Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 30 Gru 2011 22:44 

HON fly4free
Z odprawą i korzystaniem z fast line'ów wszystko zależy od konkretnego lotniska. Co do zasadyuprawnienia takie przyslugują JEDNYNIE pasażerowi statusowemu. W praktyce na niektorych lotniskach inne osoby podróżujące z nim razem moga sie "podczepić" , ale nie dotyczy to wejścia do b.l. (chyba że pax jest SEN lub *G ale wtedy tez może zaprosić tylko jednego gościa).
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#382 PostWysłany: 05 Sty 2012 23:35 

Witam mam dostęp do konta senatora z budżetem 90 tys mil- niestety nie za darmo :cry:
lecz nie radzę sobie z wyszukiwarką ceny jakie dostaję są makabrycznie wysokie
Chciałam wybrać Hanoi ale wychodzi mi strasznie drogo ponad normalną cenę
Pomocy pomózcie mi znaleść ciekawy kierunek dla 2 osób by dzięki milą obniżyć koszt podrózy i zwiedzić ciekawe miejsce.
O propozycję prosze na maila atdepta@wp.pl
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 06 Sty 2012 00:12 

HON fly4free
@drepta: za 90 tys mil nie zarezerwujesz biletów nagród do hanoi dla 2 osób bo na to (w kl. ekonomicznej) potrzeba 80 tys. + 40 tys. com. award. (z konta SEN).
W każdym przypadku musisz dopłacić tez podatki i opłaty, ktore na tej trasie - przy założeniu, że będzie obsługiwana przez LOT- wynosza ok. 500 zl/ os.
pamietaj że bilety do hanoi mozesz cyklicznie znaleźć w promocji LOTu za ok. 1400-1600 zł od osoby (w zalezności jak się trafi - potrzbne jest duże wyprzedzenie, ale przy biletach za mile także bo na bliskie terminy rzadko kiedy jest dostępnośc taryf nagród).
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 06 Sty 2012 12:13 

Dokładnie wtym tkwi problem że miałam nadzieję na tanią Azję z milami a po przeliczeniu wychodzi ona drożej niż w promocji.
I stanełam przed faktem gdzie moge jechać wykorzystując tą okazję że znajomy chce się pozbyć mili za 1 gr, za mile :) czyli atrakcyjnie
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 07 Sty 2012 01:44 

2 dni temu wracalem z Barcelony (lotnisko El Prat) i mimo posiadania karty frequent traveller (srebrnej) nie pozwolono mi wejsc do business/VIP lounge. Pan na recepcji tlumaczyl, ze trzeba miec przynajmniej status Senatora zeby wejsc...Do tej pory bylem przekonany,ze do wszystkich salonikow gdzie przed wejsciem jest logo LOT moge wejsc jako frequent traveller.
Jak to wyglada w innych miastach europejskich. Na lotniskach w Pradze i w miastach niemieckich moglem wchodzic do salonikow z moja karta.
Moze niektore lotniska maja saloniki tylko dla Senatorow lub HON ?
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 07 Sty 2012 02:00 

HON fly4free
@marcino: Karta statusowa FTL uprawnia do wstępu do niektórych business lounge ; nie wszystkich. Zależy to od lotniska, salonika lub/i linii jakimi podrózujesz w danym dniu. Wstęp jest gwarantowany we wszystkich BL własnych czyli prowadzonych przez jednego z przewoźników zintegrowanych w M&M (i niektorych linii partnerskich), a także wybranych innych, tzn prowadzonych przez niezalezne firmy lub lotniska bądź innych przewoźników *A. W praktyce w przypadku podrózy LOTem liczba saloników dostępnych dla pasażerow klasy ekonomicznej o statusie FTL jest większa niż gdybys podrożowal z tego samego lotniska np. Lufthansą. Wszystkie dostępne saloniki znajdziesz na stronie LOT, innych przewoźników oraz na stronie M&M. W Barcelonie salonik nie jest akurat oferowany.

