Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:16 

Loty: 6
Kilometry: 40 039
Krajów: 5 / 2.3%
Witam,

będę leciał z Pragi do Auckland (przez Dubaj) z osobą która nie zna języka angielskiego, ani francuskiego, ani też de facto żadnego innego oprócz polskiego. Chciałem spytać, może już ktoś z Was tak leciał, jak najbezpieczniej się zachować?

Czy na lotnisku do kontroli wszystkich od razu podchodzić w 2 osoby (mimo że wszędzie jest napisane "1 person only") czy też może starać się złapać kogoś z obsługi lotniska i wyjaśnić sytuację i przez tego kogoś wszystko załatwiać?

Może trochę jest to przesada z mojej strony, ale zastanawiam się jak to rozwiązać, najlepiej bez stwarzania potem nadmiernych problemów na lotnisku :P
 Profil Relacje PM off  

Zamek nad miastem i klimatyczne uliczki 🌇 Alicante ❤️💛 Loty i hotel za 989 PLN 🥰✨ Zamek nad miastem i klimatyczne uliczki 🌇 Alicante ❤️💛 Loty i hotel za 989 PLN 🥰✨
All inclusive na Costa Brava 🌊☀️🍹 Lato w 4* hotelu już od 2476 PLN All inclusive na Costa Brava 🌊☀️🍹 Lato w 4* hotelu już od 2476 PLN
#2 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
bez przesady...na kontroli to da się porozumieć bez żadnego języka :)

#3 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 225 678
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Grunt to nie przejmować się i obserwować jak zachowują się inni, poradzi sobie :)
H_Four lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:23 

Witam,
to mój pierwszy post tutaj. Ja raz leciałem z babcią też nie znającą żadnego języka. Bała się zupełnie niepotrzebnie, nie było żadnych problemów i stresów mimo że "pikała" na każdej bramce, zawsze zapominała o zegarku :)

Podejśc do tego bez stresu po prostu.
 Profil Relacje PM off
H_Four uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:26 

To zalezy bardziej od wspolpasazera niz od jakichs odgornych zasad. Jesli bedzie sie czul bardziej bezpiecznie majac cie przy sobie, nie odstepuj na krok, chyba ze na wyraznie zadanie sluzb lotniskowych. Jesli bedzie mu glupio, odwrotnie. Nieznajomosc jezyka to przeciez zaden problem - miliony ludzi lataja na trasach miedzynarodowych znajac tylko swoj jezyk ojczysty. Najwazniejsze to nie tracic rezonu!
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 01 Sty 2015 21:28 

Czasem to Polacy mieszkajacy w Niemczech zapominają niemieckiego gdy chodzi o dopłata do dużego podręcznego na lotnisku w Dortmundzie, przed wylotem do Katowic :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Sty 2015 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Nie raz mi się zdarzyło podróżować z osobami nieznającymi żadnego języka poza polskim (choćby w tym roku z teściem do Londynu).
Stosuję dwie zasady:
1. uspokajanie towarzysza podróży (tłumaczę, że procedury są proste, na ogół nie trzeba nic mówić, a w razie czego ja będę tłumaczył). Osoby zachowujące się spokojnie są szybciej przepuszczane
2. osoba towarzysząca podchodzi pierwsza do odprawy, dzięki czemu ja, czekając na linii mogę w razie czego podejść i pomóc.

Do tej pory ten system sprawdzał się bez zarzutu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Sty 2015 22:40 

Mam wrażenie, że obsługa na lotnisku też jest przygotowana na osoby nieznające angielskiego i często zamiast mówić to pokazują co trzeba zrobić, najważniejsze to się nie przejmować.
 Profil Relacje PM off
H_Four lubi ten post.

#9 PostWysłany: 01 Sty 2015 22:56 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 8.9%
Dla obsługi lotniska to są chyba sytuacje codzienne i raczej doskonale sobie z nimi radzą. Nie slyszałem, żeby ktoś nie poleciał przez to, że nie znał języka.

Tak zupełnie jako OT ostatnio na lotnisku w Madrycie pani przy kontroli osobistej znala komunikatywnie co najmniej kilka języków. Miłym zaskoczeniem dla mnie było kilka zdań całkiem niezłym polskim.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Sty 2015 14:31 

wow! Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi, powiem szczerze że nie spodziewałem się aż tylu aż tak szybko! :D

@wojtkow, planowałem zrobić podobnie do Ciebie, tylko że ja jako osoba znająca język podszedłbym pierwszy do "okienka" i powiedział grzecznie osobie obsługującej, że jeżeli nie ma nic przeciwko to pozostanę przy okienku aby tłumaczyć dla osoby, która przyleciała ze mną.

W ten sposób nie próbowałeś?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sty 2015 15:04 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
Zdarzyło mi się podchodzić do odprawy paszportowej (m.in. w USA) zarówno z rodzicami jak i z dziewczyną i nigdy się nie czepiano dlaczego. W przypadku rodziców było to duże ułatwienie, bo mogłem tłumaczyć wszystkie prośby strażnika ("put your left index finger on the screen").

Widziałem też sytuacje, jak podchodził ktoś i ani słowa w obcym języku, bez problemu dogadywali się na migi, ewentualnie pokazywali kartki np. z adresem hotelu i to wystarczało.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 02 Sty 2015 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@H_Four, raz kiedyś powiedziano mi, że niestety muszę opuścić strefę odprawy nim podejdzie następna osoba (w Stansted). Od tej pory zawsze wolę mieć sprawę pod kontrolą "od tyłu".
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 02 Sty 2015 19:34 

Dzięki! Cenna wskazówka. :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Sty 2015 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
wojtkow napisał(a):
@H_Four, raz kiedyś powiedziano mi, że niestety muszę opuścić strefę odprawy nim podejdzie następna osoba (w Stansted). Od tej pory zawsze wolę mieć sprawę pod kontrolą "od tyłu".

No właśnie miałem pisać, że podopiecznych zawsze lepiej mieć z przodu, na oku, niż za plecami bo może się okazać, że już nie ma możliwości do nich wrócić ;)

Zostawiłem kiedyś rodzinę przed bramką wyjściową na lotnisku i wrócić nie dało rady :(
 Profil Relacje PM off
H_Four lubi ten post.

#15 PostWysłany: 02 Sty 2015 23:02 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Ja leciałam z rodzicami do Izraela i razem podeszliśmy do kontroli paszportowej po wylądowaniu. Pani się lekko zdziwiła, ale powiedziałam, że nie znają angielskiego i nie było problemu. Na wszystkie pytania ja odpowiadałam, a ich zostawiła w spokoju.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości