Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: zorza polarna
#21 PostWysłany: 04 Gru 2014 18:52 
Awatar użytkownika

niebieski
kerrygold napisał(a):
Byłam w zeszłym roku w Tromso na zorzach i pomysł z zabieraniem bagażu podręcznego jest... zabawny.

Mnie tam ten pomysł akurat wcale nie śmieszy. Chyba "oczywistą oczywistością" jest dostosowanie ubioru do aktualnej pogody. Akurat w Tromso, chociaż to daleka północ, nie zawsze zimą panuje duży mróz. Czasami nad Atlantykiem jest dużo cieplej, niż w głębi lądu. Byłem w lutym i przez cały czas panowała temperatura w okolicy zera. Pojechałem tylko z podręcznym wcale nie z powodu oszczędności, tylko wygody.

kerrygold napisał(a):
Gdybym była mądrzejsza o zeszłoroczne doświadczenia, nie bawiłabym się w przesiadanie między lotniskami w Oslo, tylko zabukowałabym lot bezpośrednio do Tromso. Poruszanie się po mieście, czas stracony na przesiadkę, wiadomo, trzeba też coś po drodze zjeść - oszczędność znikoma, zyskuje się głównie nerwy i zmęczenie

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Po pierwsze nie ma bezpośrednich lotów z Polski do Tromso, zawsze trzeba się gdzieś przesiadać. Nawet jak przesiada się na Gardermoen to i tak trzeba co najmniej parę godzin (oby tylko tyle) czekać na lotnisku i też trzeba wtedy coś jeść. Pewnie nie czytałaś mojego wcześniejszego wpisu o wygodnym transferze autobusowym pomiędzy lotniskami Rygge i Gardermoen (wcale nie trzeba jechać pociągiem przez Oslo). Także wszystko zależy jak akurat pasują połączenia i jakie są aktualne ceny.

kerrygold napisał(a):
4 dni to trochę mało, stawiałabym na min. 6. My byłyśmy własnie tyle i dopiero ostatniego dnia była zorza. Jak będzie zachmurzenie to guzik zobaczycie, nie zorzę.

Można przesiedzieć tam dwa tygodnie i nic nie zobaczyć, a można zobaczyć zorzę już pierwszego wieczoru (tak było w moim przypadku). Wiadomo, że im dłużej tym lepiej (znowu "oczywista oczywistość") ale wszystko zależy od szczęścia i pogody. Tak, że nie bardzo rozumiem dlaczego 4 dni to za mało, a 6 dni już będzie OK ?
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 05 Gru 2014 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Mozna przeprowadzic sie na caly sezon jak niektorzy: http://www.aurora-addicts.com/ To na pewno zwieksza szanse :-). Tym sie tak spodobalo w zeszlym sezonie, ze przeprowadzili sie do Norwegii na kolejny sezon i poslali tam dzieci do szkoly.

#23 PostWysłany: 06 Sty 2015 23:09 

Powiedzcie mi jeszcze czym robiliście zdjecia tam jakis aparat czy może aparat w telefonie wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Sty 2015 00:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Hehe, powodzenia z aparatem w telefonie. No moze Nokia Lumia 1020 zlapalabym super mocna zorze na manualnych ustawieniach, na statywie ;-)

Musisz miec aparat, w ktorym mozesz wybrac dluzszy czas naswietlania, wysokie ISO i zamontowac go na statywie. Chociaz jak w lutym byla super zorza, to moj maz zrobil zdjecie prymitywnym aparatem Canon IXUS220HS na automatycznych ustawieniach i wyszlo to tak:

Image

Ostatnio pisalam komus na priva jak robic zdjecia i podalam te linki z opisem:
http://klub-zdobywcow.no/index.php?opti ... 30&lang=no

http://zdjeciapiotra.pl/news/jak-fotogr ... ze-polarna
maciass lubi ten post.

#25 PostWysłany: 07 Sty 2015 12:15 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Krajów: 52 / 24.3%
sprawdź sobie to laponia-z-gdanska-ok-350-zl,231,62668
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sty 2015 13:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@Aga
To zdjęcie z głuptaka Canona jest ze statywu czy bez ? Ja właśnie zakupiłem prosty statyw z zamiarem stosowania do w miarę dobrego kompaktu Sony DSC-HX10V. Sam jestem ciekaw jak to w ogóle wyjdzie ale jeżeli efekt ma być taki jak przy tym Canonie, to chyba nie ma w ogóle sensu targanie statywu po lesie w Finlandii :)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Sty 2015 13:56 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest zdjecie z reki i to na dodatek przez okno z domku. Czas 1/4s, ISO4000. Nie wiedzialam, ze ten aprat wyciaga do ISO4000. On nie ma nawet trybu manualnego i robienie nim zdjec w nocy, to pomylka.

Zawsze jest sens noszenia statywu na nocne :-) Pisze to z perpesktywy osoby, ktora zawsze targa ciezki statyw ze soba. Wlasnie kupilam troche lzejsza/mniejsza opcje, ale ciagle bede montowac duza glowice.

#28 PostWysłany: 07 Sty 2015 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
To bardzo dobrze, bo jest nadzieja, że u mnie może wyjść coś lepszego :)
Jak przyjdzie statyw to zrobię sobię próbną sesję nocną na balkonie, z którego mam widok na cały Gdańsk i daleki horyzont.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Sty 2015 14:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Wlasnie mialam to dopisac do postu. Zrob zdjecia nocne z dlugim czasem naswietlania. Miasto moze byc ale gdzies poza miastem w ciemniejszych rejonach, zdjecie nieba byloby zblizone do warunkow w jakich robi sie zwykle zdjecia zorzy. Chyba, ze szaleje mega zorza nad miastem.

Ja robilam zdjecia nocne od lat, wiec zdjecia zorzy nie byly niczym nowym. Raczej nauczenie sie jak ja wypatrzyc na niebie i takie tam.

#30 PostWysłany: 08 Lut 2015 14:32 

Zdjęcie z lutego z Islandii, trafiliśmy akurat na wyjątkowo piękną pogodę i aktywność słoneczną 4/10, więc się działo:)
Załącznik:
DSCF1471.JPG
DSCF1471.JPG [ 65.84 KiB | Obejrzany 360 razy ]
 Profil Relacje PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Nikt, Pink_Nightmare oraz 0 gości