Gwarancje wstępu w każdym przypadku mają tylko pasazerowie klasy biznes lub statusowi SEN / *Gold, pod warunkiem że w danym dniu podróżują liniami *A. Czasami pasażerom FTL wręcza się osobne zaproszenie przez check-in klasy biznes , nawet jesli formalnie nie ma gwarantowanego wstępu, ale to juz zależy od lotniska i obsługi; absolutnie nie jest regułą.
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 07 Sty 2012 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ciekawe pytanie - mam bilet do Rio De Janeiro ustrzelony w słynnej już tu na forum promocji, reazlizowany w jedną stronę przez Air France, w drugą przez KLM. Nie było by na tym etapie pytania, ale bilet jako taki jest wystawiony przez TAM Airlines (będący częścią Star Alliance). Nie wiem czemu sprzedają bilety AF/KLM, ale czy w związku z tym jest szansa na jakieś mile? :)

#388 PostWysłany: 07 Sty 2012 22:00 

HON fly4free
Trzebaby dokładnie sprawdzić zasady w programach wszystkich przewoźników, ale w takich sytuacjach często pojawiają się problemy: jeżeli program TAM Fidelidade pozwala na gromadzenie mil na lotach code - share (bo rozumiem że na takie wystawiony został bilet), wtedy tam uzyskasz o ile taryfa kwalifikuje się do naliczenia mil; jeśli nie pozwala - wtedy nie uzyskasz nic od TAM, ale niestety najprawdopodobniej nie uzyskasz też wtedy nic od AF/KLM, gdyż sa to tylko przewoźnicy obsługujący w takim przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 08 Sty 2012 02:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie nastawiam się na nic. Na bilecie są loty AF i KLM. Tylko jeden odcinek jest TAM. Nie ma codeshare. Ale cały bilet jest wystawiony przez TAM.

#390 PostWysłany: 08 Sty 2012 10:58 

HON fly4free
Sugeruję żebyś sią skontaktował telefonicznie z AF/KLM (np. z biurem warszawskim) i tam spytał o to. Jeśli wykluczysz tę opcję, to pozostanie Ci wklepanie do rezerwacji numeru któregoś z programow partnerskich *A, choć może się zdarzyć że ewentualne mile będą mogły sie naliczyć tylko w programie TAM a już nie np. M&M.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 08 Sty 2012 16:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Na razie napisałem maila do M&M. Jak dostanę odpowiedz to dam znać :)

#392 PostWysłany: 08 Sty 2012 17:44 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
marek2011 napisał(a):
@marcino: Karta statusowa FTL uprawnia do wstępu do niektórych business lounge ; nie wszystkich. Zależy to od lotniska, salonika lub/i linii jakimi podrózujesz w danym dniu. Wstęp jest gwarantowany we wszystkich BL własnych czyli prowadzonych przez jednego z przewoźników zintegrowanych w M&M (i niektorych linii partnerskich), a także wybranych innych, tzn prowadzonych przez niezalezne firmy lub lotniska bądź innych przewoźników *A. W praktyce w przypadku podrózy LOTem liczba saloników dostępnych dla pasażerow klasy ekonomicznej o statusie FTL jest większa niż gdybys podrożowal z tego samego lotniska np. Lufthansą. Wszystkie dostępne saloniki znajdziesz na stronie LOT, innych przewoźników oraz na stronie M&M. W Barcelonie salonik nie jest akurat oferowany.
Gwarancje wstępu w każdym przypadku mają tylko pasazerowie klasy biznes lub statusowi SEN / *Gold, pod warunkiem że w danym dniu podróżują liniami *A. Czasami pasażerom FTL wręcza się osobne zaproszenie przez check-in klasy biznes , nawet jesli formalnie nie ma gwarantowanego wstępu, ale to juz zależy od lotniska i obsługi; absolutnie nie jest regułą.

Właśnie tam, gdzie linia oferuje wstęp do nie swojego saloniku, można to zrobić wyłącznie dzięki voucherowi z check-in. Trzeba po prostu o niego poprosić, ale trzeba wiedzieć, że linia którą się leci ma umowę z tym salonikiem, która dany status upoważnia do wstępu. Wszystko jest według reguł (chyba, że pracownicy ich po prostu nie znają). Sprawdzać dostępność saloników można na stronach linii, każda ma odpowiednią wyszukiwarkę, ew. można zadzwonić do linii i zapytać. Nie wiem jak jest z LO w BCN, ale np na FCO dla FTL nie ma wstępu przy locie z LH i chyba LX ale jest z LO i chyba OS (oczywiście po odebraniu zaproszenia przy check-in).

Cytuj:

Raczej na mile M&M za loty AF i KLM bym nie liczył - przy takich lotach nawet przy code-share mile raczej się nie należą, ale zależy to od indywidualnych przypadków (podobno w lotach do Moskwy z WAW dają za Aeroflot z biletem wystawionym przez LO). Są różnie dziwne wyjątki, podobno np. przy biletach RTW ze StarAlliansu, także za mile, da się rezerwować lot Qantasa JNB-SYD jako code-share z SouthAfricanem, ale przy innych biletach nagrodach już nie da się go rezerwować.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 08 Sty 2012 17:56 

HON fly4free
Zgadza się, z tym że LOT ma zdecydowanie szerszą ofertę dla FTL niż np. Lufthansa (oczywiście siatka zdecydowanie skromniejsza, to jasne ;) . W tym momencie w LOTcie w przypadku ok. 90-95% destynacji oferta saloników jest dla wszystkich pasazerow statusowych, tak że tam gdzie nie ma własnych salników linii M&M/*G. Kwestia zaproszeń jest zależna od konkretnych zasad wejścia do danego saloniku: ale stosunkowo rzadko są one wymagane, w większości przypadków wystarczy karta statusowa i BP , nawet wtedy gdy salonik prowadzi podmiot trzeci. Ale konkrety do sparwdzenia na stronie LOTu i innych przewoźnikow w zalezności od lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 08 Sty 2012 20:33 

tygrysm napisał(a):

Jezeli zabookowałes bilety w tych klasach rez. to:

TAM W - wykluczona z programu miles and more, nie ma możliwości zebrania mil w ramach KLM/AF Blue.
AF/KL - R - zdobywasz 25% odległości milowej w ramach programu KLM/AF Blue, w miles and more nie ma możliwości naliczenia tych odcinków gdyż są to linie spoza Star-a.

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 08 Sty 2012 22:35 

Mam pytanko, bo dopiero co zarejestrowałem sobie konto w miles & more i tutaj moje pytanie, bo miesiąc temu kupiłem bilet na PL LOT na maj, czy mozna jakoś dostać teraz za to mile czy teraz już za późno i można to zrobić tylko w momencie rezerwacji biletu?

#396 PostWysłany: 08 Sty 2012 22:42 

HON fly4free
Wklep tymczasowy numer M&M do rezerwacji, albo zaczekaj jak dostaniesz kartę i wtedy albo go dodasz, albo poprosisz o jego dodanie na lotnisku. Możesz tez dodać rezerwacje do profilu w M&M.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 08 Sty 2012 22:47 

Tymczasową mam, ale na stronie LOTu w nowej wersji nie ma chyba możliwości zobaczenia swojej rezerwacji :| Karte dostanę pocztą z automatu czy muszę zebrać jakieś punkty? Wybaczcie zaśmiecanie tematu, bo z tego co widzę, jest on dla bardziej zaawansowanych. Proszę tylko o odpowiedz na te pytanie a resztę postaram się odnaleźć na stronie miles & more.

Pozrawiam,
Iwan

#398 PostWysłany: 08 Sty 2012 23:00 

HON fly4free
@Iwan: z tego co sie orientuje, teraz kartę przysyłają od razu, nawet przy zerowym stanie konta (dawniej dopiero po zdobyciu pierwszych mil za loty). Jeśli możesz się zalogować na konto w M&M , wchodzisz; Moje rezerwacje -> Zobacz wszystkie rezerwacje -> Zobacz inną rezerwację i wklepujesz kod swojej rezerwacji w LOTcie np. 5VRRTQ , klikasz Wybierz i powinna sie dodac do profilu.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 09 Sty 2012 01:00 

Ok, wiem już, że dostane punkty za lot, ale czy dostane też te 1000 bonusowych punktów za zakup za pośrednictwem strony LOTu? czy to mi przepada?

#400 PostWysłany: 09 Sty 2012 07:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Mikegs napisał(a):
Jezeli zabookowałes bilety w tych klasach rez. to:
TAM W - wykluczona z programu miles and more, nie ma możliwości zebrania mil w ramach KLM/AF Blue.
AF/KL - R - zdobywasz 25% odległości milowej w ramach programu KLM/AF Blue, w miles and more nie ma możliwości naliczenia tych odcinków gdyż są to linie spoza Star-a.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)
Niestety wszystko się zgadza. Klasy rezerwacyjne to W (przelot TAM) i R (AF/KLM). Trudno :)

Pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: 1wit oraz 4 gości