Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sty 2015 18:41 

Cześć
planuję podróż do Azji, głownie ok 3 tygodni w Tajlandii + kilka dni chcialbym z żona i dzieckiem gdzieś "wyskoczyć". W grę wchodza dwie opcje: Kambodża Angkor Wat lub Wietnam zatoka Ha Long.
Chcielibysmy przeznaczyć na ten krótki wypad do jednego z 'niedalekich" krajów ok. 4 - 5 dni.

Czy macie jakies rady co jest ciekawsze dla kogoś, kto pierwszy raz jedzie w te rejony?Ważne jest także to, że wybieramy się z dzieckiem (3 lata). Skąd macie lepsze/ciekawsze wspomnienia? :?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 26 Sty 2015 20:15 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 8.9%
Byłem w Kambodży, ale nie mam porównania do Wietnamu. Na mnie Angkor zrobi bardzo duże wrażenie i na pewno warto jest go odwiedzić. Za Kambodża według mnie przemawia jeszcze cena wizy, co przy 3 osobach jest już jakąś różnicą.
 Profil Relacje PM off
sauronek lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Sty 2015 04:47 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Napisz jeszcze w jakiej porze roku, bo to też może mieć znaczenie oraz skąd w Tajlandii planujecie taki "wyskok".
Do Kambodży można z Tajlandii spokojnie i w miarę niedrogo dojechać, ale nie wiem co na to dziecko ;) Wiza jak zostało napisane powyżej, też jest sporo tańsza.
Do Wietnamu zostaje samolot (Air Asia, Viet Jet) do Hanoi i e-visa (promesa).
Co do samych atrakcji, to zależy co się lubi - jeżeli starożytne miasta i ruiny to zdecydowanie Angkor, mi chyba też bardziej się podobał (chociaż Ha Long też zrobiło wrażenie). W Ha Long plusem jest to, że zwiedza się ją głównie z pokładu statku, na którym też się mieszka, dość wygodne to rozwiązanie.
Propozycja - Angkor, a w Tajlandii zachodnie wybrzeże i prowincja Krabi chociażby, skały dość podobne, choć nie tak dramatyczne jak w Ha Long. Wietnam natomiast to na tyle duży i ciekawy kraj, że warto na niego poświęcić cały następny wypad ;)
 Profil Relacje PM off
sauronek lubi ten post.
sauronek uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 27 Sty 2015 12:54 

i znów Bonieq^^
Jestes niesamowity, pomogleś mi juz i z tego co widze ciągle udzielasz sie na forum z super radami. Laurke juz ci kiedys wystawilem:)

Jeziemy "niestety" w wakacje - czerwiec/lipiec. Tajlandia w tej porze to bangkok obowiązkowo ok. 4 dni, ok 5 dni angkor/ha long, tydzien koh samui i pare dni singapur.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Sty 2015 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
W Kambodży może być bardzo gorąco, deszczowo i parno, bo to monsun, ale nie przeszkadza to aż tak bardzo w zwiedzaniu (o ile nie będzie powodzi). Gorzej z łączeniem Samui i Kambodży (Wietnamu zresztą też), bo nie ma tanich bezpośrednich połączeń. Macie już loty do/z Tajlandii? Można poszukać lotów z Bangkoku do Siem Reap i potem przelot do Surat Thani przez Bangkok lub Air Asia Island Transfer z Bangkoku. Do Wietnamu podobnie - przelot w dwie strony.
Przeanalizuj więc też ceny i połączenia Wietnam vs. Kambodża, to może pomóc w podjęciu decyzji.
Pogoda w Ha Long w tym okresie jeszcze dobra, nie jest to jeszcze sezon tajfunów, ale też może już być bardzo gorąco.
P.S
Spytałem jeszcze żony, ona podpowiada Angkor ;)
PPS
Pamiętam Waszą wyprawę do Indonezji, mam nadzieję, że się udała :)
 Profil Relacje PM off
sauronek lubi ten post.

#6 PostWysłany: 27 Sty 2015 19:28 

Bonieq , w indonezji bylo fantastycznie, podobalo nam sie zdecydowanie bardziej niz perhantians w malezji.
Polecam na plazing Gili Asahan w Indonezji (polnoc lombok to gili meno,air itp, a na poludniu lombok gili asahan. gili gede. Bajkowe wysepki, na asahan jeden osrodek i 30 osobowa osada rybacka)

Co do podrozy tegorocznej. Bilety do Tajlandii mamy. Tez zastanawiam sie jak to ugryzc by jakos to wygladalo sprawnie logistycznie z reszta podrozy.
Nastawiajac sie na angkor podroz bylaby taka: Bangkok- Siem Raep - KoSamui- Singapur - Bangkok(ale kolejnosc w sumie dowolna, wiec mozna poprzestawiac), a podroze mniej wiecej tak:

Bangkok - Siem Raep
Siem Raep - Phuket
Phuket (myslalem ze moze tu zostac z 3 dni - ale pogoda moze byc straszna) wiec autobusem do surat thani i fastboat na kosamui (tylko jak ten autobus wyglada, idzie go rezerwowac?:)
lub opcja z powrotem z siem reap do bangkoku i z bangkoku do do surat thani
Pozniej chcielismy 5 dni - tydzien na singapur i tez zagwozdka jak sie z ko samui dostac sprawnie, moze wiec:
autobus na phuket i lot do singapuru i z singapuru powrot do bangkoku (stad wracamy do polski)
albo surat tani do bangkoku i z bangkoku do singapuru. ew do kuala lumpur i stamtad do singapuru.

nie wiem jak te autobusy w tajlandii, czy to pewna opcja.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Sty 2015 20:28 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
bylam tu i tu, w obu miejscach poza sezonem. Efekt byl taki, ze w Angkor byl potworny upal ale bardzo malo turystow a Ha Long zamkneli po dwoch dniach rejsu z powodu nadchodzacego tajfunu, ktory nota bene rozbil samolot na Tajwanie. Polecam Angkor i Kambodze. Nizsze ceny, duzo nizsze i fajniejsi ludzie. Mozesz tez na pol dnia skoczyc do Tonle Sap. Hanoi kompletnie crazy i brzydkie a na rejsie wszystkiego zabraniaja bo goverment patrzy.
 Profil Relacje PM off
sauronek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 28 Sty 2015 04:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak zawsze, ile ludzi tyle będzie opinii :)
Angkor pewnie bardziej wyluzowany, ale ja z drugiej strony Hanoi bardzo lubię i dobrze się tam czuję. Na rejsach zabraniali faktycznie picia własnego alkoholu, ale to dlatego, że sprzedają swój, oczywiście dużo drożej ;)

-- 28 Sty 2015 03:33 --

Autobusy w Tajlandii są spoko, komfortowe itp. i bukuje się je na miejscu, więc no worries.
Przelot z Siem Reap na Phuket (lub Krabi) i potem na Samui już gorzej, bo trochę szkoda czasu na przejazd.

My robiliśmy kiedyś trase Koh Samui - Koh Phi Phi: wolny prom z samego rana, potem autobus do Krabi i prom na Phi Phi - prawie cały dzień, ale na Phi Phi byliśmy jeszcze po widoku.

Zrób może składak przez Bangkok jak sam pisałeś (lot z Kambodży na Phuket i tak jest przez Bangkok ale na jednym bilecie). Poszukaj Air Asia do Bangkoku i potem loty do Surat Thani z Air Asia, Thai Lion Air lub Nok Air.

Może też przelot z Siem Reap do Singapuru i potem odbijać na północ?
Siem Reap do Sin ma Air Asia (z przesiadką) ale póki co niezbyt tanie (ok. 150 $)

W czerwcu są promo Air Asia z Kuala Lumpur do Surat Thani po 79 MYR np. 30 czerwiec. Zobacz.
Z SIN do KUL można często tanio polecieć (poniżej 100 zł) z TigerAir, Air Asia czy JetStar lub autobus od 50 zł i bardzo komfortowy. Ładna pętelka wtedy może wyjść Bangkok-Siem Reap-Singapur-Kuala Lumpur-Surat Thani (Koh Samui) - Bangkok.

Ja też mam pytanie albo i kilka :)
Na wiosnę będziemy na kilka miesięcy w Indonezji, zainteresowały mnie Gili Ashan i Gili Gede. Zawsze to fajnie mieć info z pierwszej ręki. Jak to wygląda cenowo? Bardzo drogo za noclegi (bo ceny na necie dość wysokie)? Jak rafa na miejscu? Na szybko wyczytałem w necie, że prąd z generatora i prawie brak zasięgu GSM, dalej tak jest? Pracuję zdalnie, więc ma do dla mnie spore znaczenie ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Sty 2015 19:41 

Ciekawa ta opcja z kambodzy do singapuru - i o jeden lot mniej.

Co do odpowiedzi.
Na Gili Asahan bylismy 6 dni. Gili Gede jedynie na "wycieczce" snorkowej. Gili Gede bardziej "rozbudwane" i większe.
Gili Asahan jeszcze rok temu mial jeden osrodek PearlBeach Resort - kiedys lowiono tam perły teraz już ich nie ma. http://pearlbeach-resort.de/ sa na niemieckim serwerze, choć prowadzi to australijski facet, trzeba wiedzieć że 70-80 % turystów z ok. 20-25 na wyspie to niemcy:)

Na wyspie jest ośrodek do nurkowania - warunki do snorkingu i nurkowania bardzo dobre - wchodzisz do wody i po 5 metrach rafa (mi się podobało). Ale ja nie nurkuje - jak rozmawialem z niemcem to mowil, ze ocenia te miejsce pod wzgledem nurkowania jako 7/10 - ale byl on hardcorowcem. Wstawal o 6 rano i już nurkowal, tak przez caly czas kiedy bylismy. Nie wiem czy cokolwiek jeszcze robil, ale chyba głownie to.
Prąd z generatorów - w godz. 12 - 14.30 i później 18 - 2 w nocy. Przynajmniej my tak mieliśmy. GSM - musiałem szukać miejsca - ale był zasięg wystarczający. Akurat na samej ichniej plaży najlepszy był zasięg. Internet z sim karty mi działał wtedy bez zarzutów.

Oferują dwa rodzaje domków i oba drogo, ale facet jest monopolista wiec ma ten przywilej - murowane - 85$ i drewniane za połowe ceny(4 murowane - 4 drewniane). Mieliśmy drewniane. Fajne, lekko spartańskie ale naprawde nic do zarzucenia. Czy warto doplacac do murowanych - moim zdaniem nie.
Jedzenie - ceny jak na indonezje - drogie i bardzo drogie.
Przyjezdzajac masz otwarty rachunek - za nic nie placisz, dopiero w dniu wyjazdu regulujesz oplaty. Więc warto sobie notować ile i co się kupuje.

Sa trzy posilki w ciągu dnia:
Śniadanie - za free
Lunch - do wyboru z 3 dań - płatne 50.000 indonezyjskich Rupii / os
Kolacja - do wyboru z 3 dań - płatne 100.000 indonezyjskich Rupii / os
Więc drogo.
Zamówienie na lunch i kolacje składasz już na śniadaniu. Ważne: nie ma możliwości by ci ktos cos zrobil do jedzenia poza porą posiłku. Jak zamówisz np. kurczaka, to za 3 godzinki widzisz młode babki ganiające w osadzie za kurczakami na twoj lunch/kolację:) Tak więc jest jedzenie świeże.
Powiem tak - jedzenie FANTASTYCZNE - bardzo duże porcje. Bardzo. Mam ponad stówkę na liczniku i byłem bardzooo syty:) Ale cena jednak wymagająca.
Za darmo ma sie wodę - uzupełniasz w barze kiedychcesz do dzbanka.
Inne ceny:
Coca Cola puszka - 15.000
Piwo - 25.000 duże / 17.000 małe.
Shake - 20/30 tys.
Chipsy - 15/20 tys.
Lody - 10/15 tys. - jak są.
Ważne:
Przechadzając się po wyspie, znajdziesz małą osadę - ok 30 osób. Zyja z lowienia ryb i kilku się zatrudnia do obslugi resortu. Mówili, co zreszta tez widzialem, że to chyba jednak ostatni rok gdy wyspa zostaje tak "dzika". Budują się jakieś mniejsze lub większe domki na drugim brzegu wyspy, a w planach jest, lub nawet zaczynano budowę hotelu.

Wyspa do luzowania, odpoczynku, plazingu. Tam naprawde nie ma co robić:)
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.
bonieq2 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 29 Sty 2015 10:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję za bardzo konkretną i obszerną odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Sty 2015 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 132 559
Krajów: 14 / 6.5%
@sauronek
Widzę że wybierasz się w podobną podróż jak ja z żoną. My jedziemy na przełomie sierpień/wrzesień.
Niestety tylko dwa tygodnie ale i tak udało nam się chyba dużo zmieścić. Planujemy 1 dzień Dubaj, 3 dni Bangkok, 3 dni Sieam Reap, 1 noc Bangkok, 6 dni Ko Samui i póżniej jeszcze 2 noc przed wylotem w Bangkoku. Też zastanawialiśmy się nad różnymi opcjami z Tajlandi np. Yangoon ale ostatecznie wygrał Angkor.

To dopiero nasz pierwsza podróż Azji więc nie wiemy jeszcze do końca czego się spodziewa ale jesteśmy bardzo podekscytowani.

Masz już jakiś plan na noclegi na miejscu? tzn. jakie hotele itp?

#12 PostWysłany: 01 Lut 2015 13:21 

@baggio777
rok temu pierwszy raz jechaliśmy do Azji. Tez była ekscytacja, planowanie i ogladanie w necie:) I jesli miałbym dac jakakolwiek rade - taką koleżeńską, bo nie czuje sie kompetentny by po jedym 3 tygodniwym wyjeździe uchodzić za znawcę - to nie oglądaj za dużo tych pieknych zdjęć w internecie robionych świetnymi aparatami i po przeróbkach fotoszopowych:)
Byliśmy w Malezji (KL, Perhantiany) Indonezja Bali (okolice Jimbaran) oraz Lombok - Gili Asahan. Jak w głowie sobie zakodujesz jakies widoki to na miejscu będziesz pewnie lekko zdziwiony:) tak więc tego nauczył mnie wyjazd - nie bujam w obłokach z obrazem wyfotoszopowanych zdjęć.

Ogólnie spotykałem się z radą by nie rezerwowac noclegów wczesniej bo mozna wynegocjować cenę na miejscu i zobaczyć hotel. My rezerwowalismy wszędzie z wyprzedzeniem, promocje były na bookingu, agodzie airbnb i powiem ci, że podróżując z dzieckiem cięzko byłoby jeszcze zastawnaić się nad oglądaniem 3 hoteli. Na Bali meilismy hotel 4* ponad 30 metrów pokój, łazienka, olbrzymi basen dla dzieciaka za ok 100 zł. Na miejscu cena wynosiła 300 zł - nie wynegocjowałbys do 100 zł na pewno - próbowali ludzie i az tyle nie schdozili. Ale to moja prywatna opinia. Ja hotele jednak rezerwuje przez booking - korzystaj z opcji bezplatnego anulowania.

Wasz plan podrozy mocno pokrywa się z naszym:
W Bangkoku chyba wszyscy jak czytam chcą się wbic w jakieś bliskie okolice kaosan road (bo samo kaosan bardzo glosne) - jestem na etapie rozkminiania gdzie konkretnie sie ulokowac:)

Siaem Reap - też zastanawailiśmy sie nad 3 dniami ale jednak wtedy zostanie zaledwie 1 dzień na zwiedzanie świątyń. My ( przynajmniej ja) chcemy kupic bilety wstepu 3 dniowe bo ten kompleks z tego co czytam jest olbrzymi, troche tez może żona z dzieckiem odpoczną a ja sam sie poszwendam. Zobaczę. Więc 5 dni na pewno nam zleci.

Koh Samui - to mialem w teorii obcykane bo planowalem Tajlandie rok temu, ale trafilo sie promo TA za 1600 do KUL i polecielismy do Malezji a poznej AA do Indonezji. Planujemy tam ok. 8-10 dni. Przed moim wyjazdem do Azji plazowalem w Europie, glownie w Hiszpanii. Plaze w Malezji były piekne, na Bali plaża Padang Padang zrobiła na nas kolosalne wrazenie (miejscowi mieli pogrzeb a ludzie sie kapali obok), ale plazowanie jest dla mnie jednak za nudne. Wiec na koh samui planujemy zostac z 6 dni i może 4 dni na ko tao, by choc troche to urozmaicić. Na koh samui - świątynia, kamienie męskie i żeński, statek do parku narodowego AngThong http://pl.tripadvisor.com/Attraction_Re ... vince.html - taka mała namiastka ha long, haha :lol:. Może cos jeszcze ciekawego ktos jeszcze poleci?

Planujemy jeszcze Singapur - ceny widze masakryczne, wieć 4 dni mają starczyć:) Zasatanwaim się na też nad Parkiem Universal Studio.
W Dubaju mamy przesiadke - chyba tez lecicie Emirates? Zastanwailiśmy się nad przesiadka 15 godzinną, ale lądujemy o 22, a wylot o 15, wiec jechalibyśmy do hotelu na noc i z rana na lotnisku więc odpuściliśmy.
;)
 Profil Relacje PM off
baggio777 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 01 Lut 2015 13:52 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Byłem zarówno w jednym jak i drugim miejscu. Ha Long jest piękny, ale w porównaniu z Angkor Wat wypada blado. Jeśli lecisz z dzieckiem (też tak podróżuje) to polecam Kambodżę. Z Bangkoku masz wygodny transport do Siem Rep i oczywiście łatwiej jest o wizę do Kambodży.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Lut 2015 14:05 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 132 559
Krajów: 14 / 6.5%
@sauronek

Dzięki za rade odnośnie nie oglądania zbyt wielu wyphotoshopowanych zdjęć:) Jeśli chodzi o Koh Samui to nie nastawiamy się na nie wiadomo co. Jedyna rzecz względem której mam jakieś większe oczekiwania to właśnie AngThong Marine National Park (widzieliśmy też trochę filmików na yt i wydaje mi się że nie powinno nas zawieść to miejsce:)

Odnośnie hoteli to szukamy głównie przez booking.com a jak już znajdziemy coś fajnego to później tylko sprawdzamy przez trivago czy gdzie indziej nie ma lepszej ceny na dany hotel. Widzę że czasami zdarzają się dobre promocje nawet na 4* i 5* hotele ale to trzeb spr na bieżąco.

Co do lotów do BKK to tak jak wspomniałeś lecimy Emirates z przesiadką w DXB przylot 22 wylot następnego dnia o 15. Chcemy tylko rano wyskoczyć na Burj Khalife i może podjechać pod Marine lub przejść się po okolicach starego Dubaju i przepłynąć po kanałach.

Tak jak pisałeś wygląda że mamy zbieżne plany wyjazdu z tym tylko że my lecimy na tydzień krócej i przez to musimy trochę bardziej się uwijać:)

#15 PostWysłany: 20 Mar 2015 19:21 

niebieski
W obydwu lokacjach miałem przyjemność być w kwietniu 2012r. Obydwie są wyjątkowe i na pewno warto je zobaczyć. Natomiast jeśli chodzi o dziecko to mimo wszystko łatwiej wam i jemu będzie w Angkor (mimo upału, przecież to prawie dżungla).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość