Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2014 13:26 

Witam Was serdecznie,
od zawsze jestem czytelnikiem fly4free, dopiero teraz postanowiłem się uaktywnić prosząc Was o pomoc.

15.10.2014 r. za pośrednictwem strony fly4free.pl zakupiłem okazyjną wycieczkę do NY!

Jak zapewne wiecie większość z racji oporów jakie stawiają biura turystyczne - odpuszcza. Ja podjąłem walkę!

W związku z tym proszę Was o wykopanie tego tematu: http://www.wykop.pl/link/2310518/jak-niemieckie-biuro-podrozy-l-tur-traktuje-klientow-z-polski/

Z góry dziękuję Wam za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 29 Gru 2014 13:46 

400e = 1600zl za przelot do NY i 10 noclegow na Manhattanie za osobe.. to przeciez z gory pachnie bledem zwlaszcza ze tam nie da sie lozka w hostelu ponizej 100zl znalezc
ciagnie sie ciagnie bo walczysz.. gdybys sie zgodzil na zwrot kasy to dostalby ja od razu i w tym czasie zaklepal sobie cos innego
a nie bylo opcji na zgodzenie sie na ten 1 nocleg? to jest ten problem jezykowy, ja mialem podobnie wypozyczajac samochod ze strony z kraju A w kraju B placac karta z kraju C.. i tez kontaktujac sie z wszystkimi trzema to wrecz nie mozliwe

ogolnie powodzenia zycze, tak daleko to juz poszlo ze szkoda zaprzestac aczkolwiek sam nie wiem czy gra jest wart swieczki gdyz jest to blad oczywisty i jak samo mowisz bylo na F4F glownej wiec pewnie tysiace osob zakupilo a takiego bledu to zadne OTA nie jest w stanie udzwignac

glowna zasada, jak cos jest tanio to to nie bedzie to latwe i przyjemne
 PM off
jobi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Gru 2014 13:57 

Zgadzam się w pełni.. niestety najbardziej jest wkurzająca sytuacja z brakiem odpowiedzi. Znajomy z Niemiec miał identyczną sytuację i na pozytywną odpowiedź czekał niecałe 2 tygodnie. W mojej sytuacji mija już 75 dzień. Po rozmowie z polskim i niemieckie oddziałem Europejskiej Federacji Konsumenckiej wiem, że szanse z racji przekroczenia terminu 30 dni na rozpatrzenie reklamacji są dość wysokie.. pożyjemy - zobaczymy :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:03 

niebieski
Powiem tak - ECK jest całkiem pomocne i jest właściwą drogą w tej sytuacji. Trzeba ich co prawda regularnie poganiać, ale mnie w nieco podobnej sytuacji pomogli (też nawiasem mówiąc chodziło o niemieckie biuro podróży ;) ).
mistah lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:09 

A tak z ciekawości: będziesz dochodził również kosztu niepotrzebnego wyrobienia wizy?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:15 

Jeżeli nie dojdzie do realizacji wycieczki to jak najbardziej!

Wizy wyrobiłem dlatego, że kupiłem wycieczkę. W innym przypadku nie potrzebowałbym ich.. tak samo jest z lotami PL <-> DE. Gdyby nie zakupiona wycieczka nie rezerwowałbym biletów.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:22 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Trzeba było pisać do nich po niemiecku, dostałabyś odpowiedź w przeciągu kilku godzin.

Wiele razy korespondowałem z Ltur odnośnie wyjazdów czy hoteli u nich wykupionych i nigdy nie miałem problemu z niemal natychmiastową odpowiedzią.
I w przeciwieństwie do Ciebie mogę całkowicie polecić to biuro.

Przykro mi to pisać, ale nie wiem po co kupujesz wycieczkę w niemieckim biurze podróży nie znając zupełnie tego języka i mając podstawowe problemy z komunikacją z nimi?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:25 

zapewne dlatego, że mają swój oddział w Polsce oraz chwalą się tym, że można spokojnie korespondować z nimi w języku angielskim :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:34 

srebrny
Pokaż mi gdzie się tym chwalą na niemieckiej stronie, na której kupowałeś wyjazd? Ja nigdy takiego dopisku nie widziałem...

W każdym niemieckim biurze podróży rzadko zdarza się, by 'szeregowy' konsultant na infolinii, czacie, czy odpowiadający na maile, znał język angielski w stopniu umożliwiającym swobodną komunikację.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:38 

Na stronie mają zakładki z opisem w języku polskim (zresztą angielskim również).

Odnośnie korespondowania z nimi w języku angielskim dowiedziałem się podczas rozmowy na infolinii :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:40 

srebrny
To spróbuj napisać do nich po niemiecku na kundenservice@ltur.de i zobaczysz że jeszcze dziś dostaniesz odpowiedź w sprawie reklamacji.
Inna sprawa, że i tak najprawdopodobniej nic nie wskórasz.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:50 

sranda napisał(a):
Przykro mi to pisać, ale nie wiem po co kupujesz wycieczkę w niemieckim biurze podróży nie znając zupełnie tego języka i mając podstawowe problemy z komunikacją z nimi?

Przecież nikt nie tworzy ofert w taki sposób, żeby obcokrajowcy wpadli na minę, prawda?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Gru 2014 14:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętam, że jak pierwszy raz bezprawnie anulowano mi e-ticket, pisałem pisma i wyrażałem swoje oburzenie, gdzie się dało.
Jednak po kilku latach poławiania okazji przychodzi refleksja, że nie warto się szarpać, bo kolejne fajne deale pojawiają się co kilka dni.
Do NY były nawet loty za 170 zł od Alitalii, za 1000 zł to można było lecieć kilka razy w roku.
Na hotele też coś tam bywało, fakt, zgrać to razem jest zwykle trudno, ale przynajmniej jest jakieś wyzwanie ;-)
A utarczki z firmami kochającymi robić błędy mogą je skłonić do lepszej kontroli ich ofert, np. taka Alitalia już odrobiła lekcję i cuda się więcej w systemie nie pojawiają.
Ale oczywiście Twoja reklamacja wielkiego wyłomu w działaniu L'tur nie uczyni.
Biura podróży, szczególnie te niemieckie, zawsze zastrzegają, że nie wystawiają ofert, tylko niezobowiązujące propozycje i zastrzegają sobie możliwość anulacji tegoż.
Cóż, jest to nieprofesjonalne i pewnie mocno ociera się o nieposzanowanie praw konsumenta.

Życzę powodzenia w walce, ciekawym, jak to się rozstrzygnie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:01 

srebrny
Poochaty napisał(a):
Przecież nikt nie tworzy ofert w taki sposób, żeby obcokrajowcy wpadli na minę, prawda?

Oczywiście że nie, ale w razie jakichkolwiek problemów dużo łatwiej jest się dogadać w języku kraju z którego jest biuro podróży, niż jakimkolwiek innym.

Już nawet abstrahuję od kwestii tej reklamacji, ale gdyby np. wynikłyby później jakieś problemy z lotem czy hotelem z tej oferty i trzeba by szybko zareagować, np. zadzwonić do przedstawiciela/infolinię biura podróży itp. gdzie konsultant też wcale nie musiałby znać języka angielskiego, to byłby kolejny problem dla takiej osoby i byłaby w ciemnej ....

Dlatego dla mnie kupowanie wycieczek w biurze podróży nie znając języka obowiązującego w tym biurze jest delikatnie mówiąc, nonszalancją, bo późniejsze problemy mogą zupełnie zepsuć radość z zakupionej oferty.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:04 

przesyłam linka do ich infolinii: http://www.ltur.com/de/content.ltml?id=15162

można zauważyć, że jest polska infolinia, a także International! :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:07 

srebrny
@srandra
Fajnie bylo poznac Twoj punkt widzenia!

Maly OT
Czy AZ odrobila lekcje, to wie tylko zarzad AZ :P
Ale przynajmniej jest cicho o nich, ku rozpaczy wielu.
Zreszta zaraz przestana podmiotowo istniec, wiec tym bardziej, rozglosu juz nie powtorza :)

Ostatnio edytowany przez jacek96, 29 Gru 2014 15:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:08 

srebrny
To trzeba było załatwiać od razu przez polską infolinię tą reklamację, a nie teraz marudzić, że przez kilkadziesiąt dni nikt się na niemieckiej nie odzywa, skoro nie piszesz do nich po niemiecku.

Ale niech zgadnę - pewnie Ci Polacy ze Szczecina i tak odsyłali Cię do Niemiec, bo sami nie są w stanie rozwiązać tej sprawy? ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Gru 2014 15:13 

sranda - bingo! ;) posiadam też korespondencję z oddziałem szczecińskim.. niestety stwierdzili, że mam się odezwać (również potwierdzili, że mogę w języku angielskim) do oddziału niemieckiego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości