliwość zobaczenia manatee, wizyta w Disneyworld i pływanie z delfinami, ale nie wiem co poza tym...

na Florydzie odradzam Kennedy Space Centre - jakość jak dla mnie nieadekwatna do ceny
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości