Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Sty 2015 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 372
Kilometry: 907 939
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
528 euro obecnie ...ale ja już zmieniłem trochę plany .Polecę z PPT na Bora Bora
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 19 Sty 2015 20:00 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 58 / 27.1%
Zbanowany
Wrzuc relacje jak wrocisz, chodzi mi to po glowie ale nie wiem, czy warto.

#23 PostWysłany: 19 Sty 2015 20:21 

srebrny
Pewnie,ze warto !! Bylam pod koniec maja i uważam ze wyspa jest bardzo atrakcyjna i nietypowa ,ale to pewnie tez zalezy co kto lubi .
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Sty 2015 20:36 

kredka napisał(a):
amatorsportu napisał(a):
A teraz pytanie z zupełnie innej beczki. Pytanie do tych, którzy byli, widzieli i podpowiedzieć mogą.
Czy sądzicie, że spędzenie 10h (a pewnie po odjęciu wszystkich procedur lotniskowych nieco mniej) na Wyspie ma sens?
Pomijam już aspekt finansowy - bo w tym przypadku - wiadomo, że się nie opłaca, ale podobno nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko warto, co się opłaca.

:)

W 10 h tak naprawdę nic (lub prawie nic) nie zobaczysz. Minimum 3 dni. Miejsca warte zobaczenia są oddalone od siebie i optymalnym wyjściem jest wypożyczenie samochodu.

Nie zgodzę się. Objechanie wyspy samochodem jest możliwe w jeden dzień. Całkowity dystans to jakieś 80km. Ale będzie to naprawdę walka z czasem i oglądanie wszystkiego w biegu. Jeżeli ktoś zostaje 3,4 dni może spokojnie wypożyczyć skuter, który jest sporo tanszy od samochodu. Rower w przypadku jak ktoś ma dobrą kondycje, niestety klimat daje się we znaki.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 20 Sty 2015 04:24 
Awatar użytkownika

niebieski
BusinessClass napisał(a):
jaka cene Ci pokazuje za PPT-IPC? Moze napisz w watku o Avios, ze chcesz zrobic ta trase, jak ktos ma sporo aviosow na zbyciu to sie dogadacie...

Zerowa dostępność miejsc - sprawdzałam nieraz zarówno SCL-PPT jak i IPC-PPT we wszystkich możliwych wariantach na przestrzeni ponad 6 miesięcy i zero zarówno w Y jak i C. Próbowałam telefonicznie to samo.
W KVS sprawdziłam, że była dostępna klasa rezerwacyjna nagrody w Y, ale w call center powiedziano mi, że to może być zrezerwoane tylko dla członków LanPass (podobnie jak SQ część nagród zostawia tylko dla swoich członków).
A cenę za RT SCL-PPT ostatnio widziałam trochę poniżej $2k na loty w sierpniu.
savoj napisał(a):
528 euro obecnie ...

Poczekaj, to jest IPC-PPT OW czy RT?

Jak RT to uważam to za super cenę.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Sty 2015 21:14 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
lukpiw napisał(a):
kredka napisał(a):

W 10 h tak naprawdę nic (lub prawie nic) nie zobaczysz. Minimum 3 dni. Miejsca warte zobaczenia są oddalone od siebie i optymalnym wyjściem jest wypożyczenie samochodu.

Nie zgodzę się. Objechanie wyspy samochodem jest możliwe w jeden dzień. Całkowity dystans to jakieś 80km. Ale będzie to naprawdę walka z czasem i oglądanie wszystkiego w biegu. Jeżeli ktoś zostaje 3,4 dni może spokojnie wypożyczyć skuter, który jest sporo tanszy od samochodu. Rower w przypadku jak ktoś ma dobrą kondycje, niestety klimat daje się we znaki.

Napisałam minimum 3 dni właśnie dlatego, żeby nie była to walka z czasem i oglądanie w biegu, bo to moim zdaniem nie ma sensu i w tym przypadku, biorąc pod uwagę cenę - nie warto. Będzie żal, że można było zostać dłużej i zobaczyć to wszystko na spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Sty 2015 23:28 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 316 794
Krajów: 33 / 15.4%
3 dni sa optymalne. Zobaczcie, jakie tam sa drogi: https://orbitka.wordpress.com/2014/02/1 ... -w-blocie/

My bylismy przez 3 dni, caly czas padalo :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Mar 2015 18:28 

Tych dróg tak naprawdę nie ma co się bać, do większości atrakcyjnych miejsc wiedzie asfalt dobrej jakości. Ten akurat filmik pewnie z drogi wzdłuż północnego brzegu Wyspy prowadzącej głównie na pastwiska :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Mar 2015 19:12 
Awatar użytkownika

To tam są drzewa???!! ;)
Jak tam wyglada życie? Jaka populacja obecnie? Są szkoły sklepiki posterunek policji i szpital czy tylko centrum turystyczne?
Pastwiska zwierzat? Pływaja tam promu z jedzeniem czy samoloty? Uprawa?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Mar 2015 22:38 
Awatar użytkownika

thoth napisał(a):
Tych dróg tak naprawdę nie ma co się bać, do większości atrakcyjnych miejsc wiedzie asfalt dobrej jakości. Ten akurat filmik pewnie z drogi wzdłuż północnego brzegu Wyspy prowadzącej głównie na pastwiska :)

Ten filmik pokazuje bezpośrednie "przedmieścia" tzw stolicy :) Co do asfaltu, to natknęłam się na jeden krótki odcinek, reszta była taka jak na filmie lub częściej jeszcze gorsza: wulkaniczna żwirówka z dziurami i błotem. Byłam tam 2 lata temu, więc może coś wybudowali w międzyczasie. Podczas naszego pobytu cały czas padało i te tzw. drogi były rozmoczone. Ten epizod ze ślizganiem w błocie, który widać na filmie był drugim i łatwiejszym. W pierwszym ledwie udało nam się wyciągnąć auto z błota. Przez cały dzień jazdy pokonaliśmy jedynie ok. 60 km po takich bezdrożach i nie daliśmy rady dojechać do ostatniego parku, bo droga była nieprzejezdna.

Na blogu są jeszcze dwa posty na temat wyspy, może komuś pomogą:
https://orbitka.wordpress.com/2012/11/1 ... kanocna-2/
https://orbitka.wordpress.com/2013/10/2 ... enia-cz-1/

Pzdr, Kasia

Image
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#31 PostWysłany: 16 Maj 2016 02:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
buszmen napisał(a):
To tam są drzewa???!! ;)
Jak tam wyglada życie? Jaka populacja obecnie? Są szkoły sklepiki posterunek policji i szpital czy tylko centrum turystyczne?
Pastwiska zwierzat? Pływaja tam promu z jedzeniem czy samoloty? Uprawa?

Poczytaj na:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyspa_Wielkanocna

>>>Drzewa rosnące obecnie na wyspie (głównie eukaliptus i akacja) mają ok. 50 lat i zostały przywiezione z Chile. Kiedyś znajdowały się tam lasy tropikalne. Przypuszczano, że tubylcy doszczętnie je wycięli, budując łodzie, domy i transportując moai, co miało spowodować wyjałowienie gleby i klęskę głodu. Najnowsze badania wskazują jednak, że najprawdopodobniej przyczyną zniknięcia drzew nie była działalność człowieka, lecz gwałtowny wzrost populacji szczurów, które żywiły się nasionami, uniemożliwiając rozsiewanie drzew.
Gospodarka wyspy oparta jest głównie na turystyce. Co roku wyspę odwiedza ok. 30 tys. turystów. Średni okres pobytu to ok. 3-4 dni, wydatki – ok. 500 USD na osobę, co daje przychód z turystyki w kwocie ok. 15 milionów USD rocznie. Wyspa jest strefą „Tax Free” co oznacza, że jej mieszkańcy nie płacą podatków. Główną atrakcję stanowią kamienne figury moai. Mieszkańcy trudnią się także rolnictwem, rybołówstwem, hodowlą koni, drobiu i bydła. W przeszłości na wyspie hodowano wyłącznie owce.
Uprawia się banany, taro, kukurydzę, warzywa (w minimalnych ilościach), trzcinę cukrową, figowce i bataty. Większość żywności sprowadzana jest drogą morską bądź lotniczą z kontynentu, w związku z czym jej ceny są wyższe niż w Chile kontynentalnym. Drogą morską sprowadzana jest też reszta zaopatrzenia (na wyspie nie ma przemysłu). Przez lata rozwinęło się również rzemiosło. Wyrabia się głównie naszyjniki z muszli, drewna i ptasich piór, rzeźby moai (zarówno kamienne, jak i drewniane) oraz wiele innych przedmiotów, jak misy i ozdoby, których zdobnictwo nawiązuje do lokalnych motywów mitologicznych.
Jedynym lotniskiem na wyspie jest port lotniczy Mataveri. Pas startowy został w latach 80. XX wieku wydłużony na podstawie umowy między prezydentem Chile Augusto Pinochetem i prezydentem USA Ronaldem Reaganem. Obecnie ma on 3318 metrów długości i był zapasowym lądowiskiem dla promów kosmicznych. Jedyną linią lotniczą, której samoloty tu docierają, jest LAN
.<<<

W 1888 roku kapitan Policarpo Toro przyłączył wyspę do Chile. Od tej pory do końca lat 50. XX wieku wyspa była traktowana jako wielkie pastwisko dla owiec.
Jest szkoła, sklepiki, posterunek policji, szpital, bank, poczta, stacja benzynowa, nawet klinika dla zwierzat, stadion i lotnisko.
Z portu w Valparaiso 3 statki transportowe przewoza zywnosc, benzyne, mat. budowlane etc. Taki statek potrzebuje ok. 2 tygodni i szczegolnie w sezonach letnich dochodzi do brakow w zaopatrzeniu podstawowych produktow. Wysokie koszty transportu odzwierciedlaja sie na pewno w wysokich cenach na Rapa Nui.

Pozdrawiam

-- 16 Maj 2016 02:53 --

orbitka.com napisał(a):
thoth napisał(a):

Ten filmik pokazuje bezpośrednie "przedmieścia" tzw stolicy :) Co do asfaltu, to natknęłam się na jeden krótki odcinek, reszta była taka jak na filmie lub częściej jeszcze gorsza: wulkaniczna żwirówka z dziurami i błotem. Byłam tam 2 lata temu, więc może coś wybudowali w międzyczasie. Podczas naszego pobytu cały czas padało i te tzw. drogi były rozmoczone. Ten epizod ze ślizganiem w błocie, który widać na filmie był drugim i łatwiejszym. W pierwszym ledwie udało nam się wyciągnąć auto z błota. Przez cały dzień jazdy pokonaliśmy jedynie ok. 60 km po takich bezdrożach i nie daliśmy rady dojechać do ostatniego parku, bo droga była nieprzejezdna.

Na blogu są jeszcze dwa posty na temat wyspy, może komuś pomogą:
https://orbitka.wordpress.com/2012/11/1 ... kanocna-2/
https://orbitka.wordpress.com/2013/10/2 ... enia-cz-1/

Pzdr, Kasia

Hejka Kasia

Wow, niesamowite, ja bylem w tym samym czasie na Wyspie Wielkanocnej co Ty! :D
Ja bylem od 16.11.2012 - 21.11.2012 i lecielem nawet tym samym samolotem z Santiago 16.11.2012!
Mialem wracac 20.11.2012 do Santiago, ale ze wzgledu na ciezkie warunki atmosferyczne przesuneli mi przelot i moj pobyt przedluzyl sie o jeden dzien.
Pamietam ze byla fatalna pogoda, deszcz, wiatr, bloto i ulice byly praktycznie nieprzejezdne.
De facto, nigdy tak nie zmarzlem na tropikalnej wyspie. Ja pozyczylem konia i przejechalem prawie cala wyspe na koniu. ;)

Pozdrawiam

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 16 Maj 2016 16:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma to jak odpisać komuś po 14 miesiącach :)
 Profil Relacje PM off
orbitka.com lubi ten post.

#33 PostWysłany: 16 Maj 2016 16:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@SJK
Pewnie odpisalbym wczesniej, ale jestem dopiero od kwietnia 2016 na tym forum. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
SJK lubi ten post.

#34 PostWysłany: 27 Lip 2016 19:24 
Awatar użytkownika

Wspominanie podróży to prawie jak podróżowanie. Lepiej po 14 miesiącach niż wcale. Kto wie, czy na wyspie nie minęliśmy się przypadkiem :) Widziałam faceta na koniu :) Może to Ty?

Image
https://orbitka.wordpress.com/2013/10/20/wyspa-wielkanocna-2012-wspomnienia-cz-1/

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości